INTERVIU – Ministrul pentru Afaceri Europene, despre Timmermans la CE: Timmermans pentru România nu este un lucru nou. Tot ceea ce a făcut parte din Comisia Juncker va fi un partener foarte bun pentru noi

Publicat: 02 07. 2019, 20:00

This browser does not support the video element.

„Nu este prima dată când avem un proces dificil de alegere pentru că este vorba de a pune împreună un număr mare de criterii, de a asigura un echilibru geografic, de a asigura un echilibru între familiile politice, sunt destul de multe condiții. La ultimele două exerciții s-a adăugat și subiectul legat de spitzenkandidat, dacă îl considerăm un concept valabil sau nu și dacă el ar trebui respectat. Să nu uităm că în momentul în care Jean Claude Juncker a fost numit președintele Comisiei, acesta a consacrat principiul de spitzenkandidat. Cred că este un proces normal pentru a găsi cea mai bună soluție. Cred că în cursul zilei de azi se va degaja un sprijin pentru un pachet. Practic a fost și o parte de tatonare a subiectului, să nu uităm că în medie este nevoie de patru Consilii Europene să ajungi la o decizie de tipul acesta. Noi, până la momentul acesta, am reușit să avem doar trei astfel de exerciții. Luni am avut acest Consiliu European care se continuă astăzi”, a declarat George Ciamba, într-un interviu pentru MEDIAFAX și Gândul.

„Până la urmă va trebui să vedem, peste chestiunea aceasta, ce fel de Comisiei Europeană va reprezenta din punct de vedere al personalității viitorului președinte. Va fi importantă personalitatea acestuia pentru a ne da seama cât de politică va fi Comisia Europeană, cât de mult va dori să facă anumit timp de lucruri. Cred că a fost un lucru bun că Comisia Juncker a fost una politică. Acest lucru a ajutat în momente dificile, să nu uităm că a avut de a face cu criza migrației, inclusiv în ceea ce privește rezultatele președinției României a fost important că am avut comisie care a dorit să împingă lucrurile, astfel încât proiectul european să avanseze”, a mai spus George Ciamba.

Ministrul Afacerilor Europene admite că nu este un proces ușor de alegere a președinților Comisiei, Consiliului și Parlamentului European.

„Avem o discuție între diferite variante Pro Europa. Deci noi vorbim de familii politice care toate au același obiectiv și care au majoritate clară și evidentă în Parlamentul European, care sprijnă proiectul european. Acest lucru este important, deoarece la începutul anului, când am preluat președinția, unul dintre riscurile care apăreau era că aceste alegeri să ducă la un alt tip de majoritate, o majoritate antieuropeană, sau care va fi o frână pentru proiectul european. Nu este adevărat și acest lucru s-a dovedit. Poate de aceea negocierile sunt mai dificile”, a afirrmat ministrul român.

 

Legat de posibila numire a lui Frans Timmermans în funcția de președinte al CE, un puternic susținător al statului de drept și critic în trecut al deciziilor Guvernului de la București cu privire la legile justiției, Ciamba afirmă: „Frans Timmermans pentru România nu este un lucru nou. Noi am lucrat cu el în calitate de prim-vicepreședinte al Comisiei, să nu uităm că a fost comisarul care răspundea de Consiliu Afaceri Generale și o viziune socialistă a lui va fi pozitivă pentru noi și inclusiv pentru unele dintre dosarele pe care le avem. Bineînțeles că fiecare va avea o viziune nu numai legată de familia politică, ci și de țara din care provine. Noi sperăm că oricine va fi președintele Comisiei va căuta să păstreze echilibrul pe care l-a păstrat și Comisia actuală, între țări mai mari, țări mai mici. Cred că tot ceea ce a făcut parte din Comisia Juncker va fi un partener foarte bun pentru Guvernul României și pentru România și pentru președintele României și datorită faptului că am avut un dialog extraordinar în timpul președinției.

Noi am lucrat cu toți comisarii pe dosarele pe care le-am avut. Există aprecierile vis -a -vis de succesul președinției României, nu vin de la noi, dacă te uiți vin de la membrii Comisiei, de la președintele Consiliului European, deci toți cu care am lucrat și am reușit să ne obiectivăm misiunea de neutralitate a unei președinții și acesta a fost un lucru care a fost apreciat. (…) O președinție de succes nu își permite în timpul președinției să aibă o cheie națională, dar o președinție exercitată corect duce la un anumit tip de relație care poate fi apoi fructificată”.

Liderii UE s-au reunit marți pentru a purta o nouă rundă de negocieri pe tema desemnării noilor șefi ai principalelor structuri de conducere din Blocul comunitar. Liderii europeni trebuie să desemneze șefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană și un Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.