INTERVIU Șeful Statului Major al Forțelor Navale: Bun cart înainte! / Contextul geopolitic și de securitate din bazinul de nord al Mării Negre se menține complicat

Publicat: 15 08. 2019, 08:55

Prezentăm interviul acordat agenției Medafax de contraamiral dr. Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale:

Rep: Ați participat la Ziua Marinei în diferite „calități”, de la cadet până la șef al SMFN. Când v-a plăcut cel mai mult și când a fost cel mai greu?

A.M.: Este drept, în tradiția sa de 117 ani, Ziua Marinei a cunoscut vremuri bune și mai puțin bune, iar impactul pe care l-a avut în conștiința oamenilor a fost de asemenea fluctuant. De la mijlocul anilor 80, când am absolvit eu Institutul de Marină de la Constanța, această sărbătoare s-a dezvoltat de la an la an. Îmi aduc aminte totuși că, până în anul 1990, când Ziua Marinei se sărbătorea în prima duminică a lunii august, singurele manifestări care aveau loc erau în cadrul unităților, cu mici activități și la bordul navelor staționate în bază. După anul 1990, tradiția a cunoscut o revigorare, care i-a adus sărbătorii strălucirea bine-meritată. În primul rând, a fost schimbată data de celebrare, revenindu-se la ziua de 15 august, sărbătoarea Sfintei Marii, după concepția care exista deja în conștiința oamenilor. Pot afirma că mă bucur mai mult acum de Ziua Marinei, când văd cum, în fiecare an, mii de români sunt alături de călătorii pe drumuri de ape, în ceea ce reprezintă una dintre cele mai îndrăgite sărbători naționale.

Când eram student, am participat și eu la un marș de instrucție al bricului „Mircea”. Atunci am învățat ce înseamnă „spiritul Mircea”: „O mână pentru tine, o mână pentru navă”. Muncim pentru navă, ne îndeplinim rolurile pe care le avem la bord, pentru a asigura executarea misiunii pe care nava o primește, dar, în același timp, trebuie să avem grijă și de siguranța noastră. Acest principiu, pe care îl învățăm la bordul lui „Mircea”, îl avem în minte pe tot parcursul carierei noastre, indiferent în ce structură a Marinei ne desfășurăm activitatea.

Rep: Car sunt momentele de neuitat?

A.M.: Legat de Ziua Marinei îmi aduc aminte de multe momente de neuitat. Când eram elev de liceu, la Mangalia, mergeam la Ziua Marinei în avanportul Mangalia, apoi, ca tânăr locotenent, după anul 1984, am participat la Ziua Marinei pe mare, la exercițiile care se desfășurau, în calitate de comandant de navă. Am lipsit doar o dată de la Ziua Marinei, în anul 2003, când am participat la Cursurile Colegiului de Comandă și Stat Major din Marea Britanie, dar gândurile mele erau tot aici, în țară.

Anul acesta, sărbătoarea marinarilor este dedicată navei-școală „Mircea”, care aniversează 80 de ani de la intrarea sa în serviciul Forțelor Navale Române. Recent, „Bricul Mircea”, cum este cunoscut de majoritatea românilor, a revenit din marșul istoric de trei luni. La data de 27 iunie, am fost în Portul Hamburg, din Germania, locul în care velierul nostru a fost construit în perioada 1938-1939, unde am avut privilegiul de a înmâna comandantului navei titlul de „Ambasador onorific în Serviciul României”, oferit navei de domnul ministru al Apărării, Gabriel Leș. La plecarea din Hamburg, „Mircea” a reconstituit traseul inițial de venire în țară, din primăvara anului 1939. Întregul itinerariu, a cuprins 12 porturi din nouă țări și a fost o ocazie ideală pentru a duce la îndeplinire noi misiuni de diplomație navală, concomitent cu realizarea misiunii sale de bază, aceea de a instrui viitori ofițeri de marină și maiștri militari.

De Ziua Marinei, la Constanța, nava-școală „Mircea” va primi o nouă decorație din partea Președintelui României. Astfel, mi-aș dori ca anul 2019 să rămână pentru marinarii români, și nu doar pentru ei, un moment de neuitat, legat de tradiția pe care „Bricul Mircea” continuă să o ducă mai departe, cu fiecare generație nouă de cadeți. Afirm cu mândrie că, în anii de studenție, m-am aflat printre cadeții care au bricuit puntea din lemn de tec a lui „Mircea” și care au urcat în arboradă pentru întinsul și strânsul velelor. În viitorul apropiat, mai exact în perioada 2021-2022, ne dorim ca nava-școală „Mircea” să înfăptuiască primul marș circumterestru, ceea ce, cu siguranță, va reprezenta un moment de neuitat în istoria Forțelor Navale Române.

Rep: Cum se prezintă Forțele Navale astăzi?

A.M.: În anul 2019, Forțele Navale Române sunt o structură modernă și flexibilă, în conformitate cu standardele Alianței Nord-Atlantice, fiind în măsură să răspundă cerințelor celorlalte parteneriate strategice pe care România le are. Suntem capabili să executăm orice fel de misiuni, iar natura misiunilor destinate Marinei Militare devine din ce în ce mai complexă, de la misiuni clasice de luptă, misiuni de reprezentare, până la misiuni în sprijinul păcii, misiuni de combatere a terorismului și misiuni de cotracarare a amenințărilor din sfera cibernetică. În ultimii ani, Forțele Navale Române au dobândit un nivel foarte bun de interoperabilitate cu forțele navale din statele ce fac parte din Alianță. Funcționăm după aceleași standarde, punem în aplicare aceleași proceduri de executare a activităților pe mare, dar și pe uscat și în mediul aerian, cu mijloacele de care dispunem. Profesionalismul echipajelor noastre a fost unanim apreciat, fapt ce arată că dispunem de un sistem de pregătire aliniat în foarte mare măsură standardelor cerute de NATO și de Uniunea Europeană.

Rep: Participarea militarilor din Forțele Navale Române la misiunile și exercițiile organizate de Alianța Nord-Atlantică în zona Mării Negre contribuie la implementarea măsurilor de securitate pe flancul estic al NATO. Sunt Forțele Navale Române un furnizor de securitate în Marea Neagră?

A.M.: Consider că, prin succesul cu care îndeplinim misiunile alături de partenerii noștri, Forțele Navale Române reprezintă un furnizor credibil de securitate, atât pentru România, cât și pentru Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană. Misiunile noastre sunt puse în practică, respectând întocmai standardele și obiectivele stabilite în cadrul NATO. Anul acesta, fregata „Regele Ferdinand” a desfășurat misiuni de supraveghere maritimă în Marea Neagră, sub drapelul NATO, în cadrul grupării navale SNMG-2, iar dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” a fost integrat în gruparea navală permanentă NATO SNMCMG 2, pentru misiuni specifice de luptă contra minelor marine. Prezența navelor noastre la misiuni sub stindard NATO consolidează angajamentul pe care România și l-a asumat față de aliați pentru îndeplinirea măsurilor colective de asigurare a securității pe flancul estic al Alianței. Sunt încrezător că programele de modernizare a Forțelor Navale Române vor fi îndeplinite cât mai curând.

Rep: Cum vedeți evoluția situației geopolitice și militare din bazinul de nord al Mării Negre?

A.M.: Contextul geopolitic și de securitate din bazinul de nord al Mării Negre se menține complicat. Odată cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, de către Federația Rusă, Alianța Nord-Atlantică a dispus o serie de măsuri menite să asigure securitatea statelor membre, cu precădere cele riverane Mării Negre. Măsurile NATO vizează însă și descurajarea activităților care contravin legislației internaționale, în special în ceea ce privește Dreptul Maritim Internațional și Dreptul Conflictelor Armate. Ca partener cu drepturi depline al NATO, România are un rol bine definit în această ecuație. Forțele Navale Române contribuie cu militari și cu platforme navale de luptă la acțiunile pe care Alianța și statele partenere din regiune le desfășoară, în Marea Neagră. De exemplu, în luna iunie, o corvetă românească și o navă purtătoare de rachete au luat parte la Exercițiul multinațional „Sea Breeze 19, organizat de forțele navale americane și ucrainene, în raioane maritime din largul coastelor Ucrainei. În același timp, ca plan de extindere și de modernizare a capabilităților de contracarare a potențialelor amenințări, menținem ideea înzestrării Forțelor Navale Române cu nave și cu echipamente de luptă noi, iar pe termen lung privim cu optimism și spre achiziția de noi submarine, esențiale pentru întărirea capabilităților operaționale ale Forțelor Navale Române la Marea Neagră.

Rep: Cum priviți planul de înzestrare a Forțelor Navale Române cu construcții de noi corvete?

A.M.: Planul de înzestrarea a Forțelor Navale Române prin construcția a patru corvete multifuncționale rămâne un proiect prioritar și de actualitate. Avem nevoie de aceste nave militare pentru a ne putea îndeplini misiunea de bază, de apărare a țării în zona maritimă și fluvială, precum și de a duce la îndeplinire angajamentele asumate pe plan internațional. Realizarea acestui proiect va avea efecte pozitive și în consolidarea moralului echipajelor navelor.

Rep.: Programul de achiziție a corvetelor multifuncționale întârzie din diverse motive, mai ales juridice. Actualele nave din dotare, din această categorie, mai au resursa tehnică?

A.M.: Navale de luptă aflate acum în dotarea Forțelor Navale Române, deși învechite, sunt capabile, din punct de vedere tehnic, să ducă la îndeplinire misiunile care le sunt încredințate, dar cu multe exceptări de la standardele impuse de NATO. Acest lucru se compensează cu profesionalismul echipajelor formate din ofițeri de marină și maiștri militari și soldați profesioniști, capabili și dedicați.

Rep.: Un cuvânt pentru marinarii militari?

A.M.: La ceas aniversar, doresc să mulțumesc personalului din Forțele Navale Române pentru eforturile susținute și implicarea în realizarea obiectivelor planificate și a misiunilor încredințate. Devotamentul, abnegația și profesionalismul au fost și sunt garanția îndeplinirii obiectivelor asumate de Armata României în domeniul maritim.

Închei prin a ura tuturor celor care, prin profesie, interes sau pasiune, se simt legați sufletește de ceea ce înseamnă domeniul naval, multă sănătate, împliniri în plan profesional și personal și bucurii alături de cei dragi. Fie ca Fecioara Maria să vă ocrotească mereu de primejdii și să vă călăuzească drumul prin marea vieții: „La mulți ani!” și „Bun cart înainte!”.