INTERVIU Emil Dumitru, Pro Agro: Nu putem concepe agricultura fără sisteme inteligente – VIDEO
This browser does not support the video element.
Emil Dumitru a vorbit în cadrul conferinței Mediafax Talks about Smart Agriculture: Agricultura viitorului cucerește România, organizată de Mediafax în parteneriat cu Grupul Agrointeligența-BT Video, despre modul în care tehnologia lucrează cu agricultura.
Președintele Pro Agro spune că femierii au nevoie de soluții de finanțare pentru achiziția unor astfel de tehnologii și pentru instruire.
„Pentru fermierii mari, care gestionează suprafețe mari de teren, iar presiunea competiției din UE este foarte mare, aplicațiile sunt foarte importante. Datorită dotării cu mașini și utilaje foarte performante, este nevoie de tehnologie, este nevoie de aplicații care să asigure și o reducere a costurilor. Aceasta este agricultura viitorului, nu putem concepe agricultura fără sisteme inteligente care să dea informații în timp real, pentru că trebuie să luăm decizii într-un timp cât mai scurt.
Dacă vorbim de cereale, putem să discutăm de sisteme de ghidare, de drone, de sisteme informatice de gestionare a inputurilor, Dacă vorbim de viticultură, discutăm de un sistem foarte complex, în care măsurăn de la temperatura frunzei la reducerea cantității de pesticide și aplicarea fracționată de acumulări de zahăr. Agricultura este o matematică, o bază de date care trebuie importată și prelucrată repede”, a spus Emil Dumitru.
În prezent avem de-a face cu un pionierat în domeniu, pentru că doar fermele mari s-au dotat, dar pe viitor inclusiv fermele mijlocii, fermele de familie, vor adopta astfel de sisteme informatice.
Emil Dumitru spune că fermierii nu au o predictibilitate a producției, pentru că suntem tributari condițiilor climatice. „Este nevoie de predictibilitate și pentru că vorbim de schimbări fiscale sau de politici agricole, avem nevoie de un pachet de măsuri care să asigure o dezvoltare sustenabilă a agriculturii”.
Mediafax în colaborare cu Agrointeligența a organizat „Smartgricultura”, eveniment care și-a propus să descopere modul în care tehnologia, cea mai nouă activitate umană, se îngemănează cu agricultura, cea mai veche activitate umană.
Agricultura se numără printre domeniile care adoptă și care răspunde cel mai rapid la schimbările tehnologice, dintre toate zonele de activitate, iar tehnologia poate permite agriculturii să recupereze decalajele față de sistemele agricole occidentale.
Evenimentul a fost posibil cu sprijinul companiilor partenere Rhizza, Agro Concept, Corteva și Timac Agro.