INTERVIU Carol Flynn: România este un partener de o importanță strategică pentru SUA – VIDEO
This browser does not support the video element.
Carol Rollie Flynn a vorbit, într-un amplu interviu pentru Mediafax și Monitorul Apărării și Securității (MAS), despre importanța României pentru Statele Unite și NATO și despre posibila amenințare a terorismului.
„Cred că Rusia, în special Vladimir Putin este foarte îngrijorat în ceea ce privește democrațiile aflate la frontiera sa. Democrațiile, prin natura lor, sunt foarte deschise și transparența este foarte importantă în demoocrație, iar transparența nu este ceva ce își dorește Rusia, pentru că ar scoate în evidență corupția, oligarhii, cleptocrația”, spune Carol Flynn.
Cât privește atacurile cibernetice, aceasta spune: „trebuie să te asiguri că oamenii care folosesc acele rețele sunt educați în domeniu. Majoritatea atacurilor cibernetice sunt efectuate după ce accesăm link-uri dăunătoare și introducem viruși în rețele. Ține doar de educația pe care o are utilizatorul”.
Redăm interviul integral:
Mediafax: În contextul actualelor evoluții în securitatea Mării Negre, care este relevanța României pentru NATO și pentru Statele Unite, la 15 ani de la aderarea României la Alianță?
Carol Flynn: România este un partener strategic pentru Statele Unite. După cum știți, România are o locație foarte strategică în regiunea Mării Negre, este marginea estică a NATO. De aceea poziția strategică a României, din punct de vedere geografic, cât și faptul că au fost parteneri foarte buni în cadrul NATO, îi face foarte importanți pentru Statele Unite.
Mediafax: Considerați că Europa de Est este o zonă vulnerabilă în cadrul NATO?
Carol Flynn: Sunt de părere că este o zonă vulnerabilă. Cred că Rusia, în special Vladimir Putin este foarte îngrijorat în ceea ce privește democrațiile aflate la frontiera sa. Democrațiile, prin natura lor, sunt foarte deschise și transparența este foarte importantă în demoocrație, iar transparența nu este ceva ce își dorește Rusia, pentru că ar scoate în evidență corupția, oligarhii, cleptocrația și cred că Vladimir Putin consideră acest lucru ca fiind o posibilă amenințare.
Mediafax: Ce măsuri credeți că ar putea fi luate pentru a evita atacurile cibernetice asupra infrastructurii critice și pentru a preveni ingerințele politice?
Carol Flynn: Este vorba strict de Educație. Este nevoie de o apărare cibernetică bună, o igienă cibernetică bună. Să ne asigurăm că sistemele au fost actualizate, că au fost făcute reparațiile necesare, să îți monitorizezi rețelele. Aceste sunt foarte importante pentru o apărare cibernetică bună. Dar și mai important de atât, trebuie să te asiguri că oamenii care folosesc acele rețele sunt educați în domeniu. Majoritatea atacurilor cibernetice sunt efectuate după ce accesăm link-uri dăunătoare și introducem viruși în rețele. Ține doar de educația pe care o are utilizatorul. Din cauza răspândirii războiului informational și armatelor de trolli și de boți, care pot disemina dezinformare atât de repede, cea mai bună apărare este, din nou, educația. Dezvoltarea gândirii critice în rândul oamenilor, care ar putea să își dea seama când sunt manipulați, care pot să privească în mod critic informația pe care o primesc.
Mediafax: Poate România să fie considerată o țintă pentru teroriști?
Carol Flynn: Asta este o întrebare interesantă. Consider că are potențialul de a fi, însă nu cred că ar fi o locație de interes major. Orice țară are potențialul de a fi, însă sunt de părere că România prezintă un risc mai mic decât alte țări.
Carol Rollie Flynn, cercetător științific la Programul de Securitate Națională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, este fondatorul și directorul principal al companiei de servicii profesionale Singa Consulting. Veteran cu 30 de ani de activitate în cadrul Agenției Centrale de Informații (CIA), doamna Flynn a deținut funcții executive de rang înalt, printre care directorul Academiei de Leadership al CIA, directorul Biroului Relații de Informații Externe, directorul adjunct asociat al Centrului Național pentru Combaterea Terorismului, director executiv al Centrul de combatere a terorismului CIA și șef de agenție în centre importante din Asia de Sud-Est și America Latină.
Are o vastă experiență în operațiunile de informații externe, în securitate și în contrainformații. Doamna Flynn este, de asemenea, profesor adjunct la Școala de Studii de Securitate din cadrul Serviciului de Externe / Securitate al Universității din Georgetown, unde a co-supervizat Forța Națională de Securitate în Domeniul Securității Naționale (NSCITF), care a efectuat cercetări privind Terorismul Lone Wolf, combaterea extremismului și amenințări interne.