Jandarmii au primit ordin scris de la prefectul Capitalei să intervină în forță în Piața Victoriei la ora 23.11, au anunțat, sâmbătă, reprezentanții instituției.
„S-a acționat în primă faze cu gaze, cu spray iritant, lacrimogen și ulterior s-au executat somațiile legale, respectiv cele trei semnale luminoase care anunțau intervenția în forță. Au fost date în conformitate cu normele, pentru atenționarea oamenilor. Conform prevederilor în vigoare, PREFECTUL este cel care aprobă intervenția în forță a jandarmilor. Aseară, pe baza informațiilor existente și a comportamentului agresiv a unei părți din cei aflați în piață, Jandarmeria a primit aprobare să intervină în forță la ora 23.11. Este ordinul de intervenție semnat de prefectul Capitalei. Din acel moment, s-au luat măsuri gradual astfel încât să se evacueze zona”, a declarat, sâmbătă dimineață, lt.col.Marius Militaru, șef Serviciu Comunicare Jandarmeria Română.
33 de protestatari au fost duși pentru audieri la secții de poliție din Capitală și, până acum, au fost întocmite 8 dosare penale.
„Dispozitivele pe care noi le-am adaptat la miting au fost eminamente DEFENSIVE, au fost acțiuni reactive în momentul în care forțele de ordine au fost atacate. De asemenea, jandarmii din teren au avut la dispoziție mijloace individuale de protecție, tunuri de apă și alte dotări. (…) Este evident că blocarea bruscă a circulației, când numărul de oameni nu era atât de mare încât să impună lărgirea perimetrului pentru desfășurarea protestului, urmată de încercarea de rupere a cordonului de jandarmi, în repetate rânduri, a fost o acțiune premeditată. Tot ce a urmat ulterior susține această afirmație. Provocările s-au succedat cu o anumită ritmicitate, ceea ce a impus o ripostă”, a mai spus Marius Militaru.
35 de jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 11 au fost transportați la spital.
Persoanele care au protestat pașnic vineri seară au fost afectate de gazele lacrimogene deoarece nu s-au delimitat de grupurile violente, așa cum li s-a cerut, precizează reprezentanții Jandarmeriei.
„Pe rețelele de socializare se anunță și pentru această seară asemenea proteste. La fel, însoțite de multe mesaje care incită la violență. Pe parcursul zilei, continuăm să-i avertizăm pe cei care doresc să participe la activități să fie receptivi la ce transmitem noi, să reacționeze în consecință, întrucât se expun conștient sau inconștient unor riscuri. Există posibilitatea apariției acestor persoane agresive, care să încerce din nou deturnarea evenimentelor din spațiul public. Aseară, oameni civilizați au fost folosiți ca scut de protecție în spatele cărora au fost acești huligani. Evitați prezența copiilor în piață, întrucât pot cădea victime”, a declarat Georgian Enache, reprezentantul Jandarmeriei Capitalei.
Acesta a mai precizat că toată acțiunea de vineri seară a jandarmilor a fost supravegheată de un reprezentant al Parchetului Militar.
„Pentru că nu s-a renunțat nici după utilizarea materialelor lacrimogene la violențe, s-a ajuns la intervenția pentru restabilirea ordinii publice, în jurul orei 23:11. Pe tot parcursul zilei, cei prezenți în Piață au fost avertizați, atenționați prin canale media, direct, că se expun unor riscuri în cazul în care rămân în continuare în zona în care au loc violențele. Cei care au ales să rămână și-au asumat conștient sau inconștient aceste riscuri”, consideră Enache.
Referitor la faptul că și persoanele care au protestat pașnic au fost afectate de gazele lacrimogene, Marius Militaru a subliniat că aceștia nu s-au delimitat de grupurile violente, ceea ce a îngreunat intervenția forțelor de ordine.
„Extracția e uneori dificilă, pentru că tactic grupurile au fost dispersate, nu au fost compacte. Extracția comporta anumite riscuri. (…) A fost un dispozitiv eminamente defensiv și mai mult reactiv. (…) Jandarmeria a fost foarte bine pregătită și dacă nu am avut violențe excesive a fost datorită intervenției profesioniste moderate și raționale ale Jandarmeriei Române. (…) Oamenii obișnuiți NU S-AU DELIMITAT de grupuri violente, ce ne-a îngreunat intervenția. Dacă erau mai receptivi la ceea ce am transmis noi, și în momentul în care am făcut somații, că din spatele mulțumii se aruncă, nu ar fi avut ei o atitudine ostilă și provocatoare la adresa forțelor de ordine, lucrurile ar fi fost mai simple pentru noi”, a spus Marius Militaru.