Interlopul Tailor Căcărează vinde clădirea unui fost spital din Timișoara. Cât cere pe ea pe un site de anunțuri
Clădirea veche de aproape un secol a fost retrocedată, inițial, clanului Cârpaci, iar apoi a ajuns pe mânile unui om de afaceri din Germania, apropiat al celor din clanul Căcărează. În 2012, toți pacienții care erau internați în această clădire au fost evacuați, la cererea expresă a noilor proprietari.
„Super mega șmecheră! Parterul este cu gresie, cu faianță. Cu gresie pardon. Anumite cabinete sunt super super ok. Era și neurologie, cu mâini, cu picioare,” a spus Vasile Tailor Căcărează pentru cei de la Digi 24.
Clădirea cu un etaj are peste 100 de ani vechime și nimeni nu își mai aduce aminte când a fost reabilitată ultima dată. Locația în care funcționa secția de ortopedie a Spitalului Județean din Timișoara are 780 de mp și o curte interioară de 500 de mp. Conform anunțului postat pe un site de vânzări online, cabinetele în care erau vindecați bolnavii sunt numai bune de transformat în birouri.
În urmă cu patru ani, pacienții care erau tratați în acest spital și medicii au fost evacuați pentru că Primăria și noii proprietari nu s-au mai înțeles în privința chiriei. Ba mai mult, pentru a pune presiune pe conducerea spitalului, membrii clanului Cârpaci au venit atunci cu canapele de acasă și s-au instalat pe holurile instituției.
Odată rămași cu clădirea goală, Cârpacii au scos-o la vânzare. Un român stabilit în Germania a cumpărat-o și a dat-o spre administrare, în 2012, clanului Căcărează. Liderul clanului a scos-o acum la vânzare.
„Practic vorbim de o zonă semicentrală în Timișoara, cu o căutare destul de mare. Aceste imobile sunt destul de rare pe piața imobiliară,” explică Daniel Crainic, reprezentantul unei firme de imobiliare.
În total, peste 140 de clădiri din Timișoara aparțin clanurilor de rromi, cele mai multe dintre ele în zona istorică. DNA a ridicat în mai multe rânduri documente de la Primăria din Timișoara, într-o anchetă privind retrocedările de locuințe.
„Clădirea fostului spital de Oncologie care cred că ținea de spitalul municipal a intrat în proprietate pivată în urma unui proces de retrocedare mai mult sau mai puțin complicat,” declară Sorin Predescu, directorul Direcției Județene de Cultură și Patrimoniu Timiș.
Vasile Tailor Căcărează, cel care se ocupă de vânzare, este o cunoștință mai veche a oamenilor legii din vestul țării. Numele lui apare în mai multe dosare de evaziune fiscală, în ultimul dintre ele alături de cel supranumit „Regele Grânelor din Banat”, Cristi Popa.
În acest dosar, Tailor Căcărează e cercetat sub control judiciar sub cauțiune. Spune că va plăti cauțiunea de 10 mii de lei după ce va vinde clădirea pe care cere nici mai mult, nici mai puțin de 550 de mii de euro.