Interviu GÂNDUL LIVE. Funeriu: „Prima nominalizare la Educație a fost simbolul intereselor ilegitime din învățământul românesc, iar a doua, simbolul imposturii”
This browser does not support the video element.
Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a declarat în emisiunea GÂNDUL LIVE că prima nominalizare a premierului Victor Ponta pentru preluarea portofoliului Educației – Corina Dumitrescu – „a fost simbolul intereselor ilegitime din învățământul românesc”, iar a doua – Ioan Mang – „simbolul imposturii”.
Funeriu și-a explicat etichetările prin faptul că rectorul Universității Dimitrie Cantemir, alături de soțul său Cristian Dumitrescu, deputat PSD și șeful comisiei de învățâmânt din Camera Deputaților, a sprijinit modificarea legii privind patrimoniul universităților particulare, în așa fel încât acestea să poată fi desființate ușor, iar bunurile să treacă în proprietatea fondatorilor. În ceea ce îl privește pe fostul ministru Ioan Mang, acesta a fost acuzat de plagiat, motiv pentru care și-a și dat demisia.
„Cred că ceea ce s-a întâmplat reprezintă o imensă greșeală, iar răspunderea acestor numiri cade pe premier. Sper ca cea de a treia nominalizare să nu fie și simbolul intereselor ilegitime și al imposturii”, a conchis Funeriu.
ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ A EDIȚIEI GÂNDUL LIVE DIN 17 MAI
Întrebat de moderatorul emisiunii de ce Traian Băsescu a acceptat cele două numiri, Funeriu, care în prezent este consilier prezidențial pe probleme de Educație, a spus că „nu e în fișa postului unui președinte să comenteze nominalizările premierului”. El a explicat că atunci când președintele s-a opus nominalizării unor miniștri, cum a fost cazul Noricăi Nicolai, era vorba de remaniere guvernamentală, și nu de un guvern validat de Parlament, așa cum s-a întâmplat în cazul cabinetului din care a făcut parte Ioan Mang.
Pe finalul emisiunii, Funeriu a revenit la acuzațiile care i se aduc lui Ioan Mang. „Am avut acest scandal uriaș de plagiat. Sper ca urmarea să nu fie înlocuirea secretarului de stat pe cercetare Ciuparu (Dragoș -n.r.), care asigură secretariatul Comisie de Etică de la minister. Dacă va fi schimbat, atunci vom vedea, într-adevăr, dacă există un angajament într-o direcție sau alta. Victor Ponta a spus că va păstra profesioniștii, iar domnul Ciuparu este un profesionist.
Funeriu, nu foarte optimist în ceea ce privește bacalaureatul
Referitor la organizarea bacalaureatului din acest an, ministrul în mandatul căruia mai puțin de jumătate dintre absolvenții de clasa a XII-a au promovat acest examen, a declarat că nu este foarte optimist după cele două nominalizări eșuate și actualul interimat asigurat de sindicalistul Liviu Pop.
„Miza a ceea ce s-a întâmplat anul trecut la bacalaureat a fost așezarea școlii românești pe un set de valori. Dacă se va merge pe schimbarea inspectorilor generali, așa cum s-a întâmplat cu prefecții, cel care va face această schimbare își va asuma asta. Dacă vor fi schimbați, premierul trebuie să-și asume acest lucru”, a spus Funeriu, care nu consideră oportună această schimbare.
Tot legat de bacalaureat, fostul ministru a făcut câteva precizări în ceea ce privește banii pe care îi vor primi profesorii care vor fi implicați în acest examen.
„Premierul a spus că am luat banii de bacalaureat care trebuiau dați profesorilor. Am de făcut două observații. În primul rând, sumele prevăzute pentru bacalaureat au fost exact aceleași cu cele prevăzute în 2009, când ministerul Educației era la PSD. Deci nu s-a tăiat nimc. În al doilea rând, în bugetul ministerului Educației, am prevăzut la începutul anului sume suplimentare pentru că știam care va fi presiune pe bacalaureat, însă Ordinul de ministru care stabilea plata la nivelul anilor anteriori a fost dat, urmând ca el să fie rectificat după execuția bugetară a primului trimestru. Este un foc pe care premierul l-a aprins pentru a-l stinge peste câteva zile, spunând că le dau mai mulți bani profesorilor. Acești bani există, ei au fost planificați, ei urmau să fie alocați imediat după execuția pe primul trimestru”, a explicat
Funeriu, despre clasa pregătitoare și situația la UMF Târgu Mureș
Funeriu a declarat că ministerul Educației „a fost lăsat la cheie” atât de el, cât și de Cătălin Baba. Întrebat în legătură cu problemele pe care le-a creat introducerea clasei pregătitoare, fostul ministru a precizat că demersurile necesare pentru implementarea acestei măsuri au fost demarate încă din 2010, când au fost făcute studii, iar în prezent ar trebui organizate licitațiile pentru dotarea corespunzătoare a sălilor de clasă. „În urmă cu câteva săptămâni, când am vorbit cu Baba, licitațiile erau în derulare și sper că li se da drumul. Totul va fi bine dacă echipele care au urmat mandatului meu nu au derait de la planul clar, bugetat”, a spus Funeriu.
Acesta a precizat că prin înscrierea în clasa pregătitoare printr-un sistem informatic și pe baza unor reguli clare, s-a eliminat parțial practica șpăgii și a telefoanelor la minister, la care părinții apelau pentru a-și înscrie copii la școli.
În legătură cu UMF Târgu Mureș, fostul ministru s-a limitat la a spune că situația, în mod optim, trebuia rezolvată în plan local, mai ales că legea Educației dădea toate premisele acestei rezolvări.