Interviul integral | Marius Tucă Show. Ion Cristoiu: A venit momentul să le spunem românilor că n-a fost revoluție

Interviul integral | Marius Tucă Show. Ion Cristoiu: A venit momentul să le spunem românilor că n-a fost revoluție
Jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu a povestit joi, la emisiunea Marius Tucă Show, cum a trăit în urmă cu 30 de ani evenimentele din decembrie 1989, dar și cum s-au născut primele suspiciuni că atunci nu a fost o revoluție, ci o lovitură de stat.

Diversiunea cu teroriștii în primul rând a avut ca punct central declarația lui Ion Iliescu din seara de 23 decembrie

Marius Tucă: Nu, nu, vă rog…

Ion Cristoiu: Vorbesc și în numele dumneavoastră că am fost împreună.

Marius Tucă: Și semnez la final.

Ion Cristoiu: Deci, diversiunea cu teroriștii în primul rând a avut ca punct central declarația lui Ion Iliescu din seara de 23. El se duce la televizor, am textul, și spune așa „am venit… că întârziaseră de la o ședință… dar ne-au împiedicat să ajungem mai devreme acești teroriști”. Și spune că teroriștii sunt oamenii lui, fanaticii lui Ceaușescu…

Marius Tucă: S-a spus și până a apărut el, s-a spus în ziua de 22 și în seara de 22…

Ion Cristoiu: Tot el a spus pe 22, dar cuvântul terorist, la nivel de șef de stat, că el…

Marius Tucă: Da, era șeful statului.

Ion Cristoiu: Și a spus o chestiune, atenție foarte important. Deci Ceaușescu era deja dispărut, adică era deja capturat, cum spuneți dumneavoastră. Cu toate acestea se pune pe seama lui Ceaușescu că, vezi Doamne, niște tipi fanatici care pe 22 erau ai securității au ieșit ca să-l aducă la putere pe Ceaușescu. Domnul Tucă, râdem și acum. Noi toții acum… s-a dovedit că Ceaușescu era deja acolo. Era în TAB. Dar ei știau că e în TAB. El știa că e în TAB. Nu știa?

Marius Tucă: Corect.

Ion Cristoiu: Păi și cum putea să spună că ăia voiau să-l aducă de unde? Nu înțelegi cât mințea?

Marius Tucă: Să-l captureze. Vă rog să nu-l faceți pe domnul Iliescu mincinos, vă rog, dacă se poate.

Ion Cristoiu: Deci încă o dată, de pe 22 de la ora 4 domnul Caramitru anunță că Ceaușescu a fost capturat, da? Ceaușescu e la Târgoviște în TAB, da? șeful statului care se numea Ion Iliescu n-avea cum să nu știe că e în TAB. Cum poate să vină la televizor să spună că niște fanatici vor să-l aducă. De unde?

Marius Tucă: Păi sunt eu avocatul diavolului. Încercau să-l captureze, stați un pic, acum am făcut nenumărate interviuri cu Kemenici. Kemenici a stat în permanență cu teama în suflet că unitatea va fi atacată, da…

Ion Cristoiu: De cine?

Marius Tucă: De teroriști.

Ion Cristoiu: Păi care teroriști că nu era niciun terorist?

Marius Tucă: Ăștia de care zicea Iliescu cred și că va fi capturată familia Ceaușescu, Nicolae și Elena Ceaușescu, aduceți-vă aminte, că s-a tras acolo și ce întreagă psihoză era în unitatea din Târgoviște. V-am răspuns.

Ion Cristoiu: Da, dar Kemenici era subiectul unei psihoze, eu spun de ce a fost…

Marius Tucă: Da, bineînțeles că era și el și toți erau de acolo. Și mai mult decât atât și Gelu Voican Voiculescu spune și cei care…

Ion Cristoiu: Ce spune? Că ei nu știau?

Marius Tucă: Nu, că știau că e acolo că e capturat și vorbeau doar cu doi trei oameni de teamă să nu fie cineva să îi elibereze. De aia îi și ținea în TAB. De aia i-a și împușcat. De ce credeți că i-au împușcat?

Ion Cristoiu: Ajungem imediat, nu mă provocați. Ajungem la radiografia acestei diversiuni. Deci încă o dată, vine Ion Iliescu, atenție și mai spun o chestie, iertați-mă, chiar criminală, spune așa acești tipi sunt în civil. Pentru că psihoza a constat în felul următor…

Marius Tucă: Hai, domnule, să privim în perspectivă, dacă îi luăm pe ăia că erau în civil, că ăia au tras vă întrebam un lucru esențial, de ce i-au executat pe Ceaușești?

Ion Cristoiu: După părerea mea și aici eu zic o idee nouă planul de executare a lui Ceaușescu a făcut parte… și a fost un plan, căderea și executarea. Deci, nu știu dacă înțelegeți, toată diversiunea cu teroriștii

Marius Tucă: Absolut, și poate fi așa.

Ion Cristoiu: Diversiunea cu teroriștii a avut drept scop crearea unei asemenea mânii colective împotriva lui Ceaușescu…

Marius Tucă: Da, dar aici vă dau lovitura de grație. Pentru că Iliescu a fost singurul care s-a opus să-i execute pe cei doi.

Ion Cristoiu: Unde s-a opus?

Marius Tucă: Toate mărturiile spun asta în discuțiile lor care aveau loc în baie și trăgeau apa, da, în closetul de la Comitetul Central…

Ion Cristoiu: Știu șmecheria, o cunosc de la CIA.

Marius Tucă: Făceau lucrul ăsta să nu fie auziți și așa mai departe, când au hotărât, eh, în momentele alea, de fiecare dată, a durat foarte mult, totuși din 22 în 25, din cauza faptului că Iliescu s-a opus unei execuții sumare, cum a fost.

Ion Cristoiu: Nu, a vrut proces.

Marius Tucă: A vrut proces.

Ion Cristoiu: Care era mai rău. Care a fost mai rău că și-a bătut joc de justiție.

Marius Tucă: Nu, n-a vrut să-i execute. Asta spune și Gelu Voican Voiculescu, spun toți cei care au fost martori. Dar ceea ce spuneți dumneavoastră se încadrează perfect…

Ion Cristoiu: Domnul Ion Iliescu știa de la proces…

Marius Tucă: Vreți să vă spun ce cred eu? În momentul în care l-au capturat era hotărât deja că va fi executat.

Executarea lui Ceaușescu prin proces sau fără proces a fost decisă înainte ca Ceaușescu să pice. Asta este.

 

Ion Cristoiu: Extraordinar, păi n-am zis eu mai înainte asta?

Marius Tucă: Nu, n-ați spus asta. Ați zis că probabil că exista planul ca în momentul în care a avut loc capturarea s-a hotărât și execuția. Am spus un pic altfel.

Ion Cristoiu: Da, și până la urmă „Hai să facem și un proces”.

Marius Tucă: Procesul care a fost un simulacru, mai bine nu-l făceau, îl executau fără nimic.

Ion Cristoiu: Da, pentru că în felul ăsta au compromis justiția.

Marius Tucă: Păi nu, dar am avut și eu, îi știu și eu, am făcut nenumărate emisiuni cu cei de acolo. Știți ce a zis avocatul Lucescu, da, generalul Lucescu care a fost avocatul apărării. Că dacă ar fi acum să se mai întâmple asta i-ar achita.

Ion Cristoiu: Da. dar noi amândoi am căzut de acord în sfârșit asupra unui lucru. Executarea lui Ceaușescu prin proces sau fără proces a fost decisă înainte ca Ceaușescu să pice. Asta este.

Marius Tucă: Da, dar știți ce zic ei? Gelu Voican Voiculescu, Iliescu, Roman, că execuția a avut loc ca să oprească teroriștii.

Ion Cristoiu: Păi am înțeles.

Marius Tucă: Păi ei asta spun, în toate interviurile. Și dacă e așa, domnule Cristoiu? Pentru că, într-adevăr, după ce au fost executați cei doi a încetat focul.

Ion Cristoiu: Domnule, sunt întru totul de acord cu o singură observație. Domnul Ion Iliescu nu a fost întrebat până acum la o anchetă, că domnul general Voinea l-a întrebat dar nu a răspuns, cine i-a zis lui, este textul înregistrat…

Marius Tucă: Vă enervați, la bătaie sunt mai bun eu, n-aveți pe nimeni care să vă apere, deci calm și vă răspund. Care, ce text?

Ion Cristoiu: Deci pe data de 23 când el a zis de teroriști, domnul Marius Tucă, facem un exemplu, noi suntem aici…

Marius Tucă: Dumneavoastră credeți că a zis-o intenționat, eu nu cred.

Ion Cristoiu: Păi nu, punem o întrebare…

Marius Tucă: Nu dar puteți să mă întrebați să vă spun ce cred eu.

Ion Cristoiu: Noi suntem amândoi aici și deodată eu încep să spun că afară se trage pe rupte. Și dumneavoastră, om normal, mă întrebați, domnule Cristoiu, de unde știți? Și eu o să spun că mi-a zis unul. Iliescu n-a fost întrebat un moment de unde știa.

Marius Tucă: Vă răspund, bineînțeles că n-a fost întrebat, eu vă răspund acum din perspectiva gazetarului și a omului care a făcut nenumărate emisiuni și o să vă dau dreptate. Dumnezeule, oamenii ăia au ajuns la putere, erau la putere, ăia cinci, zece. Câți erau? Zece care conduceau. Trebuiau să scape de Ceaușescu, trebuiau să scape de toți să conducă România pe următorii 20 de ani, credeau ei. Este atât de uman ceea ce au făcut și atunci toate faptele lor, tot ce au făcut din momentul ăla au dus la instaurarea lor ca șefi ai statului. Inclusiv alegerile din 90 au consfințit asta.

Ion Cristoiu: Domnul Marius Tucă, nu v-am contrazis, eu vreau să nu mă mintă.

Marius Tucă: Cu ce?

Ion Cristoiu: Să vină să spună, da, domnule, l-am omorât. Și?

Marius Tucă: Păi da e clar că l-au omorât, ce, trebuie să ne mintă? Ați auzit de profesorul Stelian Neagoe, ați colaborat împreună multă vreme și așa mai departe. Eu am scos o carte care se cheamă ultimele zile ale lui Ceaușescu. Am făcut-o împreună practic, în acea emisiune, și uitați ce scria la zece ani de la revoluție Stelian Neagoe, da? Un istoric care nu poate fi sau experiența sau profesionismul său nu pot fi puse la îndoială. Zice așa, și eu sunt de acord cu acest paragraf 100 de ani și vreau să-mi spuneți dacă dumneavoastră sunteți de acord. „Au trecut zece ani de la revolta populară din decembrie 89, tranzitată după unii în lovitură de stat, după alții în revoluție și tot în nedumerire adăstăm. Se mai fac, se fac încă săpături. Dacă revoluția a fost confiscată de artizanii loviturii de stat, atunci din noiembrie 96 încoace ce se petrece în România. Lovitura de stat reconfiscată, în fine, de revoluție, mira-m-aș. Rămâne, prin urmare, pe altă dată”. Până atunci stimați cititori vă recomandăm această carte explozivă, citiți-o în tranziție. Deci, descrie faptul că a fost și revoltă și unii cred că această revoltă s-a transformat în revoluție, alții în lovitură de stat?

Ion Cristoiu: Nu. Nu. Revolta a făcut parte din lovitura de stat.

Marius Tucă: Ah, și revolta a făcut parte din lovitura de stat.

Ion Cristoiu: Și revolta pentru că și Portocală, dar nu numai el, toți cercetătorii, și dumneavoastră sunteți de acord, s-a întâmplat în felul următor. Deci, peste tot în Est e același patent, oamenii ies în stradă da, mai țineți minte, Praga, cutare, cutare, nu mulți, ies în stradă…

Marius Tucă: Domnule, sunt de acord cu asta.

Ion Cristoiu: Aripa pro-sovietică sau liberală din interiorul partidelor comuniste îl dă jos pe Jivkov, pe ăia…

Marius Tucă: De acord până aici.

Detonatorul au fost morții de la Timișoara, 73, și amplificarea acelor morți

Ion Cristoiu: În România era o chestiune. Unu, Ceaușescu nu putea fi dat jos nici de bunica pentru că era ales de congres și trecea drept foarte puternic, nu-i așa? Doi, în România mămăliga nu exploda.

Marius Tucă: Explodase peste tot, mai puțin în România.

Ion Cristoiu: Da, dar nu exploda. Primul test, și aici spune Portocală o chestie, a fost Iașul. Pe data de 15, mai țineți minte…

Marius Tucă: Noiembrie, în Iași…

Ion Cristoiu: Nu, decembrie, decembrie, trebuia să aibă loc… Cu o zi înainte apăruseră în cutiile poștale un fel de manifest să mergeți la mitingul din Piața centrală. Au fost câteva sute dintre care au fost… a fost un eșec. Și atunci au zis, spune și Portocală și toți care studiază, aveau nevoie de un detonator uriaș. Detonatorul au fost morții de la Timișoara, 73, și amplificarea acelor morți, mai țineți minte…

Marius Tucă: Arderea lor la crematoriu.

Ion Cristoiu: Nu, amplificarea lor.

Marius Tucă: Ah, și încă o chestie, aduceți-vă aminte de o diversiune incredibilă. Scoaterea morților din cimitirul săracilor din Timișoara…

Ion Cristoiu: Da, aia era groapa comună.

Marius Tucă: Vă aduceți aminte. Imagini care au însoțit revoluția din decembrie precum că acele victime fuseseră făcute în decembrie în Timișoara. Țineți minte.

Ion Cristoiu: Da, domnule, dar înaintea acestora. Portocală face o analiză, ca și la Macron, a mașinăriei de presă prin care s-a transformat. Pentru că 73 nu erau. S-a întâmplat un lucru foarte simplu. Ceaușescu a închis țara în țară au rămas corespondenții presei străine în prima linie la Timișoara, sârbii au fost în prima linie împotriva mișcării și ei au început să transmită de aici, e analiză, e extraordinară, tot felul de nebunii. Deci la un moment dat pe data de 18, atenție… Ele erau preluate de presa occidentală fără verificare, mai țineți minte, o să vedeți, vă dau un exemplu acum, și care Vocea Americii și Europa Liberă…

Marius Tucă: Ce să verifici că n-aveai timp să verifici atunci.

Ion Cristoiu: N-aveau timp, oricum erau ca la Liviu Dragnea.

Marius Tucă: Păi nu, dar nu aveai surse, n-aveai de unde să verifici.

Ion Cristoiu: Și în plus mai aveai o chestiune, atenție, era demonizat, adică tot ceea ce spuneai despre Ceaușescu, era…

Marius Tucă: Absolut.

Ion Cristoiu: Vă dau un exemplu celebru de falsificare. Pe data de 19 sau 18 Europa Liberă transmite vocea lui Toto, nu știu dacă mai trăiește, care era din Timișoara care spune, textual, atenție, „vorbesc de pe o linie securizată a securității”. Sigur, dumneavoastră știți ca gazetar era posibil orice să crezi, noi care acum știm că n-avea… ȘI zice așa, „am în față un document prin care Securitatea face un raport la Elena Ceaușescu, vă imaginați cum să aibă el, și din care rezultă că sunt 4.452 sau 32 de morți. Atenție, concretețea cifrei, n-a zis mii.

Marius Tucă: 4.452.

Ion Cristoiu: Bun. Aveți dreptate, dacă țara n-ar fi fost închisă, dacă lumea ar fi știut ce-i Securitatea ar fi zis Hai măi cum să pună mâna Toto…

Marius Tucă: Domnule, suntem de acord, a fost o revoltă populară, dumneavoastră spuneți că revolta a fost pusă la cale sau a fost întreținută…

Ion Cristoiu: Nu, era nevoie de ieșirea românilor în stradă, care a fost ca la 21. Nu ieșeau, nu ieșeau și atunci s-a lucrat intens…

Marius Tucă: Inclusiv la Timișoara, spuneți.

Ion Cristoiu: La Timișoara și mai ales la București. Gândiți-vă că în noaptea de 21 spre 22 agenția TASS a transmis că sunt 5000 de morți. N-au fost 5000 de morți.

Marius Tucă: Da, pentru că nu se putea verifica nimic, era un stat închis, era un stat comunist, era un stat perfect controlat de regim.

Ion Cristoiu: Da, dar ați înțeles? Teza de atunci era ca și acum. Poporul român nu ieșea. Iese acum?

Marius Tucă: Acum? Păi unde să iasă acum?

Ion Cristoiu: Păi să iasă, poți să faci orice.

Revoluția a fost în cursul lui 90 nu atunci. Atunci a fost perestroika.

Marius Tucă: Domnule a ieșit poporul român, uite a ieșit în august anul… au fost momente de ieșire. Au ieșit pe vremea când l-au dat pe Arafat jos, că tot am o emisiune, atenție, de la ora 7 cu Raed Arafat. Au ieșit.

Ion Cristoiu: Dar nu la proporțiile…

Marius Tucă: Nu la proporțiile acelea. Unde mai pot fi de acord, într-adevăr, și aici cred că ne înțelegem, a fost o revoltă populară, eu cred că s-a transformat într-o revoluție, după care…

Ion Cristoiu: Revoluția a fost în cursul lui 90 nu atunci. Atunci a fost perestroika.

Marius Tucă: Revoluția a fost în toți cei 30 de ani. Atunci, revoltă populară și cred că după aceea a fost, bineînțeles, o lovitură de stat, dacă vreți, de catifea pentru că lovitura de stat propriu-zisă a început după ce au murit oamenii până la 25 decembrie, până când l-au executat pe Ceaușescu. În momentul ăla, oamenii care erau la putere și li s-a părut că sunt emanații, că asta era, ale revoluției, era normal să conducă. Aduceți-vă aminte scandalul incredibil și cât ați scris dumneavoastră, că am citit în vremea aia, erați singurul care scriați împotrivă, faptul că FSN-ul s-a constituit a fi partid politic și a participat la… de aici au plecat toate.

Ion Cristoiu: Era PCR-ul, deci trebuie să înțeleagă telespectatorii dumneavoastră…

Marius Tucă: Ce era PCR-ul, FSN-ul nu era nimic. PCR-ul e ăia care au dat lovitura de stat.

Ion Cristoiu: Păi da, dar în FSN intraseră toți comuniștii și toți activiștii, ați uitat?

Marius Tucă: Păi dar ce era să intre, erau capitaliști între timp? Pentru că ceilalți erau la PNȚCD care fuseseră în pușcării.

Ion Cristoiu: Păi da, dar PNȚCD, a vrut să se ducă domnul Diaconescu, Ion Diaconescu povestește că a vrut să se ducă la Libertatea pe 22 după-amiază să dea și el un comunicat și  nu l-au primit.

Marius Tucă: Păi cum să-l primească.

Ion Cristoiu: Deci teza lui Gorbaciov a fost simplă. A spus așa…

Marius Tucă: Dar știți de ce nu l-au primit? Știți de ce a fost teama aia incredibilă? Și eu vorbesc din perspectiva unui om care n-a fost nici membru de partid, care n-a avut nimic. Faptul că oamenii l-au văzut pe Iliescu, transformând, ok, o să fie liniște. Că liniște a fost cuvântul care a marcat anii 90.

Ion Cristoiu: Nu contest lucrul ăsta. Chiar dacă apărea regele Mihai, era război civil.

Marius Tucă: Era război. Corect. De aia nu s-a putut. Bun, dar dumneavoastră ca istoric, da, că sunteți și istoric…

Ion Cristoiu: Așa se zice.

Marius Tucă: Sunteți, sunteți pentru că studiați asta. Cum îndreptăm noi 31 decembrie 1947?

Ion Cristoiu: 30.

Marius Tucă: 30 decembrie 47, scuze, nu era ultima zi.

Ion Cristoiu: 30 decembrie 47 l-a salvat pe regele Mihai, pentru că dacă rămânea în continuare rege, sub conducerea lui s-ar fi făcut toate crimele comuniste.

Marius Tucă: Bun. Dar ce se întâmplă cu istoria României, da? Noi acolo avem un rapt, avem un act care nu a fost îndreptat până în ziua de azi. Cum s-ar putea îndrepta?

Ion Cristoiu: Putem îndrepta considerând că trebuie studiat dacă din punct de vedere juridic, constituțional, abdicarea a fost forțată sau nu. E singurul lucru.

Marius Tucă: Păi măcar asta să se facă, domnul Cristoiu, pentru că nu putem după 50 de ani… vorbim despre revoluție. Dar în Parlamentul European nu vorbim despre 30 decembrie 47.

Ion Cristoiu: Domnul Marius Tucă, și 30 decembrie 47 este tot subiect de controversă politică și nu istorică. Adică, pentru că ar trebui să scoatem pe masă toate documentele să vedem ce s-a întâmplat. După părerea mea eu cred că regele nu mai avea ce căuta în…

Marius Tucă: Asta-i altceva.

Ion Cristoiu: Nu, nu mai avea pentru că lumea fusese împărțită.

Marius Tucă: Asta-i altceva, dar se poate face o discuție despre asta.

Ion Cristoiu: Asta se poate face, dar nenorocirea este, eu de aia am pledat și am zis…

Marius Tucă: La noi ne plângeam că n-o să avem timp să discutăm și n-am discutat nimic din ce ne-am propus.

Ion Cristoiu: Cum n-am discutat?

Marius Tucă: Am discutat foarte mult despre revoluție pentru că ne-am propus asta. Și probabil că o să o facem pentru că a apărut o carte, apropo de documente din arhivele străine, mai ales din Marea Britanie, o să vă dau cartea, nu știu dacă a ajuns la dumneavoastră, un istoric, un prieten de-al nostru a scos cartea, și o să discutăm probabil în ianuarie după ce se termină sărbătorile și așa mai departe…

Ion Cristoiu: Ca să repet, despre decembrie este vital acum pentru că e obligatoriu să pună capăt iluziilor propagandistice. Dacă vreți să vă spun un lucru, lovitura de stat bolșevică a fost a fost o lovitură de stat, adică…

Marius Tucă: Bolșevică?

Ion Cristoiu: Din noiembrie. Troțki a arestat pe toți și toată comedia aia, că eu am un articol în carte care se numește figurația revoluției bolșevice în decembrie. Toată comedia aia, cu luarea cu asalt a Palatului de iarnă, cu aurora care trăgea era teatru. Așa și dincoace, în momentul intrării în Comitetul Central deja Stănculescu îi arestase.

Marius Tucă: Ah, și știți cu mai ce sunt de acord? Cu faptul că Ceaușescu era mort și el nu știa, din momentul în care s-a întors din Iran.

Ion Cristoiu: Da, el nu știa, lui nu-i funcționa nimic.

Marius Tucă: Vorba lui Portocală, lui paradeală sau ce e ăla, ăla e mort și el nu știe. El se plimbă mort sau ceva de genul ăsta și nu știe. Era mort.

Ion Cristoiu: Domnul Tucă, să scape de el voiau toți.

Marius Tucă: Și tot ce s-a întâmplat din momentul în care s-a întors din Iran arată că nu mai avea nicio putere. De asta spun că era mort, exact ce ați spus mai devreme. Am aici în carte stenogramele, CPEx-urile din momentul în care el s-a întors din Iran. Sunt o incredibilă lecție de istorie, de umanitate, de viață.

Ion Cristoiu: Domnul Tucă, toată lumea de la Armată, Securitate era sătulă de el până în gât. Deci înțelegeți, vă dau un exemplu al meu personal, de ce am tresărit și m-am luminat când a venit Ion Iliescu. De doi ani mă chinuiam să schimb macheta Revistei Teatru. Domnule, sunt macheta…

Marius Tucă: Nu se putea schimba nimic.

Ion Cristoiu: Cu aprobarea lui, era…

Marius Tucă: Încremenit.

Ion Cristoiu: Era totul încremenit. Hai să luăm Cristoiu, da? Eram profesionist. Care era viitorul meu? Nimic. Stăteam la Revista Teatru până mă dădea afară. Și m-am bătut în noiembrie 89 m-am bătut, m-am certat o grămadă cu ăia de la consiliu că voiau să trec portretul lui și mereu le spuneam, domnule, scrie Revista Teatru.

Marius Tucă: Haideți să vă citesc programul de vineri 22 decembrie 89 la TVR. Apropo de faptul că totul era încremenit.

Ion Cristoiu: Încremenit, asta e cea mai bună observație.

Marius Tucă: La ora 13, da, telejurnal, apoi agricultura, programe prioritare, după aceea (?) în patrie, versuri patriotice revoluționare , un sigur gând o singură voință, cântece muncitorești, 14.20 construim mult și frumos, documentar, 14.40 mândria de a fi cetățean al României Socialiste, documentar. La ora 19, că era o pauză, telejurnal, 19.30 Congresul al XIV-lea congresul marilor victorii socialiste, programul partidului, program de muncă și viață al întregului popor, documentar. 19.50, România în lume, congresul al XIV-lea al PCR, o politică externă realistă și constructivă de pace și largă colaborare. Dacă le spunem copiilor noștri acum zic că e o glumă proastă. 20.10 hotărârile congresului al XIV-lea al partidului, mobilizator program de muncă pentru întregul nostru popor. 20.30 Copiii cântă patria și partidul, program literar muzical și coregrafic, 20.50 tinerețe, educație, spirit revoluționar, pregătirea politico-ideologică, componentă esențială a educării revoluționare a tinerei generații. Și abia la 21 cu patria în inimi, cântece patriotice, revoluționare și la 21.40 se termina programul pe ziua aia. 

Ion Cristoiu: Eram adjunct la Scânteia tineretului și aveam sectoarele cele mai de citit, adică cultură, reportaj, mă rog, astea cu morală care erau… divorțuri, cutare. Toate aceste pagini noi le făceam înainte și aveam două ședințe pe zi, apropo de rutină, una la nouă și una la două. Pe la două, când aveam ședința ni se spunea avem trei pagini cu tovarășul și primele pagini scoase erau ale mele, era o disperare, adică… oamenii munciseră, erau buni profesioniști, făcuseră și eu le scoteam și după asta. A doua zi veneau iar…

Marius Tucă: Și nici nu puteați să le puneți pe net.

Ion Cristoiu: Păi, nu. Trebuie să înțeleagă că noi nu aveam nimic de citit, din ce spune acolo în program.

Marius Tucă: Dar nu mai era nici Scânteia, nici nimic, nu se mai citea nimic.

Ion Cristoiu: Nimic, nimic. Și faptul divers se desființase.

Marius Tucă: Cu Iohannis ce aveți?

Ion Cristoiu: N-am nimic, am zis că el a reluat teza lui Ion Iliescu, potrivit căreia a fost revoluție. Care revoluție?

Marius Tucă: Apropo de declarațiile făcute cu…

Ion Cristoiu: La cele două cuvântări… că am impresia că e ca și rezoluția asta, n-am înțeles cine a făcut textul respectiv, deși bănuiesc că e un consilier, care spune așa „călăii umblă printre noi”, tot așa, care din ei? După 22 ora 12 sau înainte? Apoi că noi o să avem de-a face cu el dacă vom spune că… dacă negăm…

Marius Tucă: Că n-a fost revoluție.

Ion Cristoiu: Da, că nici Ion Iliescu nu și-a permis. Uite, eu spun că a fost lovitură de stat pusă la cale de Moscova și vreau să vedem ce ne face. Părerea mea este că a fost prost inspirat, domnule Marius, în condițiile în care am un rechizitoriu am un rechizitoriu, un domn numit Ion Iliescu este trimis în judecată pentru lovitura de stat în rechizitoriu se spune negru pe alb, lovitură de stat.

Marius Tucă: Și vine șeful statului și spune că a fost revoluție, cei care spun că n-a fost revoluție au de-a face cu el.

Ion Cristoiu: Și așa, cum spune, cum e cu adevărul. Care adevăr?

Marius Tucă: Adevărul despre revoluție?

Ion Cristoiu: Care adevăr? Îl știm.

Marius Tucă: Bun. Vreau să vă mai întreb, am uitat de acest fapt, momentul acela în care generalul Stănculescu făcea avioane de hârtie.

Ion Cristoiu: Aici trebuie să mă invidiați. Una dintre cele mai mari emisiuni ale mele. Generalul Stănculescu…

Marius Tucă: Când l-ați pus să facă avioane de hârtie.

Ion Cristoiu: E foarte important, generalul Stănculescu era la pușcărie, țineți minte. L-am chemat la B1 în octombrie 2011 la o emisiune și i-am pus procesul lui Ceaușescu. Mare personaj, l-ați cunoscut și dumneavoastră. Eu pe ce m-am bazat, în prostia mea, mă, omul ăsta face pușcărie pe nedrept, între noi fie vorba că dacă nu era el…

Marius Tucă: Da. El a fost condamnat pentru Timișoara.

Ion Cristoiu: Domnul Marius…

Marius Tucă: Da, ăsta e un paradox al istoriei. Am scris nenumărate…

Ion Cristoiu: Știm, dar trebuie să le spunem telespectatorilor, trebuie să-i facem statuie.

Marius Tucă: Da, dacă nu era el să întoarcă armele…

Ion Cristoiu: Păi da, Milea, se înconjura, poate se trăgea, poate erau mii de morți chiar pe bune.

Dacă pui acum procesul Ceaușeștilor, românii, generațiile tinere care nu au trăit zic, băi, dar stai, a fost o crimă

Marius Tucă: A salvat revoluția, practic.

Ion Cristoiu: A salvat țara, într-un fel, că poate că scenariul era să fie zeci de mii de morți. Erau totuși, trăgeau ăia până la urmă…

Marius Tucă: Deci, ați făcut emisiunea.

Ion Cristoiu: Și, pentru prima dată, am pus procesul Ceaușescu. Două lucruri s-au întâmplat atunci. Foarte mulți telespectatori mi-au trimis mesaje că nu mai suportă, nu că nu suportă că vadă, era pentru telespectatorii de atunci și de acum ceva violent, era de neconceput.

Marius Tucă: Mi s-a întâmplat și mie.

Ion Cristoiu: Sunteți de acord. Adică dacă pui acum procesul, românii, generațiile tinere care nu au trăit zic, băi, dar stai, a fost o crimă, adică sunt în favoarea lui Ceaușescu, și l-am pus… mai țineți minte, în procese el face avionul ăla de hârtie, da… și l-am pus să facă avionul ăla de hârtie în direct, în timpul emisiunii…

Marius Tucă: Pot să fac și eu, să știți. Mă pricep.

Ion Cristoiu: Păi stați un pic, că el mi l-a aruncat.

Marius Tucă: Dar și eu vi-l arunc.

Ion Cristoiu: Deci personajul cheie, dacă poate fi un personaj, este Stănculescu. Nicolae Ceaușescu l-a chemat pe el că avea încredere nu că s-a sinucis Milea. Gândiți-vă că el îl cheamă de la Timișoara, deci de la Timișoara nu vine Gușă, mai țineți minte?

Marius Tucă: Da, da, știu. Vă ascult dar fac și avionul.

Ion Cristoiu: Am înțeles, el a făcut mai greu decât dumneavoastră.

Marius Tucă: Eu îl fac repede, încă nu am șaptezeci și ceva de ani.

Ion Cristoiu: Descumpănirea lui Nicolae Ceaușescu a fost când l-a văzut la Târgoviște, acolo.

Marius Tucă: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că el a lucrat foarte mult cu Stănculescu, degeaba spune, pe comerțul cu arme. Legătura între Ceaușescu și Stănculescu era una ilegală, adică comerțul cu arme al României era de o mare secretoșenie.

Marius Tucă: Exact, la strict secret.

Ion Cristoiu: Avea și mare încredere pentru că era inteligent. El îl cheamă în noaptea de 21… să mi-l dați acum.

Marius Tucă: Da, vi-l dau când vreți.

Ion Cristoiu: Ați făcut mai repede…

Marius Tucă: Mai repede și al meu și zboară.

Ion Cristoiu: Am văzut. El l-a dat așa, l-a făcut greu. Mi-a zis că e atent la interviu. E foarte important acest personaj. Deci eu cred că s-ar putea face un film, dacă s-ar putea, dar ca lumea, despre noaptea aia de 21 spre 22.

Marius Tucă: Eu cred că s-ar putea face un film exact despre ultimele zile ale lui Ceaușescu. Tot ce au trăit în cazarmă în anii ăia, sunt foarte multe…

Ion Cristoiu: Cu condiția să facem personaj shakespearian. Domnule, au trecut 30 de ani…

Marius Tucă: Un personaj tragic, normal, hai să nu-l mai executăm.

Ion Cristoiu: O spun acum ca o declarație: sunt unul din marii profitori ai acestei revoluții, sunteți de acord, dacă nu era…

Marius Tucă: Știu, ați scris, nu erați vedetă de televiziune, nu erați șef de ziar…

Ion Cristoiu: Dar asta nu înseamnă că mă pot minți pe mine însumi. Deci după 30 de ani a venit momentul să scriem despre Ceaușescu despre Securitate la rece.

Marius Tucă: Dar știți ce-ar trebui făcut și nu s-a făcut niciodată? Un proces cu adevărat…

Ion Cristoiu: ȘI trebuie neapărat reabilitat, reluat procesul…

Marius Tucă: Al familiei Ceaușescu. Un proces adevărat cu oameni care să pledeze pentru, să pledeze împotrivă, pentru că până la urmă este un proces al celor douăzeci și trei de ani…

Ion Cristoiu: Știți care e cel mai bun argument când i se pregătea perestroika? Este procesul. Procesul ăla este pur stalinist. Dacă procesul era desfășurat sub majestatea Sa Regele Mihai, nu accepta așa ceva, adică, chiar era proces. Și al doilea lucru foarte important

Marius Tucă: Nu mi-ați spus că trebuia să scape repede de ei?

Ion Cristoiu: Nu numai asta, este meschinăria, deci gândiți-vă, mereu spun, procesul mareșalului Antonescu, în 46, fals, de acord…

Marius Tucă: Dar a avut grandoare, a fost… Aici a fost într-o unitate, într-o sală oarecare, într-o mizerie.

Ion Cristoiu: Era ceva groaznic, adică…

Marius Tucă: Și totul în pripă. Hai să… că nu mai avem timp, în câteva minute.. și la ora 7 intrăm din nou live cu Raed Arafat, știți că acum se pune la cale execuția lui Raed Arafat…

Ion Cristoiu: Pot să fac o observație? Ați observat o chestie uluitoare, cum se lucrează la răsturnarea de imagine? Dacă spuneai acum un an despre Raed Arafat ceva, te linșau.

Marius Tucă: Cum s-a întâmplat cu Băsescu, regimul Băsescu…

Ion Cristoiu: Dar ați văzut cum se lucrează, adică deodată un om care era pozitiv și cutare, încetul cu încetul devine…

Marius Tucă: Criminal, mai e un pic și îl fac criminal. Am bifat primul punct, revoluția din decembrie 89. Aș fi vrut să vorbim despre acești 30 de ani și aș vrea să-i caracterizați că nu mai avem foarte mult timp și vă promit că în ianuarie ne întoarcem din vacanță, nu-i nicio vacanță, dar mă rog, ne întoarcem, vom face o altă emisiune, vă spuneam și de acea carte care deține documente din Anglia și vom vorbi încă o dată despre revoluție, probabil că și mai detașați decât azi, nu că am fi fost înverșunați sau aprinși, dar întotdeauna în decembrie lucrurile mai scapă de sub control, și o să discutăm despre revoluție încă o dată atunci. Vreau o descriere a la Ion Cristoiu ai acestor 30 de ani

Acești 30 de ani stau sub semnul unei trăsături românești evidențiate de blestematul de Caragiale.

Ion Cristoiu: Acești 30 de ani stau sub semnul unei trăsături românești evidențiate de blestematul de Caragiale, spun blestematul deoarece a scris despre noi… noi nu mai avem ce să mai scriem, adică nu cred că există în istoria unei țări un scriitor care să te definească cu o sută de ani înainte și tot…

Marius Tucă: Ceea ce a scris el atunci, acum o sută de ani, să fie perfect valabil astăzi și aceleași trăsături, aceleași metehne…

Ion Cristoiu: Caracteristica poporul român văzută de Caragiale este capacitatea poporului român de a compromite orice lucru serios. Comunismul a fost compromis. Adică poporul ăsta… Ce a compromis el pe vremea lui Caragiale? Reformele occidentale democrația, mai țineți minte, el le-a transformat în forme… Comunismul la fel. De 30 de ani avem o uriașă capacitate a poporului român de a nu lua în serios nici capitalismul. Daci dacă observați nu e nimic, adică nu văd în această perioadă, parcă n-am învățat nimic… La fel nu se respectă nicio procedură, la fel cum spuneați cu Raed Arafat, adică ba e erou azi, mâine este cutare. Nu se respectă nicio procedură. Apare o chestie sinistră care este faptul împlinit, da? Cine își imagina că în România se va asuma bugetul prin asumarea răspunderii? Nu există domnule Marius Tucă nicăieri în lume, nici pe vremea MApN-ului, da? Uite că se va promova. Și? La noi nu tresare nimeni… și îmi spuneți mie de 21 decembrie? Așa cum au venit ăia și am zis hai să mergem cutare, cutare, bă, mergem, tot trebuie să mergem. N-a zis unul în mulțimea aia, 21, da? Bă, noi îl huiduim pe ăsta. Dar, nu, bănuiesc că îl urau.

Marius Tucă: V-am spus de ce.

Ion Cristoiu: Păi și acum de ce?

Marius Tucă: Păi da, dar cred că nu-l urau toți în România lui 89.  Hai să fim serioși.

Ion Cristoiu: Sunt de acord, eu spun în sensul următor, hai să nu atribuim poporului de atunci ce nu putem atribui nicicum.

Marius Tucă: Corect.

Ion Cristoiu: Vine unul și zice, bă, facem asumarea răspunderii. Nu sare nimeni, nu tresare nimeni, nu indignează nimeni, cum este posibil…

Marius Tucă: Da, și au fost multe momente importante în care democrația a fost pusă între ghilimele, la care n-au avut nicio reacție și putem vorbi despre multe momente.

Ion Cristoiu: Adică în care noi nu ne așteptam…

Marius Tucă: Și pe vremea lui Carol al II putem vorbi despre asta, apropo de trăsăturile și metehnele poporului român.

Ion Cristoiu: Da, este această caracteristică a poporului român de care Petre Pandrea spunea că este și broască țestoasă și iepure. Adică s-au se ascunde după bolovan și stă liniștit, bă lasă să treacă, sau fuge. Adică asta este, nu avem 7un popor care să spună, bă, și care e problema, cum au fost sârbii, care e problema? Bă, noi murim dar nu facem. Mm, lasă, că se mai aranjează el. Repet, acum mi-ați dat această idee, 21, da? sunt aproape sigură că o mare parte zicea bine ar fi să plece Ceaușescu. Ei s-au dus și au zis, hai măi, ne ducem, ne facem că…

Marius Tucă: Dar v-am zis că erau timorați, le era teamă, se trăsese, ascultau și ei.

Ion Cristoiu: Păi și acum de ce le e teamă, domnule?

Marius Tucă: Acum?

Ion Cristoiu: Ați văzut pe cineva să iasă?

Marius Tucă: Cred că nu le mai pasă.

Ion Cristoiu: Cum este posibil?

Marius Tucă: Dar dumneavoastră nu v-ați săturat să vă luptați cu morile de vânt?

Ion Cristoiu: Nu că oricum sunt bătrân. Hai să ne întoarcem la următorul lucru. Cum este posibil…

Marius Tucă: Răspund la orice întrebare.

Ion Cristoiu: Hai că acum o să ajungem la actualitate să-i enervăm. Avem niște servicii secrete, foarte frumos. Pe un buget de austeritate de la anul sunt singurele…

Marius Tucă: Tai de la Educație, de la Sănătate să dai la SRI și la SPP.

Ion Cristoiu: Dar nu numai atât, nu era normal să ni se spună de ce?

Marius Tucă: Nu. Pentru că nu se mai spune nimic.

Ion Cristoiu: Adică sunteți de acord, noi să întrebăm, unde sunt ONG-urile?

Marius Tucă: Dar dumneavoastră, că o să vină Raed Arafat la ora 7 dumneavoastră vi se pare normal ca un ministru de Interne, n-am auzit în viața mea, Vela, să vină să spună dar cine e domnule Raed Arafat? Care e ăsta că oricum nu există SMURD-ul, ce treabă are? Cine e Vela?

Ion Cristoiu: Știu.

Marius Tucă: Care e senzația pe care v-o dă guvernul ăsta?

Ion Cristoiu: Senzația este de o improvizație absolută.

Marius Tucă: Perfect. Este descrierea perfectă. Asta e.

Evenimentele nefaste au fost alegerile prezidențiale care ne-au adus întotdeauna președinți doriți de Securitate. Doriți de servicii.

Ion Cristoiu: Nu am pomenit nici CDR-ul, CDR-ul era totuși mai așezat, și a lui Cioloș nu era chiar așa de rău.

Marius Tucă: Păi nu, la Cioloș era om cu om.

Ion Cristoiu: Erau oameni buni.

Marius Tucă: Domnule, erau speciali, erau aleși pe sprânceană.

Ion Cristoiu: Nu că n-a fost balamuc, nu, nu.

Marius Tucă: Față de ce e acum trăiești în Babilonia fără nicio problemă. Care credeți că sunt evenimentele nefaste ca re s-au întâmplat în România în acești 30 de ani? Și, bineînțeles, după aceea să-mi spuneți care credeți că au evenimentele…

Ion Cristoiu: Evenimentele nefaste au fost alegerile prezidențiale care ne-au adus întotdeauna președinți doriți de Securitate. Doriți de servicii.

Marius Tucă: Urât răspuns.

Ion Cristoiu: Da, doriți de servicii și, desigur, doriți de Occident.

Marius Tucă: Și asta a plecat de la această struțo-cămilă, că nu suntem nici republică parlamentară nici prezidențială. Și s-a mai întâmplat de undeva, dați-mi voie să vă zic, de la faptul că s-a făcut mandatul de cinci ani pentru președinte și s-au separat alegerile parlamentare de cele prezidențiale.

Ion Cristoiu: Da. Normal era să se dea toată puterea președintelui să aibă și parlament de aceeași culoare și…

Marius Tucă: Și care credeți că sunt, dacă mai aveți alte nefaste, că voiam să vă întreb care sunt evenimentele providențiale? Evenimentele providențiale.

Ion Cristoiu: Un eveniment providențial este faptul că am ieșit nevătămați din decembrie 89, puteam să ieșim sfărâmați.

Marius Tucă: Bun. Asta e o ironie marca Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu: Providențial a fost 96, când a avut loc schimbarea, de abia atunci a început democrația, am dat exemplu de al doilea eveniment.

Marius Tucă: Și ce puțin a ținut chestia asta pentru că au venit niște oameni care foarte greu s-au adaptat la guvernare. Bun, deci 96 a fost providențial pentru că a venit Emil Constantinescu și…

Ion Cristoiu: Nu. S-a schimbat. A dovedit că…

Marius Tucă: Că se poate, că poporul român a reușit asta. Păi cum vă explicați că în 96 nu ați stat sub cupola serviciilor secrete…?

Ion Cristoiu: Pentru că nu apăruse Traian Băsescu care le-a construit.

Marius Tucă: Ah, înțeleg, sistemul a fost construit începând cu 2004.

Ion Cristoiu: Un sistem care nu se referă numai la instituțiile de foc.

Ion Cristoiu: Nu, se referă la tot ce înseamnă România în profunzimea ei.

Ion Cristoiu: Presă, ONG, totul este făcut perfect, da?

Marius Tucă: Ministere.

Ion Cristoiu: Tot. Da.

Marius Tucă: Tot ce înseamnă instituții, mai mult sau mai puțin, nu numai de stat și private aș spune, inclusiv ONG-uri. Spuneți-mi, vă rog, intrarea în Uniunea Europeană?

Ion Cristoiu: Intrarea în Uniunea Europeană s-a făcut greșit pentru că a fost înțeleasă de români ca un fel de concesie făcută de ei românilor, ceea ce nu e adevărat.

Marius Tucă: Și s-a continuat această stare. Am intrat în genunchi și ne-au ținut în genunchi în continuare din momentul în care am intrat. Din cauza noastră. Se întâmplă și astăzi. Păi uitați-vă la poziția Ungariei și atunci o să vedeți că nici vorbă, poziția Poloniei.

Ion Cristoiu: Uniunea Europeană este o comunitate în care intri ca egal și te roagă ei să intri.

Marius Tucă: Noi am fost copilul ăla cel mai slab, cel mai amărât…

Ion Cristoiu: Și ne-am rugat să intrăm.

Marius Tucă: Nu. Au făcut dintr-un act de bunăvoință să ne lase să intrăm.

Ion Cristoiu: Dar nu era bunăvoință.

Marius Tucă: După carte ne-au pus cu genunchii pe coji de nucă și acolo am rămas. Am rămas în continuare copilul mai puțin pregătit, copilul…

Ion Cristoiu: Dar nu ei sunt de vină domnule Marius Tucă, noi suntem, noi considerăm…

Marius Tucă: Păi spuneam că noi, noi ne-am poziționat așa.

Ion Cristoiu: Aoleu, ne-a primit stăpânul la conac.

Marius Tucă: Vizitele președinților americani în România?

Ion Cristoiu: Nu au adus nimic. Au adus în afară de niște spectacole de… montaje literar artistice, nu au adus nimic din punct de vedere economic, că așa…

Marius Tucă: Hai să vă mai fac eu un calcul, 30 de ani, da? Să fie 35, din 35, 10 cu Băsescu, 10 cu Iohannis, 20 din cei 35 și 10 cu Iliescu.

Ion Cristoiu: Da, Iliescu nu era… o să râdeți, dar a făcut mult mai multă democrație pentru că nu era așa de tare. N-avea mașinăria, am trăit-o.

Marius Tucă: Și era și speriat în permanență de ideea asta de opoziție, de intelectualitate, dădea mereu înapoi.

Ion Cristoiu: Avea complexul comunistului luminat față de democrație. Ăștia nu-l au. Să te ferească Dumnezeu când ajung democrații la putere, sunt cei mai buni dictatori.

Marius Tucă: Un eveniment, un fapt care v-a marcat pe dumneavoastră în acești 30 de ani care v-a schimbat viața?

Ion Cristoiu: N-aș putea să spun.

Marius Tucă: Spun eu. Faptul că ați făcut Evenimentul Zilei, unul dintre lucrurile importate pentru democrația din România, pentru presa din România.

Ion Cristoiu: Nu numai Evenimentul Zilei, a mai fost și… da, Evenimentul Zilei chiar a fost un moment important.

Marius Tucă: Și alt eveniment care v-a marcat? Un fapt care v-a marcat?

Ion Cristoiu: Amintiți-mi dumneavoastră că le știți mai bine. Habar n-am.

Marius Tucă: Căsătoria, a treia căsătorie.

Ion Cristoiu: A doua, ce a treia? A doua.

Marius Tucă: Ah, încă nu a urmat a treia?

Ion Cristoiu: Deja sunt bătrân, cum să mai urmeze a treia. A doua căsătorie, atât a fost.

Marius Tucă: Atât a fost, a fost bine. Când vorbești de căsătorie cu Cristoiu devine mai uman, mai nu știu ce.

Ion Cristoiu: Da, dar evit, ați văzut că eu povestesc lucruri personale numai…

Marius Tucă: Dar ce zice fiica dumneavoastră care e stabilită în Belgia de 20 de ani despre ce se întâmplă în România?

Ion Cristoiu: Nu o interesează. Nepoată-mea nu știe românește, habar nu are, nu o interesează…

Marius Tucă: Dar mama dumneavoastră și-a cunoscut strănepoții?

Ion Cristoiu: Nu, n-a apucat. Deci, e foarte important, nu o interesează, nici măcar blogul meu nu-l citește, ca să vă dau un exemplu.

Marius Tucă: Care e moștenirea celor 30 de ani pe care o lăsăm generațiilor viitoare?

Ion Cristoiu: Atenție, m-a sunat o dată, acum o lună, fiică-mea în legătură cu Caracal. Avea o româncă venită din România…

Marius Tucă: Cu cazul Caracal ați văzut că am avut dreptate.

Ion Cristoiu: Nu, care făcea curat la ea, și ea i-a vorbit de Caracal și i-a zis că eu…

Marius Tucă: Și a devenit interesată că era o crimă, era…

După 30 de ani le lăsăm tinerilor nostalgia după Ceaușescu

Ion Cristoiu: Și i-a zis că eu am vorbit undeva de Caracal. Și atunci m-a sunat să mă întrebe ce-i cu Caracal.

Marius Tucă: Cu Caracalul eu am avut dreptate.

Ion Cristoiu: Nu. Nu ne contrazicem.

Marius Tucă: Păi, pe fapte, ca la revoluție. Ce lăsăm tinerilor după 30 de ani?

Ion Cristoiu: După 30 de ani le lăsăm tinerilor nostalgia după Ceaușescu. Este o creștere urieșește…

Marius Tucă: Nu. Fii-mea nu are nicio treabă și ăștia care au 20, 25…

Ion Cristoiu: Dar un dictator…

Marius Tucă: Imaginați-vă, încă o dată, nu realizați, că și eu realizez mai greu. Cei care s-au născut în 89 au 30 de ani.

Ion Cristoiu: Nu, dar și colegii dumneavoastră de aici, de la Mediafax, aveau cinci ani.

Marius Tucă: Nu lăsăm nicio nostalgie după Ceaușescu.

Ion Cristoiu: Nu nostalgie, le lăsăm o imagine obiectivă despre Ceaușescu.

Marius Tucă: România cum le-o lăsăm după 30 de ani? Că noi am fost în fiecare zi în prima linie aici. Vai de mama noastră.

Ion Cristoiu: Corect.

Marius Tucă: Care ar trebui să fie prioritatea zero. O iau de la capăt după 30 de ani, noile generații, noi… Ce trebuie să facă?

Ion Cristoiu: Teza cu care a câștigat domnul Klaus Iohannis în 2014, România lucrului bine făcut.

Marius Tucă: Haideți, mi-ați stricat toată seara, lăsați-mă în pace.

Ion Cristoiu: Nu a lui. Dar el nu a făcut-o.

Marius Tucă: Vă înmânez în mod oficial textul rezoluției din Parlamentul European privind revoluția română.

Ion Cristoiu: Mi-ați dat ideea unui editorial.

Marius Tucă: Ceva mai tare nu există decât textul ăsta. Domnule Cristoiu, mulțumesc, ne vedem în ianuarie, vă spun exact pe data de…

Ion Cristoiu: După ce lansăm cărțile.

Marius Tucă: Când lansați cărțile?

Ion Cristoiu: Păi, la sfârșitul lui ianuarie, când apare și a mea că e pe terminate.

Marius Tucă: Vedem până atunci că avem multe… Vă spun aici că am calendarul, ne vedem undeva pe data de 6, 7, 8, 9 ianuarie. Vă întoarceți din țările calde?

Ion Cristoiu: Eu sunt plecat în străinătate.

Marius Tucă: Nu spuneți că vă urmăresc ăștia, Securitatea.

Ion Cristoiu: Nu, mp duc ca de obicei să mai filmez…

Marius Tucă: Când vă întoarceți, după 10 ianuarie?

Ion Cristoiu: Da, după 10. Oricum se închide țara, Biblioteca Academiei până pe 5 e închisă.

Marius Tucă: O carte esențială în acești 30 de ani din literatura română?

Ion Cristoiu: Nu țin minte, îmi puneți întrebări dificile.

Marius Tucă: Un film? Care să rămână după 30 de ani?

Ion Cristoiu: Da. Balanța care este cel mai caragialean film românesc.

Marius Tucă: Când a apărut?

Ion Cristoiu: Totuși s-a difuzat după…

Marius Tucă: După 89 s-a difuzat.

Ion Cristoiu: Este magistral. Adică dacă vrei să vezi acolo poporul român…

Marius Tucă: Balanța lui Pintilie.

Ion Cristoiu: Pintilie a avut acolo o mare ironie, acolo s-a văzut… Mă rog, restul, D-ale carnavalului și alea nu, dar ăsta a fost un…

Marius Tucă: Un spectacol de teatru?

Ion Cristoiu: Nu țin…

Marius Tucă: Ați abandonat, după ce n-ați mai fost la Revista Teatru.

Ion Cristoiu: Nu mai există, mă duceam înainte la premiere, era…

Marius Tucă: Păi lucrați la Revista Teatru.

Ion Cristoiu: Nu, dar premierele înainte erau o festivitate domnule Marius Tucă.

Marius Tucă: Sărbători fericite domnule Ion Cristoiu.

Citește și