Prima pagină » Știri » INTERVIUL INTEGRAL | „Marius Tucă Show”. Tudorel Butoi, despre cazul Caracal: Sub nicio formă nu i-aș face lui Dincă testul poligraf. Persoanele în vârstă nu sunt recomandate – VIDEO

INTERVIUL INTEGRAL | „Marius Tucă Show”. Tudorel Butoi, despre cazul Caracal: Sub nicio formă nu i-aș face lui Dincă testul poligraf. Persoanele în vârstă nu sunt recomandate – VIDEO

Psihologul criminalist Tudorel Butoi a afirmat miercuri, la emisiunea „Marius Tucă Show", că Gheorghe Dincă nu este obligat să facă testul poligraf, care nu e recunoscut ca probă în instanță și ale cărui rezultate ar fi oricum viciate din cauza vârstei criminalului de la Caracal.

Prezentăm principalele declarații făcute de psihologul criminalist Tudorel Butoi la emisiunea Marius Tucă Show:

„Dacă omul e în vârstă, are 66 de ani, altfel stă cu inima, altfel stă cu reactivitatea termo-galvanică, altfel stă cu activitatea respiratorie-abdominală și așa mai departe, care sunt supuse proceselor de îmbătrânire și involuție și n-o să mai îmi dea mie diagramele (…)”.

„Din punctul meu de vedere o bizarerie acest Dincă, Dincă este un criminal în serie, violator în serie și pe fondul acesta a avut cele două accidente, Luiza și Alexandra, dar el este un prădător domnul Marius Tucă, este un criminal în serie prădător de tip animalic care își aduce victimele la vizuină să le aibă sub control”.

„Printre oasele alea și așa mai departe am numărat eu 42 de nasturi de blugi …42 de nasturi numărați de mine după fotografii. 42 de nasturi de blugi scoși din cenușă. Și cum vedem că are modul de operare de a introduce victima îmbrăcată cu totul, nasturii ăia au și ei calitatea de a nu se topi”.

„Dacă a fost singur, nici o analiză comportamentală de pe Pământ nu va da răspuns la această întrebare, dacă mai sunt și alte victime”.

„Victimele care au mai scăpat de la moarte, ne-au povestit cum se manifestă acești indivizi, cuvântul este dezlănțuiți, așa cum se dezlănțuie un animal de pradă asupra prăzii”.

„Casa aceasta îmi aduce aminte de romanele copilăriei noastre în zona englezească cu Dickens, cu asta, cu acoperișuri mai multe ape, sinistră din punct de vedere al faptului…o casă a groazei”.

„Prima probă de necontestat este discuția dintre Alexandra și 112. Mai departe, zic unii, fata zice la un moment dat „îmi e frică, se aud pași, vine, vine, vine” și zic unii specialiști prieteni de ai noștri „nu se știe cine a venit, nu a venit Dincă”, a venit altcineva, a venit chiar el…”.

„Are deocamdată încă vreo 4 pe care le-a violat și le-a bătut și care, datorită unor oportunități dinamice în câmpul faptei, nu le-a omorât, femeile sunt și vorbesc.  Nu putem exclude din nou un accident care să se fi lăsat cu moarte, dar nu putem să îl probăm”.

„Testul poligraf nu este o obligație, nici un procuror, nimeni nu poate să oblige nici un fel de suspect să facă testul poligraf, de ce? Păi există un principiu că vedeți dumneavoastră mulți vorbesc aiurea fără să fie pătruns în esența științei de carte, există un principiu dreptul persoanei de a nu se incrimina”

„Eu vă spun că nici o instanță de pe Pământ domnilor colegi nu se va uita în ce spune clarvăzătoarea, chiar dacă își face un raport cu scrisuri, cu nu știu ce și nu e interzis de lege”

„E deja o chestiune jenantă. Menținerea în viață a bietelor fete care creează speranță familiei, mai ales de către cei care au avut în față evidența uciderii acestor fete”

„Sunt patru-cinci fetițe sub 15 ani. Ele au mărturisit aceste lucruri la parchet și vom vedea care e soarta lor și existența lor acum. Se leagă într-adevăr de foarte multe chestiuni”

Redăm interviul integral:

Marius Tucă: Bun găsit oameni buni la o nouă emisiune, emisiunea se cheamă chiar „Marius Tucă Show” la Smart TV. Domn profesor, sunt fanii care trimit necontenit, domnul profesor Butoi este invitatul nostru într-o ediție cu totul specială, bine ați venit.

Tudorel Butoi: Bine v-am găsit, bine v-am regăsit.

Marius Tucă: Îmi aduc aminte cu drag am făcut cred că acum zece ani o emisiune despre Cioacă.

Tudorel Butoi: Mare emisiune,  mare interes în rândul oamenilor.

Marius Tucă: Da, era o nebunie atunci.

Tudorel Butoi: Da, ați spart gheața dumneavoastră atunci și în ceea ce privește modalitatea Talk Show-urilor.

Marius Tucă: Dar știți că îmi aduc aminte exact ce discutam atunci și s-au cam împlinit…

Tudorel Butoi: Cât de actuale sunt astăzi.

Marius Tucă: Și se regăsesc acum în cazul de aici, e incredibil.

Tudorel Butoi: Deci avem crimă fără cadavru deci în integralitatea lui…

Marius Tucă: Crimă sau crime.

Tudorel Butoi: Sau crime, avem utilizarea detectoarelor de comportament simulat, avem un (…) al media cu tot felul de păreri de la cele mai îndrăznețe, fabuloase până la cele mai realiste și da…

Marius Tucă: Aduceți-vă aminte că atunci Cioacă devenise deja un fel de erou, vă aduceți aminte?

Tudorel Butoi: Da, sigur că da.

Marius Tucă: Era din prea puține părți, să spunem, acuzat că ar fi comis crima, că ar fi omorât-o pe Elodia.

Tudorel Butoi: Lumea îl compătimea, era dramatică și existența…

Marius Tucă: Avea o atitudine de star, pentru că era un personaj Cioacă, mă rog nu știu în ce măsură mai este și acum…

Tudorel Butoi: Să îi urăm sănătate omului…

Este o fascinație a oamenilor pentru modul în care s-a descurcat criminalul în serie

Marius Tucă: Da, multă sănătate și poza într-un fel atunci și lumea se uita la el, dar apropo de asta știu că și în Statele Unite, domn profesor sunt criminalii, chiar în serie, aveau foarte mulți fani, de unde nebunia asta? De unde fascinația asta?

Tudorel Butoi: Este o fascinație a oamenilor pentru modul în care s-a descurcat criminalul în serie. Deci când discuți despre o criminalitate în serie ai protecția unui individ abil, inteligent, carismatic pentru că și în Statele Unite ale Americii este neglijat puțin, Marius, criminalul în serie achizitiv, cel care omoară pentru jaf, pentru bani și este popularizat și romanțată figura criminalului în serie sexual. Ori ei sunt criminali în serie achizitivi de

Marius Tucă: Criminali, criminali adică…

Tudorel Butoi: Sigur că da, pătrunderi în casă, jaf, victime legate, luat aurul, luată valuta etc, în serie am avut asemenea probleme și nu atrag atât de mult, dar când un individ a cucerit o fată frumoasă, a legendat-o, a dus-o, a făcut-o pachete în ultimă instanță și a lăsat-o prin București.

Marius Tucă: Vreți să dați pe silențios că nu ne putem concentra?

Tudorel Butoi: Asta vreau, sigur că da.

Marius Tucă: Și oricum eu mă concentrez foarte greu.

Tudorel Butoi: Nu e adevărat îți place emisiunea și toate celelalte. Și omul din public și în general este fascinat de chestia asta „ce a făcut și cum?” și sexualitatea, hedonismul acesta îl atrage în așa fel încât, într-adevăr aveți dreptate, sunt criminali în serie în State în special care corespondează cu fete drăguțe și au timp că pe 99 de ani cât au ei pedeapsa acolo au timp să facă obiectul unor cercetări, studii de analiză comportamentală, vin pe la ei criminologi, discută, caută să îl ia încă din etiologia evoluției, cum s-a născut, ce evenimente au fost în familie etc. și să își explice conduita acestor personaje.

Marius Tucă: Cum s-a născut Gheorghe Dincă și după aceea o să vorbim pentru că e foarte important subiectul acesta a testului poligraf, se vorbește despre testul poligraf și în cazul lui Dincă…

Tudorel Butoi: Discutăm despre toate.

Marius Tucă: Discutăm, avem multe de discutat.

Dincă este un criminal în serie, violator în serie și pe fondul acesta a avut cele două accidente, Luiza și Alexandra

Tudorel Butoi: Da. În ce privește întrebare asta pe care o pui este o întrebare bună, cred că și analiza comportamentală care e în curs de desfășurare o să aducă lămuriri vis a vis de cum s-a născut, cum s-a creat, ce antecedente sunt etc., dar din punctul meu de vedere o bizarerie acest Dincă, Dincă este un criminal în serie, violator în serie și pe fondul acesta a avut cele două accidente, Luiza și Alexandra, dar el este un prădător domnul Marius Tucă, este un criminal în serie prădător de tip animalic care își aduce victimele la vizuină să le aibă sub control cum face vulpea, ursul și toți ceilalți care își aduc, câinele și își îngroapă hrana în apropriere, de aceea e singurul caz în care găsim criminalitate în serie cu victimele în același habitat cu făptuitorul că altfel au mai fost taximetriști care au comis, dar pe una au lăsat-o în Ilfov, pe alta la Pantelimon, deci le abandonează. Nu…

Marius Tucă: La Jilava.

Tudorel Butoi: Exact, omul le aduce în zona lui să aibă controlul pe ele, deci dincolo de semnătura fetiș pe care o întâlnim  noi în analizele comportamentale când el oprește un ruj, oprește un papuc, oprește un lănțișor ca să satisfacă dominația asupra victimei, aici le aduce cu totul. Și are foarte mare grijă să șteargă urmele, incinerează, rămân doar sechelele, așchiile osoase și celelalte în care se caută acum profilul genetic și cu mare grijă iată tencuiește pereții unde au curs stropii de sânge din loviturile pe care le-au primit bietele  victime. Deci muncește foarte mult la treaba aceasta numai că și criminalistica are riposta ei și…

Marius Tucă: Prădător sexual cu violență pentru că…

Printre oasele alea, am numărat eu 42 de nasturi de blugi, scoși din cenușă. 42 de nasturi numărați de mine după fotografii

Tudorel Butoi: Sigur că da, prădător sexual cu violență raptusul acesta și prada o punem doar în ideea aceasta unei reminiscențe de protecție pe care o are din zona animalului din care ne tragem, nu? „Deci trebuie să fiu foarte asigurat asupra lor”. Acum vă dau dumneavoastră în premierea premierelor, printre oasele alea și așa mai departe am numărat eu 42 de nasturi de blugi, nasturele de blug are specificitatea lui, să vedem ale cui sunt…

Marius Tucă: 42 ?

Tudorel Butoi: 42 de nasturi numărați de mine după fotografii.

Marius Tucă: Asta e într-adevăr nu știam, m-ați surprins.

Tudorel Butoi: Nimeni nu știa, v-am dat-o eu.

Marius Tucă: 42…

Tudorel Butoi: 42 de nasturi de blugi scoși din cenușă. Și cum vedem că are modul de operare de a introduce victima îmbrăcată cu totul, nasturii ăia au și ei calitatea de a nu se topi.

Marius Tucă: Da, incredibil ce spuneți, e chiar o dezvăluire despre care nu a vorbit nimeni. Dar pentru că noi doi suntem oameni raționali și logici și am discutat despre cazuri în general dar și despre asta, eu ca jurnalist că nu am alte calitate am două întrebări care m-au, chiar m-au măcinat aș spune, la început, pentru că ceea ce s-a întâmplat la Caracal înainte de orice este o tragedie națională, de ce? Pentru că acel copil a sunat, pentru că am văzut un șir întreg de incompetențe criminale, am spus că și ei și cei care ar fi putut să o salveze pe Alexandra cel puțin  sunt la rândul lor criminali în serie și nu îmi e teamă să spun, să afirm acest lucru, cum dintr-o dată Dincă la 66 de ani începe să violeze și să ucidă? Nu pot să cred asta.

Tudorel Butoi: E marea întrebare pe care și-o pun toți, vom vedea, de asemenea, ce poate să ne ofere analiza comportamentală, care este în derulare pentru că analiza comportamentală poate să facă deducții interesante pentru trecut și aici avem multe de discutat. Analiza comportamentală este contemplativ deductivă defensivă, deci ține mai mult de componenta criminologică asupra criminalității în sensul de a ne explica etiologic cauza a ce se întâmplă cum evoluează, de exemplu care e structura temperamentală a omului respectiv și caracterială, care este amprenta din câmpul faptelor nenumărate pe care le fac și asupra cărora profilul de personalitate se calchiază însă noi jucăm în altă ligă, alt meci avem acum. Dacă a fost singur, nici o analiză comportamentală de pe Pământ nu va da răspuns la această întrebare, dacă mai sunt și alte victime, de asemenea…

Marius Tucă: Asta era a doua întrebare.

Tudorel Butoi: A doua întrebare și dacă a fost … deci repet dacă a fost singur la faptă, dacă mai are și alte fapte produse în antecedente, de ce? Că are 66 de ani cum bine ziceți. Aceasta înseamnă după toate regulile biologiei și fiziologiei o parte de apus a forței instinctuale, dar ce ai făcut tu când ai avut 55 de ani, 45 de ani, în adolescența și tinerețea ta? Că dacă dicteul bio-instinctual este…

Marius Tucă: Cu alte cuvinte nu se poate naște un monstru ca acesta la 66 de ani.

Tudorel Butoi: Dintr-odată.

Marius Tucă: Dintr-odată.

Victimele care au mai scăpat de la moarte, ne-au povestit cum se manifestă acești indivizi, cuvântul este dezlănțuiți, așa cum se dezlănțuie un animal de pradă asupra prăzii

Tudorel Butoi: Ca dovadă că noi am anticipat împreună că e criminal în serie încă din debutul afacerii și iată că suntem confirmați, încă una, două, trei, patru care au scăpat datorită bunului Dumnezeu au izbutit să fie docile și să se conformeze, dar câte palme au luat și pumni în cap după cum face acest bio-instinctual dezlănțuit de au stropit pereții aceia? E o altă poveste. Deci e posibil să aibă și alte fapte.

Marius Tucă: Să înțelegem că un criminal ca el, un prădător sexual cum spuneați, ucide numai când e vorba de nesupunere?

Tudorel Butoi: Exact și victimele care au mai scăpat, din experiența noastră, de la moarte, ne-au povestit cum se manifestă acești indivizi, cuvântul este dezlănțuiți, așa cum se dezlănțuie un animal de pradă asupra prăzii, sigur că da. E în această situație câmpul de conștiință se îngustează și…

Marius Tucă: Sau dispare cu totul.

Tudorel Butoi: Sau dispare cu totul și atunci obstacolul care trebuie înlăturat este femeia. Odată cu satisfacerea și a bio-instinctualității sexuale de tip hedonist. Aici ne aflăm Marius în zona plăcerilor hedonice ale instinctualității neșlefuite de instrucție, neșlefuite de educație, neîngrijite de Dumnezeu, bio-instinctualitatea care are rolul acesta de a ne modela și atunci ea intervine exploziv. Femeile povestesc despre înfățișarea lor îngrozitoare, hidoasă, despre mimica dacă tot vorbim de limbajul acesta gesticular, apt să le îngrozească și…

Marius Tucă: Domn profesor dar totuși noi înainte de orice suntem și noi oameni, eu nu am văzut casa aia niciodată cu toate că am trecut pe acolo de zeci de sute de ori, dar domnule cei de acolo văzând casa asta nu și-au pus nici o întrebare legată de casa asta, de omul, de personajul acesta de ce se întâmplă acolo? Iertați-mă.

Tudor Butoi: Da așa este…

Marius Tucă: Nu mai vorbesc coroborată imaginea  casei cu imaginea lui.

Tudorel Butoi: Casa aceasta îmi aduce aminte de romanele copilăriei noastre în zona englezească cu Dickens cu asta,  cu acoperișuri mai multe ape, sinistră din punct de vedere al faptului…

Marius Tucă: O casă a groazei.

Tudorel Butoi: Da, foarte bine, o casă a groazei.

Marius Tucă: Casa ororilor e la fel de bine zis.

Tudorel Butoi: Da, este și o casă ca asta mai există în criminologia în Lancaster în Anglia un cuplu de data aceasta criminal fixat pe pedofilie și pedofili au umplut tot așa o grădină de cadavre. Deci ei au folosit îngroparea, da foarte interesant, o lună și ceva au tot găsit, au tot scos, au tot… peste 25-30 de cadavre. Omul nostru este mai grijuliu…

Marius Tucă: Și omorau copiii pe care îi violau?

Tudorel Butoi: Da, exact, îi omorau și îi îngropau.

Marius Tucă: În ce an se întâmpla asta?

Tudorel Butoi: Păi nu știu.

Marius Tucă: Adică în secolul acesta?

Tudorel Butoi: În secolul acesta ta.

Marius Tucă: În secolul 20? Mă rog că nu știu dacă 21…

Tudorel Butoi: De asta s-a numit casa ororilor, acum ceva vreo 10-15 ani.

Marius Tucă: Și în Austria mai era cazul acela cu fiica sechestrată și violată, copii și așa mai departe.

Tudorel Butoi: Toate acestea sunt lucruri interesante pentru analiza comportamentală pentru că fiecăruia îi dă un loc într-o panoplie și per global acesta este omul atunci când bio-instinctual se dezlănțuie.

Marius Tucă: Bun, și cealaltă întrebare este de numărul victimelor pentru că noi nu ne putem hazarda să spunem că sunt mai mule decât ne arată probele. Probele vorbesc în momentul acesta despre două crime, da?

Tudorel Butoi: Da, corect.

Marius Tucă: În mod foarte clar, dar totuși putem…

Tudorel Butoi: Dar vrei să zăbovim puțin asupra acestui subiect, de ce? Pentru că văd că se caută certificate de moștenitori, de deces, etc. Domnule când vorbește codul despre omor el zice „uciderea unei persoane” și ca să demonstrezi uciderea unei persoane în unele situații am și posibilitatea de a oferi cadavrul cu autopsia, cu toate celelalte și am și situații în care nu găsesc din cadavru absolut nimic.

Marius Tucă: Cazul Cioacă.

Prima probă de necontestat este discuția dintre Alexandra și 112

Tudorel Butoi: Cazul Cioacă.

Marius Tucă: Au fost găsite niște haine, mă rog, aruncate într-o râpă dar mă rog din cadavru nu a fost găsit nimic în timp ce în cazul acesta, rezultatele ADN pe …

Tudorel Butoi: Hai să luăm probele: prima probă de necontestat este discuția dintre Alexandra și 112. Mai departe, zic unii, fata zice la un moment dat „îmi e frică, se aud pași, vine, vine, vine” și zic unii specialiști prieteni de ai noștri „nu se știe cine a venit, nu a venit Dincă”, a venit altcineva, a venit chiar el…

Marius Tucă: Serios, astea sunt prostii, normal că a venit el.

Tudorel Butoi: Sunt enormități, de ce? Pentru că avem cheie probatorie: timpul și ce spune el, când am venit cu telefonul am găsit-o și din cauza aia am ucis-o, sigur că da, s-a coroborat și cu profilul genetic al Alexandrei. La Luiza avem de asemenea declarația lui ce s-a întâmplat, cum a luat-o și așa mai departe și profilul genetic găsit în petele de sânge pentru că spune, ea s-a împotrivit, Luiza, și am bătut-o, el le bătea până le leșina și pe urmă le învia cu apă.

Marius Tucă: Și eu cred că vor mai fi și alte probe acolo la fața locului legate de Luiza cel puțin.

Tudorel Butoi: Da, legate, de asta ei mai au de lucrat pe materialul acesta, clientului, că e vorba de sechelele criminalului. Ce se întâmplă? Noi criminaliștii tragem însă următoare concluzie, repetitivitatea modul de operare, modalitatea de a scăpa de cadavre, păi asta este o amprentă psihocomportamentală și ea are mari șanse să se repete și la Luiza și la Alexandra…

Marius Tucă: Asta voiam să vă întreb, credeți că mai există, dumneavoastră totuși făcându-i un profil, profilul făcut de un specialist asta am crezut și eu, credeți că mai sunt și alte crime?

Tudorel Butoi: Posibil, îți dai seama că noi doi nu putem să ne lansăm în prostii. Ce este posibil, este posibil pentru că are deocamdată încă vreo 4 pe care le-a violat și le-a bătut și care, datorită unor oportunități dinamice în câmpul faptei, nu le-a omorât, femeile sunt și vorbesc.  Nu putem exclude din nou un accident care să se fi lăsat cu moarte, dar nu putem să îl probăm, nu putem să vorbim aiurea…

Marius Tucă: Bineînțeles, ne vom întoarce după aceea la tot acest șir de fake news-uri de o lună și ceva nesfârșit practic, pentru că ele sunt și astăzi, ne întoarcem la ele. Până atunci haideți să vorbim de această chestiune a testului poligraf, de această supunere al criminalului Gheorghe Dincă la testul  poligraf. Aici cum să zic, ar trebui, când vine vorba despre asta, să vorbiți dumneavoastră și ceilalți să tacă.

Tudorel Butoi: Păi s-a întâmplat o perioadă destul de lungă, 30 de ani, a trecut repede, sunt alte puncte de vedere.

Marius Tucă: Spuneți-mi ce se întâmplă cu asta și explicați-ne pe înțelesul nostru.

Tudorel Butoi: Mai ales dorința asta a noastră de a ști dacă ceea ce vorbim corespunde și cu interiorul conștiinței noastre, apropo de duplicitate, a fost foarte veche, veche de când e istoria oamenilor și de când s-a ferit omul prin minciuni, convenționale mai mult sau mai puțin plauzibile și atunci dorința asta a existat, nu vreau să fac o incursiune în istorie că nu… facem acum în octombrie când începem cursurile universitare. Cert e că l-am introdus și noi prin anii 1977, întâmplarea doar a făcut să mă ocup de această poveste să mă instruiesc și eu afară cu specialiști americani, sârbi în special, ce minunate locuri și vremuri deoarece sârbii au fost monitorizați de americani de FBI în detecția comportamentelor simulate și au făcut laboratoare la Rijeka la Split, Zagreb, Belgrad unde eu am zăbovit mult cu Zvonimir Rosso și alți specialiști extraordinari și după modelul lor am făcut eu pe o perioadă de 8 ani de zile înființarea laboratoarelor inter-județene, selecționarea psihologilor și conducerea acestei activități cu mână de fier. Asta înseamnă disciplină, deontologie, și pătrundere în carte și în știință și în metoda lui Jhon Reid și Fred Inbau două volume uriașe din virgulele căruia nu te poți abate. Pe parcurs sigur m-am retras, au venit alți specialiști foarte buni, eu am mare încredere în ei, dar și s-au scăpat caii prin trifoi dacă țineți dumneavoastră minte expresia noastră de la țară. Au scăpat caii în trifoi cu unele exagerări, cu unele neadevăruri și din păcate cu neștiință de carte.

Testul poligraf nu este o obligație, nici un procuror, nimeni nu poate să oblige nici un fel de suspect să facă testul poligraf

Marius Tucă: Și vaca în lucernă.

Tudorel Butoi: Și vaca în lucernă, da, asupra cărora vom zăbovi. Ce se întâmplă? Testul poligraf nu este o obligație, nici un procuror, nimeni nu poate să oblige nici un fel de suspect să facă testul poligraf, de ce? Păi există un principiu că vedeți dumneavoastră mulți vorbesc aiurea fără să fie pătruns în esența științei de carte, există un principiu dreptul persoanei de a nu se incrimina: „domnule nu vreau să îl fac”. În momentul în care a refuzat că nu vrea să facă testul vine legiuitorul și spune „domnule nu îți dau dreptul să crezi că nu a vrut să facă testul de teama că o să îl prinzi tu, nu știu ai sarcina probei în continuare dar fără test. Bună ziua, la revedere”. Și atunci ce este dacă nu e obligație? E un drept al meu ca bănuit să apelez la testul poligraf în speranța mea deseori iluzorie că prin acest test o să vă demonstrez că nu sunt vinovat, deci este un drept. Datorită acestui lucru el iscălește consimțământul examinării, i se arată întrebările la care va trebui să răspundă, clarifică toate inadvertențele, avocatul poate să știe la ce întrebări trebuie să răspundă clientul domniei sale, procurorul poate să vadă și el că întrebările respective răspund obiectivelor pe care le-ar avea în anchetă și stop, nu te apuci tu domnul psiholog criminalist și așa mai departe, furat de spectaculos, să vii tu alaltăieri la televizor și să spui „uite acesta structura testului, aici se pune întrebarea de și întrebarea de și întrebarea de”. Păi întrebările de control relevante critice și așa mai departe au fost păstrate sub obrocul secretului tehnic profesional de 37 de ani de generații de psihologi pe care i-am format. Și alaltăieri le explică cineva, un specialist care e întrebarea de control, ce se întâmplă cu ea, ce rost are etc. păi domnul specialistul, dreptul de informare îl faci „ mâine îl testez pe Dincă la detectorul de minciuni, bună ziua pa. Ce fac eu acolo și rostul fiecărei întrebări nu îl diseminezi tu pe piață”…

Marius Tucă: Și nu îl divulgi niciodată. E un secret profesional…

Tudorel Butoi: Niciodată, profesional al unei tehnice extrem de interesante, de ce? Că acum mă întreabă dar de ce sunteți așa exigent domn profesor? Pentru că acum un om nevinovat o să vină la testul dumitale, o să îi pui cele 10-12 întrebări și se va întreba „dar care e de control? Care e întrebarea relevantă? Cum trebuie eu să răspund la ele etc. ?” și starea lui psihofiziologică pe care tu mizezi domnule psiholog se schimbă, este un joc și un algoritm neurovegetativ și are omul reacție emoțională la întrebările care nu trebuie, îți pierzi algoritmul controlului, nu mai știi să faci discriminarea și te trezești cum m-am trezit și eu în viața mea, deseori în fața unor diagrame cu caracter eratic, nu am putut să mă pronunț etc. dar din alte motive.

Marius Tucă: Și de fapt își pierde un drept pentru că se alterează foarte tare ideea de test poligraf.

Tudorel Butoi: Da, devine necredibil domnul profesor. Acum vreau de asemenea, nu o fi în premieră, o fi ne – premieră, Marius tu ești un om absolut special, i-auzi ce zice mă generalul de justiție militară Panaitescu, Jean Panaitescu, general de justiție militară, una, două, trei stele, dublu licențiat între care și psiholog și așa mai departe, zice într-un ziar de circulație mare, îi zice Evenimentul Zilei ziarului acesta și zice așa: „Panaitescu a vorbit pentru EVZ despre modul cum se ajunge în fața celebrelor plutoane de execuție”, era vorba de cauzele acestea de la Ploiești cu procurorul Panaramă…

Marius Tucă: Da, Portocală.

Tudorel Butoi: Portocală așa, da sigur că da: „dar și despre teste poligraf măsluite astfel încât suspecții se pare că mint”. Deci iată cât de periculoasă este decredibilizarea despre care vorbeați. Domnul general vorbește despre teste poligraf măsluite, diagramele, astfel încât suspecții să pară că mint, domnilor colegi din rețeaua asta, nu este de joacă păstrați-vă secretul profesional în meserie și faceți-o cu bună credință și faceți-o cu frică de Dumnezeu pentru că iată adevărul nu e din diagrama ta poligraf măi berbecule, diagrama ta poligraf va fi folosită într-un proces de algoritmitizare cu alte probe. Și de fiecare dată ca untul deasupra o să apară diagrama ta singură ca măgarul între oi susținând un lucru neadevărat pentru că probele și adevărul judiciar va fi consfințit de alte…

Marius Tucă: Ca și când ai introduce în dosar, în anchetă o probă falsă.

Tudorel Butoi: Asta spune Panaitescu, deci lăsați-mă și cu poligraful vostru, lucru care nu îmi vine distinse domnule general pentru că dumneavoastră știți performanțele poligrafului în această țară, dar aveți dreptate câtă vreme vorbiți de teste poligraf măsluite astfel încât suspecții să pară că mint, să vă duceți să discutați cu…

Marius Tucă: Și mai este o chestie importantă pe care ar trebui să o spuneți domnule profesor, faptul că testul poligraf nu este o probă în instanță.

Tudorel Butoi: Excepțională observație.

Marius Tucă: Trebuie să o spuneți de la dumneavoastră că de la dumneavoastră o știu…

Tudorel Butoi: Trebuie să o spun eu Marius pentru faptul că aici avem mai multe interese că dacă e să dezbrăcăm pe ăștia, păi hai să îi dezbrăcăm. Interesul fabricantului, bă cu ăsta pot să descopăr adevărul 100%, face fabricantul că el vrea să își vândă Elix 3000, Elix 4000, Elix 5000 a ajuns până acum niște miniaturizate de aparate de care hoții râd, îmi spun hoții „fugiți bre de aparate, cu laptopul”, noi am lucrat pe aparate de exprimare tehnică uriașe cu ace cu chestii, ăștia au niște din astea. Bun, deci revenim în privința aceasta, el nu poate fi probă pentru faptul că… fabricantul deci, fabricantul domnule e foarte bun, cel care lucrează cu el, „domnule lucrezi cu o sculă foarte modernă care e aproape de adevăr 99%”, ascultați de la mine amețiților dacă treceți de 70% să fiți mulțumiți și mai ales să pedalați pe obținerea mărturisirilor în discuția pre test. Când discuți cu omul cu o naturalețe extraordinară și îi explici cum stau lucrurile, care este situația lui, ce poate să facă acest aparat și așa mai departe și omul zice „bă frate, hai să zic eu cum am făcut crima”, dar pentru asta potențial empatic, Dumnezeu să fi pus degetul pe tine și așa mai departe, dar să revenim. Ce zice legiuitorul, păi legiuitorul nu îl enumeră expres pe poligraf în categoria mijloacelor de probă, deci nu este acolo, dar ce zic ăștia să se salveze, atât fabricantul cât și specialistul care nu este onest și care este un…

Marius Tucă: Vânzător, comerciant și așa mai departe.

Eu vă spun că nici o instanță de pe Pământ domnilor colegi nu se va uita în ce spune clarvăzătoarea, chiar dacă își face un raport cu scrisuri, cu nu știu ce și nu e interzis de lege

Tudorel Butoi: Ăsta zice așa „nu domnule, e probă” , de ce? „păi uitați dumneavoastră zice legea că orice alt mijloc care nu este interzis, poate să fie probă și la asta, la toate lucrurile acestea”, de ce să nu fie? Alături de declarația scrisă, de raportul de expertiză grafică sau dactiloscopică vine si poligraful, nu e interzis de lege? Nu e interzis de lege. Este un înscris, eu fac înscrisuri acolo. Păi mă amețitule uite îți dau eu mijloc de probă neinterzisă de lege, clarvizionarea, clarvizionarea (clarviziunea) pune cărțile în față și îți spune trecutul, prezentul și viitorul, nu e interzisă de lege, o să vedeți că pe la primărie pe acolo au și aprobare.

Marius Tucă: Stați domnule în cazul Caracal o clarvăzătoare, o prezicătoare i-a trimis… o alergau milițienii nu i-ați văzut pe străzi pe acolo? Ăia grași care alergau că era să o găsească pe Alexandra la indicația unei prezicătoare, clarvăzătoare.

Tudorel Butoi: Eu vă spun că nici o instanță de pe Pământ domnilor colegi nu se va uita în ce spune clarvăzătoarea, chiar dacă își face un raport cu scrisuri, cu nu știu ce și nu e interzis de lege, păi dumneavoastră aduceți testul poligraf care vă este un instrument extraordinar în orientarea primelor cercetări, atât indicii orientativ îl aduceți la situația…

Marius Tucă: Probă esențială.

Tudorel Butoi: Bun, ce vreau să vă spun citiți, deci lăsați acolo povestea cu înscrisurile și citiți ce e proba mă, proba trebuie să fie relevantă, pertinentă, opozabilă, ergaomnes, asta este probă. Păi hai să discutăm despre poligraf, uite Marius prietenul meu zice du-te domnule cu el de aici, deci neopozabilă ergaomnes, deci sunt prieteni pe aici care spun „du-te domnule de aici e extraordinar poligraful” e treaba lor.  Păi ne ducem în instanțe cu probe discutabile, perisabile, nu domnule proba e probă, asta e amprenta digitală. Și proba să vă duceți voi să o definiți înainte de a vă lansa în asta să vedeți că proba spune că este orice element de fapt care contribuie la existența sau inexistența acțiunii. Elementul nostru de fapt care este distinși colegi? Este reactivitatea psihofiziologică obținută la niște întrebări, ăla e elementul nostru de fapt. Păi trimitem lumea în pușcărie la glonț sau la cine știe ce necazuri pentru faptul că am avut reacție psihofiziologică mai pronunțată la puls la tensiune și suntem departe de ceea ce ar însemna ca poligraful să fie introdus în familia probelor și adresez cu ocazia asta domnul Marius felicitări frate mari și mulțumiri legiuitorului pentru că dacă se creează un trend al leneșilor și incompetenților, „du-l mă la poligraf”, păi poligraful e aparat de fotografiat? Pac ăsta minte, ăsta nu minte, domnule este un înregistrator al unor reacții psihofiziologice care te orientează discriminând, făcând… nu te duce la faptă, deci exclus.

Marius Tucă: Puteți să spuneți un caz celebru?

Tudorel Butoi: Încă o chestiune Marius, sunt alții „domnule nu e probă” zic ei așa și o țin atotștiutori, dar putem să îl coroborăm cu alte mijloace de probă, alo! Nu poți să coroborezi probă cu indiciul. Indiciul orientativ e indiciul e… o bănuială, puțin mai sus de bănuială. Păi și o leg de probă? O leg de probă? Proba se leagă de probă, indiciul orientativ rămâne la nivelul primelor cercetări din urmărirea penală, suficient de mult pentru că au loc mărturisirile ante test, deseori. Din diagramă te orientezi și bănuiești cam cum stai cu anumiți suspecți…

Marius Tucă: Puteți să-mi spuneți un caz celebru…

Tudorel Butoi: Încă o chestiune Marius. Sunt alții, domnule nu e probă, zic ei, se strâmbă așa puțin atotștiutori, dar putem să-l coroborăm cu alte mijloace de probă. Alo! Nu poți să coroborezi probă cu indiciu. Indiciul orientativ este un indiciu, o bănuială, puțin mai sus de bănuială. Păi și o leg de probă? Proba se leagă de probă. Indiciul orientativ rămâne la nivelul primelor cercetări din urmărirea penală. Suficient de mult pentru că au loc mărturisirile ante-test deseori. Din diagramă te orientezi și bănuiești cam cum stai cu anumiți suspecți sau probleme și mai urmează discuția post-test. Ia să vă dau un exemplu.

În preajma unui an nou, aici în București cred că pe la Vatra Luminoasă pe undeva e găsită o femeie fără cap în casă

Marius Tucă: Care poate să fie mai importantă ca testul în sine.

Tudorel Butoi: Sigur. Domnule Tucă, în preajma unui an nou, aici în București cred că pe la Vatra Luminoasă pe undeva e găsită o femeie fără cap în casă. Cu capul tăiat, cu capul într-o parte, trupul în alta, sânge, vă da-ți seama, peste tot, de n-au ieșit șapte litri de sânge din corp. Lipsă butelia și un capot. Cine să omoare și să fure o butelie și-un capot? Un individ cu structura pretabilă la asta. Așa am făcut și noi și am luat astfel de indivizi selecționându-i din zonă și pe parcursul a vreo doi ani de zile am eliminat, am testat eu atunci foarte mulți…

Marius Tucă: Doi ani?

Tudorel Butoi: Doi ani. Păi la noi rămâneau cauzele…

Marius Tucă: Probe, nimic.

Tudorel Butoi: Probe, nimic.

Marius Tucă: Amprente?

Tudorel Butoi: Amprente nimic, n-am avut și atunci oamenii s-au justificat, am izbutit prin alte mijloace să-i excludem, inclusiv detectorul care nu le-a dat nicio speranță colegilor mei. Ăsta nu este, ăsta nu este, ăsta nu prezintă reacții.

Marius Tucă: Niciun indiciu, că despre asta vorbeam.

Tudorel Butoi: Niciun indiciu. După vreo doi ani mă trezesc cu ofițerii de la judiciar pentru că foarte mulți trăiesc și-i aduc aminte de speță și îi și salut, bă, am găsit unul dintre bănuiții pe care nu-i găsisem la vremea respectivă. Păi de ce nu l-am găsit? Băi, a fugit la muncă, l-am căutat prin județul Galați și Tulcea, unde știam că se… informativ, se angajase, n-am dat de el. dar acum l-au găsit niște cumnați de-ai lui și ni l-au adus. Deci iată-mi față în față u individul respectiv care înțelege să utilizeze dreptul de a fi testat la poligraf, iar colegii mei foarte bucuroși că l-au găsit și îl clarificăm și pe ăsta în sensul că poate îl eliminăm și pe ăsta. Erau orele cam 6-7, mai plecaseră polițiști, de regulă se pleacă de la 10 noaptea. Ce se întâmplă în cabinetul poligraf. Măi băiatule, cum te numești tu? Cutare. Mă cunoști? Nu. Nici eu nu te cunosc pe tine. Dar o împrejurare de care știi numai tu ne face să fim față către față. Ai urcat pe scări pentru că nu a mers liftul, da? Ei, și urcând tu așa pe scări ai văzut ce scria la primul etaj? N-am văzut. Păi acolo la primul etaj scria așa: Poliția economică. Da, el începea să se lămurească. Ai trecut pe urmă și ai ajuns la etajul doi, ce scria acolo? Parcă am citit tot de poliție. Poliție, mă, poliția pază și ordine. Mai sus poliția cercetări penale și aici la mine, la etajul patru 406 ce scria, mă? N-am citit. Păi îți spune eu, scria criminalistică, aici la etajul patru scria criminalistică. Ajutător așa pentru tine că te văd băiat simpatic eu îți pun încă o întrebare, știi câți locuitori are Bucureștiul? Dar serios, nu…

Marius Tucă: Da, absolut serios, îmi dau seama. Eu zâmbeam de stilul dumneavoastră profesoral.

Tudorel Butoi: Stilul nu se scrie prin cărți și prin tratate, se transmite experților pe care îi lași în urma ta. Zice, nu știu. Băi, eu, într-o zi fiind de serviciu pe capitală am luat mașina dispeceratului și am plecat prin București și am numărat la ei… știi câți sunt? Sunt 2 milioane opt sute de mii. Ăsta cu ochii holbați, omul și stupefiat, pentru că el se gândește bă, dacă mă duc, mă întreabă de crimă nu știu, nu cunosc, am fost plecat, am martori, am cutare, nici dracul nu-l întrebase de nicio crimă. Băi, și dacă din 2 milioane opt sute de mii te-am adus pe tine după doi ani la criminalistică tu nu procesezi în capul tău. Ptiu, fir-ar a dracului, avea o bască cu moț, a dat cu basca de pământ. Hai domnule să vă spun. Dacă nu era un cumnat de-al meu și a redat povestea. Dar vă dați seama cum picătură cu picătură s-a adunat în mintea omului o informație pe care a prelucrat-o cât era el de retard și a dat cu basca de pământ. Ia zi măi și au povestit ei, uite ne ascultă telespectatorii, cum poți să trăiești în viață. Era preajma anului nou, ajun, și mi-a povestit omul ăsta cum au mâncat un cozonac el cu cumnată-su și au băut două kile de vodcă. Păi poți mă să trăiești pe pământ într-o viață să bei două kile de vodca cu un cozonac? Care e sensul vieții tale? Au ajuns că le trebuia… hai măi să îi luăm butelia lui asta că era aia care gonea copiii care se dădeau pe balustradă, intrăm peste ea cutare… Când au intrat peste ea, femeia, cu o coadă de mătură, cunoscându-i derbedeii cartierului, a ripostat. Și i-au tăiat gâtul. Să vezi mai departe. Și unde e butelia mă? Butelia am dat-o la sifonarul din colț, era unul care știți erau cu sifoanele înainte de a apărea astea cu…

Marius Tucă: Știu, cum să nu.

Tudorel Butoi: Așa. Ne-am dus la ăla. Uite așa, așa, așa. Da domnule a venit nenorocitul cu o butelie, dar era învelită într-un capot, capotul femeii. Și eu cred că capotul ăsta îl mai am prin debarale, prin magazie, sunt la fel de dezordonat ca și Dincă, mi-aduc aminte ca azi. După doi ani am găsit capotul plin de sânge, plin de sânge. Se șterseseră ei, șterseseră… sângele victimei. Caz rezolvat beton nicio mișcare nici în stânga nici în dreapta, plecând de la poligraf. Dar eu nu m-am dus cu poligraful în instanță, da? eu m-am dus cu capotul, cu butelia, cu toate celelalte, cu declarațiile lui și l-au umflat și pe cumnată-său. Ia, vino măi încoace. Uite ce a zis Dumnezeu. Ai stat doi ani, doi Crăciuni liberi, acum nu mai, stai 20, și omul a dat fapta și toate s-au cuplat și așa mai departe.

Citește continuarea…

Citește și