Fondator și președinte al Geopolitical Futures (GPF), Friedman a vorbit, într-un interviu pentru MEDIAFAX și Monitorul Apărării și Securității (MAS), la conferința internațională „Black Sea and Balkans Security Forum”, despre provocările și oportunitățile României, cât și despre relațiile SUA cu țările europene.
Un alt subiect major a fost cel al situației din Europa, analistul american fiind de părere că nu se mai poate vorbi de Europa din punct de vedere al securității, deoarece Europa are atât de multe fragmente, iar fiecare țară pare să-și urmeze propria direcție.
Redăm integral interviul acordat de dr. George Friedman:
Mediafax: Ce rol ar putea juca România ca pol de stabilitate în Europa de Est și regiunea Mării Negre și ca o punte în cadrul alianței transatlantice?
George Friedman: Cred că România ar trebui să fie limitată în ambițiile sale, nu pentru că este mică sau irelevantă, dar acele țări care au ambiții foarte mari au parte de necazuri. Sarcina voastră este acum să vă apărați țara și să o transformați într-o putere economică. Nu aveți nicio altă funcție în afară de aceasta. Dacă sunteți o putere economică veți conduce țările din jurul vostru, sârbii, maghiarii, pe toți. Deci, cred că sarcina pentru această generație este de a lua România și de a crea un miracol economic, dar nu va fi un miracol, va fi o realitate pentru că o puteți face totul, de la IT la turism.
Mediafax: Care este opinia dumneavoastră despre acțiunile Uniunii Europene către autonomie în domeniul apărării și securității? Credeți că aceste eforturi generează un risc politic pentru alianța transatlantică?
George Friedman: Ei bine, am avut o alianță transatlantică, dar acum fiecare țară merge într-o direcție diferită. Portugalia merge într-o direcție, Germania într-alta. Relația noastră este cu România și Polonia, avem relații vechi cu restul Europei, una apropiată cu Marea Britanie.
Dar adevărata întrebare este ceea ce doresc europenii, iar ca american care studiază acest lucru, nu știu. În mod cert nu doresc același lucru, dar uneori și într-o țară nu doresc același lucru, depinde de momentul zilei. Deci, ca american, cred că ar trebui să fim deschiși unor relații bune cu orice țară care este pregătită să-și îndeplinească sarcina și să evite angajamentele față de țările care nu cred că trebuie.
România este o țară specială, este localizată strategic și își îndeplinește sarcina, așa că aceasta este o țară de care suntem interesați. Germanii vor merge în direcția lor, portughezii vor merge în direcția lor, dar cred că ar trebui să nu ne mai gândim la Europa, deoarece Europa are atât de multe fragmente, este greu de spus ceea ce este.
Mediafax: Cum influențează noii factori de insecuritate în Europa (populismul și naționalismul radical, acțiunile Rusiei, propaganda) viitorul securității în zona Mării Negre și Balcanilor?
George Friedman: Realitatea este că Europa este alcătuită din mai multe țări diferite, iar în fiecare țară acest lucru se desfășoară diferit. Vreau să spun că trebuie să nu mai folosim termenul Europa pentru că este vorba doar continent, așa că este diferit ce se întâmplă în Italia de ceea ce se întâmplă în România. Până în prezent, România a stat departe de multe dintre aceste elemente negative, aceste posibilități grave, datorită parțial geografiei, parțial prezenței americanilor și parțial judecății sănătoase a românilor.
Așa că, aș argumenta că nu mai putem avea o viziune generală asupra Europei, nu este posibil, dar putem avea o viziune foarte specifică asupra României, despre care voi spune că este aliatul nostru, iar trupele noastre sunt aici și navele noastre vin aici. Aceasta este România, să nu ne preocupăm de viitorul Italiei.
Dr.George Friedman este fondatorul și președintele companiei Geopolitical Futures (GPF), dar și fondatorul agenției de analize Stratfor, pe care a condus-o până în anul 2015. Totodată, Friedman este autorul a numeroase lucrări pe teme de geopolitică, inclusiv „Următorii 100 de ani. Previziuni pentru secolul XXI” (inclusă pe lista de bestselleruri a New York Times).
Conferința internațională „Black Sea and Balkans Security Forum” a avut loc în perioada 12-14 iunie la Constanța. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Președinției României la Consiliului UE.