Prima pagină » Știri » Interceptări. „Teroristul cu petarde” Beke Istvan vorbea despre un atentat de Crăciun

Interceptări. „Teroristul cu petarde” Beke Istvan vorbea despre un atentat de Crăciun

Interceptări. „Teroristul cu petarde
În dosarul în care Szocs Zoltan și Beke Istvan, acuzați că au planificat un atentat de 1 Decembrie, au fost trimiși în judecată de DIICOT, procurorii redau interceptări în care se discută despre organizarea unui atentat asupra magistralelor de gaze, intenție care nu s-a concretizat printr-un plan. Experimentele judiciare ale procurorilor au arătat că dispozitivele explozive pe care Beke Istvan le construia erau destul de puternice pentru a provoca leziuni grave sau chiar moartea.

„Începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetățeni străini și cu dublă cetățenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naționalist-extremiste ungare „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilități fizice, în vederea inițierii de acțiuni violente care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste și revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizații iredentiste (refacerea „Ungariei Mari”)”, susțin procurorii DIICOT.

În acest context, în cadrul unei întâlniri, unul dintre participanții la discuție face referire la posibilitatea organizării unui atentat asupra magistralelor de gaze, precizând :”În ceea ce privește harta de gaze (…) dacă rușii închid… de fapt, ucrainenii, că prin Ucraina trece conducta dublă de gaze, conducta de tranzit… Una din ele a fost aruncată în aer. Dar cealaltă funcționa. Există două ca în caz că sunt probleme cu una, cealaltă e funcțională. Întrebarea a fost ce se va întâmpla în caz că ambele vor fi aruncate în aer? Cantitatea de gaze spre Europa va scădea cu 30%. (..) Tot timpul există o conductă de siguranță. Trece (n.r conducta ) pe lângă Târgu. Se vede și în Sânzieni, la Pasul Oituzului, în multe locuri”, Szocs Zoltan replicând „Ar trebui să o aruncăm în aer tocmai în ziua de Crăciun”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

DIICOT redă interceptări din care reiese că în organizarea acțiunilor, membrii grupului preferau să se întâlnească personal sau să stabilească legătură prin Skype, întrucât programul ar fi fost greu de detectat.

Potrivit procurorilor, în cauză s-a efectuat un experiment judiciar la data de 19 februarie, care a „relevat faptul că, detonarea în public a unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI), confecționat doar prin utilizarea a 10% (42 buc FP3 și un ansamblu pirotehnic PS 3213-16) din cantitatea de amestec exploziv de substanțe conținută de materiile explozive procurate în mod ilegal de inculpatul Beke Istvan Attila în intervalul 18-20 noiembrie 2015 (experimentul nr.7) ar fi produs efecte similare cu explozia în public a unei grenade defensive americane tip MK2, constând într-o gamă largă de vătămări corporale persoanelor, mergând până la letalitate și distrugeri materiale bunurilor aflate în raza de acțiune a exploziei ce depășește semnificativ limitele topografice ale Pieței Gabor Aron din Tg.Secuiesc a cărei lățime măsurată între clădiri este de până în 40 de metri”.

Szocs Zoltan și Beke Istvan au fost trimiși în judecată, joi, fiind acuzați că au planificat un atentat de 1 decembrie, la Târgu Secuiesc, dejucat procurori, cauza urmând să fie soluționată de Curtea de Apel București.

La data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii organizațiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, „Szocs Zoltan, președinte al HVIM Transilvania, i-a trasat inculpatului Beke Istvan, președinte al organizației Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecționa un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în data de 1 Decembrie 2015, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naționale a României”, mai precizează procurorii.

Astfel, Szocs Zoltan l-ar fi determinat pe Beke Istvan „să-și asume în fața șefului ierarhic pe linie de organizație HVIM executarea acțiunii ordonate în realizarea căreia ulterior acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor și instrumentelor necesare confecționării unui astfel de dispozitiv”, completează DIICOT.