Prima pagină » Știri » INTERVIU MEDIAFAX: Breedlove: Forța plasată de Rusia la granițele Ucrainei, foarte capabilă și îngrijorătoare

INTERVIU MEDIAFAX: Breedlove: Forța plasată de Rusia la granițele Ucrainei, foarte capabilă și îngrijorătoare

INTERVIU MEDIAFAX: Breedlove: Forța plasată de Rusia la granițele Ucrainei, foarte capabilă și îngrijorătoare
INTERVIU MEDIAFAX: Breedlove: Forța plasată de Rusia la granițele Ucrainei, foarte capabilă și îngrijorătoare

Generalul american a făcut, miercuri, venind din Afganistan, o escală de două ore la Baza Aeriană de la Kogălniceanu, pentru a se informa în legătură cu situația din zonă. La final, Philip Breedlove a acordat un interviu Agenției MEDIAFAX.

Comandantul Forțelor Aliate din Europa a afirmat că forța plasată de Rusia la granița cu Ucraina este destul de mare, este bine echipată și este pregătită și, dacă va fi direcționată, poate invada estul acestei țări.

VEZI AICI VIDEO-INTERVIUL MEDIAFAX

El a ținut să sublinieze, pe de altă parte, angajamentul NATO legat de respectarea articolului 5 din Tratatul Alianței, care prevede apărarea colectivă a membrilor.

De asemenea, Breedlove a apreciat ca foarte importantă contribuția României – „această națiune minunată” – la misiunile din Afganistan, precizând, de asemenea, că Deveselu este „o poveste de succes”. Generalul american a mai spus că patrulele de supraveghere AWACS ale NATO survolează spațiul aerian în fiecare zi, permițând forțelor aeriene române, americane și ale altor aliați NATO să înțeleagă care este situația reală.

Philip Breedlove a declarat că baza aeriană de la Kogălniceanu este importantă nu doar pentru trupele care vin și pleacă din Afganistan, ci și pentru că este o parte importantă a apărării în ansamblu din cadrul NATO.

 

Prezentăm integral interviul acordat Agenției MEDIAFAX de Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Philip Breedlove:

Reporter: – Domnule general Breedlove, aceasta este a doua vizită la baza aeriană Kogălniceanu anul acesta. Care este importanța acestei baze aeriene pentru operațiunile NATO din Afganistan?

Philip Breedlove: – Este importantă pentru mult mai multe lucruri decât ceea ce se întâmplă în Afganistan. În mod clar, această bază este foarte importantă pentru trupele care vin și pleacă. Dar este importantă pentru NATO și dintr-o perspectivă mai amplă, și anume este o parte importantă a apărării în ansamblu din cadrul NATO și a apărării acestei națiuni minunate.

R.: – Care este obiectivul principal al vizitei de astăzi?

P.B.: – Am fost aici mai devreme, când abia începusem și (baza – n.r.) nu era încă operațională și am considerat că este important să vin acum să văd cum evoluează lucrurile, unele misiuni, și mi-au fost depășite așteptările, în câteva zile a fost un trafic foarte aglomerat. Sunt foarte mândru de două lucruri. În primul rând, de faptul că ei își îndeplinesc misiunea și, în al doilea rând, de munca de echipă incredibilă a gazdelor române și a partenerilor americani.

R.: – Cum apreciați contribuția României la misiunea NATO din Afganistan?

P.B.: – Este foarte importantă. Soldații, cei din Forțele Navale, Aeriene care slujesc această țară sunt importanți pentru noi, ei participă alături de noi, faptul că se permite folosirea acestei baze face ca mișcarea trupelor noastre să fie mult mai ușoară. Este o contribuție foarte solidă și suntem mândri să ne facem datoria alături de frații și surorile noastre din România.

R.: – Consiliul Nord-Atlantic a aprobat un pachet de măsuri de securitate pentru aliații NATO din Europa de Est? Care sunt măsurile de securitate pentru România?

P.B.: – În prezent, patrulele de supraveghere AWACS ale NATO survolează spațiul aerian în fiecare zi, permițând forțelor aeriene române, americane și ale altor aliați NATO să înțeleagă care este situația reală. Pe teren, (sunt – n.r.) nu numai trupele de la această bază, dar și pușcașii marini din cadrul forțelor rotaționale de la Marea Neagră, care au fost suplimentate luna trecută. Astăzi (USS) Taylor a pătruns în apele Mării Negre și va continua exercițiile și interacțiunea cu România, dar și cu alți aliați NATO de la Marea Neagră. Deci pentru România, sunt toate cele trei componente, aeriene, navale și de la sol ca parte a măsurilor de securitate.

R.: – Este suficient?

P. B.: – Pentru moment este suficient. Când am avansat acest pachet de măsuri, de asemenea am propus și măsuri intermediare și pe termen lung la care începem să lucrăm. Dar măsurile inițiale aprobate pentru România, aeriene, navale și la sol sunt de natură să ofere asigurări.

R.: – În cazul unui scenariu în care Rusia anexează alte regiuni ale Ucrainei, cât de departe va merge NATO împotriva Rusiei?

P.B.: – Cred că această decizie se va lua la nivel politic, de către Consiliul Nord-Atlantic. Ceea ce am susținut, ceea ce este foarte clar este că angajamentul nostru din Art. 5 privind apărarea colectivă a aliaților noștri, precum România, nu poate fi pus la îndoială și de aceea am propus aceste pachete de asigurări, precum cel pentru România, pentru ca toată lumea să înțeleagă angajamentul nostru clar față de Articolul 5, apărarea colectivă.

R.: – Înaltul reprezentant al premierului român pentru proiecte economice și de diplomație publică a declarat că România ar trebui să aibă o prezență militară permanentă pe teritoriul său. Știu că și Polonia a cerut același lucru. Ce părere aveți despre aceste solicitări?

P.B.: – Cred că e ceva la care trebuie să ne gândim la Summitul (NATO) din toamnă. Vom vedea cum se derulează lucrurile în jurul Ucrainei, vom vedea ce efecte vor avea aceste măsuri pe termen mediu pe care le vom pune în aplicare și apoi liderii noștri politici vor lua astfel de decizii.

R.: – Ați spus că ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei este o operațiune militară, bine planificată și bine organizată. Și ați mai spus că forțele ruse din jurul Ucrainei nu sunt plasate pentru exerciții, ci sunt pregătite să invadeze. Credeți că vor invada Ucraina?

P.B.: – Nu m-aș hazarda să spun asta. Ceea ce vă pot spune – și m-ați citat deja – este că este sunt capabile. Această forță este destul de mare, este bine echipată și este pregătită și, dacă va fi direcționată, poate invada estul Ucrainei. E important să ne amintim prima parte a întrebării. Sunt multe povești care circulă și noi trebuie să spunem clar ce se întâmplă în estul Ucrainei. Eu, Cartierul general al NATO, alte națiuni, Marea Britanie, Departamentul de Stat al SUA, multe entități subliniază că forțele din estul Ucrainei sunt în realitate militare și bine organizate. Deci, să nu facem greșeli în această privință. Și nu cred că aceasta este o situație pe care să o tolerăm.

R.: – A fost complicată situația din regiune de faptul că Transnistria a cerut să fie recunoscută de Rusia?

P.B.: – Transnistria a făcut această cerere și Duma rusă a proclamat faptul că trupele ruse trebuie să aibă grijă de cetățenii de etnie rusă și acest lucru clar complică lucrurile.

R.: În urmă cu câteva săptămâni, președintele Traian Băsescu a spus că i-a avertizat pe aliații americani de pericolul schimbării atenției dinspre Europa/Europa de Est către Asia. Ce părere aveți?

P.B.: – Nu aș dori să comentez astfel de strategii la nivel înalt. Ce este important este că niciun singur soldat, pușcaș marin, membru al Forțelor Aeriene nu a părăsit Europa pentru a a se duce în Asia. Avem un angajament puternic față de aliații noștri din Europa. Așa cum am mai spus, SUA sunt doar una dintre cele 28 de națiuni care au făcut o proclamație puternică privind angajamentul lor față de Articolul 5, față de apărarea noastră colectivă. Ce cred eu este că trebuie să ne concentrăm asupra a ceea ce se întâmplă acum în Europa și care sunt implicațiile strategice, ce facem cu forțele noastre, unde sunt poziționate, cât de pregătite sunt, cât de rapid pot răspunde pentru a face față amenințărilor.

R.: – Cum vedeți Rusia? Credeți că o o superputere așa cum era în timpul Războiului Rece?

P.B.: – Cred că voi evita această întrebare. Dar pot să spun că indiferent cum sunt catalogați ca națiune, forța pe care au plasat-o la granițele Ucrainei este foarte capabilă și foarte îngrijorătoare. Trebuie să respectăm asta.

R.: – Va fi operațional sistemul de la Deveselu în 2015 sau mai devreme?

P.B.: – Deveselu este o poveste de succes. În prezent suntem în grafic și ne încadrăm în buget. Merită să sărbătorim asta, pentru că nu se întâmplă prea des. Cred că Deveselu va avansa exact cum trebuie. Va avansa conform planului și cred că este o minunată poveste de succes a parteneriatului dintre națiunile noastre.

(Înregistrarea video a interviului cu generalul Philip Breedlove, Comandantul Forțelor Aliate din Europa, poate fi accesată pe site-ul www.mediafax.ro)

Citește și