Prima pagină » Coronavirus » Intervalul de carantină, scurtat în Marea Britanie, de la 14 la 10 zile

Intervalul de carantină, scurtat în Marea Britanie, de la 14 la 10 zile

Intervalul de carantină, scurtat în Marea Britanie, de la 14 la 10 zile
Sursă Foto: Shutterstock

Perioada de carantină va fi scurtată de luni, de la 14 la 10 zile, în Marea Britanie. Hotărârea a fost adoptată după ce s-a constatat că riscul de transmitere a virusului scade după a zecea zi.

Schimbarea a fost deja anunţată în Ţara Galilor

Autoizolarea persoanelor infectate cu coronavirus va fi scurtată de la 14 la 10 zile, începând de luni, în Marea Britanie.

Schimbarea a fost deja anunţată în Ţara Galilor, iar măsura se va aplica celor patru naţiuni. Ofiţerii medicali britanici au spus că au analizat dovezile şi că autoizolarea timp de 10 zile este suficientă.

Oamenii sunt infecţioşi de la apariţia simptomelor până în ziua 10, doar aproximativ 2% sunt capabili să transmită virusul altora. Un studiu arată că mai puţin de 20% dintre oameni s-au conformat pe deplin cu autoizolarea şi că nu există diferenţe între cei care încalcă uşor regulile şi cei care le ignoră în totalitate.

Nici oamenii care ajung în UK dintr-o ţară de risc nu vor sta mai mult de 10 zile carantinaţi. Fiecare dintre cele patru naţiuni are propriile liste de ţări care sunt scutite de regulile de carantină. În general, listele includ aceleaşi ţări, dar pot diferi uşor.

UE prezintă măsuri de urgență în cazul în care nu va ajunge la un acord comercial cu Marea Britanie

Uniunea Europeană a prezentat joi o serie de măsuri de urgență pentru situația în care nu va fi convenit niciun acord post-Brexit cu Regatul Unit.

Măsurile anunțate acoperă domeniile pescuitului și transportului rutier și aerian, care sunt cele mai disputate capitole din negocierile referitoare la relațiile comerciale dintre Londra și Bruxelles începând cu 1 ianuarie 2021, când expiră perioada de tranziție post-Brexit.

„Nimic nu garantează că, dacă se ajunge la un acord, el va putea intra în vigoare la timp. Responsabilitatea noastră este de a ne pregăti pentru toate eventualităţile, inclusiv pentru cea de a nu avea în vigoare un acord cu Regatul Unit la 1 ianuarie 2021”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Agerpres.

Măsurile vizează doar sectoarele care ar urma să fie „afectate într-o manieră disproporționată” de lipsa unui acord, iar obiectivul acestora „este de a acoperi perioada în care nu este în vigoare un acord”, a precizat Comisia.

Comisia Europeană adaugă că măsurile sunt luate pentru o perioadă determinată, chiar în cazul în care nu va intra în vigoare niciun acord.

Pentru transportul rutier, executivul UE avansează un text care garantează o conectivitate de bază în materie de transport de mărfuri şi de pasageri timp de şase luni, cu condiţia unei reciprocităţi din partea britanică.

Bruxellesul propune garantarea conectivităţii transportului aerian între Regatul Unit şi UE timp de şase luni ‘„cu condiţia ca Regatul Unit să asigure acelaşi lucru”. De asemenea, este prezentată o reglementare similară pentru a evita perturbările în materie de securitate aeriană.

Radu Cristian ... vezi toate articolele