INTERVIU | Ben Hodges, general în retragere: România este centrul de gravitație pentru eforturile NATO în zona Mării Negre
This browser does not support the video element.
Generalul (r) american Ben Hodges, care între 2014 și 2017 a fost comandant al Forțelor terestre americane în Europa (USAREUR), a mai vorbit, într-un interviu acordat MEDIAFAX la conferința internațională „Black Sea and Balkans Security Forum”, despre impactul acțiunilor Rusiei asupra securității în zona Mării Negre, afirmând că se pare că intenția Moscovei este de a domina regiunea, inclusiv prin provocarea de tensiuni între SUA și Turcia.
Totodată, Hodges a indicat că România ar putea să devină o poartă de intrare în Europa pentru schimburile economice cu China, însă pentru acest lucru este necesară o îmbunătățire a infrastructurii de transport din țara noastră.
Redăm integral interviul acordat de generalul Ben Hodges:
Mediafax: Cum influențează noii factori de insecuritate în Europa, cum ar fi populismul și naționalismul radical, acțiunile Rusiei, propaganda – viitorul securității în zona Mării Negre și a Balcanilor?
Ben Hodges: Bineînțeles, Rusia a adoptat o abordare mult mai agresivă în regiunea Mării Negre în ultimii ani, începând cu invazia lor în Georgia în 2008 și apoi cu invazia lor în Ucraina în 2014 și anexarea ilegală a Crimeei și apoi, la sfârșitul lunii noiembrie, atacul fățiș al forțelor navale rusești asupra navelor ucrainene în Marea Neagră și confiscarea celor trei nave și sechestrarea celor 24 de militari ucraineni, aflați încă într-o închisoare la Moscova.
Rusia este deci cea care a schimbat situația de securitate, cred că intenția lor este de a domina regiunea Mării Negre, de a împiedica Georgia să se dezvolte economic, de a împiedica Ucraina să aibă cu adevărat acces la mare și cred că ei încearcă să provoace tensiuni între Turcia și Statele Unite.
Deci, toate aceste lucruri continuă să se desfășoare și ne întoarcem la perioada competiției între marile puteri, iar regiunea Mării Negre se află acum în centrul acestei competiții.
Mediafax: Care este viitorul relației transatlantice, în special în privința securității la Marea Neagră, în contextul schimbărilor de dinamică a securității și o nouă eră a competiției între marile puteri?
Ben Hodges: Cred că Alianța, NATO, acordă acum mult mai multă atenție regiunii Mării Negre. Am văzut o creștere a numărului de nave NATO care operează în Marea Neagră, există o conștientizare sporită a importanței strategice a Mării Negre pentru toată lumea, importanța Turciei ca aliat devine din ce în ce mai evidentă, dar și rolul din ce în ce mai important al României, datorită locației sale geografice și îmbunătățirii capacităților militare, conducerii eficiente a generalului Ciucă. România cred că va trebui să joace un rol din ce în ce mai important în regiunea Mării Negre.
Mediafax: În contextul actualelor evoluții privind securitatea Mării Negre, cât de importantă este România pentru NATO, cât și pentru Uniunea Europeană?
Ben Hodges: Cu siguranță pentru NATO este esențială. Adică locația sa, la capătul vestic al Mării Negre, controlând gurile Dunării, vecină cu Ucraina, care este acum în război cu Rusia. România cred că este centrul de gravitate pentru eforturile NATO din regiunea Mării Negre.
În al doilea rând, dacă acest port maritim, Anaklia, în Georgia, este vreodată dezvoltat, avem posibilitatea unui coridor economic foarte important între România, Georgia, Azerbaidjan și Turkmenistan, astfel încât România să devină un fel de poartă în Europa pentru o intensificare semnificativă a schimburilor economice cu China.
Astfel încât, dacă România își poate îmbunătăți infrastructura – drumurile, autostrăzile, căile ferate – o îmbunătățire semnificativă, atunci cred că Constanța devine un port mult mai atractiv pentru intensificarea comerțului.
Dar, dacă nu aveți infrastructură pentru a transporta bunurile din port, atunci nu contează cât de mare este portul, astfel încât șoselele și căile ferate care părăsesc Constanța sunt la fel de importante.
Deci, acesta este un aspect la care UE poate fi de ajutor, dar România trebuie să continue pe calea pe care președintele dumneavoastră a împins-o, să fie un stat occidental integrat și cred că schimbările, alegerile recente, arată că și românii doresc acest lucru și sperăm că guvernul nu va reprezenta un obstacol.
Generalul Frederick Benjamin (Ben) Hodges III a deținut funcția de comandant al Forțelor terestre americane în Europa (USAREUR) în perioada 2014-2017. Actualmente este membru al conducerii institutului non-profit Center for European Policy Analysis (Centrul de Analiză Politică Europeană, CEPA).
Conferința internațională „Black Sea and Balkans Security Forum” a avut loc în perioada 12-14 iunie la Constanța. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Președinției României la Consiliului UE.