Mihai Fifor:Toate sunt verigi într-un lanț care n-a funcționat la Caracal. În cel mai scurt timp identificăm locurile unde să-și desfășoare activitatea aceste dispecerate integrate și îi așezăm pe oameni la un loc, la nivel județean.
Raed Arafat: Pentru cătrebuie să înțeleagă lumea că nu va fi unul la Caracal, unul la Slatina și asta va fi. Un unic dispecerat care va funcționa la nivel județean.
Mihai Fifor: În al doilea rând,am pus în transparență proiectul de lege pentru persoanele dispărute. Are acolo o serie întreagă de prevederi, lumea deja a văzut, se agită unii foarte tare că este un proiect de lege prost. Tocmai de aia l-am pus în transparență.
Marius Tucă: Nu credeți că ar trebui să existe, asta cred eu, pentru că asta se întâmplă în Statele Unite ale Americii, un serviciu care să se ocupe special de răpiri?
Mihai Fifor: Ba da. Asta vom face. Există,se putea activa un sistem de alertă răpire copii. Nu s-a activat.
Marius Tucă: Dar FBI se ocupă acolo de răpiri, fie că e vorba despre copii sau altceva. Va exista în România, în Ministerul de Interne sau un serviciu care se va ocupa?
Mihai Fifor: Categoric,asta vom face în perioada imediat următoare.
Marius Tucă: Deci veți construi asta.
Mihai Fifor: Fără niciun fel de rezervă.
Marius Tucă: Bine, pentru că plecați la un eveniment și deja v-am ținut mai mult decât am promis la început vreau să vă mai adresez o singură întrebare și eu zic că ne vom mai întâlni pentru că toate lucrurile astea sunt în derulare și sunt cumva contra cronometru pentru că e vorba despre viețile oamenilor. Voiam să vă întreb, unu, dacă doriți să rămâneți ministru de Interne, răspunsul este da?
Mihai Fifor:Nimeni nu împiedică pe nimeni să protesteze. Rugămintea mea este să se facă în mod pașnic și civilizat, cu toleranță. Nimeni nu va interveni brutal
Mihai Fifor:N-am fugit niciodată de răspundere, niciodată. Vom discuta chestia asta.
Marius Tucă: Și a doua întrebare este legată de 10 august. Știm că lumea discută despre 10 august, știm foarte bine ce s-a întâmplat anul trecut, cum vedeți dumneavoastră ca șef al Ministerului de Interne ce se va întâmpla în data de 10 august.
Mihai Fifor: Am să vă spun așa, tocmai pentru a eficientiza activitatea jandarmeriei, astăzi am luat niște măsuri și acolo, adică am schimbat comanda Jandarmeriei Române, l-am împuternicit pe generalul Florea comandantul Inspectoratului de Jandarmi de la Dolj la comanda Jandarmeriei Române, este un om cu experiență foarte bogată în domeniul acesta, unul dintre cei doi generali ai Jandarmeriei Române, atât mai are Jandarmeria Română, doi generali, Constantin Florea este unul dintre ei.
Marius Tucă: Asta e bine că nu trebuie să avem prea mulți generali.
Mihai Fifor: În altă ordine de idei, azi-dimineață am făcut primul apel s-o țină așa până sâmbătă, făcând apel către toți cei care doresc să protesteze, nimeni nu-i oprește să protesteze, să se înțeleagă foarte bine, am văzut deja oameni politici care au început să genereze isterie, să se urce pe evenimentul din 10 august.
Marius Tucă: Trebuie să spunem că nu există un miting autorizat.
Mihai Fifor:Este un miting autorizat, atenție.
Marius Tucă: A, e autorizat.
Mihai Fifor: Anul trecut n-a fost, a fost până la un punct după care s-au retras.
Marius Tucă: Deci avem de-a face cu un miting autorizat.
Mihai Fifor: Încă o dată, o spun cu toată responsabilitatea,nimeni nu împiedică pe nimeni să protesteze. Rugămintea mea, este o rugăminte, să se facă în mod pașnic și civilizat, cu toleranță, nimeni nu va interveni brutal,asta trebuie să…
Marius Tucă: Cine și-a asumat organizarea mitingului?
Mihai Fifor: Nu știu, asta Primăria generală a Capitalei poate să spună, că dânșii dau această autorizație. Ideea este în felul următor, nu oprim pe nimeni să protesteze.Oricine încearcă să politizeze acest eveniment și, repet, am văzut deja de astăzi că sunt tot felul de oameni politici care își dau ghes să politizeze.
Marius Tucă: Mă rog, de aia sunt oameni politici până la urmă.
Mihai Fifor: Dar nu e cazul, domnule Tucă, nu e cazul, haideți să înțelegem încă o dată că în România trebuie să facem lucrurile ca în orice altă țară europeană…
Marius Tucă: Domnule Fifor, eu cred că s-a mai întâmplat ceva, ați schimbat conducerea jandarmeriei, cred că e vorba și de altă strategie sau va fi vorba de altă strategie decât până acum.
Mihai Fifor:Eu nu vreau să ajungem, domnule Marius Tucă, în situația în care să fie nevoie, Doamne ferește, de intervenția jandarmilor. Nu ăsta e rolul jandarmeriei române. Rolul Jandarmeriei române este să protejeze, în primul rând, pe cel care protestează acolo, asta e prima lui menire acolo.
Marius Tucă: Perfect. Ne vom mai întâlni și în perioada următoare, așteptăm de la dumneavoastră și de la domnul Arafat, dar domnul Arafat rămâne cu mine și va fi tocat foarte mărunt prin întrebările telespectatorilor noștri, cei care ne urmăresc pe Mediafax.ro și pe toate celelalte. Vreau să discutăm despre 112 și despre acest serviciu integrat în care participă și un polițist și un jandarm și cineva de la ambulanță și, de asemenea, ca acest serviciu special pentru răpiri să existe, să fie organizat, să nu mai trăim niciodată această dramă.
Mihai Fifor: Vor fi multe alte măsuri o să vedeți.
Marius Tucă: Și legislația prin OUG să se poată implementa cât mai repede, cum are toată Europa, pentru identificarea în 10 secunde, cum spunea Raed Arafat, a celui care inițiază apelul. Vă mulțumesc mult de tot și baftă în zilele următoare.
Ne cunoaștem de foarte multă vreme, domnule Arafat, și eu trebuie să recunosc deschis că am încredere atunci când e vorba de Raed Arafat, știu ce a făcut, ce-a construit în ultimii 30 de ani și sunt foarte multe întrebări și am să vă adresez întrebările primite de la telespectatori. Dar spuneți-mi vă rog dacă acest nou sistem despre care vorbeam și se va aplica pentru toată lumea și se va aplica, șansele ca un om care este în pericol să sune la 112, dacă are un Iphone sau android sunt absolut sigure ca în 10-20 de secunde să fie identificate, foarte important?
Raed Arafat: Deci, noi…limitările tehnice, cu care vin tehnicienii, nu le spun eu, sunt după poziție, după cât de bine captează semnalul GPS pentru că prezumăm că persoana are GPS închis că sistemul deschide, activează GPS-ul telefonului, dacă persoana vorbește două secunde și închide telefonul se poate să nu putem să localizăm. Deci sunt niște limitări care trebuie să le știe populația ca să creadă că este soluția finală sau maximă. Din cauza asta se propune de către comisie să fie soluții complementare. Adică vii cu soluția cea mai rapidă pe care o implementează toată Europa acum deja sunt un număr de țări europene care au implementat AML-ul.
Marius Tucă: Ce înseamnă AML în engleză?
Raed Arafat:Advanced Mobile Location. Localizare mobilă avansată. Vii cu această soluție în prima fază, este mult mai ușor de implementat, accesibilă, Google este cel care o gestionează și o activează și nu este o problemă aici. Dar nu te oprești aici și vii și cu alte mijloace de localizare tehnologice care poate că sunt cu costuri mai mari și mai greu de implementat la un anumit moment care vor fi implementate pe termen mediu să zicem.
Raed Arafat: Costul AMLeste chiar sub un milion de euro, cu mult sub
Marius Tucă: E adevărat că AML înseamnă 28 de milioane de euro?
Raed Arafat: Nu. Este fals.
Marius Tucă: La cât se ridică?
Raed Arafat:Este o sumă avansată de colegii de la STS pe costurile de bază pentru a face acest lucru, nu o să vreau să o zic acum până nu se anunță mâine, dar pot să spun la cine a zis acest lucru, este chiar sub un milion de euro, cu mult sub.
Marius Tucă: Sub un milion de euro.
Raed Arafat: Și este vorba de servere și de anumite chestii.
Marius Tucă: De ce n-am făcut-o până acum nu înțeleg?
Raed Arafat: Pentru că sistemul n-a existat până 2016, pentru că standardizarea europeană…
Marius Tucă: Dar suntem în 2019!
Raed Arafat: Standardizarea europeană a fost făcută în 2016, au început să le implementeze țările europene,nu suntem ultimii din Europa care nu-l avem, există și alte țări care încă nu-l au și sunt în curs de implementare, este exact cum am zis, este sistemul RoAlert, noi suntem una din primele patru țări…
Marius Tucă: Dumneavoastră sunteți drăguț, dar STS-ul a cheltuit sute de milioane de euro, pute asă implementeze până acum.
Raed Arafat: Aici ce este trebuie întrebat acolo. Eu vă spun așa.
Marius Tucă: E adevărat, dar spuneam eu…
Raed Arafat:Suntem prima din patru țări care a implementat un sistem de selfbroadcasting, acum vine UE și-l face obligatoriu.
Marius Tucă: Ce țări din UE au sistemul ăsta implementat?
Raed Arafat: AML-ul?
Marius Tucă: AML-ul, da.
Raed Arafat:AML-ul, nu știu dacă sunt 12 sau 18. La noi s-a testat și urmează implementarea…
Marius Tucă: Noi am cheltuit sute de milioane și nu-l avem pentru un milion de euro.
Raed Arafat: Eu aș zice mai degrabă nu pentru milionul de euro, ci mai degrabă pentru că trebuiau făcute unele modificări și pentru că inițial, nu e niciun secret, era o reticență când sistemul era la începuturile lui, nu de actuala conducere, poate și de vechea conducere.
Marius Tucă: Alea 18 țări de ce n-au fost reticente?
Raed Arafat: E, aici să știți că nu trebuie să-mi spuneți mie sau să mă întrebați pe mine. Deci eu nu pot să răspund în numele altuia de ce nu…
Marius Tucă: Mă uitam în cameră și îi întrebam pe ăia care nu vor răspunde niciodată.
Raed Arafat: Deci este clar căsistemul trebuie implementat, este obligatoriu. Faptul că s-au făcut testări recent este foarte important. Faptul că avem nevoie de modificări și că guvernul acum vrea să facă aceste modificări este foarte important. Dar, iarăși trebuie să înțelegem limitările și faptul că acest sistem nu este un panaceu universal.
Marius Tucă: Să ne răspundă, nu neapărat dumneavoastră, de ce nu s-a căutat fata din prima zi după localizare de pe contul de facebook și google maps.
Raed Arafat: Aici n-am să intru pe orice discuție despre de ce nu s-a făcut așa de către poliție pentru că colegii de la poliție trebuie să răspundă.
Marius Tucă: Dar se putea face?
Raed Arafat: Nu știu. Chiar nu știu și cine întreabă aceste chestii, trebuie întrebări adresate celor care răspund de aceste lucruri.
Marius Tucă: O altă întrebare care nu se adresează și nu e neapărat…
Raed Arafat: Eu pot răspunde la ce e în domeniul…
Marius Tucă: De ce a trebuit să aștepte 9 zile să verifice smatphone-ul criminalului ca să vadă pe unde s-a plimbat. Gheorghe Dincă, obsedat sexual nu avea cablu tv, sigur viziona pornografie pe smartphone. Sunt foarte multe întrebări tehnice legate de traseu…
Raed Arafat: Pepartea situațiilor de urgență, apelul la 112 se oprește la nivel de județ și de acolo se coordonează întregul județ. La poliție s-a făcut și posibilitatea, de la centru să dea la localitate
Raed Arafat: Astea sunt toate întrebări care au cu partea de ce s-a întâmplat în partea de căutare, dar aici vă dați seama că n-am cum să vă răspund eu. Nici domnul ministru nu putea să răspundă. Astea sunt anchetele care trebuie să vină mai jos și să vină cu informații.
Marius Tucă: O să vă întreb ce va conține raportul de mâine să ne dați măcar câteva lucruri. Asta e o altă întrebare și care ține și de ceea ce faceți dumneavoastră. De ce era un singur operator pe 24 de ore?
Raed Arafat: Iarăși aici este un aspect…cum funcționează sistemul: pe partea situațiilor de urgență noi luăm apelul de la 112m, ajunge la județ bineînțeles, am reușit în ultimii ani să aducem ambulanța cu ISU, cu SMURD, cu toată lumea împreună și în unele locații puține acum, dar urmează să crească și 112. La noi se oprește pe partea situațiilor de urgență apelul acolo. La nivel de județ și de acolo se coordonează întregul județ. La poliție s-a făcut și posibilitatea, de la centru, după ce primesc 112, să dea în jos și să dea la localitate. Altfel de mod de abordare. Nu pot să spun greșit, corect sau… Acolo, uneori, da, poate să fie și 1 nu știu dacă la județe este 1. Cel puțin în partea situațiilor de urgență n-am nicăieri unde să spun că am un singur dispecer. Deci am pompierii minim doi, uneori trei-patru, depinde de mărimea județului, avem ambulanță minim doi de regulă și mai mult dacă județul e mai mare. Sunt județe care au și 7 și 8, deci acest lucru se întâmplă când comasezi forțele acolo. Iar dacă mergem mai departe pe profesionalizarea dispecerizării care va fi durată, instruire și tot, dacă mergem către profesionalizarea dispecerizării, înseamnă că dacă cineva e ocupat pe domeniul lui celălalt poate să preia următorul apel și să-l ducă mai departe. La asta vrem să ajungem. Și încă raportul va scrie, aceste aspecte sunt trecute în raport. Deci trecem în raport anumite aspecte și dăm pe termene. Termen scurt, termen mediu și termen lung.
Marius Tucă: Care credeți după părerea dumneavoastră că este ceda mai importantă, cel mai important lucru care se va găsi în raportul care va fi dat publicității în ziua următoare.
Raed Arafat: Bineînțeles este o analiză a situației actuale, care cine nu o știe o să o citească și este o analiză cât mai corectă, adică neutră, nu e nimic…
Marius Tucă: Partinic…
Raed Arafat: Mai ales că sunt participanți din toate instituțiile și aici trebuie instituțiile să lucreze împreună.Este foarte important ca toate aceste instituții să lucreze împreună. Dacă începem noi să arătăm unii pe alții cu degetul înseamnă că nu va funcționa nimic în țară. Noi trebuie să fim la masă.
Marius Tucă: Trebuie să spunem pentru cei care n-au văzut de la început că acest raport va fi mâine prezentat primului ministru.
Raed Arafat:Telefoanele vechi există poate alte soluții să fie captate, să fie localizate, dar soluția de bază e soluția triangulației Cell ID, dacă telefonul nu are modul GPS, localizarea lui tot va fi pe calcule
Raed Arafat: Exact și aici vreau să spun acum,raportul va conține situația actuală, va lua parte pe localizarea și o să spună ce s-a făcut până acum și cine dorește poate să citească ce s-a făcut până acum, care e situația localizării acum prin sistemul respectiv și prin aplicația care STS-ul a lansat-o la începutul anului în februarie ca o soluție temporară până la implementarea altor soluții de localizare și după care vom avea soluțiile puse pe termene. Și vom intra nu numai pe soluția de localizare, vom intra pe soluțiile pentru partea organizatorică, pentru partea de formare, deci toate aceste aspecte vor fi puse acolo și va fi bineînțeles și managementul așteptărilor în proiect cum zice unul dintre colegii noștri din cadrul comisiei și înseamnă că vom și limitările să le știe lumea în raport. Bineînțeles pe partea localizării vom merge pe partea AML-ului, dar vom menționa și alte tehnologii care au fost puse pe masă de către experții din comunicații și din acest domeniu care urmează să fie, poate, una dintre ele aleasă pentru termenul mediu ca să fie implementată și alocată (…)
Marius Tucă: Și cum alternativă la AML-ul ăsta.
Raed Arafat: Nu complementaritate, nu va fi alternativă, va completa acest lucru.
Marius Tucă: Va completa și cumva are în vedere această nouă tehnologie asta care va fi să identifice și telefoanele vechi?
Raed Arafat: Nu știu, să știți nu știu.Telefoanele vechi există poate alte soluții să fie captate, să fie localizate, dar soluția de bază e soluția triangulației Cell ID, dacă telefonul nu are modul GPS, localizarea lui tot va fi pe calcule și pe chestii de acest gen, din ce știu eu, poate că mă înșel. Deci să te duci să localizezi telefonul dacă nu are funcția de GPS în el, să localizezi telefonul nu poți să o faci decât prin poziția de triangulație și așa mai departe.
Marius Tucă: Știți de ce vă întreb asta pentru că înseamnă că toată nebunia și toată tragedia de care România a avut parte și eroismul de care a dat dovadă Alexandra, și uite am uitat, n-am uitat a fost prea din scurt, să-l întreb pe ministrul de interne, dar poate o să întreb și de aici din momentul ăsta dacă se gândesc cumva, nu știu care este să-i spunem așa autoritatea în drept, ca Alexandra să fie declarată erou post-mortem, pentru că Alexandra a fost un erou. Deci toată munca, tot ce facem, toate analizele pe care le facem vor fi în zadar dacă va fi un nou caz Alexandra, cu un telefon cu butoane, va suna la poliție și noi am schimbat sistemul avem AML-ul.
Raed Arafat: Telefonul cu butoane în acest moment singura modalitate pe care o știu personal
Marius Tucă: Și vom ajunge în același punct nu se va putea localiza.
Raed Arafat:Singura modalitate de a localiza un telefon cu butoane în acest moment sau telefon vechi este triangulația, ce s-a făcut și în cazul ăsta, dă o zonă.
Marius Tucă: Dar poate există și un alt sistem mai nou care poate…
Raed Arafat: Asta nu știu și o să întreb ca să clarificăm acest aspect în interiorul comisiei ca să fie mai clar, că sigur aceste întrebări vor veni și o să cer colegilor care sunt pe comunicații să ne spună dacă sistemele celelalte nu AML-ul, sistemele celelalte care am trecut denumirile lor, sunt două sisteme, dacă ele pot face acest lucru pe telefoanele vechi, nu știu, nu vreau să dau un răspuns greșit.
Marius Tucă: Pe de altă parte trebuie să fim corecți așa cum spuneați și dumneavoastră până la capăt, momentul în care la telefon răspunde și un polițist, răspunde și cineva de la pompieri, răspunde cineva și de la jandarmerie, probabil că altfel ar fi stat lucrurile. Aici s-a stat de vorbă cu un operator STS total neinstruit, care nu avea ce să caute niciodată acolo, cu un polițist total neinstruit și așa mai departe, toți oamenii cu care Alexandra a vorbit în acele momente absolut înfiorătoare, nu aveau ce să caute acolo pentru că și din acest motiv s-a întâmplat tragedia care s-a întâmplat.
Raed Arafat: Haisă zicem că mai degrabă poate partea de instruire nu era specifică pentru anumite situații și asta trebuia poate să începem acum să discutăm cum instruim oamenii în anumite situații să ducă mai departe un apel care este mai critic. Și dacă există situații și sper cândva să ni se permită să dăm înregistrările lor în sensul în care s-a stat cu oameni și o oră și o oră jumate la telefon pentru că voiau să se sinucidă și le-au salvat viețile telefonic până au ajuns echipele acolo. Există.
Marius Tucă: Păi operatorii ăia sunt la SMURD, nu sunt la Poliție.
Raed Arafat: Nu, nu.
Marius Tucă: Sunt la STS?
Raed Arafat: Aici dacă nu mă înșel au fost STS cu Poliția și s-a stat nu în București, în alt județ și din cauza asta eu îi dau dreptate domnului ministru când zice să nu generalizăm.
Marius Tucă: Nu generalizăm, dar vorbim de cazul care a revoltat o țară întreagă.
Raed Arafat: Exact pe bună dreptate a revoltat o țară întreagă și pentru care trebuie să găsim soluțiile să evităm să mai apară astfel de cazuri.
Marius Tucă: Noi avem și o perspectivă umană, sigur că Raed Arafat lucrează în situații de urgență și a văzut multe la viața lui. Cum a văzut omul Raed Arafat tot ce s-a întâmplat la Caracal?
Raed Arafat:Este revoltător din anumite puncte de vedere cred că, personal, aici că se putea face hai să zicem mai mult, mai profesionist, mai corect. Deci asta să zic fără să intru în detalii, asta este partea umană, percepția umană.Noi ce trebuie să învățăm o dată, că nu trebuie să lăsăm nicio secundă, niciun minut nimic din ce putem să facem ca să salvăm o viață să se scurgă, fără să fie utilizat și chiar cu toate forțele posibile.Eu vă dau un exemplu pe situațiile de urgență am luat mai multe măsuri în ultimii ani și am început să ne mobilizăm din timp înainte să apară ceva, de exemplu știm că vor fi inundații, dacă știm, nu vorbim despre inundațiile surpriză, dacă știm că peste două zile va ajunge o viitură care va inunda nu știu cât am început să mobilizăm forțe înainte să fie cerute și am avut foarte multe întrebări că de ce, să așteptăm să vedem. Păi dacă așteptăm să vedem poate o să fie târziu atunci. Cel mai mic exemplu pe care îl dau s-au cumpărat generatoarele electrice care sunt de capacitate foarte mare, când am decis să luăm 50 și ceva de generatoare 500 KVA 450, multă lume a întrebat dar de ce, pentru că, la protecția civilă trebuie să le avem. Au stat opt luni nefolosite, brusc am folosit la Timișoara și Caraș vreo șapte, după care am folosit la Ialomița vreo 13 din ele. Și am văzut că da, că altfel rămâneau oamenii fără curent o săptămână în casele lor, un spital rămânea fără curent și așa mai departe. Deci noi trebuie să învățăm: 1. să ne pregătim, să prevedem cel mai urât scenariu și să ne pregătim pentru el. Și în situațiile de urgență cînd apare o situație o chestie care se întâmplă în domeniul nostru, de multe ori întrebăm de la centrul de coordonare dar de ce nu ați trimis elicopterul, să ajungă primul să se confirme. Da, poate că e logic, da să ajungă prima mașină care să-mi confirme că, da, e nevoie de elicopter, dar dacă prima mașină care trebuie să ajungă face 20 de minute până la caz și elicopterul putea să facă 15 minute până la caz și tu după ce ai ajuns în 20 sau 30 de minute mă suni și-mi spui acum trimite elicopterul, mai fac încă 15-20 de minute, eu am pierdut timp, și atunci aici trebuie să calculez ce prefer costuri în plus, dar suportabile și să fiu reactiv la astfel de situații sau să reduc un pic costurile, dar cu costul vieții unei persoane pentru că cineva nu vrea să mobilizeze resurse pentru că vrea prima confirmare, și prima confirmare poate să dureze. Astea toate trebuie puse în balanță și aici la fel poate că trebuia o mobilizare generală imediată să se aducă forțe și să se intre în fiecare casă, în fiecare loc până se găsește ceva, nu știu, nu sunt expert în domeniu.
Marius Tucă: Eu știu, vă dau un exemplu: Alexandra a dat numele și numărul de telefon, adresa găsite pe o carte de vizită chiar acolo. Păi în cinci minute ajungea Poliția la persoana respectivă care se ocupa cu cadastrul, era un cadastrist, și acesta câte cadastre făcea în Bolt? Unul, două, trei și într-un sfert de oră se putea ajunge acolo.
Raed Arafat: Și astea sunt întrebările care trebuiau puse la nivelul anchetei la care nu știm încă rezultatele.
Marius Tucă: Păi nu a fost nimeni întrebat.
Raed Arafat: Să nu fiți convins pentru că ancheta care se parcurge cu siguranță vor apărea aceste lucruri, pentru că așa cum întrebați dumneavoastră acum, întrebăm cu toții, cu siguranță e cineva care la nivelul anchetei pune aceleași întrebări. Numai că nu va ieși public cu ele la acest moment până nu finalizează pentru că ne-am obișnuit să dureze uneori și șase luni până ies toate datele și să fie puse pe masă.
Marius Tucă: Apropo de anchetă ne întoarcem puțin în timp la tragedia din Apuseni. Ce s-a întâmplat? Există un raport acum după cinci ani cât a trecut din 2014?
Raed Arafat: Deciîn Apuseni este un lucru care trebuie să fie înțeles de toată lumea: în primul rând eu nu aud decât că au murit din cauza lui Arafat, din cauza SMURD-ului, că nu s-a ajuns la timp, și eu culmea nici nu eram în țară și nu e o chestie că vreau să mă debarasez de vină, dar nu eram în țară, nu răspundeam nici de partea de căutare-salvare, asta a fost o chestie etichetată și legată de numele doctorului Arafat de către unii care erau interesați să facă acest lucru. Nu răspundeam de Pompieri, nu răspundeam decât de partea medicală, iar acolo dacă vrem să analizăm situația căutării salvării cum s-a decurs, a găsi un astfel de avion în cinci ore și un sfert, indiferent cine l-a găsit, chiar dacă primii care au ajuns erau localnici și au apărut la câteva minute 10, 15 minute după ei și salvatorii profesioniști, dacă luăm toată misiunea cum s-a decurs acolo, era în timpul foarte acceptabil și știu că o să mă înjure mulți pe treaba asta: în munte, în pădure, în ceață, în zăpadă, în iarnă nu ai cum să progresezi cu viteză în pădure. Dacă e adevărată povestea cine a venit să investigheze cazul a doua zi a ajuns până la Câmpeni în județul Alba cu mașină și au mai făcut trei ore și ceva pe jos știind exact unde merg. Deci acolo timpul de cinci ore și un sfert de la anunț până la localizare, adică până la găsirea lor.
Marius Tucă: Păi da probleme tot cu localizarea au fost.
Raed Arafat: Localizarea în munte s-a dat acolo într-o zonă mult mai largă, dacă nu mă înșel de 200 de kilometri pătrați, pentru că era același sistem pe Cell ID, pe identificarea celulelor și în munte celulele sunt mult mai îndepărtate. Mai mult decât atât localnicii și primăriile au fost anunțate de pompieri că să meargă, să nu creadă lumea că localnicii au pornit singuri, deci asta e în mecanismul de căutare de atunci au anunțat cum zic ei OAT-urile, adică localitățile și comunele și tot.
Marius Tucă: Adică există voluntari care se mobilizează pentru asta.
Raed Arafat: Sigur și într-adevăr poate coordonarea putea să se facă un pic mai bine ce s-a greșit acolo cred că e că li s-a spus pompierilor să nu comunice deloc și dacă ar fi comunicat…
Marius Tucă: Pun o întrebare foarte grea: dacă s-ar întâmpla din nou tragedia din Apuseni în cât timp s-ar ajunge la locul tragediei?
Raed Arafat: Depinde unde este tragedia.
Marius Tucă:Dacă s-ar întâmpla aceeași tragedie, au trecut cinci ani, s-a schimbat lumea.
Raed Arafat: Aceeași tragedie? În afara faptului că acum s-a câștigat și din păcate asta este în situațiile de urgență experiența în acest domeniu și coordonarea, fiind toate resursele sub o singură entitate, poate coordonarea și mobilizarea să fie altfel și să ne permită să ne mobilizăm altfel ca distanțe, ca mers în pădure și localizare s-ar putea să dureze tot câteva ore pentru că dacă nu e ceață, dacă scoți factorul ceață de acolo și asta nu a înțeles lumea.
Marius Tucă: Bun și ăștia de la STS ce au făcut atunci, după cinci ani nu poate să localizeze.
Raed Arafat: Asta e, v-am zis că sistemul AML a fost standardizat în 2016 în Europa, dar repet, elicopterul
Marius Tucă: Eu cred că de aia STS-ul nu mai trebuie să fie acolo unde e.
Raed Arafat: Aici nu mă pronunț.
Marius Tucă: Păi mă pronunț eu că vă dau exemplu în cinci ani de zile nu s-a schimbat nimic, localizarea în continuare nu se poate face pentru că dacă am avea AML-ul, dar încă nu-l avem probabil că s-ar localiza în zece secunde.
Raed Arafat:Mutarea sistemului 112 în altă parte s-ar putea să însemne destrămarea totală a lui, pentru că s-ar putea ca o parte din personal să plece.
Raed Arafat: Am să vă răspund dar să termin ideea.
Marius Tucă: Pentru că era vorba de un Iphone în Apuseni.
Raed Arafat: Da, dar să spun un lucru: elicopterul pentru că am auzit foarte multe comentarii după Apuseni că de ce elicopterul nu a fost lăsat să meargă? Pentru că era ceață și erau condiții de givraj, din cauza asta a căzut și avionul respectiv. În ceață elicopterele nu caută, nu intră în zonă montană în ceață, pentru că înseamnă că o să mai avem 2, 4 morți cât sunt în elicopter, asta cu siguranță. Acum revin la partea pe care o spuneți, în medicină avem o problemă, un lucru în care credem: primo non cere, primul lucru nu fă rău. Ca să facem orice analiză pe sistem trebuie să vedem cum funcționează și aici nu țin partea nimănui, încerc să fiu cât mai neutru, cât mai corect.Dacă sistemul 112 s-ar înțelege ce stă în spatele lui tehnică, tehnologie, servere, una, alta, inginer, tot, în țară, luarea lui în altă parte sau mutarea lui în altă parte s-ar putea să însemne destrămarea totală a lui, pentru că s-ar putea ca o parte din personal să plece.
Marius Tucă: De ce?
Raed Arafat:Pentru ca inginerii o parte să spună nu vreau să mă duc acolo, e libera practică.
Marius Tucă: Nu, rămân în același loc, schimbăm doar autoritatea care e.
Raed Arafat: Asta nu mă bag eu pentru căs-ar putea ca schimbând autoritatea să-ți plece unii oameni, pentru că și la autorități o autoritate… pentru că s-ar putea ca plățile să fie diferite.
Marius Tucă: Nu, spuneam că trebuie schimbată doar pălăria, autoritatea sub care-și desfășoară activitatea.
Raed Arafat:Asta e vă dați seama o decizie total politică și trebuie să fie decizie politică nu zic eu. Eu ce spun este primul lucru să fim foarte atenți ca orice lucru care încercăm să-l corectăm brusc fără să-l înțelegem cum funcționează poate să-l dărâme.
Marius Tucă: Eu vorbesc după rezultate și spuneam că nu trebuie să plece nimeni din locul ăla, că trebuie trecut STS-ul sub o altă autoritate. Poate să fie Ministerul de Interne, poate să fie Ministerul Apărării, dați-mi voie să vă spun de ce trebuie să se facă asta. Pentru că dacă ne întoarcem la tragedia din Apuseni din 2014, dacă ea s-ar întâmpla de fapt acum, am ajunge acolo la fel în același timp.
Raed Arafat: Darnu vă garantează nimeni că dacă este sub altă autoritate că va rezolva altfel localizarea.
Marius Tucă: Ba da, dacă erau sub altă autoritate nu cheltuiau sute de milioane de euro fără să nu fie implementat sistemul AML.
Raed Arafat: Aici da, e un subiect pur, pur, de decizie politică dar care trebuie să ia din nou în considerare funcționalitatea sistemului.
Marius Tucă: Absolut, eu îmi duc ideea până la capăt, funcționalitatea rămâne acolo, nu-i mută nimeni, nu le mișcă nici măcar un fir de păr. Dacă exista o autoritate căreia să-i pese de acest serviciu STS și de viețile oamenilor implementa un sistem după cinci ani în care să-i identifice telefonul mobil Iphone sau Android, ceea ce nu poate să facă astăzi.
Raed Arafat: Din nou la avion, stați că mai e un lucru să nu uităm că la avion există sistem propriu de localizare, dar care s-a întâmplat să aibă antena ruptă înainte să decoleze, dacă e corect ce am citit în raport.
Marius Tucă: Păi nu, era vorba de un telefon Iphone.
Raed Arafat: Nu, nu, era telefonul domnului doctor care era acolo, care a discutat cu colegii, nu intru în amănunte acolo și tot nu s-a reușit în final.
Marius Tucă: Păi nu, dacă exista sistemul AML îl identifica în zece secunde.
Raed Arafat: Pai nu era, dar atunci nu era AML dacă nu mă înșel sau era chiar la începuturile lui în 2014.
Marius Tucă: Păi nu vă concentrați un pic, astăzi dacă ar cădea avionul pentru că nu avem sistemul AML nu am identifica locul în care ar cădea avionul, punct.
Raed Arafat: E posibil, dar e posibil și acolo ca AML să nu ți-l localizeze exact cum vrei.Eu am căutat un elicopter SMURD căzut în Pasul Tihuța, a durat cinci ore și ceva. Patru ore având poziția GPS, având totul de la echipa care era în viață toată, numai că fiind în munte pe versanți am tot căutat până am găsit, deci din cauza asta spun că fiecare caz se ia individual. În cazul Tihuța căutarea lui am avut poziție GPS exactă de la echipă și totuși a durat.
Marius Tucă: Domnul Raed Arafat vorbim de un sistem, de un serviciu pe care nu-l controlează nimeni, un sistem în care s-au investit sute de milioane de euro și nu au putut să investească un milion de euro în sistemul AML, unu, doi nu există numai AML pe lumea asta, există sisteme implementate în Statele Unite ale Americii de 10-20 de ani care localizează cu precizie și un telefon care se află în mișcare.
Raed Arafat: Aici nu știu dacă sunt de 10-20 sau sunt și ele destul de recente.
Marius Tucă: Da sunt și recente, dar eu spun asta trebuia să facă STS-ul. Să vină cineva să ne spună, pentru că nimeni nu știe pe lumea asta și în România, pentru că nu există niciun fel de transparență în ceea ce privește serviciul, câți bani s-au investit în ultimii 10 ani și pe ce s-au investit acei bani.
Raed Arafat: Aici nu am cum să vă răspund.
Marius Tucă: Nu era o întrebare pentru dumneavoastră, era o întrebare la care nu răspunde nimeni și la care nu va răspunde nimeni, câți bani s-au investit și în ce s-au investit, dacă operatoarea în cazul Alexandrei o întreba unde e că altfel nu o găsește.
Raed Arafat: Deci eu din punctul meu de vedere aceste întrebări trebuie adresate la locul potrivit, pentru ca să primiți răspunsurile potrivite.
Raed Arafat:Noi nu vrem identificarea cartelelor pre-pay pentru alte chestii, noi și în comisie recomandăm, este identificarea lor la momentul apelării 112
Marius Tucă: Absolut, nu vă adresam întrebările dumneavoastră, eu le adresam apropo de ceea ce s-a întâmplat. Vă rog să ne mai spuneți câteva lucruri din raportul care va fi dat publicității în zilele următoare, chestiuni tehnice.
Raed Arafat: E un aspect și nu evit să vorbesc despre el, este aspectul cartelelor preplătite care știu că a iritat foarte multe discuții, noi am analizat în cadrul comisiei acest aspect dacă să-l punem, să nu-l punem și la final decizia e că va fi pus în raport, decizia e de-asupra noastră dacă se dorește și acolo să se meargă sau nu, dar raportul exact cum a cerut doamna prim-ministru trebuie să includă totul, cu bunele, cu relele.
Marius Tucă: Care e părerea lui Raed Arafat despre cartelele pre-play?
Raed Arafat:În primul rând dacă informațiile primite de la ANCOM sunt la zi la acest moment sunt 147-148 de țări în lume care solicită să fie identificată cartela cu buletin la cumpărare, adică să te identifici. În Uniunea Europeană din ce am înțeles sunt 22 de țări europene la acest moment care cer identificare.
Marius Tucă: Și care sunt țările în care nu se cere, mai exista vreuna?
Raed Arafat: Dacă sunt 22 din 28 înseamnă că mai sunt.
Marius Tucă: Care sunt?
Raed Arafat: Nu știu. Una dintre ele Anglia care imediat iese din Uniune.
Marius Tucă: Dar apropo de AML știați că Republica Moldova are AML, serviciul ăsta de identificare?
Raed Arafat: Au implementat un sistem AML, da.
Marius Tucă: Vai de mama noastră, da.
Raed Arafat: Au implementat pentru că ei au făcut 112 al lor foarte recent și au venit cu toate aceste aspecte deodată. Acum să mergem la cartele.La cartelele pre-pay, ideea se pune în următorul fel, nu ne certăm pe procente câte apeluri injurioase, false să facă, una, alta, în final când tu dai telefon la 112, dacă vrei să te păstrezi secret, să nu știe lumea cine ești, să nu știe poziția ta, să nu știe nimic, înseamnă că ai ceva de ascuns și dai telefon la 112, înseamnă că dai pentru alte motive decât de a fi tu salvat sau a fi altcineva salvat, asta înseamnă cel puțin tradus de mine.Noi nu vrem identificarea cartelelor pre-pay pentru alte chestii, noi și în comisie recomandăm, este identificarea lor la momentul apelării 112. Pentru asta, deci legea asta să zică.La momentul apelării 112 să putem să vedem identitatea persoanei care apelează, așa se vede la telefoanele fixe.Și dau un exemplu care l-am mai dat. Într-un raport al STS se vorbește de o persoană care a sunat de 21.000 de ori de pe o cartelă la diferite apeluri la 112. Am făcut calculul mi-a ieșit că dacă ar fi petrecut operatorii 112, zece secunde la fiecare apel, ar fi fost consumate 58 de ore continue de muncă, împărțite la opt ore care e tura unui operator gândiți-vă ce a făcut asta și cine suna de pe cartela asta suna într-un singur județ, adică încărca un dispecerat, poate alții sună de o mie de ori, 200 de ori, de o sută de ori.
Marius Tucă: Nu, asta trebuie rezolvată, clar în momentul unui apel de urgență trebuie identificată cartela pre-pay.
Raed Arafat: Și trebuie să ne disociem de ideea că noi vrem acest lucru, noi vorbim în legislația care o să se propună dacă se va accepta doar în momentul la care se va apela 112.
Marius Tucă: Eu am același număr de 30 de ani, nu e nevoie de o cartelă pre-pay.
Raed Arafat: Eu am zis altfel și haideți să o luăm în logică să nu intrăm în ce încearcă unii și alții să inducă. Am avut cândva telefoane fixe, a fost vreun telefon fix fără date personale legate de ele, niciodată. Au început telefoanele mobile, am avut telefoane mobile, telefoanele mobile toate erau pe bază de contract până nu au apărut cartelele pre-pay, a pus vreunul problema că de ce să fac contract pentru telefonul mobil, niciodată. Când au apărut cartelele pre-pay era mult mai ușor, luați-le și activați-le.
Marius Tucă: Dar știu foarte bine că au fost folosite în terorism în primul rând.
Raed Arafat: Ei, asta nu mai îndrug aici,noi ce spunem acum e că nu este un lucru anormal să se lege telefonul de un proprietar de al lui, este ca și o mașină care circulă pe drumuri și este legată de proprietarul ei.
Marius Tucă: Și identificarea sau divulgarea identității să se facă automat în cazul unui apel de urgență.
Raed Arafat:Gândiți-vă în cazul în care a fost la Caracal dacă telefonul respectiv ar fi fost înregistrat poate apărea numele unei persoane.
Marius Tucă: Dar știm că era pre-pay?
Raed Arafat: Din ce am înțeles da, pentru că există sau s-au arătat niște chestii care arătau că a mers și a încărcat cartela, o să vedem ce zice ancheta. Dar dacă putea să fie identificată persoana care s-a sunat de pe telefonul ei sau legată de persoana care are telefonul automat se putea folosi și acolo indiciul. E o prezumție, dar totuși ăsta e un exemplu. Dar pe noi ce ne interesează la 112, pe sistemul 112 și pe sectorul de dispecerizare este să știu cine este persoana care a sunat de pe cartela pre-pay. Hai să dau un exemplu cum am putea să salvăm o viață, sună cineva și leșină, dacă este cartelă pre-pay nu știi cine este, dacă persoana care te sună își pierde cunoștința în momentul în care a sunat ești legat de ea și îți apare cine e persoana ai ocazia măcar să iei niște măsuri, poate că nu e acasă, poate nu e la adresa de domiciliu.
Marius Tucă: Și e rănită grav persoana respectivă, suferă un atac de cord și așa mai departe.
Raed Arafat: Exact.Sunt multe scenarii unde poate să ajute recunoașterea persoanei sau identificarea persoanei de pe cartela pre-pay. Și bineînțeles că eu sunt convins că nimeni nu ar mai suna să înjure sau să dea informații false sau să plimbe pompierii și SMURD-ul și toată lumeacum au făcut la Bihor acum câteva zile, bătându-și joc de ei, că localizați-ne și veniți după noi, dădeau adrese, și după aia vedeți că nu suntem aici, vedeți că suntem dincolo, au sunat de vreo două-trei ori, deci asta ar dispărea pentru că omul știe că îl vede acolo.
Marius Tucă: Asta e o reglementare care putea să salveze viața Alexandrei, pentru că se identifica telefonul, al cui era, și poliția, în cazul de față la Caracal, miliția putea ajunge.
Raed Arafat: Vă dați seama noi când am început să scriem raportul nu am vrut să ieșim neapărat frumos, adică să ieșim fără discuții și cu bune și cu rele și cele care supără pe unii, eu îmi asum înjurăturile pe care le primesc pe temele astea, dar vrem să punem pe masă totul, după care cine își asumă, cine nu-și asumă, cândva dacă mai apare o situație o să spunem era în raport.
Marius Tucă: Am identificat, în raportul ăsta găseați toate soluțiile pentru a nu mai exista un caz Alexandra și alte cazuri de felul ăsta.
Raed Arafat: Exact. Adică toată comisia are bună credință în care să vină cu soluții concrete, corecte fără absolut nimic care să ducă către o linie sau alta. Altă chestie în raport, de exemplu, ar fi modul de evoluție al dispecerilor în viitor și pregătirii personalului și acolo menționează unele aspecte cu centrele de pregătire, menționează formarea personalului, menționează viziunea pe viitor să aducem dispeceratele toate împreună într-un loc în fiecare județ, dar de ce nu poate la 5 ani, la 6 ani să nu facem o chestie cum au avut finlandezii de exemplu de la 21 de dispecerate integrate au ajuns la opt sau la șapte sau la șase, pentru că tehnologia îți permite să coordonezi o zonă mai mare, ce înseamnă mult mai multe forțe coordonate de un singur dispecerat și posibilitatea mobilizării lor între zonele administrative, dar asta deja este pe termen lung și bineînțeles e un lucru care va stârni iarăși foarte multe discuții.
Marius Tucă: Altceva din raport la fel de important.
Raed Arafat: Astea sunt cele mai importante lucruri.
Marius Tucă: Bine, apropo de operatorii care răspund acolo am citit zilele trecute relatarea unei doamne, mi s-a părut absolut extraordinară, și anume faptul că era undeva într-o magazie, nu mai știu, un șifonier, ceva de genul ăsta, era victima unei violențe domestice și a sunat la 112, vorbea în șoaptă și ce credeți că s-a întâmplat, ce a făcut operatorul? „Haideți doamnă, mai sunteți doamnă acolo?” pe de o parte nu a înțeles nicio secundă că era vorba de un pericol iminent și persoana care sunase era amenințată cu moartea și vorbea în șoaptă și încerca să transmită lucrul ăsta și doamna nu numai că nu a înțeles, dar a vorbit în gura mare și persoana care sunase și era într-un pericol iminent a fost identificată de către agresor, pentru că doamna de la 112 țipa în gura mare că nu mai aude, dacă mai e acolo și așa mai departe. Cred că este foarte importantă instruirea. Și mai dădeam exemplul ăsta și o să-l mai dau de o sută de ori, nu știu dacă l-a dat Mihai Gâdea într-o seară cu un caz din America, deci o femeie era în mișcare într-un camion cu agresorul și a sunat pentru început nespunând nimic.
Raed Arafat:Există protocoale să nu închizi telefonul chiar dacă nu spune nimic.
Marius Tucă: Nu spunea nimic și până la urmă plecând de la simplul apel în care nu spunea nimic din ce i se întâmplase, era confuză, nu putea să articuleze, nu putea să spună trei cuvinte, s-a ajuns datorită profesionalismului și stării de empatie incredibilă a operatorului american, era o doamnă acolo, să-l prindă pe făptaș din mers cu mașina.
Raed Arafat:Să nu uităm că americanii cu 911 al lor sunt demult înaintea Europei, deci Europa când a făcut 112 și a făcut o directivă din 90-91 pe acolo, americanii erau deja porniți cu 911 și erau deja porniți cu sistemul ăsta integrat de preluare a apelurilor, acolo vorbim de un sistem care a evoluat și mai ales în orașele mari și au fost forțați americanii prin împrejurări pentru că ei au intrat în multe situații care i-au forțat să ajungă acolo.În Europa am început la începutul anilor 90 și eu pot să vă spun că nu a fost ușor, adică Mureșul în 2001 când am integrat dispeceratul și am fost toți împreună era o chestie în care toată lumea zicea că e o nebunie, că de ce faceți toată treaba asta? Mai mult când a intrat 112 oficial prin STS prin lege cu sistemul de transfer, apel și tot în Mureș noi eram din 2001, 112 deschis deja pe telefoanele fixe, era prima dată când s-a activat în România era în Mureș pe telefoanele fixe, am zis la cineva cândva îi zic vedeți că acolo, nu, zice asta nu se menționează că nu a fost legală activarea. Da, dar se folosea, deci 112 prima dată s-a activat în județul Mureș pe telefonia fixă, după care a venit când s-a activat STS-ul și pe telefonie mobilă, când s-a activat și am început să lucrăm așa când a ieșit legislația pe 112 au fost tentative prin 2004 că Mureșul să se înregimenteze și să lase modelul care s-a făcut și să intre pe modelul de transfer de apeluri și după discuții care au avut loc și cu prefectul și cu conducerea de atunci, cu STS, cu 112 a rămas ca Mureșul să meargă mai departe pentru că modelul totuși este performant și este ok și a mers mai departe.
Marius Tucă: Da, dar era nevoie de pionieratul pe care Raed Arafat l-a implementat acolo.
Raed Arafat: Numai că la noi ce durează este foarte mult să acceptăm o idee ca să o implementăm. Deci în 2001, suntem în 2019 și discutăm lucruri care poate că multă lume credea în ele, dar era foarte greu să le implementeze.
Raed Arafat:În curând vom dubla numărul mașinilor de prim ajutor pe zi la SMURD București, să atingem cam 40-41 de mașini de prim ajutor pe zi
Marius Tucă: „Vă urmăresc toate emisiunile… de ce nimeni nu pomenește SRI-ul în cazul de la Caracal?” putea să aibă o intervenție SRI-ul?
Raed Arafat: Nu știu, nu știu.
Marius Tucă: „Dacă nu am internet cum mă găsește 112”, păi sunați la 112 și în cazul în care nu are internet cel care sună, din moment ce nu se poate face localizarea, asta e o întrebare.
Raed Arafat: Asta este o întrebare, dacă are servicii date pe telefon și merg, atunci merge, dacă are wi-fi atunci merge, dacă nu are deloc internet înseamnă că nu se poate trimite mesajul. Mesajul care să arate poziția. Deci într-adevăr asta poate să fie una dintre limitări de care vom scrie acest lucru, deci ăsta este sistemul AML pe care îl implementează toată Europa și are limitările lui.
Marius Tucă: Vă urmăresc toate emisiunile, uite ce mesaj interesant, toate sunt interesante, unele triste, altele care îți dau energie pozitivă, vă stă bine când zâmbiți, acum nu prea mai ales că este stricată imaginea locului natal, vă doare dar să vă consolați cu ideea că fiecare oraș de acum încolo asta ține de cartea de vizită dacă cineva nu mă ia în serios când spun că sunt Marius Tucă, spun că sunt din Caracal și atunci cu siguranță va trezi groază în persoana respectivă. Glumim dar tragedia de la Caracal rămâne, vreau să îmi mai spună Raed Arafat lucruri noi pe care le va implementa SMURD-ul în perioada următoare, pentru că vorbim și de SMURD.
Raed Arafat: Nu neapărat SMURD-ul, cât întregul sector situații de urgență care este coordonat. Ați văzut recents-a semnat la Guvern acordul-cadru cu elicopterele ușoare, asta va însemna trei puncte noi de elicoptere în zonele montane, urmează prin septembrie deschiderea punctului de intervenție SMURD cu elicopterul la Jibou, deci asta va fi pentru zona nord-vest, deja baza aeriană e gata și e pregătim pentru pornirea punctului, după care urmează licitația pe elicopterele mari care să înlocuiască încet, încet flota veche pe care o are Ministerul de Interne pentru problemele de căutare-salvare, stingere incendii de pădure, transport multiple victime și sunt foarte multe licitații în curs la IGSU, unele deja se semnează deja contractele subsecvente, altele acordurile cadru, altele sunt în procedură, unele contestate, mașini de descarcerare care să reînnoiască parcul de mașini de descarcerare care este din 2001, descarcerările ușoare care o să vină vreo 60 de mașini de descarcerare, centre mobile de comandă, mașini de pompieri de 4000 de litri și mașini de 10.000 de litri pe care trebuie să le luăm deci sunt bani pentru luarea lor prin fonduri europene că vorbim aici de fonduri europene. Partea maritimă prevede o navă maritimă plus trei nave fluviale, una pentru deltă și două pentru Dunăre, de strângere și de intervenție și multe alte mijloace de intervenție de la sistemul de căutare-salvare, căutare mai degrabă prin drone care urmează să-l implementăm regional la nivelul IGS-ului și până la alte dotări pentru intervenții specifice, incendii de pădure și diferite tipuri de intervenții foarte speciale, inclusiv pe linie medicală.
Marius Tucă: Deci mergeți înainte.
Raed Arafat: Iar pe SMURD prima dată o zic, că la București în curând vom dubla numărul mașinilor de prim ajutor. Deci urmează de la media de 20 de mașini de prim ajutor pe zi la SMURD București să atingem cam 40-41 de mașini de prim ajutor pe zi și înseamnă că va rezolva o problemă foarte importantă de resurse la care se va adăuga după ce termină angajările Serviciul de Ambulanță încă vreo 8-10 echipaje pe zi la Serviciul de Ambulanță, deci se vor dubla. Deci o să mai apară până sfârșitul anului vreo 30 de echipaje suplimentare în zona București-Ilfov și ăsta este un lucru care deja am început implementarea lui, mașinile sunt sosite pentru SMURD se fac demersurile de asigurare ale lor și după care o să începem implementarea.
Marius Tucă: Sugestie în cazul apelurilor la 112, dacă telefoanele nu au deschise comunicația de date și internet să o facă automat compania de telefonie mobilă în cazul apelurilor primite la acest număr. Așa se rezolvă și localizarea GPS-ului și expedierea mesajului cu coordonatele geografice.
Raed Arafat: O să o discut chiar astăzi cu comisia să vedem, ei știu dacă acest lucru este posibil, o să văd. Orice sugestie este bine venită.
Marius Tucă: Să faceți publicitate agresivă aplicației 112 deoarece eu nu am aflat de această aplicație până să fie cazul Alexandrei.
Raed Arafat: Într-adevăr,a crescut numărul descărcărilor aplicației 112 care a fost dezvoltată la nivelul STS-ului, dar mai este un aspect și rog oamenii pentru că dacă vorbim de toate aceste situații și am ocazia să spun acest lucru Ro-Alert-ul să mă întorc un pic acolo, am făcut niște testări. Am deranjat, știm, am avut o jurnalistă, nu intru pe nume de persoană care a scris pe Facebook-ul ei și pe site-ul ei că a fost terorizată. Și eu vreau să spun la toată lumea că aceste testări erau foarte importante, că să descoperim anumite lucruri după o perioadă de funcționare a sistemului. Sistemul a făcut peste 500 de alerte către populație, au fost vreo două, trei probleme, una de eroare umană, una de neglijență, dar în general sistemul a funcționat. Îi rog pe toți să activeze telefoanele, să nu asculte de cei care îi îndeamnă să nu activeze telefoanele și mai mult să descarce și aplicația de SU. Aplicația de SU este foarte importantă pentru că este complementară cu sistemul Ro-Alert, iar noi în viitor dacă iese legea cum a zis domnul ministru cu răpirile, acolo sunt prevăzute inclusiv utilizarea sistemului Ro-Alert și aplicația de SU. Pe aplicația de SU am putea chiar să transmitem poză dacă este, pe lângă folosirea altor aplicații pentru populație care să vadă că e cineva răpit sau cineva care are nevoie de ajutor. Rugămintea mea către populație, ce îi îndemn eu este să nu asculte toate răutățile care vin în acest sens.
Marius Tucă: Răutăcismele.
Raed Arafat:Răutăcismele, da. Astea sunt în folosul lor, chiar dacă uneori sunt deranjante.
Marius Tucă: Domnul Arafat spuneți-mi dacă dumneavoastră credeți că trebuie un serviciu special pentru răpiri.
Raed Arafat: Nu știu. Chiar nu știu pentru că nu e domeniul meu, eu nu dau alte sfaturi decât pe domeniul la care mă pricep.
Marius Tucă: Ultima întrebare aș vrea o descriere din partea lui Raed Arafat pentru Gheorghe Dincă.
Raed Arafat:Eu cred din ce am văzut că e un criminal, fără nicio discuție. Problemele psihice ale lui urmează să fie analizate de comisia care este de specialitate și să vină cu analiza respectivă, dar omul respectiv clar are niște tulburări și ceva nu e ok acolo, adică e un criminal, în final.Ce să descriu mai mult, un psihiatru ar putea să descrie mult mai bine pentru că e specialitatea lui, eu pentru mineam văzut în ce stare a fost și clar că un om normal nu poate să fie în stare să facă acest lucru, deci asta este ce pot să spun.
Marius Tucă: Mulțumesc mult, Raed Arafat.
Raed Arafat: Mulțumesc.
Marius Tucă: Aici se termină ediția specială Marius Tucă Show la Smart TV, țineți aproape!