Prima pagină » Gândurile Lui Cristoiu » INTERVIU INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”: Rechizitoriul în Dosarul Revoluției, o lovitură cumplită dată României, sub oblăduirea lui Lazăr și Iohannis/ „Resurecția fostei Securități este victoria lui Augustin Lazăr”

INTERVIU INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”: Rechizitoriul în Dosarul Revoluției, o lovitură cumplită dată României, sub oblăduirea lui Lazăr și Iohannis/ „Resurecția fostei Securități este victoria lui Augustin Lazăr”

Ion Cristoiu spune că rechizitoriul în Dosarul Revoluției nu aduce niciun document nou și răstoarnă tot ceea ce se știa până acum despre evenimentele din decembrie 1989. Jurnalistul a afirmat la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu" că potrivit acestui rechizitoriu, Nicolae Ceaușescu este un martir, care nu a fost înlăturat, ci a căzut de la sine.

Despre Augustin Lazăr, proaspătul pensionat din postul de procurer general,  Ion Cristoiu afirmă că acesta pleacă din funcție după ce a îndeplinit trei mari obiective ale Securității, unul dintre acestea fiind și trimiterea în judecată a dosarului Revoluției.

Jurnalistul atrage însă atenția că în rechizitoriul din acest dosar a fost scos termenul de revoluție și înlocuit cu lovitură de stat. „A fost o lovitură de stat în partea a doua, nu în prima parte. Nu putea să cadă Ceaușescu chiar așa de la sine”, a precizat Ion Cristoiu.

În plus, prin procesul care este denunțat în rechizitoriu, Nicolae Ceaușescu este transformat într-un martir. „Psihoza cu teroriștii, care psihoză ne explică ei cu citatele pe care le-am dat și eu aici, dar cel mai important din tot, acest grup a pus la cale procesul lui Ceaușescu, și țineți-vă bine, de ce? Pentru că omorându-l pe Ceaușescu ei îl scoteau din joc pe cel care știa că ei sunt agenți sovietici (…) Nu e nicio dovadă, este o poveste … La 30 de ani de la Revoluție avem următoarea poveste, Nicolae Ceaușescu a fost un martir, că știa, nu-i așa? „, a subliniat Ion Cristoiu.

Despre remaniere, jurnalistul spune că nu era necesară și generează instabilitate la nivelul Guvernului, iar președintele Iohannis este dator în numele interesului național să nu aprobe propunerile PSD. Cât privește restructurarea Guvernului, dacă ar avea loc, jurnalistul este de părere că va trece de votul Parlamentului deoarece până la europarlamentare cel puțin nimeni nu are interesul să pice Guvernul Dăncilă.

Mai mult, chiar dacă i s-a retras sprijinul politic și a demisionat, Tudorel Toader va rămâne în continuare ministrul Justiției. „A rămas în continuare și vă spun și de ce e pe locul întâi pentru că el va rămâne ministru Justiției cred că până după prezidențiale”, a afirmat Ion Cristoiu.În opinia sa, Toader rămâne în funcție cu acceptul liderului PSD, Liviu Dragnea care prin deciyia Cex nu  a dorit decât să arate activului de partid că l-a pedepsit pe cel care s-a opus ordonanțelor de urgență pe Codurile penale.

În cazul lui Dragnea, Ion Cristoiu declară că sentința în procesul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman va fi tranșată abia după alegerile prezidențiale deoarece nimeni nu vrea să-și asume riscul, iar aparenta pasare a migii între instanța supremă și CCR face parte dintr-o diversiune menită să arunce vălul peste adevărata instituție care îl va ajuta să scape de condamnare pe liderul PSD.

VIDEO – „Gândurile lui Cristoiu”, partea a II-a:

Redăm interviul integral:

Monica Mihai: Bun găsit la o nouă ediție a emisiunii Gândurile lui Cristoiu, alături de mine se află jurnalistul Ion Cristoiu, bine ați venit.

Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.

Monica Mihai: Iată temele săptămânii: guvernul PSD și-a mai remaniat trei miniștri. Avem un proces în cazul lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive care a fost amânat pentru data de 20 mai. Care sunt strategiile electorale pentru alegerile europarlamentare care se aproprie. Îl avem pe Augustin Lazăr, Procurorul General al României care și-a anunțat faptul că vrea să se pensioneze în această lună. Informații noi în dosarul Revoluției, mai exact a apărut rechizitoriul. Avem lovitura electorală a săptămânii și topul obișnuit al celor cinci politicieni ai săptămânii.

Ion Cristoiu: Domnul Augustin Lazăr s-a pensionat deja, i s-a semnat decretul e cum se spune, istorie. Mă rog, depinde ce istorie.

Monica Mihai: Haideți să începem cu primul subiect, remanierea guvernului.

Ion Cristoiu: Discuțiile, comentariile în legătură cu, de fapt nu, cu hotărârea Comitetului Executiv Național, toate au fost acaparate de retragerea sprijinului politic pentru Tudorel Toader și felul acesta s-a evitat esența acestor hotărâri și anume o nouă remaniere. O nouă remaniere pentru că sub motivul că 2 dintre demnitari…

Monica Mihai: Urmează să candideze la alegerile europarlamentare.

Ion Cristoiu: Și sigur și retragerea sprijinului politic. De ce spun asta este foarte important, deoarece avem de a face cu o remaniere, fosta remaniere, scandalul, s-a încheiat în 21 februarie când în sfârșit a semnat domnul Klaus Iohannis și pentru 2 dintre cei remaniați, nu a apucat să treacă o lună și dacă nu mă înșel prin 25 martie…

Monica Mihai: Au apărut din nou informații.

Ion Cristoiu:  Nu numai că au apărut informații de la dușmani, domnul Liviu Dragnea a anunțat că va face remaniere.

E o remaniere nejustificată pentru toți trei. Este o impresie catastrofală de haos, de instabilitate guvernamentală

Monica Mihai: Care este scopul unei remanieri? Având în vedere că ultima abia s-a încheiat așa cum spuneați și dumneavoastră.

Ion Cristoiu: Deci, în primul rând, e o remaniere nejustificată pentru toți trei. Cei doi demnitari, cele două ministre nu trebuiau remaniate. Statutul Uniunii Europene de europarlamentar spune că după ce ești validat, după ce se termină alegerile ești pe primele locuri ale unui partid, teoretic ai intrat ca europarlamentar,  urmează o validare de către Parlamentul European și apoi ai două luni la dispoziție să optezi, adică să rămâi sau să pleci. Deci, din acest punct de vedere, nu are nici o justificare, nicăieri nu se cere ca doi candidați să plece.

Monica Mihai: Scriați dumneavoastră în editorialul de vineri că Liviu Dragnea s-a bucurat cumva că miniștrii au plecat, sau candidează la europarlamentare pentru a rămâne aceste locuri libere pe care le-ar putea da…

Ion Cristoiu: Nu s-a bucurat, le-a provocat el, pentru că am explicat mai înainte că de fapt această remaniere a celor doi este nejustificată. Puteau să rămână în continuare sau dacă PSD e atât de exigent nu le mai punea pe listă pentru că avem de a face cu a nu știu câta remaniere, este o impresie catastrofală de haos, de instabilitate guvernamentală, era clar că președintele Klaus Iohannis nu va semna și că va amâna sine die, deci se va lungi acest scandal, lungindu-se este imaginea de guvern care nu funcționează.

Monica Mihai: Haos general.

Ion Cristoiu: Nici în cazul lui Tudorel Toader nu avea nici o justificare pentru că argumentele publice ale lui Liviu Dragnea împotriva lui Tudorel Toader sunt subțiri, fără nici o valoare. Deci avem de a face, însă eu cred că chiar e vorba de 3 locuri nu de 2, domnul Liviu Dragnea supraviețuiește, așa cum am scris, luând așa s-a mai ivit o gură flămândă pe undeva care  vrea niște bomboane în teritoriu și atunci lui acela i se dau niște locuri. Singurele locuri pe care le mai are, bombonele, sunt locurile în guvern. Și atunci pe cele 2 locuri le-a rezolvat în sensul că le trimite practic și teoretic la Bruxelles și atunci s-au eliberat 2 locuri în față la cinema și pot fi ocupate de persoane solicitate de diferiți lideri, este jocul lui pe care îl face întotdeauna pentru a supraviețui.

Monica Mihai: Întrebarea este: vor fi ocupate aceste locuri? Va semna Klaus Iohannis decretele de numire a noilor miniștri?

Domnul Klaus Iohannis este dator din punct de vedere al interesului național să nu semneze

Ion Cristoiu: Nu, domnul Klaus Iohannis este dator din punct de vedere al interesului național, nu o să spunem  că le va semna, sigur nu le va semna pentru că el nu trebuia să semneze nici data trecută, în decembrie, remanierea aceea catastrofală, nejustificată cu șapte miniștri, nu avea nici o justificare, nu era… o remaniere presupune o analiză serioasă a diferitelor compartimente și cu o justificare publică le remaniem. Dar, de regulă, nu se remaniază pentru că ea presupune instabilitate. În aceste condiții, domnul Klaus Iohannis, dacă nu făcea jocuri politice, și ar fi fost într-adevăr un președinte, nu trebuia să semneze pentru toți.  Și acum este dator, chiar este dator să nu semneze, pentru că s-a ajuns într-o situație în care PSD…

Monica Mihai: Remaniază miniștrii pe bandă rulantă.

Ion Cristoiu: Se joacă și care are sigur un grad de implicație asupra ministerelor țării pentru că nu are nici un sens să povestesc. Gândiți-vă că miniștrii care pleacă acum, nici nu mai știu, bine pe Rovana Plumb mai știam că e ministru.

Monica Mihai: Dar aceasta Natalia Intotero…

Ion Cristoiu: Bun, în acest moment, până în această perioadă pre-remaniere pentru că mai e ceva foarte important, s-a vorbit de remaniere în general, puteau toate Ministerele au rămas în așteptare în 25 martie să vadă cine pleacă. Aceasta provoacă clar o mare instabilitate într-un guvern, într-un compartiment, e clar că rămân în continuare stăpânii guvernului, aparatului acela de care v-am zis…

Monica Mihai: Cei din mâna a doua.

Ion Cristoiu: De care se plânge Liviu Dragnea și nici un ministru în condițiile în care ei se schimbe atât de des nu poate să impună programul de guvernare. Un ministru până vine îi trebuie vreo lună să vadă.

Monica Mihai: Până se adaptează…

Ion Cristoiu: Unde e toaleta, unde e biroul, cine face cafele, până se face chimia între el și cei cu care lucrează și atunci se întâmplă 2 lucruri. 1 cei cu care lucrează spun, lasă că în curând o să plece. 2 el nu reușește să impună nimic din programul de guvernare,  din programul cu care a venit. Și nu trece 2 luni și e remaniat sau începe un zvon de remaniere. Nu se leg din punctul acesta de vedere. Schimbarea celor doi premieri, celor două guverne în doi ani, numeroasele remanieri culminând cu aceasta și fără justificare este o instabilitate un haos cu grave consecințe asupra administrării țării și președintele este obligat, nu de jocuri politice, dacă va semna va face chiar jocuri politice, pentru că spune că semnează pentru ca PSD să se prăbușească.  Nu trebuie să semneze, e dator din punct  de vedere al intereselor naționale.

Monica Mihai: Întrebarea este: și ce va face PSD, va avea trei ministere în fruntea cărora nu vor avea miniștri activi? Există vreo șansă pentru ei să meargă pe varianta de restructurare și astfel să poată să treacă un guvern refuzat de Klaus Iohannis?

Ion Cristoiu: Poate să fie, am auzit-o, dar ar fi o nerozie și mai mare. Să ne lămurim, restructurarea unui guvern este o decizie care se ia pentru perfecționare muncii guvernului. Adică din două motive pot fi luate în partidul de guvernământ: fie pentru a da un suflu nou, am restructurat, restructurare înseamnă reducerea numărului ministerelor, regândirea ministerelor asta înseamnă restructurare,adică ajungem la guvernare noi partidul de guvernământ, ceva nu merge pentru că e prea mare guvernul sau prea mic. Sau înființăm niște noi ministere, poate că e nevoie de un minister al treburilor publice, ori în cazul de față nu poți să rezolvi o remaniere, care teoretic e banală, prezentând-o ca restructurare. Dacă vor să facă restructurare până la europarlamentare atunci ar trebui regândită…

Monica Mihai: Structura guvernului

Ion Cristoiu: Structura guvernului ar trebui… și dacă tot e vorba ca această restructurare, acești noi miniștri puși nu mai trec de președinte, uite propun domnului Liviu Dragnea și PSD să o pună pe doamna Olguța Vasilescu la Transporturi, dacă tot face o restructurare. Adică o restructurare trece prin Parlament, este un efort uriaș, sigur că iar o lună de zile nu mai lucrează nimeni că restructurare înseamnă regândire, dar măcar rezolvi această chestiune. Eu cred  că nu o va face pentru că ei cel puțin până la europarlamentare sunt pregătiți să conducă interimare, iar în cazul domnului la Ministerul Justiției așa cum a spus domnul Tudorel Toader, va conduce în continuare domnul Tudorel Toader.

Nimeni nu are interesul să pice acest guvern, cel puțin până la europarlamentare

Monica Mihai: O ultimă întrebare pe subiect: și dacă să zicem s-ar ajunge la restructurare ce șanse ar avea să treacă o restructurare prin Parlament având în vedere că tot Parlamentul este în campanie electorală, va intra în curând în campanie electorală?

Ion Cristoiu: Nu cred că e această restructurare ar pica în Parlament deoarece nimeni nu are interesul să pice acest guvern, cel puțin până la europarlamentare. PNL nu are interes, USR nu are interes, dar eu pariez că nu vor face restructurare, a mai rămas puțin până la europarlamentare și nu își pot permite, acum o să conducă cu interimare.

Monica Mihai: Un subiect care a fost de mare interes în această săptămână este procesul lui Liviu Dragnea, un proces în care magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au stabilit că vor amâna înfățoșarea pentru data de 20 mai.

Ion Cristoiu: Nu, au programat ultima ședință, era ultima ședință, ședința în care se ține ultimul cuvânt și s-a și ținut ultimul cuvânt, urma ca Instanța să fie în pronunțare și toată această așteptare a fost dată peste cap de procurorii DNA, o solicitare neobișnuită pentru că ei au ridicat două chestii de neconstituționalitate care se vor duce la CCR și numai după ce vor fi judecate acelea…

Monica Mihai: Se poate reveni la procesul…

Ion Cristoiu: Nu, procesul poate să continue pentru că există o hotărâre că nu se suspendă procesul, dar trebuie în funcție de decizia Curții. 20 mai sunt aproape, în primul rând că sigur complici și completul deoarece…

Monica Mihai: Dar de ce au făcut procurorii DNA acest gest? Nu știau  că se va amâna?

Ion Cristoiu: Aici răspunsul trimite la două complicități, la gestul ieșit din comun al DNA care de abia acum și-au dat seama că e o excepție de neconstituționalitate, procesul fiind de câteva luni, procesul în apel și completul care în asemenea momente, că sunt specialist în procese, când partea deversă  intervine cu ceva nou în mersul procesului, în cazul de față partea adversă era DNA, avocații apărării cer…

Monica Mihai: Timp pentru a pregăti strategia.

Ion Cristoiu: Completul a dat un termen de o lună și ceva.

Monica Mihai: După care DNA a cerut grăbirea termenului, lucru care a fost refuzat.

Ion Cristoiu: Deci e clar că e o manevră pentru că putea, să presupunem că DNA era într-o piesă singur de capul ei, această instituție, atunci completul spunea foarte bine peste o săptămână. Dar putea să spună retrageți-vă, întrerupem ședința că acolo sunt câteva rânduri, ce să pregătească apărare.

Monica Mihai: Nu e nevoie de o lună și 2 săptămâni.

 

Este o diversiune de aparentă trimitere a mingii de la Înalta Curte la CCR în așa fel încât noi să nu știm care din cele două îl ajută”

Ion Cristoiu:  După asta ieșind un oarece scandal în rândul tefeliștilor DNA a venit iar cu o comedie în care a spus cerem urgentarea procesului, păi cum să ceri urgentarea procesului când amânarea a fost în urma acestei solicitări a DNA.

Monica Mihai: Mai e interesant că în această săptămână trebuia să se pronunțe si CCR pe sesizarea privind completurile de 3 și CCR a amânat termenul vineri pentru data de 20 mai. Este aceeași zi în care se prezintă și Liviu Dragnea în fața magistraților de la Înalta Curte.

Ion Cristoiu: Cred că este o diversiune de aparentă trimitere a mingii de la Înalta Curte la CCR în așa fel încât noi să nu știm care din cele două îl ajută, mă întorc și vă spun în nici într-un caz CCR.

Monica Mihai: Și dacă CCR acceptă sesizare făcută de Iordache?

Ion Cristoiu: Nu v-a accepta, nu va accepta pentru că CCR este o piesă forte pentru interesele chiar strategie ale României, poate să vină un moment în care Curtea Constituțională este ultima instanță și poate este nevoie la un moment dat de o manevră a CCR să blocheze

Monica Mihai: Și nu trebuie să își piardă credibilitate.

Ion Cristoiu: Da, să blocheze ceva foarte important pentru România. Și atunci se păstrează, cum am zis și data trecută țineți minte că eu am spus că nu va fi condamnat,  atunci se păstrează diversiunea cu CCR, toată lumea e atentă la CCR, ce va face.

Monica Mihai: Când de fapt Înalta Curte va fi cea care

Ion Cristoiu: Când va fi pe partea aceasta și va fi strategia amânării până după prezidențiale, garantez. Din mai  multe motive: 1, nu își permite nimeni în România acest proces, este totuși politic, adică e politic în sensul că putea să fie  sau putea să nu fie, nu e genul de proces X la a omorât pe Y, a recunoscut și nu ai ce să îi faci. E un proces pe care putea să îl aibă orice om politic din România , primar și ce o fi, că toți fac astfel de șmecherii, de șolticării, că aduc acolo la partid, bun. În aceste condiții orice decizie luată acum până la prezidențiale este riscantă, pentru sistem, pentru  partenerii noștri strategici. Dacă îl achiți nu ști ce iese, adică s-ar putea ca Dragnea să crească așa…

Monica Mihai: Și să fie candidatul ideal pentru prezidențiale și chiar să câștige.

Ion Cristoiu: Adică hai să luăm achitarea, poate să aibă efecte perverse din mai multe planuri. Primul plan poate să ducă, el oricum va candida,  la învârtoșarea lui și să facă și mai mult rău decât până acum multinaționalelor europene, adică zic gata e pe cai mari. Poate să ducă la o uriașă dezumflare în partea aialaltă a electoratului. Îl achita nu mai mergem la vot, știți cum încep ăia pe Facebook.

Monica Mihai: Se dezumflă electoratul de dreapta.

Ion Cristoiu: Dacă îl condamnă, există două mari riscuri. 1 să vină cineva, de fapt Viorica Dăncilă, cel puțin interimar un timp pentru că ea este executiv și atunci tema anticorupție și penalilor se duce, că mă rog va fi probabil trema că ea e nu știu…

Monica Mihai: Și practic tot dreapta  are de pierdut.

Ion Cristoiu: Da, se duce tema. În momentul în care vine altcineva decât Liviu Dragnea, tema de până acum Liviu Dragnea e penal și pentru asta sacrifică justiția s-a terminat. La care se mai adaugă un lucru foarte important, ei au investit foarte mult în demonizarea lui Liviu Dragnea, ați observat.

Monica Mihai: Și dacă el pleacă se pierde subiectul principal.

Ion Cristoiu: El e subiectul de demonizare și îl faci pe ăla diavol și în al doilea rând nu știi reacția electoratului PSD. Dacă acum îl condamni s-ar putea să vină la europarlamentare și să facă 100% pentru prezență și pentru liderul lor, adică nu știi. Și atunci din punct de vedere politic, social, strategic, se preferă amânarea până după prezidențiale. Nici justiția  nu își poate permite, vă reamintesc cazul Iohannis, da?

Monica Mihai: Da dar era puțin diferită situația, exista un candidat anunțat, Liviu Dragnea nu este încă un candidat anunțat.

Ion Cristoiu: Păi nu, el nu e anunțat, dar este candidat.

Monica Mihai: Adică cine trebuie să știe, știe.

Ion Cristoiu: Exact, știu asta. Repet, se va amâna. Va veni 20 mai și se pensionează una din judecătoarele din complet la 1 iunie, se amână. Deci după părerea mea totul, caracteristica acestei perioade de campanie electorală pe care noi am tot spus în care nimic nu… și iarba crește electoral și florile înfloresc electoral, foarte dură campanie electorală, va duce și la amânarea pe termen de câteva lunia tuturor și remanierilor și numirilor, toată lumea așteaptă un moment în care una dintre forțe, pentru că deocamdată ele sunt în echilibru, să fie la pământ și atunci cealaltă forță își va impune punctul de vedere și numai după prezidențiale se poate întâmpla asta.

Monica Mihai:  Am vorbit și ați spus și dumneavoastră că este un an în care nici iarba nu crește sau perioadă în care nici iarba nu crește.

Ion Cristoiu:  Crește, dar crește electoral. Adică e albastră și nu verde.

Monica Mihai:  Se apropie alegerile europarlamentare, pe 26 mai românii vor merge la vot, partidele deja și-au turat motoarele, sunt poate multe dintre ele în campanie prin gesturile și prin declarațiile politice pe care le fac, haideți să analizăm puțin strategiile partidelor din această perioadă.

Ion Cristoiu:  Strategiile partidelor principale, și trebuie să le trecem în revistă, PSD, PNL, USR-PLUS, ALDE, PMP, PRO-România, UDMR-ul nu are o strategie, el are o strategie să iasă maghiarii la vot, acolo nu are niciun rost. Este o strategie a cărei principală țintă este chestiunea prezenței la vot.

Monica Mihai:  E foarte importantă această prezență.

Ion Cristoiu:  Europarlamentarele au arătat până acum maxim, cred că a fost prin 2014…

Monica Mihai:  32%.

Electoratul de dreapta e un pic mai sofisticat, adică nu e chiar așa să iasă mânat din urmă

Ion Cristoiu:  32%, dar ala a fost un an de prezidențiale, când a fost 32%, în rest a fost 29%, nu s-a atins 30%, oricum destul de slab și 32%. Și atunci, în aceste condiții de prezență maximă de 32%, problema este dacă e o prezență de genul acesta bat partidele care au structuri în teritorii, adică PSD și PNL, dar mai ales PSD pentru că electoratul iese la vot, nici nu știe că iese pentru europarlamentare.

Monica Mihai:  Ei ies la vot pentru că le spune preotul…

Ion Cristoiu:  Primarul, mașinăria din…

Monica Mihai:  Din sat, din comune…

Ion Cristoiu:  Să nu uităm că PSD-ul are marea majoritate a administrațiilor și ăsta este electoratul de stânga. Celelalte partide de pe partea dreaptă au interesul scoaterii la vot pentru că electoratul de dreapta e un pic mai sofisticat, adică nu e chiar așa să iasă mânat din urmă.

Monica Mihai:  Și pentru că există presiunea referendumului.

Ion Cristoiu:  Nu. Referendumul nu are nicio valoare.

Monica Mihai:  N-are valoare pentru PNL?

Ion Cristoiu:  Nu. Nu are valoare de aducere la vot, ăla a fost făcut pentru ca să nu creadă electoratul USR că președintele României nu luptă împotriva corupției.

Monica Mihai:  Păi și dacă nu se validează referendumul nu va fi asta o bilă neagră pentru PNL și dreapta?

Ion Cristoiu: Am rămas la strategie. Și atunci, dacă ați observat, are o singură temă „România merită mai mult” și dacă ați observat nu sunt așa de dramatizați, de isterici, fac reuniuni dar ei nu merg pe strategie de acum ori niciodată.

PNL merge prin aducerea lui Rareș Bogdan pe strategia europarlamentarele sunt alegeri parlamentare anticipate

Monica Mihai:  Ieșiți din casă este neapărat să votați.

Ion Cristoiu: O schimbare a avut loc, uriașă, la PNL care merge prin aducerea lui Rareș Bogdan, am și scris, și prin temă, merg pe strategia europarlamentarele sunt alegeri parlamentare anticipate, dacă noi câștigăm depunem moțiune de cenzură, venim la putere. Deci asta e o strategie de aducere la vot, vor veni ăia de la PNL…

Monica Mihai:  Ceea ce-și doresc cei de la PNL.

Ion Cristoiu:  La USR, deocamdată, nu văd nicio strategie în afară de faptul că e strategia victimizării care e deja fumată în România, ați observat ei sunt totdeauna victimele a nu știu ce, nu au avut reuniuni, nu cred că tema veniți la vot că penalii din România sau corupții nu știu ce ne fac. Eu nu cred… eu cred că cea mai bună strategie este strategia PNL pentru că îți mobilizezi electoratul tău care e flămând, nu uitați că din 2012 nu mai sunt la putere și electoratul vrea, vorba lui Caragiale, vrea să vină și el, electorat înseamnă administrație publică, primari, politicieni, redactori șefi, jurnaliști care vor și ei posturi și probabil că pe asta pariază PNL, în asta constă. Celelalte, dacă le luăm la rând, PMP-ul nu pot să-mi dau seama cu ce aduce el la vot…

Monica Mihai:  În afară de prezența pe cap de listă a lui Traian Băsescu…

Ion Cristoiu:  Da, dar aia, uite, interesant, aia este o strategie de venit pozitiv. Adică PNL-ul merge pe veniți la vot să le dăm peste bot, uite că rimează, așa merge PNL-ul, ieșiți la vot, vot negativ, trebuie să-i dăm jos. S-ar putea să fie eficientă pentru că PSD-ul guvernează de vreo șapte ani, deja ei sunt plictisiți…

Monica Mihai:  Dar nu va fi asta o capcană pentru PNL dacă ei își atrag electoratul spunându-le că „vom da jos guvernul”, dacă ei nu vor reuși să dea jos guvernul nu vor fi taxați la prezidențiale?

Ion Cristoiu:  Nu. Îl vor da pentru că…

Monica Mihai:  Dacă se schimbă dinamica din parlament, probabil.

Ion Cristoiu:  Dacă faceți un minim scenariu veți vedea că n-are cum să nu se schimbe, deci în condițiile în care PNL obține un scor istoric, mare.

Monica Mihai:  Ce înseamnă un scor istoric pentru PNL?

Ion Cristoiu:  Nu știu, cât au ei acum, dublu decât au ei acum, da? Și PSD-ul obține 25% s-a terminat.

Monica Mihai:  Deși, am mai discutat noi în edițiile trecute, sondajele interne au arătat PNL clasat foarte bine, totuși, în ultimele alegeri, PNL nu a reușit să convingă electoratul.

Ion Cristoiu:  Nu a reușit să convingă electoratul pentru că nu era această strategie veniți la vot ca să dăm jos PSD-ul. Deci avem pe de o parte o strategie de demonizare a PSD-ului, toate acestea, unde se duc, PSD e urmărit, e hăituit, nu credeți, am mai trăit din 90, este asta și de ideea veniți la vot să-i dăm jos, nu să venim noi, să-i dăm jos pentru că nu mai sunt de suportat.

Monica Mihai:  Treaba asta cu demonizarea PSD-ului a mai existat și la alegeri în trecut, la ultimele alegeri locale când PSD a obținut un scor fantastic.

Ion Cristoiu:  Ei au obținut un scor fantastic în 2016 când nu erau la guvernare, nu erau la putere. Stai să vedem, alegeri au fost în 2012. Atunci erau un USL, da, deci alegeri parlamentare, după asta a venit 2016, unde grație, ca să fac eu așa un agramatism, lui Klaus Iohannis, inspirației lui geniale în ghilimele, a venit acest guvern tehnocrat care a luat din presiune, deci dacă rămânea guvernul Ponta, întotdeauna un guvern care e la putere și mai ales gen PSD…

Monica Mihai:  Are șanse să creeze nemulțumire.

Ion Cristoiu:  Da, creează, nu o nemulțumire nu în sensul că… și dacă guvernează foarte bine, la un moment dat lasă impresia de vechi, de aceleași lucruri…

Monica Mihai:  E nevoie de schimbare.

Ion Cristoiu:  Da, de schimbare și din punctul acesta de vedere alta este atmosfera anul acesta. Suntem după doi ani în care PSD-ul a lăsat impresia unei guvernări dictatoriale, dar și a unei guvernări haotice, din punctul acesta de vedere. Și atunci poate să existe, nu la electoratul de stânga, care e puțin, la electoratul de dreapta e nevoie hai măi să ieșim odată la vot și…

Monica Mihai:  Să ne punem oamenii noștri la putere…

Ion Cristoiu:  Nu, să-i dăm jos, asta este. Eu de aia am spus că PMP-ul nu prea are șanse că el merge pe ideea votați-ne deoarece Traian Băsescu

Monica Mihai:  Candidează la europarlamentare.

Ion Cristoiu:  Da, și ne va reprezenta acolo. Am spus, problema fundamentală a europarlamentarelor este prezența la vot nu ce votezi, prezența. Dacă este 40% s-a terminat cu PSD-ul. Pentru că înseamnă că au venit la vot

Monica Mihai:  Și cei care nu au fost în anii trecuți…

Ion Cristoiu:  Nu mai spun că dacă e 50% cum spun cei de la PNL, ceea ce nu cred, s-a terminat. În România orice prezența la vot peste structuri de partid pe care le domină PSD-ul înseamnă un rezultat care este împotriva PSD-ului. Vin oameni care n-au votat, pentru că fiind de dreapta, au fost dezamăgiți de dreapta, dar nici cu PSD-ul nu vor vota.

Monica Mihai:  Săptămâna aceasta a fost o săptămână interesantă dacă stăm să privim două personaje din justiția din România, vorbim de procurorul general al României Augustin Lazăr și de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Augustin Lazăr s-a pensionat în această săptămână, iar ministrul Tudorel Toader a demisionat. Cei doi, care păreau dușmani poate pe alocuri, au plecat împreună de la conducerea a două instituții foarte importante din justiție.

Domnul Lazăr s-a pensionat și e istorie, nu mai are cum să mai revină. Cei care îl cunosc spun că e gen „mor cu voi de gât”

Ion Cristoiu: Situația lor nu este asemănătoare, domnul Lazăr s-a pensionat și e istorie, nu mai are cum să mai revină, nu-l mai văd, acestea sunt povești cu Curtea Constituțională că se va duce…

Monica Mihai:  Asta voiam să vă întreb, e foarte interesant, și-a depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general în urmă cu câteva săptămâni. Ce i-a schimbat atitudinea cu 180 de grade de s-a hotărât să se pensioneze?

Ion Cristoiu:  Cei care îl cunosc pe domnul Lazăr spun că e un gen mor cu voi de gât, am înțeles așa, eu nu-l cunosc.

Monica Mihai:  Asta cum se traduce?

Ion Cristoiu:  Adică acum a făcut de-al dracului, el știa că se pensionează dar a zis uite de-al dracului plec când vreau eu și vă iau, vă șantajez, vă iau peste picior pe toți, numai așa se explică pentru că este greu de imaginat. Sigur că era vorba și de pensie, dar putea să anunțe că se pensionează, sunteți de acord?

Monica Mihai:  Da. Ar fi putut.

Augustin Lazăr a îndeplinit trei mari obiective ale fostei Securități

Ion Cristoiu:  Putea și dezamorsa. El însă, după părerea mea, a îndeplinit, a îndeplinit că altfel nu văd nicio explicație, trei mari obiective ale fostei Securități.

Monica Mihai:  Care sunt acelea?

Ion Cristoiu:  Primul, scoaterea termenului de revoluție și înlocuirea lui cu lovitură de stat.

Monica Mihai:  Vorbim de dosarul revoluției.

Ion Cristoiu:  Și transformarea lui Ceaușescu într-un martir prin procesul care este denunțat în acest rechizitoriu. O lovitură cumplită, aproape destrămătoare la adresa GDS, ceea ce n-a reușit nici măcar FSN, nici Vadim Tudor timp de 30 de ani pentru că GDS și Societatea Timișoara care erau vârfurile de lance ale anticomunismului, l-au apărat neștiind că el se pensionează, ei credeau că…

Monica Mihai:  Va merge mai departe.

Ion Cristoiu:  Da, ei s-au angajat pe ideea el va rămâne în continuare, candidează, e procuror și avem omul nostru acolo. Și o lovitură cumplită pe de o parte dată anticomunismului, pe de altă parte imaginii de deținuți politici. Faptul că în mod mizer și în mod securistic, nu negativ, cei de la GDS, anticomuniștii au început să spună că deținuții duși la Cotroceni de către PSD erau de drept comun, să știți că acest text l-am mai auzit. La fosta Securitate din 90 într-una și la Corneliu Vadim Tudor. Deci din 90, că știu foarte bine istoria, fosta Securitate a avut această… lovitură de stat, și eu am avut-o, dar am avut-o pe cont propriu și sigur că la un moment dat, eu tot susținând, sigur au venit și ei și mi s-au dat unele documente… Asta este, a doua GDS trebuie să dispară și a treia, deținuții politici sunt deținuți de drept comun care era teză de-a lui Vadim Tudor. Deci avem de-a face cu o reabilitare a lui Vadim Tudor fără precedent grație domnului acesta.

Monica Mihai:  De ce ar face Augustin Lazăr jocurile Securității?

Ion Cristoiu:  Poate o fi de-al lor, nu știu. Eu, care, vă spun, din 90 am fost prudent și cu anticomunismul și cu ideea de revoluție, eu însumi sunt surprins că după 30 de ani a ceea ce considerăm în manuale Revoluție, știți și dumneavoastră că sunteți tânără, da, vine o autoritate a statului care este Parchetul General și ne spune că a fost lovitură de stat dată de Moscova, atenție, o să discutăm, foarte important. Atunci ce să spun, este sub oblăduirea domnului Lazăr și a domnul Iohannis, adică ei au oblăduit această, dacă vreți o să discutăm, această lovitură cumplită din nou dată României. Deci eram și suntem țară coruptă, da, și suntem o țară care

Monica Mihai:  Nu mai avem revoluție.

Ion Cristoiu:  Nu mai avem revoluție și o țară care, atenție, care își trimite în judecată pe unul din președinții României, primul președinte al României, n-am niciun motiv să-l simpatizez pe Ion Iliescu, atenție, pentru ce? Crimă împotriva umanității că l-a răsturnat pe Ceaușescu, dumneavoastră înțelegeți ceva? Dacă sunteți în Occident înțelegeți ceva din țara asta? Băi, ăia sunt nebuni? Timp de 30 de ani ne-au înnebunit pe noi, Occidentul, că au făcut revoluție, da?

Resurecția fostei Securități este victoria lui Augustin Lazăr

Monica Mihai:  Și acum aflăm că n-a mai fost revoluție.

Ion Cristoiu:  Nu numai că n-a fost revoluție, aflăm că cel care l-a răsturnat pe Ceaușescu e (acuzat de?) crime împotriva umanității, iar procesul Ceaușescu a fost, sigur, o farsă ceea ce știam și noi, dar a fost o farsă pusă la cale de Ion Iliescu. Dumneavoastră ce să înțelegeți despre această țară? Din punct de vedere oficial, una e să scriu eu, una e să scrie un istoric și alta e să dea oficial. Deci din punctul acesta de vedere domnul Lazăr și-a îndeplinit toate obiectivele. Nu știu dacă i-au fost date, dar eu așa pot să interpretez. Resurecția fostei securități, n-am nimic cu ea, am fost și eu nuanțat în atitudinea față de ea, este victoria lui, adică el a fost cel care… Aa, că cei din GDS, anticomuniștii, Societatea Timișoara nu și-au dat seama că în momentul în care te ții de un principiu nu poți să-l aperi pe Lazăr. Și dacă ție ți-e frate, era clar, a fost procuror, s-a terminat. Numai că ei l-au apărat pentru că ei n-au fost atenți la ce-am zis eu că are…

Monica Mihai:  Că el va pleca.

Ion Cristoiu:  Că va pleca. Că dacă el le spunea, sunteți de acord, asta este o enigmă. De ce nu le-a zis. Dacă el le spunea domnilor uite ce se întâmplă, sunt nevinovat…

Monica Mihai:  Vreau să ies la pensie.

Ion Cristoiu:  Ies la pensie, lăsați-mă în pace. NU, ei l-au apărat că au fost convinși că el va rămâne, putea să rămână interimar acum, da.

Monica Mihai:  O perioadă putea, din punct de vedere procedural da.

Ion Cristoiu:  Așa rămânea interimar și ei… Așa a fost motivul. Îl apărăm pe Lazăr, indiferent ce a făcut în trecut, deoarece este luptătorul nostru pentru independența justiției. Păi luptătorul s-a pensionat.

Monica Mihai:  Vine alt luptător.

Ion Cristoiu:  Nu, s-a pensionat, eu asta spun. Aici este incorectitudinea. El știa că deja se pensionează.

Monica Mihai:  Și nu a spus nimănui cui ar fi trebuit.

Ion Cristoiu:  A spus public, și atunci ăia neștiind, ei fiind cum sunt, au sărit să-l apere crezând că el va rămâne acolo în prima linie. El între timp a plecat. Asta a fost marea clapă trasă de domnul Lazăr celor din partea lor, electoratului lui, fanilor lui, nu ai mei. Pentru că el a lăsat impresia că va rămâne în continuare prin depunerea candidaturii. Nu vi se pare aberant.

Monica Mihai:  Practic le promitea că va rămâne și încearcă să rămână în fruntea luptei anticorupție.

Ion Cristoiu:  La iluzia asta a contribuit și înscrierea lui. Deci, nu numai că nu a anunțat că se pensionează

Monica Mihai:  E posibil să-și fi dorit într-adevăr să mai obțină un mandat de procuror general?

Ion Cristoiu:  Nu. A făcut de-al dracului. Ca să îi ia peste picior. Ceva e în neregulă, cum să-și fi dorit. Dar ce, putea să mai fie? Adică cine îl mai… e om bătrân, vine din comunism, da, cum credeți că un procuror ca el credea că, chiar dacă nu ieșea acest scandal, îl va trece. Concursul depindea de domnul ministru al Justiției, da? Credeți că dacă nu apărea acest scandal, domnul Tudorel Toader îl punea pe el procuror? Nu. Și în acel moment nu avea cum câtă vreme ministrul Justiției nu te propune, da, președintele nu are ce semna. Deci el știa de la început…

Monica Mihai:  Că se lovește de o piedică la Ministerul Justiției.

Ion Cristoiu:  Da. Deci indiferent de teoria cu tot acest scandal cu trecutul lui s-a creat ca să nu mai poată fii procuror din nou, că trebuia reînnoit mandatul este o prostie pentru că oricum nu i se reînnoia. N-avea cum. Și cel care v-a veni după domnul Tudorel Toader nu-și putea permite față de PSD să-l propună pe el. Pentru că în pixul ministrului Justiției stă desemnarea lui potrivit cheii. Ca să ajungă la Cotroceni trebuie să semneze ministrul Justiției.

Monica Mihai:  Dacă nu semnează nu ajunge la Cotroceni.

Ion Cristoiu:  El știa că n-are nicio șansă, se înscrie, tot de-al dracului, nu-i așa. Și în timpul ăsta ăilalți, cum erau ei mai prostuți, așa, a zis lasă, foarte frumos

Monica Mihai:  Îl apărăm…

Ion Cristoiu:  Îl apărăm ca să rămână acolo în prima linie, chiar dacă noi ne facem de râs, îl apărăm pentru că noi avem nevoie acolo de un luptător pentru independența justiției, care luptător s-a pensionat, cu vreo 5000 de euro, mă rog, e frumos în România.

Monica Mihai:  Ați vorbit adineauri despre Dosarul Revoluției. Săptămâna aceasta a apărut și rechizitoriul.

Ion Cristoiu:  Trebuie să fac o paranteză. Așa cum s-a comportat până acum și din informațiile pe care le am să ferească Dumnezeu ca vreo unul care a fost în piesă cu el să zică ceva despre el.

Monica Mihai:  De ce?

Ion Cristoiu:  Ăsta este genul de om care iese și îi dă în gât pe toți. Ascultați ce vă spun, o să vedeți că nu i se întâmplă nimic. Adică și Iohannis și toți ăia de acolo, că n-a făcut numai pentru Iohannis aranjamente, da? Deci, el, ca fel de a fi, fiind tip, așa, al dracului, nu v-a avea nimeni curaj. În momentul în care va vedea că cineva din gașca lui, inclusiv Iohannis, vor spune ceva, el e în stare să iasă la televizor, să iasă și să dea la Antena 3 documente. Garantez. Și atunci va avea o pensie liniștită, dacă nu cumva domnul Klaus Iohannis va gândi, tocmai ca să-l liniștească, să-l trimită la Curtea Constituțională. Cred că ar avea nevoie Iohannis să-l pună undeva să-l aibă la mână, nu-i așa? Că altfel…

Monica Mihai:  Și să-i asigure un loc cald, spuneți dumneavoastră?

Ion Cristoiu:  Un loc cald și să-l ai la mână. Un loc cald înseamnă și salariu, da? Înseamnă un post și atunci în postul ăla poate să tacă. Dar dacă îl lasă numai la pensie și la un moment dat se enervează…

Monica Mihai:  Deci spuneți că trebuie să urmărim dacă domnul Iohannis îl va nominaliza la Curtea Constituțională pe Augustin Lazăr.

Ion Cristoiu:  Da sau dacă cineva din anturajul lui Klaus Iohannis va spune ceva despre el negativ, în sensul ăsta vom vedea.

Monica Mihai:  Spuneți-mi vă rog ați citit rechizitoriul din dosarul Revoluției?

Ion Cristoiu:  L-am citit aproape ca pe o carte.

Monica Mihai:  Ce aduce nou acest rechizitoriu?

Ion Cristoiu:  Acest rechizitoriu este o poveste cu cocoșul roșu, v-am spus și iată că am ajuns și eu să invoc că am avut dreptate, că nu va fi nicio probă directă? Nu există nicio probă directă. Deci față de ce știam noi de 30 de ani, eu care am cercetat domeniul ăsta sunt doctor în Revoluție și în terorism și m-a preocupat, în rechizitoriu ăsta n-am văzut evocat niciun document nou. Singurul document nou invocat, într-un fel și folosit, este raportul Comisiei Senatoriale, cred că a fost între… nu mai țin minte, 92, 93, 94, care raport a fost publicat, dar depozițiile de acolo ale celor care au fost chemați și de la servicii și de la armată au fost ținute secrete și ele sunt invocate foarte mult. Primul lucru, juridic, ei nu aduc ca argumente în miile alea de pagini oameni chemați acum că ei între timp au murit

Monica Mihai:  Ei se bazează tot pe declarațiile trecute.

Ion Cristoiu:  Da, și ei spun următorul lucru, având în vedere că la Comisia Senatorială s-a depus sub jurământ, ei le consideră declarațiile acelea ca declarații în instanță. Repet, în momentul în care ai pornit dosarul revoluției, pentru a dovedi să spunem fenomenul terorist trebuie să vină depoziția lui Stănculescu. Stănculescu a murit, da? Și folosesc depoziția lui Stănculescu, nu din presă…

Monica Mihai:  Din Comisiile Senatoriale…

Ion Cristoiu:  Din Comisii invocând faptul că, spune în text, ei la comisii au depus jurământ.

Monica Mihai:  Deci are valoare juridică.

Ion Cristoiu:  Are valoare juridică. În esență, dar e greu, am și vrut să spun, dumneavoastră care aveați patru ani atunci, tot ce vă spun e ca și cum mi-ar povesti cineva cum a murit Stalin, și eu aveam câțiva ani. Sigur, am citit, dar una e să trăiești…

Monica Mihai:  Una e să trăiești și alta e să citești doar.

Ion Cristoiu:  În esență, ei numesc dosarul Revoluției pentru că analizează și prima parte, represiunea lui Ceaușescu și-l fac vinovat pe Ceaușescu, în prima parte a rechizitoriului și, având în vedere autoritatea de lucru judecată, în sensul că el a fost condamnat la Târgoviște, consideră că el nu mai poate fi chemat, lăsând la o parte faptul că a și murit. Bun. În această primă parte, și să vă țineți bine să nu râdeți, Ceaușescu este dictator și secretar general al PCR. Urmează partea a doua, fenomenul terorist care cuprinde un capitol însemnat procesul Ceaușescu. În capitolul cu procesul Ceaușescu, Ceaușescu este președintele României.

Monica Mihai:  Adică i s-a schimbat rolul.

Ion Cristoiu:  Da, adică dincoace este dictatorul, secretarul general nu mai e președintele României… În esență este următorul lucru, nedovedit, nu știu, poate că au pe acolo… Ei spun așa, înainte de 22 decembrie s-a constituit un grup din care făcea parte Ion Iliescu, Voican Voiculescu, Silviu Brucan, Cico Dumitrescu.

Citește continuarea pe pagina a II-a >>>

Citește și