Prima pagină » Știri » INTERVIU | „Fata abuzată în public”, experiment social făcut de niște tineri. Ciprian Dafinescu: Am rămas uimiți cum nimeni nu reacționează – VIDEO

INTERVIU | „Fata abuzată în public”, experiment social făcut de niște tineri. Ciprian Dafinescu: Am rămas uimiți cum nimeni nu reacționează – VIDEO

INTERVIU | „Fata abuzată în public
Un experiment social, să-l denumim „Fata abuzată în public", este realizat de trei tineri: Ciprian Dafinescu, Alice Mihaela Brînză, cei doi „actori", și Andrei Petrache, cel care a filmat întregul videoclip. Aceștia au realizat mai multe experimente sociale prin care au vrut să pună spiritul civic „la încercare".

Experimentul social realizat de cei trei pune în evidență reacția oamenilor în fața unui abuz petrecut în spațiul public, fie într-o zonă aglomerată, fie într-o zonă liberă. În videoclip, se poate observa cum mulți dintre martori, deși observă că se întâmplă un abuz în apropierea lor, nu intervin, nici fizic, pentru a stopa abuzul, dar nici măcar verbal. Surprinzător, o femeie, care se afla la distanță față de cei doi protagoniști, intervine. Videoclipul poate fi vizionat mai jos. Am vorbit cu Ciprian Dafinescu pentru a afla mai multe informații despre acest proiect.  

Gândul: Cum v-a venit ideea, în particular, a experimentului social cu tânăra abuzată în public?

Ciprian Dafinescu: Ideea inițială de experiment social nu a fost asta, noi am rămas uimiți cum nimeni nu reacționează. Am vrut să facem inițial în felul următor: ea să fie „agresată” în public, automat, ne așteptam ca oamenii (n. r. – martorii) să intervină, iar apoi eu să fiu agresat de către partea feminina și, automat, nimeni nu o să intervină.

„Noi nu ne așteptam ca oamenii să vadă o fata agresată și nimeni să nu reacționeze”

Dar când am început să realizăm prima parte și am văzut că nimeni nu reacționează, deci lucrurile nu evoluau așa cum ne asteptam noi, am zis: Stop! Și n-am mai avut cum să ducem ideea inițială până la capăt. Noi nu ne așteptam ca oamenii să vadă o fata agresată și nimeni să nu reacționeze.

Inițial, am încercat să punem în aplicare experimentul când trec oameni în grupulețe sau singuri. Apoi când am văzut că nu avem rezultate. Am zis să încercam direct în stație (n. r. de autobuz) unde sunt mulți oameni. Când am văzut atâta indiferență și acolo am zis că nu mai are rost să facem și partea a doua, adică fata să agreseze băiatul. Dacă oamenii nu intervin când este agresată o fata, e clar că la un băiat nu o să facă absolut nimic.

„Am văzut atâta indiferență”

Gândul: Vizionând videoclipul realizat de voi, am observat că oamenii tind să acționeze mai degrabă într-un context în care ei sunt singurii care pot acționa, nu când sunt într-un spațiu aglomerat. Ce crezi despre asta?

C. D.: Poate să fie și treaba asta din cauza efectului „de turmă”: „Dacă nu se bagă nimeni, nu mă bag nici eu”. Așa, când sunt de unul singur: „Decizia îmi aparține”, o fac sau nu. Ceea ce este eronat din punctul meu de vedere. Dacă tot suntem mai mulți, hai să facem echipă și să-l oprim pe agresor. Nu să acționăm conform „principiului”:  „nu se baga nimeni, nu mă bag nici eu”.

Gândul: În opinia ta, cum se pot schimba lucrurile, deci oamenii să reacționeze corect din punct de vedere moral?

C. D.: Cum am spus și în videoclip, „schimbarea începe cu tine”. În asemenea situații oamenii, indiferent de gândurile pe care le au „dacă pățesc ceva”, „dacă ajung eu o victima”, ar trebui să lase frica deoparte și să acționeze.


 

Experimentele sociale făcute de Ciprian Dafinescu alături de partenerii lui pot fi găsite pe pagina de Facebook  Ciprian Dafinescu și pe canalul de YouTube Dafinescu Ciprian

Foto: Captură YouTube

Citește și