INTERVIU cu ambasadorul Marii Britanii la București, Martin Harris, la „DUPĂ 20 DE ANI”. Ce mesaj le transmite diplomatul britanic LIDERILOR POLITICI ROMÂNI care atacă justiția

Publicat: 13 04. 2014, 14:27
Actualizat: 23 06. 2015, 16:26

Ambasadorul Marii Britanii la București, Martin Harris, susține că DNA, ANI, precum și celelalte instituții din sistemul judiciar au „reacționat ferm la fenomenul de corupție din România”. Diplomatul britanic a făcut această declarație în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată duminică de ProTV și voyo.ro, într-o discuție de rămas bun. Emisiunea este moderată de Cristian Leonte și îi are ca invitați permanenți pe jurnaliștii Claudiu Pândaru (director editorial Mediafax Group) și Cristian Hostiuc (director editorial Ziarul Financiar).

„Cred că DNA, ANI și Înalta Curte (de Casație) și Justiție au reacționat în mod ferm la fenomenul de corupție în România. Ambasada Marii Britanii a sprijinit aceste eforturi fiindcă este foarte important pentru noi să avem un climat de business potrivit pentru firmele britanice și pentru a avea în România un aliat puternic, cu perspective de prosperitate”, a afirmat  Martin Harris.

Întrebat ce părere are despre lupta cu corupția, care în ultimele săptămâni a dus la anchetarea și arestarea mai multor reprezentanți ai administrației publice, ambasadorul Marii Britanii la București a lăudat instituțiile de justiție din România, arătând cum a crescut numărul persoanelor condamnate pentru corupție în ultimii ani.

„În acești patru ani, ceea ce au făcut instituțiile de justiție este foarte important și impresionant. Dacă nu greșesc, în 2011 un număr de 298 de oameni au fost condamnați în cazuri de corupție datorită DNA-ului, în 2012 un număr de 743 de persoane, iar în 2013, 1.051 de oameni au fost condamnate pentru corupție. Este o dezvoltare foarte importantă pentru România, instituțiile de justiție au stabilit un principiu foarte important, că nimeni nu este deasupra legii și acest principiu este important și pentru un parteneriat strâns între România și Marea Britanie”, a afirmat reprezentantul Marii Britanii la București, Martin Harris.

Cum răspunde la întrebarea dacă acțiunile DNA sunt instrumentate politic

În opinia ambasadorului Marii Britanii, corupția este o problemă și în Marea Britanie și în întreaga lume, nu numai în România, fiind important cum răspunde societatea la corupție.

ES Martin Harris a răspuns cu diplomație la întrebarea dacă mesajele transmise de șeful Guvernului român, potrivit cărora acțiunile DNA sunt instrumentate politic, sunt mesaje electorale. În opinia sa, este important că „Parlamentul a adoptat o strategie împotriva corupției, care este în aceeași direcție cu DNA, cu justiția și cu Executivul”.

„Am conlucrat cu patru guverne în cei patru ani și am insistat pentru progrese în MCV și pentru progrese cu programul cu FMI. Sunt două piloane importante de reformă în România. Am văzut în această perioadă o luptă consistentă cu corupția. (…). Este important că în România este o abordare consistentă între instituții. O reformă de succes trebuie să fie susținută și de justiție, de Executiv și de legislație”, a declarat ambasadorul britanic la ProTV.

La comentariul din partea unuia dintre invitații permanenți ai emisiunii legat de faptul că, ori de câte ori se pune problema ca un parlamentar să fie anchetat și i se cere permisiunea Parlamentului, iar Parlamentul se opune, ES Martin Harris a dat răspuns cu aceeași diplomație.

„O abordare coerentă este necesară. România a realizat mult. Acesta este mesajul meu și pentru succesorul meu. Instituțiile au fost foarte performante și eu sunt convins că Marea Britanie va continua să sprijine lupta cu corupția în viitor”, a răspuns reprezentantul Marii Britanii.

Cine va fi noul ambasador al Marii Britanii la București

Pe de altă parte, Martin Harris a precizat că succesorul său va fi Paul Brummell, un diplomat cu o carieră de peste 15 ani, în prezent Înalt Reprezentant al Marii Britanii în Barbados și Estul Caraibelor. Acesta a fost ambasador și în Kazahstan și Turkmenistan.

La recomandarea sa, noul ambassador va învăța limba română în Iași.

Firme britanice din IT aflate în România realizează website-uri pentru bănci în City of London și pentru cluburi de fotbal din Premier League

Cât privește relațiile comerciale dintre România și Marea Britanie, ES Martin Harris spune că acestea au avut o rată de creștere anuală de 16%, „semnificativă, în perioada de recesiune”, și pot fi încurajate în continuare. „Din păcate până acum oportunitățile care există în România nu sunt atât de bine înțelese în Marea Britanie”, susține ambasadorul britanic.

În opinia sa sectoarele atractive pentru investitorii britanici în România sunt energie, retail și IT, dezvăluind că firme britanice din IT aflate în România realizează website-uri pentru bănci în City of London, dar și pentru cluburi de fotbal din Premier League.

„IT-ul este domeniu strategic și foarte impresionant în România, care s-a dezvoltat foarte repede în ultimii patru ani. Avem multe firme britanice care au angajat sute de persoane în Iași, Cluj, București fiindcă în România există forță de muncă calificată. România a devenit fabrica pentru website-uri în Europa. Firmele britanice sunt aici pentru a face website-uri pentru bănci în City of London, pentru cluburi de fotbal din Premier League”, a spus reprezentantul Marii Britanii la București, care nu a dorit să precizeze site-ul cărui club britanic de fotbal a fost realizat în România. În schimb, el a arătat că România are una dintre cele mai mari viteze de internet din Europa datorită unei investiții britanice în domeniu, acesta fiind un avantaj pentru a construi aici un domeniu IT foarte puternic.

Despre situația din Ucraina și Transnistria

Trecând la subiectul situației din Ucraina și Transnistria, posibilele soluții pe care mizează diplomația britanică au fost luate în discuție duminică, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de ProTV și voyo.ro.

Întrebat cum vede intrarea Rusiei în Crimeea și masarea de trupe rusești la granița Rusiei cu Ucraina, iar în același timp și faptul că SUA masează trupe în zona de răsărit a alianței, Martin Harris a admis că „este evident o situație periculoasă”.

Soluția ar fi, în opinia diplomatului britanic, ca Rusia să își retragă trupele de la frontiera cu Ucraina și un dialog direct și diplomatic între Rusia și Ucraina pentru a rezolva situația și pentru a încuraja stabilitatea economică și politică în Ucraina.

El a amintit că UE a pus în aplicare sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a anexării Crimeei, Consiliul European însărcinând Comisia Europeană și țări membre UE să pregătească măsuri suplimentare în cazul în care Rusia va merge mai departe.

Situația din Transnistria a fost o altă temă avută în vedere în discuția cu ambasadorul Marii Britanii la București. 

„Eu cred că și în cazul Transnistriei este important să avem un dialog diplomatic. În plus, este important în acest moment că UE va demonstra un sprijin ferm pentru Republica Moldova. Consiliul European a spus clar că noi sprijinim și ambiția Republicii Moldova de a avea o integrare mai eficientă în UE”, a răspuns diplomatul britanic rugat să comenteze o eventuală anexare oficială a Transnistriei la Rusia.

Pe de altă parte, ambasadorul din Marea Britanie și-a exprimat speranța creării unui grup de contact care să includă Rusia, Ucraina și partenerii occidentali pentru a rezolva pe căi diplomatice actuala situație din zonă.

În ce privește discuțiile despre o eventuală împărțire a Ucrainei, ES Martin Harris a menționat că Marea Britanie sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

„Este un principiu foarte important aici. Ucraina este o țară independentă și o democrație. Sper că vom avea alegeri prezidențiale în Ucraina și vom putea sprijini independența și stabilitatea Ucrainei în viitor”, a declarat ambasadorul Marii Britanii la București.

Mesajul către liderii politici din România care atacă justiția și presa

Revenind la România, ambasadorul a fost întrebat dacă i se pare că justiția este politizată în România și dacă el crede că se fac dosare politice, răspunsul lui fiind unul categoric.

„Nu. Eu cred că am văzut o justiție din ce în ce mai independentă. Aveți aici în România oameni cu curaj, în procuratură, la Curtea de Justiție. Contribuția lor la lupta cu corupția este mult mai semnificativă decât lupta cu corupția a ambasadelor”,  a arătat Martin Harris.

Solicitat să transmită un mesaj liderilor  partidelor politice din România, din opoziție sau în fruntea Guvernului, care au de multe ori ieșiri în care atacă justiția sau presa, reprezentantul Marii Britanii în România a remarcat „tedința foarte pozitivă în lupta cu corupția”.

„Este important să punem accent pe ce a realizat România în această perioadă. Am văzut tendința foarte pozitivă în lupta cu corupția.  Diferite partide de la putere au dus o politică constantă în lupta cu corupția și reforma economică cu programe FMI. Am insistat pe aceste reforme pentru că este important pentru România ca membru UE”, a adăugat diplomatul britanic.

Despre noul președinte al României

Întrebat dacă îl va sprijini pe noul președinte al României, rezultat după alegerile din decembrie 2014, așa cum l-a sprijinit și pe președintele Traian Băsescu, chiar dacă noul președinte nu se va declara un susținător al axei Londra-Washington, ci al unei alte axe, ES Martin Harris spune că nu se așteaptă la o schimbare importantă în politica externă a României.

„Cred că Marea Britanie este un partener strategic pentru România și va rămâne un partener strategic, iar România va rămâne un partener strategic pentru noi. Avem provocări importante de securitate în această regiunea Mării Negre, a Balcanilor. Noi am sprijinit aderarea României la NATO și UE. Considerăm România un punct de stabilitate in zona în care este o lipsa de stabilitate”, a arătat ES ambasadorul Marii Britanii.

Despre campania din Daily Mail: Avem o dezbatere în presa din Marea Britanie despre migrație în general

Unul dintre cei doi invitați permanenți ai emisiunii „După 20 de ani”, Claudiu Pândaru, a amintit că la începutul anului gândul a demontat o campanie de presă dusă de taboidul Daily Mail care anunța invazii ale românilor în Marea Britanie.

La întrebarea dacă românii sunt o sperietoare pentru britanici, ambasadorul a răspuns că există o dezbatere în presa din Marea Britanie despre migrație, în general, arătând că Guvernul britanic a ridicat restricțiile pentr români și bulgari.

„Primul ministru David Cameron a spus că românii și bulgarii muncesc bine, plătesc taxele și sunt apreciați de angajatorii lor. Noi am reacționat la îngrijorările din Marea Britanie privind accesul la beneficiile sociale. În Marea Britanie este un sistem de beneficii foarte deschis. Guvernul a adoptat măsuri pentru a schimba aceste măsuri. Guvernul a luat o poziție clară și fermă”, a precizat ES Martin Harris, adăugând că dezbaterea despre migrație continuă în Regatul Unit.

„Dacă sunt în zona munților, pe un picior de plai, pe o gură de rai, eu mă simt ca acasă”

Ambasadorul a  vorbit cu plăcere despre cei patru ani petrecuți în România ca fiind perioada cea mai interesantă și frumoasă din cariera sa.

„Am descoperit aici în România un patrimoniu foarte vechi și bogat, un peisaj unic de frumos în Europa cu păduri virgine, cu urși și lupi și un popor care este foarte talentat, deschis și prietenos”, a arătat reprezentantul Marii Britanii la București, arătând că, dacă este să aleagă între mare și munte, ar alege muntele pentru că este scoțian.

„Dacă este o posibilitate, munte sau mare, pentru mine este mereu muntele, pentru că sunt scoțian. Daca sunt în zona munților, pe un picior de plai, pe o gură de rai, eu mă simt ca acasă. Acest zone, cu mănăstiri, munți, păduri virgine, opentru mine sunt locuri deosebite unde îmi voi petrece ultima vacanță de paște aici în România”, a recitat el.

Întrebat ce nu îi place la România, Martin Harris a vorbit de faptul că România a fost izolată de restul Europei pentru mult timp, dar și-a manifestat convingerea că România va deveni tot mai cunoscută de oamenii din Marea Britanie printr-o cunoaștere adevărată a istoriei și culturii ei.

„România a devenit un loc favorit al Casei Regale a Regatului Unit”

Întrebat despre o organizarea unei eventuale vizite în România și a altor membri ai Casei Regale a Marii Britanii, în afară de alteța sa regală, prințul Charles, care este un vizitator și un admirator al României, ambasadorul Martin Harris a răspuns că nu poate comenta planurile Casei Regale britanice, dar a dezvăluit că „România a devenit un loc favorit al Casei Regale a Regatului Unit”.

Versuri din Eminescu

În finalul emisiunii, scoțianul Martin Harris a recitat câteva versuri din Mihai Eminescu.

„Am citit poezii românești pentru că cred că pentru un diplomat e important să înțeleagă trei lucruri: limba străină, istoria și cultura și religia. Am studiat cultura, poezia României, pentru a înțelege mai bine limba română”, a mărturist diplomatul britanic, recitând versurile lui Eminescu.

„Cred că pot să închei cu gândurile mele pentru România, în poezia lui Eminescu: Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie/Țara mea de glorii, tara mea de dor/ Brațele nervoase, arme de tărie, /La trecutu-ți mare, mare viitor”, a recitat diplomatul britanic.