Interviul integral | Marius Tucă Show. Nicu Alifantis: Cred că ne-am cam tot bătut joc de libertate și cel mai tare ne-am bătut joc de noi

Interviul integral | Marius Tucă Show. Nicu Alifantis: Cred că ne-am cam tot bătut joc de libertate și cel mai tare ne-am bătut joc de noi
Nicu Alifantis a povestit marți, la Marius Tucă Show, care au fost întâmplările și oamenii care l-au marcat în ultimii 30 de ani. Artistul a mărturisit că i-ar fi plăcut ca această perioadă să treacă altfel pentru sine, astfel încât să nu considere pierdute cele trei decenii trecute din 1989 încoace.

Primul cântec pe care l-am compus cred că era ceva cu Georgia. Unul dintre cele mai vechi e Decembre. Am luat chitara și a ieșit cântecul.

Nicu Alifantis: Hai, măi ,Marius.

Marius Tucă: Mai ales când ești singur pe scenă, atunci când ești cu trupă și ai câteva trupe pe care le-ai construit, Zan, și așa mai departe, bine, și atunci, ai artiști excepționali cu care lucrezi.

Nicu Alifantis: Acolo sunt niște muzicieni extraordinari.

Marius Tucă: Că am văzut acum ultimul spectacol, că o să-ți fac o cronică pe viu și în direct…

Nicu Alifantis: Nu pe viu, mie să-mi dai scris. Eu sunt din ăla…

Marius Tucă: Îți dau un SMS domnul Nicu Alifantis. Dau un MMS. Bun, care a fost primul cântec pe care l-ai compus? Ți-aduci aminte?

Nicu Alifantis: Nu mai știu. Ceva cu… eram eu foarte impresionat, citisem Coliba unchiului Tom și îmi plăcuse foarte tare și cred că era un cântec, ceva cu Georgia, nu știu, o chestie

Marius Tucă: Nu l-ai mai cântat.

Nicu Alifantis: Nu, era o inepție, o aberație.

Marius Tucă: Și n-a fost niciodată pus pe unul dintre albume.

Nicu Alifantis: Nu, Doamne ferește, nu.

Marius Tucă: Bine, care a fost atunci primul cântec care a rămas în conștiința poporului român și pe care îl cânți și astăzi? Decembre sau…?

Nicu Alifantis: Unul dintre cele mai vechi e Decembre.

Marius Tucă: Bine. Hai să revenim la Decembre atunci. Deci ai citit acea carte de Bacovia, nimic logic, și ai început să scrii cântecul…

Nicu Alifantis: Am luat chitara și a ieșit cântecul.

Marius Tucă: Pur și simplu, a fost o chestie spontană, o chestie de transă, cum se întâmplă, și ai făcut cântecul. Și ai scris notele lui atunci sau mai târziu?

Nicu Alifantis: Nu, eu nu mi-am scris notele la cântece decât mult mai târziu.

Marius Tucă: Mult mai târziu ai făcut asta.

Nicu Alifantis: Și, în general, le scriam după ce le uitam.

Marius Tucă: Am înțeles, era starea de grație, ai făcut cântecul… Și cui l-ai cântat prima dată Decembre?

Nicu Alifantis: Păi, mamei și tatălui meu cui să le cânt, că ei erau pe acolo prin casă să…

Marius Tucă: Știi că te-am rugat să-mi aduci astăzi un disc. Mi l-ai adus?

Nicu Alifantis: Nu. Bineînțeles că am uitat.

Marius Tucă: Te rog să recunoști în fața telespectatorilor, că ești un profesionist, mai puțin când ai de a face cu mine.

Nicu Alifantis: Nu-i adevărat…

Marius Tucă: Ce disc te-am rugat eu să-mi aduci azi?

Nicu Alifantis: Discul Decembre pe care…

Marius Tucă: L-ai făcut cadou părinților tăi.

Nicu Alifantis: L-am făcut cadou părinților mei.

Marius Tucă: Păi, și cum facem acum? Pentru că aș vrea totuși să avem parte de o penalizare în timpul emisiunii.

Nicu Alifantis: Te rog frumos, dacă vrei 10 minute din emisiune și gata, s-a rezolvat.

Marius Tucă: Vorbim despre ce conține acest dar, asta cu box-ul cu asta nu sună deloc bine, chiar e un dar minunat pentru oamenii care vor să facă în luna decembrie cadouri, pentru că e luna cadourilor luna decembrie. Ți-aduci aminte, pe vremea lui Ceaușescu nu exista Moș Crăciun, dar exista decembrie, luna cadourilor. Nu poate fi un cadou mai frumos pentru cineva de Moș Crăciun. Am citit o postare a Marinei Constantinescu, cred că undeva în țările nordice, cred că în Islanda dacă nu mă înșel sau Finlanda, se fac cadouri de Crăciun cărți și ciocolată. Și tirajele cărților și vânzările la cărți, începând din septembrie până la Crăciun cresc exponențial. Și cred că un cadou frumos întotdeauna este o carte. Acest cadou despre care vorbim, decembrie 69, se fac în momentul ăsta 50 de ani, este mai mult decât o carte. Ce conține el? Poate ne întreabă oamenii. Conține (…) avem un DVD care conține șapte clipuri, toate legate de decembrie.

Nicu Alifantis: Totul e cu decembrie.

Marius Tucă: Este vorba de clipul, nici nu știam că există clip pe vremea aia, 1976, adică cu zece ani mai târziu, făcut de Ioana Bogdan.

Nicu Alifantis: Povestea lui este scrisă în carte.

Marius Tucă: Povestea este scrisă acolo chiar de Ioana Bogdan, realizatoare atât de cunoscută, celebră, a Televiziunii Române. Este un clip Decembre făcut în anul acesta, 2019, acasă la Bacovia și mai sunt și altele, o să le descoperiți… Unde găsesc acest dar minunat cei care ne privesc acum?

Nicu Alifantis: Păi, pe site-ul meu, alifantis.ro, www.alifantis.ro.

Marius Tucă: Ce simplu e, www.alifantis.ro, ce ușoare sunt toate. Și după aceea avem un disc vinil cu nu mai puțin de treisprezece variațiuni pe aceeași temă, treisprezece înregistrări ale cântecului Decembre. Uluitor. Ca să facem și un intermezzo cu imagini, hai să… uite, deja am început, așteptăm mesajele voastre la cele două numere sau unul singur aflat pe micul ecran, puteți trimite și SMS și mesaje pe WhatsApp și știți voi ce trebuie. Uite ce spune primul mesaj pe care l-am primit în seara asta, ca să ne dăm și noi mari „Felicitări, o emisiune regală în prag de sărbători” ne scrie Nicoleta Drăgan. Hai să vedem acest prim videoclip, realizat de Ioana Bogdan în 1976, mi se pare incredibil.

Nicu Alifantis: Atunci a apărut și discul.

Marius Tucă: Atunci a apărut și discul pe care trebuia să-l aduci tu în seara asta, dar ai uitat că ești un profesionist desăvârșit așa cum te-am și anunțat la începutul emisiunii. Hai să vedem clipul.

(Videoclip)

Marius Tucă: Da, incredibil.

Nicu Alifantis: Trebuia să lași și genericul.

Marius Tucă: Am lăsat genericul.

Nicu Alifantis: Nu, păi e lung. Mai era.

Marius Tucă: Data viitoare dăm și genericul. A fost făcut clipul în 1976. Hai să le mai spun celor care ne urmăresc, și aștept mesajele voastre apropo, ce mai conține. Deci avem un CD audio, un DVD, spuneam că sunt foarte multe variante atât video cât și audio ale cântecului Decembre, după aceea avem aici partitura. Ce înseamnă cântecul… eu nu mă pricep, sunt novice, e ceva deosebit din punct de vedere muzical în cântecul ăsta?

Nicu Alifantis: Nu.

Marius Tucă: Păi atunci de ce e așa de frumos, dacă nu-i nimic deosebit? În ce constă frumusețea, tandrețea și rezistența acestui…

Nicu Alifantis: Nu știu…

Marius Tucă: Domnul Alifantis eu nu am aici ca să vă întreb și dumneavoastră să nu răspundeți la întrebări.

Nicu Alifantis: Eu pot să răspund la întrebări, dar și întrebările astea trebuie puse cu dichis. Mă întrebi pe mine, ce să zic că interpretarea e una, că r-ul, că…

Marius Tucă: Că e râul că e ramul… De ce ți-ai pus poza asta că e, vorba aceea, adică…

Nicu Alifantis: E din perioada aia.

Marius Tucă: A, e chiar de atunci.

Nicu Alifantis: E din perioada aia.

Marius Tucă: Făceam un calcul că aveai douăzeci și…

Nicu Alifantis: Doi.

Marius Tucă: Douăzeci și doi de ani incredibil, și semănai, cum spune și Ioana Bogdan, cu Bălcescu. Aveai pleată, dar și un început de chelie, cum se spune pe la noi.

Nicu Alifantis: Calviție se spune.

Marius Tucă: Chelie, lasă calviția. Deci nu are nimic partitura, că eu mă uit…

Nicu Alifantis: Are note pe ea.

Marius Tucă: Da, și începe… adică zi că nu mă pricep.

Nicu Alifantis: Ce să zic?

Marius Tucă: E în do major?

Nicu Alifantis: Nu, e în re minor.

Marius Tucă: Tot are ceva, e în re minor. După aceea avem aici manuscrisul poemului scris de George Bacovia. Avea un scris foarte frumos.

Nicu Alifantis: El a avut multe slujbe de caligraf.

Marius Tucă: Da, avea un scris superb, frumos și e un text scris pe curat sau e manuscrisul original?

Nicu Alifantis: Nu, e manuscrisul original.

Marius Tucă: Ăsta e manuscrisul original.

Nicu Alifantis: Se și vede o ștersătură la un moment dat.

Marius Tucă: Da, am văzut ștersătura, dar credeam că a șters pe curat, cum ar veni. După aceea avem Nicul Alifantis 50 de ierni peste Decembre, ăsta e un caiet, program, ca să spun așa, al lui 50 Decembre.

Nicu Alifantis: E o carte în care este…

Marius Tucă: Păi da, dar sunt atât de multe lucruri frumoase aici, e poemul în mai multe limbi, în engleză, în germană, în franceză, în maghiară, asta mă deranjează, am un asociat ungur, săracul de el, în latină.

Nicu Alifantis: Da, asta cu latina, eu am înnebunit de plăcere când am găsit…

Marius Tucă: Dar unde ai găsit în latină Decembre?

Nicu Alifantis: Cine caută găsește.

Marius Tucă: Aspecta ut ningat decembre, ad vitreum cara aspecta, hai că strict tot.

Nicu Alifantis: Sună foarte bine.

Marius Tucă: (?) a ferri carbones, carbones ce-ar însemna?

Nicu Alifantis: Cărbuni, jăratec.

Marius Tucă: A, jăratec, ut audiam ignem strepentem. Da, foarte frumos și trebuie să recunosc că am aflat foarte multe lucruri despre George Bacovia citind acest caiet program care de fapt e o carte.

Nicu Alifantis: Am încercat să adun pentru cine nu știe foarte multe, nu-i o biografie a lui practic e o biografie selectivă cu lucrurile importante.

Marius Tucă: N-ar trebui să citesc tocmai acest paragraf dar când vorbim despre Bacovia, vorbim despre Plumb, știm foarte bine despre ce vorbim, a fost bolnav mai toată viața, eczema intratabilă i-a afectat psihicul, la vârsta de 33 de ani a fost internat la Sanatoriul de boli nervoase din București, la vârsta de 47 de ani la Clinica de Neuropsihiatrie Colentina, iar la 55 de ani la Clinica de Neuropsihiatrie a Spitalului Central din București. Bolnav fiind, vreme de zece ani publicat nicio poezie inedită. E mărturia unor mari critici despre ce înseamnă George Bacovia, sunt foarte multe lucruri extraordinare pe care le-am aflat citind despre Bacovia și este și un text al lui Eugen Simion despre ce înseamnă… vorbește și despre Nichita, asta o găsiți tot în acest pachet extraordinar, partitura, după aceea mai găsim un carnet cu amintiri, cu câteva poze inedite, cărți poștale cu câteva…

Nicu Alifantis: Cărți poștale detașabile, vreau să zic.

Marius Tucă: Se desprind de aici, cu câteva poze foarte frumoase cu Nicu Alifantis, hai să vedeți ce tânăr, ce frumos era odată, nu că n-ar fi acum. Aceasta o avem aici o dată. Sunt poze pe care nici eu nu le-am văzut, sunt poze destul de rare… și uite una cu el tânăr și neliniștit cu chitara. Ce mai găsim aici, mai găsim un plic atât de frumos pe care eu chiar o să-l folosesc și o să scriu o scrisoare cred că ție, da, „Te uită cum ninge decembre,/ Spre geamuri, iubit-o, privește/ Mai spune s-aducă jăratec/Și focul s-aud cum trosnește”.

Nicu Alifantis: E scos de la Filatelia și i-au pus timbru acolo.

Marius Tucă: E foarte frumos și ăsta și, bineînțeles, că am spus că e un artist desăvârșit dar voi ajunge acolo să spun de ce, acesta e certificatul de care autentifică faptul că acest pachet, acest dar este semnat…

Nicu Alifantis: E semnat în original și numerotat.

Marius Tucă: E semnat în original.

Nicu Alifantis: Ce număr, ia să văd de curiozitate?

Marius Tucă: Ultimul număr bănuiesc, ne cunoaștem de acum, nu?

Nicu Alifantis: A, e 160, e bine.

Marius Tucă: Sunt bine, nu? Deci pe site-ul tău, alifantis.ro se găsește…

Nicu Alifantis: Și pe pagina de Facebook…

Marius Tucă: Și pe pagina de Facebook este Nicu Alifantis?

Nicu Alifantis: Alifantis oficial.

Marius Tucă: Cred că ai cei mai mulți fani, urmăritori vreo 260-270 de mii.

Nicu Alifantis: 280 de mii.

Marius Tucă: Și ca să vedeți până unde merge nebunia domnului Nicu Alifantis, nu vă imaginați ce e aici…

Nicu Alifantis: N-am nicio vină, poetul zice.

Marius Tucă: Poetul zice, e adevărat, 15 decembrie, am aflat și eu cu ocazia asta, e ziua internațională a ceaiului și este un plic cu câteva pliculețe de ceai, pentru că știți bine… și pe prima pagină, pe copertă mai spune să aducă și ceaiul, asta spune poetul. Hai să-l ascultăm pe Bacovia spunând, înregistrat cred că la Radiodifuziune, nu, mai multe poeme?

Nicu Alifantis: Și aici au fost foarte drăguți cei de la Radio că mi-au dat permisiunea să…

Marius Tucă: Le mulțumim pe această cale, n-avem timp să le mulțumim tuturor, dar ei merită mulțumiri în mod deosebit. Hai să-l ascultăm pe Bacovia spunând Decembre și să-l filmați pe Nicu în timp ce se-aude.

Nicu Alifantis: Nu, de ce?

Marius Tucă: Păi să se vadă.

Nicu Alifantis: Ce să se vadă?

Marius Tucă: Că tu ai făcut melodia. Hai să-i dăm drumul să-l auzim pe Bacovia.

Te uită cum ninge decembre…
Spre geamuri, iubito, privește –
Mai spune s-aducă jăratec
Și focul s-aud cum trosnește.

Și mână fotoliul spre sobă,
La horn să ascult vijelia,
Sau zilele mele – totuna –
Aș vrea să le-nvăț simfonia.

Mai spune s-aducă și ceaiul,
Și vino și tu mai aproape, –
Citește-mi ceva de la poluri,
Și ningă… zăpada ne-ngroape.

Ce cald e aicea la tine,
Și toate din casă mi-s sfinte, –
Te uită cum ninge decembre…
Nu râde… citește nainte.

E ziuă și ce întuneric…
Mai spune s-aducă și lampa –
Te uită, zăpada-i cât gardul,
Și-a prins promoroacă și clampa.

Eu nu mă mai duc azi acasă…
Potop e-napoi și nainte,
Te uită cum ninge decembre…
Nu râde… citește nainte.

Marius Tucă: Incredibil.

Nicu Alifantis: Da. foarte frumos.

Marius Tucă: Emoționant. Incredibil cum poate să citească. Câți ani avea când a înregistrat? Peste 60 de ani… A trăit 73 de ani cu toată boala pe care a avut-o din…

Nicu Alifantis: Cu puțină vreme înainte să se prăpădească cred că e imprimat.

Marius Tucă: Deci a trăit 73 de ani.

Nicu Alifantis: Nu mai știu pe unde e, e scris pe aici pe undeva.

Marius Tucă: A înregistrat mai multe poeme. Vă rog să mai puneți o dată… până găsește Nicu.

Nicu Alifantis: Nu, nu că…

Marius Tucă: Nu, că-mi place, sună extraordinar. Vă rog să mai puneți o dată Bacovia Decembre. Tu îl citești că bănuiesc că nu ni-l cânți, că nu ești pregătit.

Nicu Alifantis: Păi ce vrei să cânt aici?

Marius Tucă: Păi nu, dar atunci o să citești poemul, îl citesc și eu, îl citim fiecare.

Nicu Alifantis: Nu, îl punem pe domnul Caramitru să-l citească.

(…)

Eu zic că Decembre e un poem de dragoste

Marius Tucă: Hai să-l ascultăm și pe Ion Caramitru spunând Decembre, să-mi spuneți în momentul în care aveți pregătit. E foarte greu de crezut că se împlinesc 50 de ani de când ai făcut cântecul ăsta.

Nicu Alifantis: Nici eu nu cred, da. Asta e.

Marius Tucă: Hai să-l ascultăm și pe Ion Caramitru spunând Decembre.

(…)

Nicu Alifantis: Foarte frumos.

Marius Tucă: E un poem de dragoste Decembre?

Nicu Alifantis: Eu zic că da.

Marius Tucă: Și eu zic la fel că da, dar voiam să întreb să știu părerea ta. Și cred că publicul, cei care ascultă Decembre se gândesc la Decembre ca la un poem de dragoste. E vorba de el și de ea, aflați undeva la capătul lumii, într-un fel sau altul. Păi ți-am dat să citești, e rândul tău.

Nicu Alifantis: De ce, eu nu, nu…

Marius Tucă: O să citesc și eu, mai încolo, pe rând fiecare aici. Fiecare cu rolul lui.

Nicu Alifantis: Începe tu atunci.

Marius Tucă: Pe tine te pufnește râsul.

Nicu Alifantis: Da, n-am ochelarii la mine.

Marius Tucă: Poftim.

Nicu Alifantis: Nu, nu pot să-i folosesc pe ăia. Nu, citește tu întâi și pe urmă…

Marius Tucă: Bine o să citesc eu și…

Nicu Alifantis: Nu vrei să-i lăsăm pe cei doi și atât că au foarte buni.

Marius Tucă: Dar eu cred că citesc mai bine decât Caramitru, cu toată modestia. Glumeam. Hai să vedem și celălalt videoclip pe Decembre, l-am văzut pe cel mai vechi, cel făcut de Ioana Bogdan. Îl vedem pe cel făcut în 2019, unde? La casa…

Nicu Alifantis: În casa memorială Bacovia.

Marius Tucă: Care se află unde?

Nicu Alifantis: În București.

Marius Tucă: Unde, mai departe? Știu că se află în București. Știi adresa mai exact? Undeva la marginea orașului. E vizitată?

Nicu Alifantis: Așa și așa. Dar e foarte frumos făcută.

Marius Tucă: Uite, asta aș vrea eu, să facem o hartă cu casele memoriale, sunt foarte puține.

Nicu Alifantis: În București sunt puține.  

Marius Tucă: În București, ale artiștilor și să intre întotdeauna… măcar pentru elevi, pentru studenți să meargă să vadă…

Nicu Alifantis: Bănuiesc că mai sunt duși împotriva voinței lor ăștia mai mici.

Marius Tucă: Când ai fost acolo aveai sentimentul că vizitează cineva?

Nicu Alifantis: Da, da există, se văd urme de vizită.

Marius Tucă: Adică era șters praful.

Nicu Alifantis: Nu, acolo sunt niște oameni foarte drăguți care au grijă de ce se întâmplă acolo. E doamna Lili Spirescu care e foarte bine ce face acolo, iar casa e teribil de bine îngrijită și întreținută. E foarte mică.

Marius Tucă: E frumoasă. E casa în care a trăit. Casa în care a trăit în ultimii… Câși ani?

Nicu Alifantis: Până la moarte.

Marius Tucă: Nu, dar câți ani? Zece, douăzeci de ani?

Nicu Alifantis: Mai mult.

Marius Tucă: Mai mult de douăzeci de ani și e foarte mică.

Nicu Alifantis: Da, foarte mică și ce este foarte frumos, am văzut într-un film, era vecin cu Arghezi, erau relativ aproape. Mă, și dacă îi vezi pe ei doi stând la băute și la vorbe și…

Marius Tucă: Și unde e filmul ăsta?

Nicu Alifantis: Există, e într-o arhivă.

Marius Tucă: Păi, trebuia să-l aduci.

Nicu Alifantis: Păi, nu pot să-l aduc că nu-i arhiva mea, dacă era arhiva mea îl aduceam, dar nu…

Marius Tucă: Nu contează arhiva cui e, îmi spui mie, sun, luăm filmul și îl prezentăm. Cu ei doi stând la un pahar de vorbă.

Nicu Alifantis: Nu, ei doi stând la o…

Marius Tucă: La o agapă.

Nicu Alifantis: Nu. Au primit un premiu de la Academie…

Marius Tucă: A, și erau undeva acolo.

Nicu Alifantis: Undeva acolo și bineînțeles că fumau amândoi, dar într-o disperare.

Marius Tucă: Și tu fumezi, că se vede pe degete.

Nicu Alifantis: Da, ce să-i faci, asta e. Foarte drăguți sunt, au…

Marius Tucă: Cine deține filmulețul ăsta?

Nicu Alifantis: Nu știu.

Marius Tucă: Păi ai zis că ai văzut filmul.

Nicu Alifantis: Nu-ți spun. Nu-ți spun. Nu vreau să spun.

Marius Tucă: Să sunăm data viitoare să dăm filmul, să-l punem…

Nicu Alifantis: Data viitoare numai, gata, s-a dus asta cu…

Marius Tucă: Păi te mai invit că n-apucăm să vorbim despre 30 de ani, că deja a trecut o oră de emisiune, domnul Alifantis.

Nicu Alifantis: Păi da și la 31 nu mai are farmec, ca și Decembre la 51 nu mai are farmec.

Marius Tucă: Nu, luna asta. Când o să ningă prima dată în decembrie te chem repede în studio și…

Citește și