INTERVIUL INTEGRAL | „Marius Tucă Show”. Tudorel Butoi, despre cazul Caracal: Sub nicio formă nu i-aș face lui Dincă testul poligraf. Persoanele în vârstă nu sunt recomandate – VIDEO

Psihologul criminalist Tudorel Butoi a afirmat miercuri, la emisiunea „Marius Tucă Show", că Gheorghe Dincă nu este obligat să facă testul poligraf, care nu e recunoscut ca probă în instanță și ale cărui rezultate ar fi oricum viciate din cauza vârstei criminalului de la Caracal.

Cazul Samoilescu, un caz incredibil. În cazul ăsta eu am testat

Marius Tucă: Ascultându-vă despre cazul ăsta și despre testul poligraf că nu a fost probă în instanță ci ceea ce a rezultat, a ajuns la capot și la asta, mi-am adus aminte, mi-ați povestit, au trecut 10 ani, nu-mi aduc aminte, tot așa cred că era cazul Samoilescu, studenta venită din Baia Mare, de unde era?

Tudorel Butoi: Fata venise de pe la Brașov pe undeva. Sigur că da.

Marius Tucă: Ăsta e un caz incredibil.

Tudorel Butoi: E un caz incredibil, în cazul ăsta eu am testat, de aia eu le spun ăstora, băi, nu băgați poligraful, zice îl băgăm în mijlocul celorlalte mijloace de probă. Măi oamenilor buni, ați văzut vreodată lădița cu mere, când ai tu mere frumoase de anul nou pentru familie, și ai un măr stricat. Dacă nu ești atent și să-ți mai verifici așa puțin lădița cu mere vei vedea că și ăla și ăla și ăla se alterează, se strică. Așa-i și cu asta. Acest Samoilescu a fost un psihopat. Psihopat sexual, taximetrist și ăsta.

Marius Tucă: Seamănă cu Dincă?

Tudorel Butoi: N-are crimă. N-are crimă omul, dar psihopat sexual.

Marius Tucă: Nu a murit fata care venise la Brașov?

Tudorel Butoi: Ba da, sigur că da, dar am vrut să spun, în testările poligrafe pe care eu le-am făcut și în portretul respectiv a ieșit tiparul acesta al psihopatului

Marius Tucă: Nu, dar știu că l-ați urmărit multă vreme și era o pistă falsă pentru că de fapt adevăratul criminal…

Tudorel Butoi: Pistă falsă, adevăratul criminal a fost altul, care adevăratul criminal între timp…

Marius Tucă: Stătea la Romană…

Tudorel Butoi: La Romană stătea, a mai omorât o fată.

Marius Tucă: Nu, pentru public prezentați…

Tudorel Butoi: Pentru public e în felul următor, că în timp ce Samoilescu stătea la pușcărie, un tânăr venea la Piața Romană alături de alți tineri și-și povesteau… Am observat și o chestiune extraordinară la foarte mulți dintre tineri fără busolă eu sunt foarte dezamăgit Marius, în statul ăsta în care ai libertatea de acțiune, să-ți faci firmă, să faci afaceri, să te duci la facultăți, să iei masterate, să te duci în multinaționale etc., uite acum, dacă plecăm de la 10, grupuri, grupuri de tineri stau și mint. Asta fac ei, stau la masă și mint, fagocitează timp, consumă băuturi alcoolice, vin cu idei fantastice, n-au muncă n-au serviciu, au două facultăți, n-au nimic… mă refer la ăștia pe care îi cunosc și îi știu. Bă, tu când muncești? A depus CV-uri, cutare și stau și mint. Există o plăcere hedonistă a se asculta, a fabula, mai trag și pe nas ca să fie îmbunătățită.

Marius Tucă: Dacă luăm societatea, în primul rând cred că statul român e în descompunere.

Tudorel Butoi: Într-o grupare din asta apărea un tânăr. Laitmotivul discuțiilor lui era proiectarea bărbatului și masculului, nu ești în spectrele mele principale dacă nu omori pe cineva.

Marius Tucă: Asta zicea?

Tudorel Butoi: Așa zicea el. Băi, du-te de aici cu sala ta și cu ce faci tu. Eu…

Marius Tucă: În timp ce Samoilescu era în pușcărie?

Tudorel Butoi: Da sigur că da.

Marius Tucă: Condamnat pentru o crimă pe care nu o făcuse.

Tudorel Butoi: Pe care nu o făcuse omul.

Marius Tucă: Păi cum a fost posibil domnule profesor.

Tudorel Butoi: Păi cum să nu fie posibil. E posibil datorită următorului lucru, domnule Tucă, și ne ascultă oamenii, am trăit dramele astea. Adevărul obiectiv, deci fapta ca atare o știe doar Dumnezeu, el o știe și cu făptuitorul, dar la manieră confuză. Ăsta mai uită mai cutare, depinde și starea în care a fost. Ăla e adevărul obiectiv. Noi ceilalți, societatea, justiția și toate instituțiile ne ducem la judecător cu adevărul juridic, adică ce am putut să găsim din probe. Și dacă adevărul ăsta juridic compus din declarații, din martori din expertize uite, poligraful îl duc probă și așa mai departe îi creează judecătorului convingerea că așa stau lucrurile îți dă  25 de ani de pușcărie și adevărul obiectiv e altul. Așa a fost posibil. Dar să revin la ăsta. Ăștia îngroziți: cum măi să omori. Da măi, eu mă duc în legiunea străină, mă voi bate prin Africa, voi omorî oameni și atunci sunt un adevărat bărbat și nu știu ce.

Marius Tucă: Era pe vremea lui Ceaușescu.

Tudorel Butoi: Pe vremea lui Ceaușescu. Într-una din zile venea autobuzul ofițerilor de poliție care trăseseră în Băneasa la trageri. O chestiune curentă, veneau oamenii la Capitală să-și curețe armamentul. În fața autobuzului un tânăr, disperat. Băi, vezi dracului, nea Tănase, mi se pare că era șofer să nu-l calci pe nebunul ăsta. De la distanță mare. A pus omul frână, a coborât jos. Ce e măi, nebunule, care e treaba cu tine? Veniți sus că e unul care are un cap de femeie într-un borcan. Ia vino măi încoace, coboară altul de la judiciar, ia suflă spre mine. E beat mort ăsta domnule. Dar altul, cred că nea Aurică Bolboacă să fi fost, oricum de pe la spargeri, Nicolae, băi ia stai puțin, ia vino măi încoace. Ce are ăsta sus? Are un cap într-un borcan. Repede, tu, tu, tu mergeți cu băiatul sus să vedeți despre ce e vorba. Și urcă sus și îl găsesc pe acest Romca, Romca e adevăratul făptuitor care a omorât fata din Brașov, dormind în pat beat, ridică cuvertura aia și dintr-un borcan din ăla baban de 20 de kile îi zâmbește un cap de femeie. Gata, luat, arestat…

Marius Tucă: Deci o omorâse și pe studenta care…

Tudorel Butoi: Stați puțin că nu s-a terminat. El când omorâse studenta, o decupa în baie, când a apărut iubita lui care avea chei pe garsonieră, tot. Ce faci Romca aici? Lumea iar ne ascultă și se îngrozește. Păi ce să fac, o tai pe una. Băi, ești nebun? Fă, mă iubești? Te iubesc, viața mea, pasiunea mea. Atunci pune mâna și ajută-mă. Hai decupează, fă, umple sacoșele, cutare, cutare și hai să le-aruncăm prin București. Că noi ne întrebam de ce aici la Tineretului, trebuie să detaliem lucrurile astea, aveam aruncat o sacoșe și intestinele pe un arboret, sacoșa era aruncată peste gard unde se joacă tenis. Și am avut un medic legist și a zis, atenție mare, aici este cineva care n-are forța necesară să arunce definitiv și a aruncat așa mai cu boltă și s-a… Așa a fost. Vreo trei pachete ea le-a dus. Pe aici pe la Nicolae Iorga, aproape de noi, pe undeva, gambele. La Spitalul Colțea am găsit capul și așa mai departe, sunt elemente pe care le putem discuta deoarece au fost judecate public. Nu mai sunt experiența protagoniștilor…

Marius Tucă: Ca și în cazul Dincă.

Tudorel Butoi: Ca și în cazul Dincă. Sunt lucruri care au făcut parte din experiența noastră socială, experiență tristă, toată compasiunea pentru familii, pentru toți ceilalți, dar astea sunt, să învățăm odată cu toții, preventiv, să ne formăm anticorpii respingerii unor asemenea comportamente grave.

Marius Tucă: Câți ani făcuse ăsta?

Tudorel Butoi: Cinci.

Marius Tucă: Trecuseră cinci ani?

Tudorel Butoi: Trecuseră cinci ani.

Marius Tucă: Samoilescu cinci ani degeaba în pușcărie pentru crimă. Cât mai omorâse între timp?

Tudorel Butoi: Ăsta, Romca ăsta al nostru era terorizat de prietena ajutătoare, vezi că ai venit târziu vezi că ai băut, vezi că te-am văzut cu Mariana, vezi că te dau în primire. A, păi ca să mă dai în primire, cel mai bun denunțător e ăla mort. Și-a omorât femeia care figura la noi ca dispărută, atenție și la dispăruți, posibil pentru chiuretaj clandestin, că știți cum erau timpurile, vremurile atunci. Și pe fișa asta se mergea și se căuta și capul ei era de fapt în borcan la Romca. Deci iată că lucrurile sunt posibile.

Marius Tucă: Și a avut doar două crime studentul?

Tudorel Butoi: Doar două. Atât am putut să-i demonstrăm. Bun, îl aduc la Capitală. Diamandescu l-a adus, generalul Diamandescu. Bă, stai de vorbă cu ăsta. Păi cine e ăsta? Păi ăla care a omorât-o pe Anca. Păi nu e în pușcărie domnule?

Marius Tucă: Cazul Anca, că așa era.

Tudorel Butoi: Nu e în pușcărie ăla? Că era clară treaba. Bă, cam nu prea e. Tu ești psihologul nostru, stai cu el de vorbă. Mi l-a adus înăuntru, parcă-l văd, o barbă, niște ochi albaștri, drăguț. Drăguț, artist, era prin anul șapte la arhitectura asta care se face în trei ani. Zăbovea el așa. Și i-am explicat, ai realitatea lui cine ești tu în momentul ăsta? Era și puțin sub influența alcoolului. Îl găsiseră beat și adormit. Cu evenimentele, cu arestarea, cu aducerea, cât a mai stat de vorbă cu șefii prin poliție acolo fiecare. La mine a fost într-o stare aptă de a fi abordat. Întrebare: Îți dai seama cine ești? Domnule, eu sunt student la cutare. Nu, tu ești un geniu, un geniu, din păcate, comparativ cu literatura dostoievskiană și așa mai departe, un geniu al răului, dar sclipești la fel ca un diamant. Ia povestește-mi cum a fost. Și când a auzit el că e un geniu al răului, această supralicitare a valorii lui, ne-a dat fapta cu toate amănuntele, adică biata fată venise în București, pentru că, vedeți dumneavoastră, nici legăturile cu Samoilescu… și acum vreau să devoalez aceste lucruri, să învățăm toți și societatea. Cu un an înainte, această frumoasă fată venise în București să se intereseze de locurile de la ASE, unde dorea să dea examen. S-a interesat ea despre ce este vorba era încă liceancă, apoi și-a luat tramvaiul ca să se ducă la gazda pe care o avea la Hala Traian pe undeva. În tramvai, Samoilescu Gheorghe, psihopat sexual. Am unsprezece declarații ale unor femei cu care a avut el contacte și de unde am dedus structura asta a lui.

Marius Tucă: Mai trăiește Samoilescu?

Tudorel Butoi: Măi, am înțeles că a mierlit-o bietul om.

Marius Tucă: Săracul.

Tudorel Butoi: Da, Dumnezeu să-l odihnească. Toți ne ducem, nu-i asta o problemă. 

Marius Tucă: Continuați că e foarte tare.

Tudorel Butoi: O agață. Trucul ăsta obișnuit al bucureștenilor, mâna peste mână, cutare, ce faci, nu ești din București, ești fată de o delicatețe deosebită.

Marius Tucă: Da, era foarte frumoasă.

Tudorel Butoi: Foarte frumoasă, da. Da, nu sunt. Dar ce cunoști din București? ASE-ul și unde stau la gazda mea. Domnule, facem o tură pe la Bucur Obor? Acum se deschide Bucur Obor.

Marius Tucă: Era 85-86?

Tudorel Butoi: Da, cam așa. Săpunul Vis, săpunul Ana, săpunul cutare lucruri frumoase, parfumerie, eu sunt șofer de taxi, cunosc vânzătoarele, îți vei alege, îți voi face cadouri, cutare. Acceptă fata, domnule. Acceptă fata, coboară la Bucur Obor.

Marius Tucă: Anca?

Tudorel Butoi: Anca. Se duc, văd, cumpără, cum se întâmplă într-o parfumerie. După care zice, dar nu vrei să urcăm noi sus la mine, am apartament, am cutare, am terasă, am nu știu ce. Fata acceptă. Apropo de fetele care sunt și care trebuie să aibă o atitudine relativ mai critică, mai… cunoaște-l pe om în mediul social, în sfârșit nu dăm lecții…

Marius Tucă: Să nu te urci cu un străin la el acasă până la urmă, abia îl cunoscuse.

Tudorel Butoi: Domnule, e greu de format cultura asta repede, să știți. În America nu se întâmplă așa ceva. Persoana străină este…

Marius Tucă: Persoană străină.

Tudorel Butoi: Persoană străină și am încheiat discuția. Urcă sus deci, deschide Samoilescu apartamentul lui, erau două camere într-un jaf, de era și linoleumul răsucit și, domnule, plângea în camera ailaltă un copilaș, unul dintre copiii ultimi ai lui. Plângea sărăcuțul pentru că nu era nici nevastă-sa acasă, el rătăcea prin tramvaie cu ale lui și copilul se trezise. Oricum, hai repede să facem sex că ar putea să vină nevastă-mea și cutare. Păi unde e măi terasa, luxul, cutare. Hai treci la aparate. Buf, buf o lovește pe fată. Fata inhibată de această chestiune groaznică ridică excepția de virginitate pentru că a văzut moartea, nebunul. Nu pot ceda deoarece am prieten, am iubit și sunt virgină. Atunci dă-mi lănțișorul, ia să văd ce mai ai pe tine, dă-mi ceasul, dă-mi brățara, dă-mi cutare și îi ia tot aurul.

Marius Tucă: Astea sunt toate probele găsite la Samoilescu.

Tudorel Butoi: Păi sigur că da. Pentru că în momentul în care Samoilescu a intrat în cercul de suspecți, a intrat datorită prietenului fetei de la Sibiu care l-a dat în primire din jurnalul intim al fetei.

Marius Tucă: A, ea scria.

Tudorel Butoi: Am întâlnit un tâmpit, i-am dat, m-a tâlhărit nenorocitul și ăsta e numărul de telefon. Iar poliția când a luat numărul de telefon și l-a întrebat pe Samoilescu, de… meseria, măi, văd aici telefoanele lui domnul Dolănescu, domnul Ispirescu, Kogălniceanu și așa mai departe, mai văd un telefon aici. Nu știu. Cum domnule, e telefonul din zona clienților tăi, pe ăștia de ce i-ai știut și pe dânsa nu o știi? Nu știu, o fi scris nevastă-mea. Ia cheam-o pe nevastă-sa. Ia scrie măi niște cifre pe aici, uite cum scrie nevastă-ta și uite cum scrii tu. E o fată pe care am cunoscut-o acum un an. Și a fost silit sub probă să dea evenimentele acestea pe care vi le-am relatat. Și în momentul ăsta între el, psihopat, și faptă s-a făcut legătura de către organele de poliție. Nu s-au dus așa de nebuni să-l bage în pușcărie pe un nevinovat.

Marius Tucă: La cât timp după faptă?

Tudorel Butoi: La un an după.

Marius Tucă: Nu, nu, la un an… Păi nu, între timp fata murise, fusese omorâtă.

Tudorel Butoi: Păi sigur că fusese omorâtă, dar după moartea ei la câteva săptămâni.

Marius Tucă: A, la câteva săptămâni.

Tudorel Butoi: Sigur că da, ne-a dat băiatul pontul, l-am găsit și așa mai departe. Dar ce se pune în discuție aici este faptul că apar jocuri de coincidență, sunt cele mai periculoase posibile. Cele mai periculoase. De exemplu, mai vreți să zăbovim pe caz?

Marius Tucă: Sigur că da.

Tudorel Butoi: S-au găsit în hipodrom brațele fetei învelite într-un pantalon. Pantalon uzat. Când Samoilescu a negat că știe că e telefonul și nu știu ce, imediat în jurul lui s-au făcut investigațiile respective. Experții de la traseologie ne zic, pantalon 52 talia I, pătat cu pete de motorină. Ce credeți că era tatăl lui Samoilescu? Instructor auto care folosea pantalonii respectivi din 52 cu I.

Marius Tucă: Avea aceeași mărime. Pantalonii erau ai lui…

Tudorel Butoi: Ai lui ta-su erau.

Marius Tucă: Erau ai lui ta-su?

Tudorel Butoi: Păi dacă ta-su era conducător auto.

Marius Tucă: Păi și cum ajunseseră la…

Tudorel Butoi: Păi Samoilescu i-a luat din debaraua lor. Deci ai tatălui lui Samoilescu.

Marius Tucă: Păi nu Samoilescu făcuse crima.

Tudorel Butoi: Nu făcuse crima dar o omorâse pe fată și ambalase picioarele cu vestimentație din casa lor.

Marius Tucă: Dar nu Samoilescu domnule profesor.

Tudorel Butoi: A, da, da, da, categoric, categoric, la Romca. Ce se mai găsește? Se mai găsește o sacoșă. Cu desen din ăsta de șah. În sacoșa asta, o cheie din aia de lăcătușerie, mare. Când fac legăturile ofițerii noștri întreabă elevii auto măi cu cine faceți? Cu cutare, cu cutare, păi în pauze el își ia o sacoșă mare, cu șah, și mănâncă omul liniștit la umbră. Ia vedeți între trei patru cinci sacoșe care e sacoșa? Asta. Deci așa se face recunoașterea de obiecte, nu te duci cu obiectul moț. Oamenii au recunoscut asta. S-a legat din nou de faptă. Ia să vedem cheia asta ce se poate face cu ea? cu cheia aia s-a deschis  ușa vilei, poarta vilei, gardului striat…

Marius Tucă: Unde stătea criminalul.

Tudorel Butoi: Unde stătea ăsta.

Marius Tucă: Undeva la Romană.

Tudorel Butoi: La Romană. Deci în felul acesta lui i s-au probat faptele, deci, indiscutabil…

Marius Tucă: Câți ani a primit? Mai trăiește?

Tudorel Butoi: Nu, el a fost cu onor, legislativul timpurilor respective…

Marius Tucă: A fost executat.

Tudorel Butoi: A fost executat, sigur că da.

Marius Tucă: A avut două crime. Ce profil avea Romca ăsta? Apropo de Dincă pentru că vreau să ne întoarcem.

Tudorel Butoi: Ne întoarcem noi la Dincă dar pe noi nu ne interesează profilul lui Dincă, că ne-ascultă lumea. Cu profilul lui Dincă făcut antefaptă nu avansezi nicio secundă.

Marius Tucă: S-a ajuns la ceea ce s-a întâmplat.

Sub nicio formă nu aș fi făcut lui Dincă testul poligraf sau nu aș face. Vedem ce vor face specialiștii.

Tudorel Butoi: Pe mine mă interesează să fac predicție pentru că toate faptele care țin de analiză comportamentală, atât în experiența americană din 1950 când au înființat ei serviciul pentru activități violente, studiul activităților violente, aceste analize comportamentale se fac inclusiv pe deținuți care deja sunt condamnați. Ia zi, cine ești, ce faci ca să-i fac profilul, se aplică teste psihologice și ce am făcut? Am îmbogățit colecția criminologică defensivă, pasivă  cu încă un element. Pe mine mă interesează ofensiv criminalistic  să văd ce pot să fac. Deci dacă Dincă e singur, dacă Dincă mai are fapte.

Marius Tucă: Ajungem și aici. Spuneți-mi, după dumneavoastră domnule profesor, credeți că lui Dincă ar trebui să i se facă testul poligrafic?

Tudorel Butoi: Nu. Mie dacă mi s-ar fi făcut o astfel de ofertă, sub nicio formă nu aș fi făcut lui Dincă testul poligraf sau nu aș face. Vedem ce vor face specialiștii.

Marius Tucă: Spuneți de ce.

Tudorel Butoi: Eu îi certific și îi consider niște mari specialiști care vor lua decizia cea mai înțeleaptă. Eu vorbesc de mine. Eu m-aș uita în metodologia de testare poligraf și aș vedea acolo persoanele în vârstă nu sunt recomandate a fi testate poligraf. Păi de ce nu sunt recomandate? Dacă omul e în vârstă, are 66 de ani, altfel stă cu inima, altfel stă cu reactivitatea termo-galvanică, altfel stă cu activitatea respiratorie-abdominală și așa mai departe, care sunt supuse proceselor de îmbătrânire și involuție și n-o să mai îmi dea mie diagramele cu care sunt eu… Domnule Tucă, eu am văzut cred că treizeci și cinci de mii de metri de diagramă, 35 de mii, faci înconjurul pământului. Și acolo eu am reperele în magazia mentală, cum e pulsul, ce înseamnă accelerație, ce înseamnă fibrilație, ce înseamnă o cădere de tensiune arterială, ce e stopul în respirație, ce este o respirație dilatată sau rarefiată, ce înseamnă respirație în trepte și așa mai departe, le visez pe astea. Pentru că eu am învățat tehnică poligraf de frică, eu când am venit din Iugoslavia de la specializări eram singurul în această țară. Și pe umerii mei cădeau responsabilitățile banilor investiți în instrucția mea și ale atâtor cauze cu autori necunoscuți pentru care se introdusese linia asta de muncă. Mie toți miniștrii din această țară mi-au zis Tudorele, de interne, toți. De ce, pentru că ei aveau în sprijin, îndrumare și control activitatea inspectorilor șefi, care inspectori șefi aveau cauze cu autor necunoscut și mă trimiteau cu poligraful opt ani de zile prin toate acestea să testez. Și mă întreba generalul, a ieșit bă cauza de la Târgu Mureș, dar cauza de la Alba? Da, a iești domnule general, după 11 ani am în fața mea persoana care mărturisește cum l-a omorât pe pădurar. Pentru lumea care mă ascultă, Vințu de Jos, Nergeș Viorel făptuitorul…

Marius Tucă: Dar le aveți pe toate în minte, incredibil.

Tudorel Butoi: Absolut tot, și Munteanu Constantin găsit cu toporul în cap.

Marius Tucă: N-aș vrea să fiu în locul dumneavoastră.

Tudorel Butoi: Știu. Sunt bântuit.

Marius Tucă: Am câteva întrebări legate de Dincă. Unu, de ce credeți că a mărturisit?

Tudorel Butoi: A mărturisit pentru faptul că într-o anume conjunctură pe care toți am văzut-o, presantă, poliție și așa mai departe, ca și cauză externă și bruma de conștiință la care s-a adăugat funcție de oportunitatea de a scăpa, domnule Marius, cât mai repede. Nu vedeți că și acum în strategia lui nu mai apare omorul, apare lovitura cauzatoare de moarte care este până în 7, 12 ani și la vârsta lui cu reducerea pedepsei și cu problemele de psihiatrie pe care le invocă și așa mai departe îi creează iluzia, speranța că va fi achitat.

Marius Tucă: Nu va fi. Va primi mult.

Tudorel Butoi: Vom vedea ce zice legiuitorul. Dar vreau să vă spun că aceste lucruri l-au determinat să mărturisească. Și atunci a dat fapta cum a fost sub imperiul rezervei interne emoționale, că pe parcurs el recunoaște fapta dar cu ingredientele astea, că m-a supărat, că am lovit-o, că nu știu ce…

Marius Tucă: Mă rog, aici sunt multe lucruri de discutat. În mare lucru a spus cam ceea ce s-a întâmplat.

Tudorel Butoi: Deci omul spune ce s-a întâmplat.

Marius Tucă: Avem un singur episod care nu a fost dovedit, acela cu ducerea anchetatorilor la Olt, la Dunăre și așa mai departe.

Tudorel Butoi: Domnule Marius, emisiunea asta e o emisiune interesantă pe care o facem noi, greu de suportat, greu de văzut, de auzit, dar are și elemente amuzante, să mă asculte numai specialiștii criminaliști. Păi băi frate, ce s-a întâmplat acolo, că zic unii percheziție, cutare, nu. Episodul ăla înseamnă conducere în teren. Deci tu îmi povestești mie întâi ce ai făcut cum ai făcut etc. și acum tu mă conduci în teren.

Marius Tucă: Nu reconstituire.

Tudorel Butoi: Nu reconstituire, conducere în teren. Și atunci, tu conduci în teren iar după tine sunt eu cu camera video, cu fotografiile și escorta să nu faci vreo poznă. În conducerea în teren făptuitorul este elementul principal el deține rolul activ, iar noi ceilalți suntem recuzita. Păi ce s-a întâmplat, povestește avocatul nu eu, că lucrăm cu materialele deconspirate până acum, zice domnule la un moment dat ăștia de la DIICOT, de la Parchetul General au zis că drumul e prea accidentat. Ce dracului, pe unde ne duci, pin drumul ăsta, prin hârtoape, s-a lăsat și seara. Hai să o luăm așa, să traversăm prin satul cutare, prin cutare și l-au dirijat ei pe nefericitul ăsta, pe alte drumuri mai convenabile, mai scurte, că tot la Olt cu Dunărea ajungem. Păi tot la Olt cu Dunărea dar e o… făptuitorul, stați puțin…

 Marius Tucă: Ăia au vrut să scurteze.

Tudorel Butoi: Să scurteze traseul.

Marius Tucă: N-au luat-o pe unde le-a spus Dincă. Cu toate astea…

Tudorel Butoi: Nu, cu toate astea ajungem într-un moment foarte important. Mulți nu l-au sesizat. Dincă s-a dat jos și a privit rătăcit pe acolo prin bălăriile alea, nu-i ăsta locul. Nu aici am aruncat fata, nu-i ăsta locul, nu mai mi-aduc aminte pentru că nu l-au lăsat să indice el. Pe traseul lui, s-a oprit traseul? Bun, unde ai aruncat?

Marius Tucă: Perfect corect ce spuneți, dar nu credeți că asta a fost prima lui intenție de a duce pe o pistă falsă?

Tudorel Butoi: Nu-mi dau seama, n-avem toate datele problemei.

Marius Tucă: Pentru că ulterior, cred, și-a schimbat declarația și n-a mai spus nimic despre Olt și i-a dus la sacul cu rămășițe undeva la liziera unei păduri.

Tudorel Butoi: Cenușa și oasele, da? Ei, dar ce părere aveți dumneavoastră de altă posibilitate, să mai fie și fata cu Oltul.

Marius Tucă: Există și posibilitatea asta, nu o excludem.

Tudorel Butoi: Să existe și fata cu Oltul. Și el a vrut despre fata cu Oltul să vorbească.

Marius Tucă: Să existe și a treia victimă.

Tudorel Butoi: Să existe și a treia victimă autentică. Zic ăștia care au făcut ancheta, domnule, cunoști fetele astea, să nu fie vreo greșeală? Cum să nu le cunosc domnule…

Marius Tucă: A, și i-au arătat poze.

Tudorel Butoi: I-au arătat două poze. Nu că pozele, două poze.

Marius Tucă: Luiza și Alexandra.

Tudorel Butoi: Păi și în instanță va zice, doamna președintă, la câtă bătaie am luat și la cât de confuz am fost, am recunoscut alea două poze.

Marius Tucă: Dar sunt celelalte două poze care se coroborează. 

Tudorel Butoi: Eu știu că se coroborează, dar nu trebuie să învățăm? Pune-i băi cinci poze să se uite la cinci poze.

Marius Tucă: E adevărat, s-a discutat foarte mult despre mărturisirea făcută polițistului de acolo care nu era din Caracal, care nu era, venise de la București, e o greșeală?

Tudorel Butoi: Toate astea sunt speculații și prostii.

Marius Tucă: Prostii, asta am zis și eu.

Tudorel Butoi: Putea să fie extraterestru polițistul. Polițistul te-a dus acolo și… la profilul genetic.

E deja o chestiune jenantă. Menținerea în viață a bietelor fete care creează speranță familiei, mai ales de către cei care au avut în față evidența uciderii acestor fete

Marius Tucă: S-a dus și până la urmă a mărturisit, a dat declarația care este în dosar. Am și eu, cum să zic așa, o părere dacă vreți, să nu spun mai mult decât atât, domnule, foarte mulți polițiști specialiști, polițiști, atenție, care au lucrat în poliție, mari dezamăgiri pe cazul de la Caracal. Care și-a dat cu părerea de pe margine, domnule profesor, nu vorbim despre alții.

Tudorel Butoi: Sunt de acord cu tine, chestiunea e în felul următor.

Marius Tucă: Care au crezut din prima, au spus că fetele sunt în viață, că au fost răpite, că sunt traficate și așa mai departe.

Tudorel Butoi: Asta e deja o chestiune jenantă. Menținerea în viață a bietelor fete care creează speranță familiei, mai ales de către cei care au avut în față evidența uciderii acestor fete.

Marius Tucă: Și probele ADN, știți că la noi am ajuns până acolo, și asta arată cât de rău am ajuns noi, statul român, până la urmă și România, în momentul în care tu negi probele ADN. Domnule profesor, știm bine ce înseamnă America peste tot în lume, proba ADN nu e regină, este absolut tot ce înseamnă probă în dosar.

Tudorel Butoi: Dar hai să discutăm și per a contrario. Era nebun ăsta, Dincă, să se îndrepte spre o pedeapsă mare spre care tu zici și să nu zică vino tu din Madrid și vino și tu din Austria, băi, dați-mi fetele încoace. Da? Sau la cât tărăboi e creat era posibil să zică Alexandra, sunt aici!

Marius Tucă: Serios, cred că e o bătaie de joc la adresa, la memoria…

Tudorel Butoi: Cele două omoruri sunt probate cert, merg în instanță, vor ține în ceea ce privește aprecierea judecătorului.

Marius Tucă: Domnule profesor, eu vă întreb pentru că sunt în stare să afirm, un astfel de prădător sexual și nebun, da, paranoia, cum să facă ăsta parte dintr-o rețea? Cine s-ar fi dat pe mâna lui Dincă, vorbim despre rețea, după aia la complici mai putem discuta. Nu era foarte clar că nu putea să facă parte un astfel de personaj dement dintr-o rețea?

Tudorel Butoi: Marius, ei nu diferă unii de alții. Aici e povestea. Nu diferă mult, acești traficanți…

Marius Tucă: Da, dar în momentul de față nu există nicio dovadă că el făcea parte dintr-o rețea.

Tudorel Butoi: Acești traficanți sunt o apă și-un pământ. Și îmi pare extrem de rău că anticipez, nu la nivel extraordinar, dar cred că foarte mulți dintre polițiști sunt băgați în combinații din astea pentru că…

Marius Tucă: Asta e adevărat, asta e România și știm ce se întâmplă, mai ales în orașe de provincie, de rețele de proxeneți, inclusiv cu copii, cu minori. Dar eu vă spun în cazul Dincă, avem măcar o singură probă că el făcea parte dintr-o rețea? Pentru că asta se vorbește de o lună și o săptămână de acum.

Tudorel Butoi: Nici nu mă interesează vreau să spun.

Marius Tucă: Până la urmă da, dar totuși…

Tudorel Butoi: Pe mine mă interesează omorurile și probarea omorului, asta sunt niște chestiuni mărunte care există și vor exista. Păi uitați-vă, capitalele lumii, orașele din Spania, mă rog, toate pline de prostituate, toate pline de traficarea prestației sexuale, fie de tip pedofil pentru că sunt dezrădăcinații ăștia mintali care au fixație pentru… și mare poveste să iei o fată amărâtă care n-are nici număr la poartă și să-i oferi posibilitatea legendată de a se face ea o fată deosebită, drăguță, n-au minte în cap. Vedeți dumneavoastră când zice ăla discernământul unei persoane începe de la 18 ani să fie luat în calcul. Pedofili sunt cu fetele astea 14 ani, 12 ani, 15 ani, făcute de cap, sunt prăduite, sunt vândute.

Marius Tucă: E adevărat. Eu mă întorc la asta. Nu am văzut nici măcar o singură probă din tot ce a apărut până acum că ar fi făcut parte dintr-o rețea.

Tudorel Butoi: Nici eu n-am văzut.

Marius Tucă: Cu complicii mai vedem. Dar nici acolo până în momentul ăsta nu există o probă care să arate că Dincă a avut complici. Domnule profesor, dar asta e tocmai din cauza faptului, mi-ați explicat la începutul emisiunii, prădător sexual. Animal de pradă.

Tudorel Butoi: Sigur că da.

Marius Tucă: Care își ia singur prada și o duce în vizuină.

Tudorel Butoi: Și o conspiră, o adăpostește.

Marius Tucă: De la mașina care era o adevărată capcană, cine intra acolo, mai ales fete de 15, 16, 18 ani nu mai puteau ieși, plus că folosea și forța până la lovituri cauzatoare de moarte. Dusul în vizuină, în acea casă a ororilor, în acea casă a groazei.

Tudorel Butoi: O să discutăm la școală despre…

Marius Tucă: Asta voiam, ce rămâne din cazul Caracal despre criminalul Gheorghe Dincă.

Tudorel Butoi: Rămâne profilul pe care îl va da analiza comportamentală autentică a specialiștilor care lucrează în el, o bogată lecție de criminologie, din nefericire mai puțin pentru clarificarea acestor trei întrebări pe care  ni le-am pus noi. Dacă a fost singur, nu ne spune nicio analiză comportamentală, dacă mai are fapte, nu ne spune nicio analiză comportamentală și vom mai vedea…

Marius Tucă: Asta, dacă are mai multe crime decât cele care sunt dovedite în momentul ăsta.

Tudorel Butoi: Și dacă are complici. Asta nu ți le poate da analiza comportamentală, care îmi pare atât de rău, e atât de frumoasă.

Marius Tucă: Apropo de ce a respirat în presă, câteva informații legate… din dosarul de la Caracal, profilul lui Dincă făcut de anchetatori, sub rezerva că este sau nu este din dosar, dar totuși v-aș ruga să ne explicați și să comentați asta. Pluralitate de victime, acte cu caracter repetabil. Aici mare lucru nu e de spus pentru că… victimele omorâte la intervale mari de timp. De ce se spune asta?

Tudorel Butoi: Ei vor să facă o predicție în sensul că anticipează că ar mai fi victime. Dar uite că îi contrazice asta.

Marius Tucă: Preocupat să nu lase urme pentru a comite noi fapte.

Tudorel Butoi: Sigur că da, asta există ca preocupare.

Marius Tucă: Dar cu butoiul l-au prins în…

Tudorel Butoi: Domnule ia să ne întoarcem noi la butoiul ăsta că și ăsta merită. Domnule eu când am fost tânăr locotenent…

Marius Tucă: Lucrurile sunt dovedite. De ce credeți că n-a avut timp să arunce resturile din butoi, de oase calcinate?

Tudorel Butoi: Nici n-a avut interes.

Marius Tucă: Dar aici ne întoarcem la o declarație incredibilă, o remarcă a dumneavoastră, a specialistului, și anume că erau zeci de nasturi de blugi în cenușa respectivă, ceea ce poate să arate o probă esențială legată de… câți nasturi să fi avut blugii Alexandrei să spunem?

Tudorel Butoi: Patru cinci nasturi.

Marius Tucă: E adevărat. Mai ales că erau găsiți acolo în butoi.

Tudorel Butoi: Erau în cenușă și între așchiile osoase.

Marius Tucă: Hai să mergem mai departe cu descrierea asta. Planul lui merge dincolo de uciderea victimei. S-a dovedit asta, s-a văzut în primul caz, da, cu rămășițele aruncate la liziera pădurii.

Tudorel Butoi: Da și probabil că vrea să acopere și ideea că este traficant și că nu neapărat prioritară este uciderea. Și eu zic că nu le-a adus pe fete ca să le ucidă, le-a adus pentru consumarea raportului sexual în interesul lui propriu.

Marius Tucă: Și mai departe?

Tudorel Butoi: Și mai departe urma să le traficheze, fetele n-au mai vrut, aceste două fete n-au vrut. Fetele acestea s-au opus. Fetele acestea s-au bătut cu prostălăul ăsta, ca dovadă sângele pe pereți.

Marius Tucă: Eu nu cred că era în stare să facă asta.

Tudorel Butoi: Să ce?

Marius Tucă: Să meargă mai departe după ce le-ar fi violat să le traficheze .

Tudorel Butoi: Marius, în cloaca care se numește orașul mic de provincie sărac acești tipi…

Marius Tucă: Ca să le traficheze local.

Tudorel Butoi: Local și dacă era loc pentru afară pe bani, premisele sunt legate de fetele pe care le are el în Italia etc., etc. Lucrurile sunt distincte.

Marius Tucă: Haideți să vă spun de ce nu cred asta pentru că aici vorbim de probe și eu m-am săturat de fake news. Vă dați seama că meseria asta a dispărut de o lună jumate apropo de toate fake news-urile și de toate informațiile false vehiculate la nesfârșit fără nicio probă. Păi dacă ar fi fost așa, nu credeți că ar fi fost victime ale lui Dincă care ar fi mărturisit că au fost violate după care au fost plasate și făceau parte din rețea.

Sunt patru-cinci fetițe sub 15 ani. Ele au mărturisit aceste lucruri la parchet și vom vedea care e soarta lor și existența lor acum. Se leagă într-adevăr de foarte multe chestiuni.

Tudorel Butoi: Iată că au apărut. Patru, cinci fete.

Marius Tucă: Au apărut mărturisirile, eu știu doar de una în momentul ăsta, a unei femei care a fost violată, avea 48-50 de ani.

Tudorel Butoi: Sunt patru-cinci fetițe sub 15 ani.

Marius Tucă: Eu nu știu asta.

Tudorel Butoi: În familie, dintre ei, pe acolo, și spun băi, Dincă, vezi că noi ne ducem la câmp, avem treabă cu lucerna cu nu știu ce…

Marius Tucă: Și o las și eu pe asta mică de 14 ani la tine, pe aici printre fiarele astea de repari tu. N-au apucat ăia să ajungă în câmp și a violat fata.

Marius Tucă: Deci dumneavoastră aveți informația că există…

Tudorel Butoi: Informația clară, dintr-o familie de romi, o altă fată.

Marius Tucă: Da, dar n-au fost traficate, au fost violate.

Tudorel Butoi: Vom vedea ce s-a întâmplat, ele au mărturisit aceste lucruri la parchet și vom vedea care e soarta lor și existența lor acum. Se leagă într-adevăr de foarte multe chestiuni.

Marius Tucă: Indiferența afectivă. 

Tudorel Butoi: Sigur că da. Ăsta este după Pinatel, lipsa simțului onoarei și milei, agresivitate, impulsivitate, nucleul personalității criminale a lui Pinatel se regăsește aici.

Marius Tucă: Da, că îl apucase mila să ia nu știu ce alifie pentru Alexandra și a uitat să o ia. Obsedat de propriile fantasme, tinde să comită același act până când se suprapune perfect fantasmei.

Tudorel Butoi: Da. Ăsta este tipul criminalului care nesatisfăcându-și hedonist primele acte, raporturi sexuale, rămâne cu ideea mai trebuia să fac asta, lasă la viitoarea victimă o să fac și asta și tot mereu rămâne dator.

Marius Tucă: Are ca mobil obținerea unor senzații extreme izvorâte din fantasme senzuale cu caracter pervers.

Tudorel Butoi: Deja sunt lucruri care se exagerează și sunt lucruri…

Marius Tucă: Da?

Tudorel Butoi: Sigur că da. Și sunt la copy-paste-ul altor criminali în serie. Pentru că nu au de unde să tragă aceste concluzii.

Marius Tucă: Asta ați explicat-o, căutarea unor senzații extreme de  dominare, manipulare și stăpânirea victimei.

Tudorel Butoi: Da, sigur. Distrugerea cadavrelor, distrugerea probelor și așa mai departe.

Marius Tucă: Ucigaș de tip borderline organizat, dar anumite situații îl fac să-și piardă sângele rece, să acționeze de o manieră neorganizată.

Tudorel Butoi: Păi ori organizată ori dezorganizată. Hotărâți-vă frate. Pentru că în practica americană avem tipul organizat, vă spune profesorul vostru, tipul dezorganizat și tipul mixt. Băgați-l la tipul mixt.

Marius Tucă: Bună ziua, din ce înțeleg, o întrebare și de la cei care ne urmăresc, Dincă nu a vrut să o omoare pe Alexandra. Întrebarea care mă roade este ce avea de gând să facă cu acel copil? După o săptămână dorea să o lase liberă, ați explicat și chestia asta de fapt.

Tudorel Butoi: Aici aș vrea să mai aduc o completare, păi când fata nu cedează la raporturile intime, când are iubit, prieten și știm ce înseamnă în adolescență să fii curată pentru iubitul tău și pentru iubirea ta, dacă le lăsa în viață acest…

Marius Tucă: Am văzut și cazul Anca, virgină, a fost doar jefuită.

Tudorel Butoi: Dacă le lăsa în viață, fetele astea două se duceau glonț, unde?

Marius Tucă: În secunda a doua la poliție.

Tudorel Butoi: La parchet și la poliție, păi sigur, Luiza la fel, e o fată instruită, o fată… deci are două accidente acest derbedeu, deocamdată mărturisite, probate și pentru care poate fi dus dosarul pentru ucidere de persoană. Unde e cadavrul, păi nu e cadavrul, dar fapta de ucidere a persoanei este demonstrată, la fel și în cazul lui Cristian, când fapta de ucidere este demonstrată. Așa spune legea, uciderea unei persoane. Păi nu v-am dat exemplul ăla cu patronul de pensiune din Austria, om cu bani cu tot felul, ce dorești și care are un ring de dans cât un stadion de fotbal unde vin tinerii și… este foarte interesant, Marius, acest caz.

Marius Tucă: Vă ascult domnule profesor.

Tudorel Butoi: Dansează tinerii, cutare, cutare. Dispare o fată, Gertrude nu mai este. În țările occidentale nu e prea mare chestie, mai întârzie pe la colege, pe la una pe la alta, sunt altfel de raporturi, nu te sperii așa dintr-una. Dar după vreo două zile familia întreabă unde e Gertrude, se întreabă și ceilalți colegi unde este și apar 11 declarații de tineri și tinere care în noaptea respectivă o invidiaseră pe Gertrude, deoarece când se duceau ele la corpul sanitar o vedea într-o atitudine nonșalantă, fumând, mâncând alune cu patronul. 11 declarații. Ducându-mă, făcând, am văzut-o pe Gertrude, râdea, juca cărți, cutare în biroul patronului care avea ușa întredeschisă ca omul să supravegheze lucrurile. Unde-i patronul? Păi patronul e plecat în Alpi, la schi, la cutare, la cutare. Deci se întoarce. Când vine patronul se găsește în portbagajul mașinii sale, printre schiuri, printre toate, Dumnezeu e cu ochii pe noi, pe nenorociții ăștia, un cerceluș mic atât. Vine sora lui Gertrude și zice uitați cerceii făcuți de mine și sora mea în aceeași zi. Ai mei sunt în urechi, unul este în portbagajul acestui nenorocit și unul e pe unde o fi capul ei. Ei bine, acest om nu a recunoscut niciodată fapta. 17 ani i-a dat justiția. Deci unde ai meciuri jucate, justiția…

Marius Tucă: Puțin. Și nu i-au găsit cadavrul.

Tudorel Butoi: Niciodată. Mulțumesc mult pentru prezența specială la o ediție specială, sunt convins că ne vom mai întâlni. Or să apară elemente noi și le vom discuta.

Marius Tucă: Mulțumesc mult pentru participarea la emisiune.

Tudorel Butoi: Cu mare drag Marius.

Marius Tucă: Aici se încheie Marius Tucă Show la Smart TV, țineți aproape.

Citește și