O nouă bază de date creată de Interpol va face posibilă identificarea unei persoane dispărute prin compararea la nivel internaţional a datelor genetice din familie, a transmis organizaţia internaţională de cooperare poliţienească.
Profilul ADN al unui membru al familiei poate fi comparat cu cel al unui cadavru neidentificat sau cu rămășițele acestuia prin identificarea ADN-ului comun. Această metodă este deseori folosită când o mostră directă de la o persoană dispărută – de la o mostră medicală luată anterior sau un obiect personal precum o periuță de dinți – nu este disponibilă, transmite organizația.
Totuși, este nevoie de calcule complexe pentru a confirma o potrivire deoarece rudele biologice împărtășesc diferite procentaje din ADN. Această complexitate este amplificată atunci când este aplicată la nivel internațional, datorită variației genetice printre populațiile din lume.
Baza de date a fost denumită I-Familia, fiind prima care controlează automat pentru astfel de diferențe fără a necesita informații de la originile genetice ale unei persoane și să ofere recomandări standardizate despre ceea ce constituie o concordanță.
Părinţii ”trebuie să îşi dea consimţământul pentru ca datele lor să poată fi utilizate pentru căutări internaţionale”. Profilul lor ADN nu conţine date cu caracter personal şi este comunicat sub forma unui cod alfanumeric.
În cazul în care există o concordanţă, notificările vor fi trimise ţărilor care au furnizat materialul genetic provenit de la cadavrul neidentificat şi profilurile ADN ale familiei.