INTERVIUL INTEGRAL Marius Tucă Show. Valentin Stan, despre alegeri: Viorica Dăncilă va face, probabil, o figură mult mai bună decât se așteptă mulți – VIDEO

INTERVIUL INTEGRAL Marius Tucă Show. Valentin Stan, despre alegeri: Viorica Dăncilă va face, probabil, o figură mult mai bună decât se așteptă mulți - VIDEO
Publicat: 21/11/2019, 20:29

Marius Tucă: Nu vreau să intrăm într-o astfel de discuție domnule profesor pentru că un domn care era acolo rector nu lăsa să… când îi bătea Băsescu pe ăia în piață pe -20 de grade nu ne lăsa să punem o cameră să nu se vadă.

Valentin Stan: Adică ce-ați vrea domnule Marius Tucă?

Marius Tucă: Democrație.

Valentin Stan: Ați vrea ca rectorul Universității să nu facă și el ce trebuie?

Marius Tucă: Dacă s-ar putea.

Valentin Stan: Adică dacă s-ar putea să nu facă ce trebuie?

Marius Tucă: Da, dacă s-ar putea.

Valentin Stan: Sunteți un nihilist, sunteți un Bakunin doi.

Marius Tucă: Nihilist când s-a întâlnit cu Nihil în fața porții.

Valentin Stan: Dar nu cu Nihil Sine Deo, cu ăla nu s-a întâlnit.

Marius Tucă: Că ăsta nu mai avem de mult. Da, Dăncilă. Cum o vedeți candidat. Femeia asta, așa cum este, domnule, l-au băgat pe Dragnea la pușcărie, sănătate, la mulți ani, câți ani, da? Nu mai vorbim de ce, cum, discutăm lată dată că după aia suntem condamnați la statul de drept amândoi pentru următoarea sută de ani. A preluat partidul, a devenit președinte, și a candidat la președinție, cum vedeți ce s-a întâmplat până acum?

Valentin Stan: PSD-istule.

Marius Tucă: Da. Tăiați aici la montaj dacă se poate.

Valentin Stan: Domnul Tucă, este cineva, nu dau numele, în presă acum care, făcând așa o comparație între cei doi, îl numea pe Iohannis dictator cinic…

Marius Tucă: Da, și pe dânsa…

Valentin Stan: Impostor. Acum, nu dăm numele persoanei, dar vezi, asta e cu presa la români, nu prea știe ea cum e cu cuvintele, cum e cu conceptele. Păi ce e aia impostor. Impostor e cineva care se oferă, se livrează drept altcineva decât e.

Marius Tucă: Dar ea se oferă chiar, se livrează exact ceea ce este.

Valentin Stan: Hai să vorbim puțin despre Viorica Dăncilă.Viorica Dăncilă, eu am criticat-o pe Viorica Dăncilă foarte tare, inclusiv pe blogul meu, pentru povestea, apropo, de mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, am criticat dur poziția Vioricăi Dăncilă în această temă.Deci nu mă feresc…

Marius Tucă: Și acum susține aceeași chestie, a zis că se mai consultă, dar…

Valentin Stan: Mare greșeală. Nu mă feresc să o critic.

Marius Tucă: Da, da, ne întoarcem la subiect.

Valentin Stan: Vreau doar să spun că nu mă feresc să o critic și pot fi ușor identificate aceste nuanțe critice la adresa ei.Dar, uitându-mă la ea, Viorica Dăncilă nu s-a oferit niciodată drept un mare cărturar. Viorica Dăncilă face politică, în politică nu există impostori Marius Tucă. Democrațiile consolidate nu conțin în bagajul referențial termenul de impostor atunci când vorbim despre politică dintr-un motiv foarte simplu. Întotdeauna criteriile de evaluare a omului politic nu stau în competențe profesionale, nu stau în amplitudinea inteligenței sau a capacității profesionale, nu. Criteriul este numărul de voturi.De aia ajung fel de fel de nebuni…

Marius Tucă: Personaje.

Valentin Stan: Nebuni unii dintre ei în funcții mari, de aia ajung genii în funcții mari, de aia ajung profesioniști în funcții mari sau oameni de nimic în funcții mari în politică. Fiindcă acolo criteriul sunt voturile. Ați putea să-mi spuneți mie că un om ca Joschka Fischer care a fost vicecancelarul lui Gerhard Schroder, ministrul federal de Externe și care nu are studii superioare, era șofer de taxi, ba chiar în tinerețe putea fi considerat extremist de stânga, este un impostor? Sau e un impostor ăla care poartă broșă?

Marius Tucă: Mergeți prea departe și argumentația este excepțională.

Valentin Stan: Mă întorc la Viorica Dăncilă.Viorica Dăncilă este un om politic român care are, ca și noi toți, limitele ei, care are niște voturi în spate și care, întâmplător, la acest moment este președintele Partidului Social Democrat și candidează la funcția supremă conform Constituției în această țărișoară de vis. Dacă mă uit la prestația ei comparativ cu Iohannis, n-am nicio secundă a zăbovi să vă spun care e alegerea mea. Viorica Dăncilă. e un lucru care o desparte enorm de…

Marius Tucă: Trebuie să explicați asta, vă spun imediat și de ce. Sunteți profesor universitar. Dăncilă nu a fost scoasă din proasta satului. Hai să fim serioși. Și cu atât mai mult vine din partea unui profesor universitar și nu orice fel de profesor. O persoană care a fost publică în ultimii 20 de ani, care și-a argumentat pozițiile și vă rog…

Valentin Stan: Marius Tucă, un om politic pe care îl consider foarte mare și pe care îl cheamă Geroge W. Bush, omul care a câștigat alegerile în 2000, într-o confruntare cu Al Gore, este precedentul pentru Trump atunci când, iată, un candidat câștigă în pofida votului popular, pentru că Al Gore a avut votul popular în 2000, da? George W. Bush este președintele SUA în perioada cea mai grea a Americii din epoca modernă, este vorba de atacurile de la World Trade Center, da? În primii patru ani de mandat, a fost făcut în toate felurile. Știți care era apelativul cel mai frecvent care i se adresa? Moron. Moron în limba engleză înseamnă cretin.

Marius Tucă: Maimuțoi, de toate.

Valentin Stan: Ghici ce, domnul Tucă, a câștigat moronul al doilea mandat. Deci americanii, așa moron cum îl catalogau mulți, i-au dat voturile.

Marius Tucă: Mă enervez acum, bine că a fost Băsescu intelectual zece ani.

Valentin Stan: Da, da. Exact. Deci, despre ce, ca să parafrazez o televiziune unde sunt jurnaliști foarte bine potențați și care vorbesc așa, despre ce vorbim, despre ce vorbim? Nu spun numele.

Marius Tucă: Noi suntem liberi, puteți să spuneți. Da, și expresia asta, despre ce vorbim.

Valentin Stan:Poate cineva în această țară să-mi spună mie că este Viorica unfit pentru a se urca pe baza votului popular într-o demnitate în stat, în cazul de față cea mai importantă, doar pentru că îi scapă câte o sintagmă neînțeleasă cu gramatica română? Păi știți dumneavoastră câte formule agramate are domnul Andrei Pleșu? Eu le-am omologat la un moment dat. Foarte multe. Și nimănui nu i-a trecut prin cap să spună că e un impostor, mai ales că acolo e bine, într-adevăr, e bine să te uiți la credențialele academice, pe când aici te uiți la voturi.

Marius Tucă: Mai ales că e un vorbitor excepțional Andrei Pleșu.

Valentin Stan: Da, da. Dumneavoastră, domnule Tucă, nu vi s-a întâmplat să aveți…

Marius Tucă: Ba da, cum să nu.

Valentin Stan: Vi se întâmplă în fiecare zi, inclusiv pe post inclusiv la cursuri, oriunde.

Marius Tucă: E vorba și de tensiune și acum, dacă totuși, că sunt mulți care au comparat cele două…

Valentin Stan: Marius Tucă, scuză-mă că a venit vorba de Viorica Dăncilă,spuneam că e o mare diferență între ea și Iohannis pe care eu o apreciez. Dacă te uiți la Viorica Dăncilă, ce-a vorbit, nu discutăm de strategia electorală că e varză, deci ce a făcut în ultimele zile e vai de sufletul ei. Nu știu cine a învățat-o, nu mă interesează, dar dacă te uiți la ea, are o componentă de comunicare care livrează înțelegerea faptului că se exprimă sincer.Cineva ar putea să spună că aici e o exagerare. Există două lucruri, iau două țări importante cu democrații funcționale, două lucruri care sunt elemente de conduită în formula de, hai să spun, înțelegere, de aprehensiune, de fixare într-un spațiu electoral unde, nu-i așa, sunt generate diverse furii și forțe colective. E o bătălie continuă și întotdeauna există un base word, un cuvânt magic. Atunci când vrei să te îmbraci cu el, pozezi într-adevăr în reprezentant al unei voințe. Dacă e a poporului e bine, dacă e numai a ta, performezi cu ea. Ei, bine, în America, acest base word este legat de termenul compasiune, ideea de a fi aproape de suferințele oamenilor de a le înțelege necazul. În Franța, de pildă, the base word este cum să aduni poporul, cum să unifici națiunea.

Uită-te la ea, nu știe să disimuleze și nu știe să simuleze. Pentru că e o impostoare, într-adevăr, în politică nu se prea pricepe, spune și ea ce-i dă prin cap

Marius Tucă: Solidaritatea.

Valentin Stan: Exact. Acolo ești le reassambleur, în partea cealaltă ești compassionate, arăți compasiune față de oameni. Uitați-vă la Viorica ce tot vorbește. Acolo în limba ei simplă, întrebată două ore fel de fel de aberații ostile și după aceea plecând ea de colo, colo, lipa, lipa și încercând ea să mai vorbească, să mai atragă atenția, ea tot povestește de copilul ei, spune de oameni, cum a încercat ea să facă în așa fel ca oamenii să aibă mai puțin de suferit și ai putea să zici că e o strategie mincinoasă așa cum ne întâlnim în toate campaniile electorale din toate timpurile. Daruită-te la ea, nu știe să disimuleze și nu știe să simuleze. Pentru că e o impostoare, într-adevăr, în politică nu se prea pricepe, spune și ea ce-i dă prin cap. Uită-te la Iohannis, spune ce-i dă prin cap?

Marius Tucă: Discursul cu PSD-ul de o mie de ori în trei propoziții e clar că i se spune.

Valentin Stan: Nici eu nici dumneavoastră nu suntem activiști PSD. Ca să vii în conferință de presă, tu Iohannis, care te bați cu PSD-ul, am înțeles, care vrei să o strivești pe Viorica, să spui tu acolo că PSD-ul e anti-european și anti-american? Păi măi Titi, PSD-ul ăsta anti-american a dus România… ei sunt cei care au finalizat negocierile pentru aderarea la NATO, România intră oficial în NATO în 2004 sub Adrian Năstase.

Marius Tucă: Corect.

Valentin Stan: Că erau comuniști, că erau ticăloși, habar n-am, dar anti-americani nu pot fi dacă americanii i-au băgat în NATO. Și tot ăștia au finalizat negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Pentru că atunci când vine Băsescu, prietenul tău, când vine Băsescu în 2004 și câștigă alegerile, fii atent că eu fac asta la curs, sunt obligat…

Marius Tucă: Mi-ar plăcea să fiu la cursurile dumneavoastră.

Valentin Stan: Ești invitatul meu for ever. Vino marți de la ora 6 seara, facem o treeabă mișto. Când vine Băsescu votat de popor, foarte bine, poporul a vorbit, deci era president-elect, Năstase și cu Iliescu, pe vremea aia președinte, îl invită pe Băsescu la Bruxelles, că era un consiliu de iarnă și acolo se puncta finalizarea negocierilor de aderare. Băsescu se duce acolo lipa, lipa, cum îl știi, era invitat, ăștia au fost gentleman, au zis e președintele țării în următorii câțiva ani, hai să-l invităm și pe el acolo. S-a dus el frumos acolo, povestea asta s-a ținut cred într-o clădire a Comisiei Europene, știi, darera un Consiliu European, și Băsescu s-a dus acolo, a văzut pe ușă cred că scria European Commission ceva și el aflase că se duce la Consiliu Eurpean, nu prea a fost el lămurit unde s-a dus și când l-au întrebat ăștia a zis ceva că a fost la Consiliul Comisiei Europene sau o chestie de genul ăsta. Deci a rămas de pomină. El multă vreme după aia confundând Consiliul European cu Consiliul Europei.

Marius Tucă: Europarlamentar, ce vrei mai mult.

Valentin Stan: Acum e europarlamentar, acum cred că știe. l-au dus ăia de mână, da? El, multă vreme, le-a confundat săracul. Bă, dar nimeni nu i-a spus că e impostor. Și, s-avă Domnului, ce-a făcut Traian cu această țărișoară. Ce zici?

Marius Tucă: Păi, a creat sistemul în 10 ani.

Valentin Stan: Nu cred că el a creat sistemul. Eu cred că prin el sistemul a acaparat tot ce mai era de acaparat.

Marius Tucă: Pentru că oricum acaparase încă dinainte.

Valentin Stan: Sub el însă s-a desăvârșit, da?

Marius Tucă: Iar următorul președinte, nu dăm nume pentru că nu vreau să…

Valentin Stan: De parcă nu știe toată lumea.

Marius Tucă: Nu dăm nume, călcâiul lui Ahile, sistemul a preluat președintele, nu cum s-a întâmplat cu anii dinainte.

Valentin Stan: Este absolut evident. Am și eu o întrebare, Marius Tucă să presupunem că o rudă de a ta face curat într-o casă și tot făcând ea acolo curat în casă, măi, proprietarul casei trece în neființă știi că sunt în biologic… și după ce trece în neființă tot uitându-se în coșul de gunoi știi pe care l-a tot aruncat, gunoiul nu coșul, vede acolo niște documente, ok. Și văzând niște documente zice băi Titi hai să fac și eu ceva cu documentele astea și vine la tine și spune bă Marius uite la ce m-am gândit eu și tu zici da bă e o idee bună, și faceți voi cu documentele alea o treabă, bineînțeles îi luați magazia, că erau niște documente prin magazie, stăpâniți pe magazia decedatului cum ar veni, pe urmă vin niște băieți de la statul de drept și zice bă e fals în acte și îl condamnă pe copilul ăla de mingi care dusese actele de la tine la ruda ta, zice bă e condamnare penală, fals în acte și tu rămâi cu magazia nu știu câți ani? Fiind civil? Adică civil în sensul de curat, cuget și simțiri, în sensul ăsta. Deci poți să rămâi liber în natură în felul ăsta?

Marius Tucă: Dar, apropo de tot ce s-a întâmplat și vorbim despre Traian Băsescu, cine l-a executat și de ce atât de târziu? Cazul Petrov, cum vă explicați…

Valentin Stan: Mi-a plăcut asta, zice atât de târziu.

Marius Tucă: Da, păi bine știam…

Valentin Stan: Bine atunci fii atent, îți dau o mână de ajutor.

Marius Tucă: Era secretul lui Polichinele, mi-am adus aminte… se mai întâmplă, nu numai la Dăncilă.

Valentin Stan: Domnul Marius Tucă, la un moment dat îți aduci aminte perfect, o doamne care acuma a dispărut din atenția publicului, pentru că știi că s-a întâmplat treaba cu Sorina, a venit treaba iată Caracal-ul, acum iată e campanie electorală și ar fi fost în continuare pe prima pagină, o cheamă Elena Udrea. Doamna Elena Udrea în perioada ei de glorie face o călătorie la Paris.

Marius Tucă: Dar cu, împreună cu Alina Bica.

Valentin Stan: Sigur, păi cu cine? Și când ies ele așa din hotel lipa, lipa, lipa, păi cică le face cineva o poză, cred că tu erai…

Marius Tucă: Un ștraif mai degrabă.

Valentin Stan: Nu, tu făceai poză nu?

Marius Tucă: Eu de când mă știu fac poze la Paris.

Valentin Stan: Nu, tu făceai. Să îți mai spun ceva, am aflat eu așa că niște jurnaliști l-au urmărit pe Mircea Geoană când se duceau la Vântu și au făcut niște poze.

Marius Tucă: Da.

Valentin Stan: Dar nu se vedeau clar.

Marius Tucă: Jurnaliștii?

Valentin Stan: Da, mă, jurnaliștii, mi- a spus un domn acum de curând, unul Sebastian Lăzăroiu, a povestit cum s-a întâmplat, erau niște jurnaliști… bun ok, deci ne întoarcem la Paris da? La Paris cineva îi face niște poze doamnei Udrea și după povestea asta domnul Băsescu se supără foarte tare și cere, cui crezi? SRI-ului o analiză.

Marius Tucă: Aici m-a luat un pic cu…

Valentin Stan: Știu, SRI-ului, cu Maior cu Coldea, le cere să rezolve această problemă, cine ce a făcut poze și amenință cu destituiri și așa mai departe. Până aici ok?

Marius Tucă: Perfect, un pic m-am speriat când a fost vorba despre SRI, dar mi-am revenit.

Valentin Stan: Deci povestea s-a scurs pe jgheab, a intrat în pământ, apa s-a evaporat, Băsescu ca de obicei și-a terminat mandatul, nu a apucat să destituie pe nimeni și după ce și-a terminat mandatul, întrebat fiind, a explicat: „păi nu puteam să îl destitui pe Coldea că nu puteam, ar fi trebuit Maior să facă treaba asta”, deci Băsescu nu îl putea destitui pe Coldea care culmea săracu a fost destituit, eliminat, deunăzi dar probabil de Helvig. Bun ne întoarcem, deci…

Dacă vreți să vă decriptez în totalitate, povestea cu Petrov nu are legătură cu Băsescu. E un avertisment pentru altcineva

Marius Tucă: Fac o mică paranteză aici dacă îmi dați voie să vă țineți ideea. După ce nu a mai fost președinte, nefiind în public și fără să fie în lumina reflectoarelor și întrebat că nu putea, în fiecare zi într-un birou în care se întâlnea cu cineva, nu vreau să spun numele, spunea: dă-mă, fi-m-ar sau îmi iau gâtul că trebuia atunci într-o secundă să îi dau pe toți afară să îi destitui.

Valentin Stan: Și tu mă întrebi pe mine de ce atât de târziu a venit treaba cu Petrov?

Marius Tucă: Dar eu nu întreb pentru mine.

Valentin Stan: De aia, pentrucă băieții ăștia au fost așa, treaba cu Petrov vine acum când nu i se mai poate întâmpla oricum nimic lui Băsescu.

Marius Tucă: Au trecut cinci ani, domnule Stan, de asta întrebam de ce așa târziu, că puteau să îl rezolve cu Petrov chiar atunci când au rezolvat-o pe Udrea în ultimul an de mandat.

Valentin Stan: Dar între acești oameni există asemenea încrengături de interese, iar ei știu atât de multe unii despre alții încât tot ce poți să faci și asta numește-o cum vrei, avertisment, plată târzie, setlings scores, este să scoți pe piață o mică bijbirică gen Petrov care oricum nu îl afectează cu nimic.

Marius Tucă: Mai vedem.

Valentin Stan: Nimic.

Marius Tucă: Sigur?

Valentin Stan: Deci nu i s-a întâmplat nimic după atâția ani și acuma să vă spun ceva domnule Tucădacă vreți să vă decriptez în totalitate, povestea cu Petrov nu are legătură cu Băsescu.

Marius Tucă: Ziceți că nu?

Valentin Stan:E un avertisment pentru altcineva.

Marius Tucă: Pentru?

Valentin Stan: Oare pentru cine?

Marius Tucă: Dar uite că la asta chiar nu m-am gândit.

Valentin Stan:De aia Petrov e mic și neconsistent, de aia Petrov nu îl lovește pe Băsescu.

Marius Tucă: Că al nostru candidat, al nostru candidat la președinție acuma, pe numele dânsului Klaus Werner Iohannis ar fi putut în viața dumnealui să…

Valentin Stan: Știi care e diferența dintre noi doi? Tu spui nume când eu tac.

Marius Tucă: Păi eu sunt ziarist, nu analist.

Valentin Stan: Să îți fie de bine.

Marius Tucă: Eu trebuie să argumentez cu nume și prenume, nu pot să spun „ un domn a trecut strada pe roșu”, eu trebuie să spun cine este domnul.

Valentin Stan: Ghici ce, tu ai zis.

Marius Tucă: Da, aici chiar că m-ai pierdut pe câmpiile Elizee.

Valentin Stan: Deci am putut să fiu și eu de folos cu ceva în emisiunea asta.

Marius Tucă: Da, dar acum mi s-a aprins un beculeț că nu vorbește dânsul, dumnealui, candidatul nostru al tuturor despre revoluție, că tot vorbim despre comunism, comuniștii când e vorba despre revoluție, zilele revoluției și până atunci în afară de meditații, ghinion, genială, merităm. Merităm foarte mult ghinion și în următorii cinci ani, dar nu spune nimic, da.

Valentin Stan: Deci mai gândește-te…

Marius Tucă: Nu, eu nu mai dorm la noapte.

Valentin Stan: Pentru cine trăim…

Marius Tucă: Domnule profesor eu sunt o fire sensibilă, eu la noapte nu dorm, dacă apar documentele despre dânsul?

Valentin Stan: Încă nu.

Marius Tucă: Dacă apare zic, nu am spus că acum, susțin că nu.

Valentin Stan: Vi se pare că e vreo premisă să apară eu cred că…

Marius Tucă: Din potrivă am putea spune sau din contră ca în bancul ăla celebru.

Valentin Stan: În condițiile în care eu nu știu despre cine vorbim, dar dumneavoastră știți.

Marius Tucă: Am spus mai mult pentru mine, pentru că la montaj se taie totul. Domnule Stan, dumneavoastră credeți că vă las cu dezvăluirile și cu argumentația la Dăncilă, tot tai, mărunt.

Valentin Stan: Domnule Tucă, dumneavoastră sunteți așa de naiv încât să aveți impresia că se taie ceva?

Marius Tucă: A, nu se mai taie nimic, se dă totul? Și Coldea mai are putere?

Valentin Stan: O da.

Marius Tucă: Și USR mai are, adică a fost cu s-a zis?

Valentin Stan: Dar cine credeți dumneavoastră că îl va da jos de pe cracă?

Marius Tucă: Nu el? El cu mâna lui, eu te-am făcut eu te omor, pe permisa asta? Luminați-mă eu am venit de la Caracal, criminalii.

Valentin Stan:Nu avem nevoie să luminăm nimic, deci USR a venit cum a venit și de o dată cineva a găsit pe câmp o valiză.

Marius Tucă: Alta?

Valentin Stan: Păi Valiza cu biletul Barna. Păi aia cum crezi că…

Marius Tucă: Păi da, dar nu l-a rezolvat Coldea pe Barna… tacit?

Valentin Stan: Există într-adevăr această filozofie că între băieții ăștia sunt diverse grupuri, grupulețe care luptă care…

Marius Tucă: Nu e adevărat?

Valentin Stan: Ba da e adevărat, dar întotdeauna știți principiul vaselor comunicante, aici este…

Marius Tucă: Da când comunică vasele între ele practic.

Valentin Stan: Pentru că întotdeauna este mai mult de apărat, e în totdeauna mai mult de apărat ceva în comun, decât să ne sfădim unul cu altul.

Marius Tucă: Păi în cazul ăsta ce spunem noi este exact ce am spus și cu Cristoiu.

Valentin Stan: Este give and take.

Marius Tucă: Give and take, take away. Apropo de în curând pentru că lucrurile se stabilizează în ideea asta, mai ales dacă iese candidatul nostru, domnule Stan…

Valentin Stan: Al dumneavoastră.

Marius Tucă: Al nostru, al poporului.

Valentin Stan: Așa da, dumneavoastră al poporului da.

Marius Tucă: Noi dacă vom continua să discutăm și o să facem asta o să părem cumva un program de comedie extraterestră până la urmă.

Valentin Stan: Nu, mă asigur eu că băieții o să zică doar comedie.

Marius Tucă: A da? Adică să ne lase doar pe comedie.

Valentin Stan: Nu aveți șansa cu extratereștrii.

Marius Tucă: La trustul nostru facem un canal de comedie și de educație, ideea e că ne putem reprofila, de fapt cum era după ce ieșeau ăia de la…reeducare, îmi cer scuze pentru inconvenient dar chiar ăsta era termenul. O să trecem la un subiect foarte greu, vizita lui Iohannis, nu că am avea ceva cu vizita lui în America, dar îmi place discursul și mai ales îmi place scriitura dumneavoastră, adică eu am fost cucerit și absorbit de curajul pe care îl aveți, sunteți profesor universitar totuși.

Valentin Stan: Da și? Ce am făcut?

Marius Tucă: Ce ați făcut? O să vadă poporul, o să afle în seara asta cu punct și cu virgulă și cu punct. O să dăm o imagine să ne aducem aminte de acum 18 ani ce tineri și ce frumoși eram și nu s-a schimbat nimic domnule profesor. O să dăm imaginile.

Valentin Stan: Nu s-a schimbat nimic cu noi.

Marius Tucă: Cu noi, normal, în rest s-a schimbat

Valentin Stan: Deci nu aveam moralitate.

Marius Tucă: Acum 18 ani, incredibil.

Valentin Stan: Da, fabulos. Nu îmi vine să cred.

Marius Tucă: Încă un pic și se fac 20 de ani. Nu am avut de lucru și colegii mei Gabi și Lucia, fetele cu care lucrez eu aici, mi-au dat un material, dumneavoastră chiar ați scris în vara asta, 29 august 2019, pe valentinstan.com, sunt cuvinte grele, aspre și probabil că… noi nu avem treabă ci CNA-ul că nu suntem pe televiziune și probabil suntem pe cablu până una alta, da? Deci pot să citesc orice, poate doar așa să ne aștepte cineva în fața blocului și să ne dea, că nu cred că vine cineva să ne ia. Scrieți niște lucruri despre vizita asta de pomină în Statele Unite că nu știu cu care să încep, aș începe cu introducerea articolului, Iohannis în SUA, securiști și diplomați, rețeta vizitelor istorice și spuneți așa: rețeta vizitelor istorice este simplă. Șeful statului mergea undeva, nu contează unde. Nu are importanță că îl cheamă Ceaușescu, Iliescu, Băsescu sau Iohannis, e o mână de securiști proști, de regulă consilieri, ziariști, moftangii, sinecuriști, vivandiere politice, șmenari ieftini, analiști de poncifuri, votat de ziare și televiziuni, intelectuali contrafăcuți în retortele securității, dar recunoscuți în țară și în afară. Din suita inevitabilă și tutelară a prezidentului și amesteci bine cu tămâia unsuros insidioasă a lingușelii fetide tipice profilului moral al românului etern. O să îți iasă un amestec de gargară oțioasă și infectă cu care românii se spală pe față în fiecare zi de când i-a strămutat Dumnezeu pe pământ. Nu văd altceva iar între Caracal și Săpoca să dădăcesc o altfel de delicatesă la umbra televiziunilor omnisciente și obediente față de zeii securității. Cine sunt zeii securității?

Valentin Stan: Acuma după ce am stabilit că în emisiunea asta doar o singură persoană nominalizează, puneți întrebarea asta?

Marius Tucă: Deși unele dintre ele se sfădesc de ochii lumii cu așa zisul stat paralel trudind din greu pe tarlaua acestuia. Da și apropo de vizita spuneți aici, din perspectiva dumneavoastră și aici trebuie să ne ziceți ce și cum, spuneți așa și securiștii ies, se plimbă prin SUA și îi învață pe proști cum e cu politica înaltă. Despre vizita din acest an al lui Iohannis în Statele Unite ale Americi aș putea să scriu un roman de 1000 de pagini, nu am timp și nici chef, așa că acest text nu va excela în explicații, dar va fi perfect accesibil cititorilor inteligenți și avizați care vizitează constant acest blog. Cititorilor ocazionale le recomand să își ia informațiile de la consilierii prezidențiali de politică externă. Unii dintre ei sunt foarte activi în mediile jurnalistice sau direct de la securitate. Să le luăm pe rând, vizita lui Iohannis în SUA are trei motivații principale: 1. Consolidarea poziției de ambasador la Washington pentru Maior, ghici de ce? Aici trebuie să îmi răspundeți. 2. Întărirea relației dintre securitate și puterea politică din SUA, prin intrarea primei pe piața electorală americană pentru prima oară Biden, pentru prima oară și extrem de riscant pentru România. 3. Simularea asigurării unei platforme de câștigători în alegeri pentru Klaus Iohannis pe care securitatea a încetat să îl mai sponsorizeze politic, credeți că a încetat? Eu nu cred, păstrându-l totuși, e adevărat dar asta nu înseamnă că nu l-a mai sponsorizat, printre opțiunile sale valabile de câștigare a alegerilor din România în caz că opțiunea favorită se dovedește neconvingătoare, ghici care e aia?

Valentin Stan: Ghici care e aia? S-a dovedit vreuna neconvingătoare și a fost…

Marius Tucă: Dan? Barna? Nu cred.

Valentin Stan: Postarea am scris-o în august.

Marius Tucă: Știu, nu voi aborda motivațiile vizitei în SUA, mă interesează aici doar ce a obținut președintele nostru prin întâlnirea cu Trump. Iohannis a nuanțat pentru 6 august 2019 o agendă penibil de vagă încropită pe genunchi pentru o vizită agreată de americani în ultimul moment la solicitarea lui Maior. Așadar? Explicați-ne și nouă care suntem poporul, mai prost pregătit, mai puține informații.

Valentin Stan: Aștept întrebarea.

Marius Tucă: Întrebarea care este. Întrebarea este de ce întărirea în funcția de ambasador a lui Maior, fost șef al SRI?

Valentin Stan: Păi, cine am spus noi că în țara asta a cumpărat rachetă Patriot?

Marius Tucă: Ei dânșii, dumnealor, nu pot să îmi permit să…

Valentin Stan: Atunci nu crezi dragă Marius că este…

Marius Tucă: A, pentru continuarea și pentru cumpărarea

Valentin Stan: Nu pentru cumpărarea…

Marius Tucă: Ba și cumpărare că or să fie și altele.

Valentin Stan: Sigur, dar asta e doar o mică parte, deci o mică parte.

Marius Tucă: Deci nu ca să îl cheme vreodată pe Maior înapoi cineva.

Valentin Stan: Păi povestea e de un an de zile, povestea cu așa-zisul Parlament care nu știu ce spunea președintelui și…

Marius Tucă: Iar el, Iohannis, era la masă cu Trump și cu Iohannis.

Valentin Stan:Mai bine mă întrebai altceva, cum lupta Tăriceanu cu statul paralel, punându-l pe Meleșcanu ministru de Externe?

Marius Tucă: Cum putea el mai bine…

Valentin Stan:Care cică Meleșcanu încerca să facă memo ca să îl recheme Iohannis pe Maior. Ce ai zis?

Marius Tucă: Nu era cerneală simpatică, sunt memo și memo, acuma trebuie să înțelegeți.

Valentin Stan: Da eu înțeleg,dar ideea că cineva ne poate lua drept proști pe noi sigur eu pot lua ca atare, dar nu te supăra pe mine Marius că nu mă scald în ea.

Marius Tucă: E adevărat dar aici aveți un discurs despre proști și dați un exemplu din literatura universală că e mai bine să fii prost, cred că din Dostoievski dacă nu mă înșel.

Valentin Stan: Care spune multe.

Marius Tucă: Păi da spuneți că mai bine proști …

Valentin Stan: Nu, lasă că mai bine așa ca să pară… am mai avut chestia asta că mă contrazic eu.

Marius Tucă: O variantă de a îi aduce cu picioarele pe pământ pe politicienii noștri ar fi anularea votului sau neprezentarea la urnă, credeți domnule profesor Valentin Stan în boicotarea turului doi și neprezentarea la urnă?

Valentin Stan: Nu, nu există așa ceva.Într-o democrație nu poți să dai un astfel de semnal și mai mult ca sigur un astfel de semnal nu va găsi niciodată ecou, pentru că oamenii merg la vot nu pentru că le spune cineva anume,sigur pot fi oameni care alcătuiesc…

Marius Tucă: Referendumul împotriva lui Băsescu…

Valentin Stan: Sigur au participat pentru că simțeau că trebuie să facă asta, nu pentru că i-a chemat cineva anume.

Marius Tucă: Nu, dar el a boicotat chestia asta, mă rog.

VS : Cine a boicotat?

Marius Tucă: Băsescu.

Valentin Stan: Păi și?

Page 5 of 5

Details [details]

Maior se consolidează și nu e vorba de personajul Maior, acolo este vorba de o stare de agregare a României ca reprezentare în SUA

Marius Tucă: Păi nu tocmai aveți dreptate, era un argument, mai departe. Legat de Maior și de ce ați spus aici.

Valentin Stan: PăiMaior se consolidează și nu e vorba de personajul Maior, acolo este vorba de o stare de agregare a României ca reprezentare în SUA. Este canalul care acum se întărește pe relația cu America pentru că tot ceea ce ține de instituțiile legitime ale statului a fost, sau au fost demagnetizate, pa. Acuma rețeaua e de altă natură, network -ul funcționează…

Marius Tucă: Întărirea relației dintre securitate și puterea politică din SUA, prin intrarea primei, adică a securității românești, pe piața electorală americană, pentru prima oară și extrem de riscant pentru România.

Valentin Stan: Hai să discutăm din perspectiva asta, uite de pildă știi al cui e terenul pe care este Ambasada SUA?

Marius Tucă: Da.

Valentin Stan: Bun, unde e personajul?

Marius Tucă: La Londra.

Valentin Stan: A, spune-mi și mie cine poate…

Marius Tucă: Păi aici eu pun întrebările, păi mă întrebați domnule profesor, mă simt ca un elev scos la tablă și sunt foarte prost pregătit, nu m-am pregătit.

Valentin Stan: Dar ajungem unde trebuie, da? Cine crezi tu că poate aranja unde să fie locația Ambasadei SUA?

Marius Tucă: Titi.

Valentin Stan: Titi.

Marius Tucă: Mă pricep și eu la întrebări.

Valentin Stan: 2. Știi cine a venit la Titi să inaugurăm Ambasada? Deci un băiat pe care îl cheamă Beau Biden ?

Marius Tucă: Aoleu. Da.

Valentin Stan: Așa… nu.

Marius Tucă: Unul dintre băieții lui Biden.

Valentin Stan: Și cine era consilier la băiatul de la Londra?

Marius Tucă: Fostul șef al…

Valentin Stan: Nu, era celălalt băiat al lui Biden. Ăla de care zice Trump, că băi e ceva în România.

Marius Tucă: Care e și în Ucraina.

Valentin Stan: Care e și în Ucraina și de unde crezi tu că are Trump informațiile astea, i le-ai dat tu? De unde Tucă tu crezi că au băieții ăia informații? I le-ai dat tu?

Marius Tucă: Eu? Păi eu am fost plecat din localitate, îmi pare rău, am fost trei zile în Vama Veche.

Valentin Stan: Ca și Viorica cu statul paralel și fusese plecată. Deci prietene înțelegi…

Marius Tucă: Păi da, dar ce pot să remarc la articolul și discursul dumneavoastră, că e foarte periculos pentru România, asta mi se pare și simt.

Valentin Stan: Nu discursul meu e periculos…

Marius Tucă: Nu, ce a făcut securitatea și anume livrând informații acolo.

Valentin Stan: Eu nu am dat nume.

Marius Tucă: Păi nu, vedem ce se întâmplă acum chiar astăzi este audiat omul lui Trump și spune că Giuliani.

Valentin Stan: Decie naiv cel care crede că în momentul în care avocatul personal al lui Donald Trump vorbește de matrapazlâcuri în România și are informații despre așa ceva, aceste informații le-a căpătat în piață la Berceni cumpărând cireși și căpșuni pentru nepoțeii din Bronx, deci nu de acolo sunt obținute aceste informații.

Marius Tucă: Și este foarte periculos pentru România.

Valentin Stan: Da,e foarte periculos,pentru că există la acest moment…

Marius Tucă: Păi e periculos și pentru Iohannis nu?

Valentin Stan:E pentru România. Iohannis nu există, Iohannis este un personaj care vine și pleacă așa cum a venit și a plecat Băsescu și urmează câțiva ani după aia, dar pericolul aici este că americanii, când spun americanii mă refer în general la establishment-ul politic american, sunt foarte atenți la forțe, puteri, țări, guverne, care fac lucruri de felul ăsta și care se consideră la Washington că afectează.

Marius Tucă: Afectează și se dau parteneri strategici.

Valentin Stan: În America nu trebuie take sides din competitorii politici, pentru că e periculos pentru tine în primul rând, nu pentru America.

Marius Tucă: În contextul integrărilor și organizațiilor naționale, mai este discursul național de actualitate? Și dacă da, este un motiv suficient pentru a vota Dăncilă? Întreabă cineva.

Valentin Stan:Cred că argumentul suficient pentru a vota Dăncilă este să te uiți atent la Klaus Werner Iohannis. Discursul național e perfect valabil peste tot.Hai să ne uităm la domnul Trump, hai să ne uităm la domnul Macron, care sigur învelește în această textură europeană o serie întreagă de proiecții pe care le face, dar dacă te uiți exact la politicile franceze, vezi povestea cu muncitorii din afară, vezi cu tot ceea ce ține de modul în care…

Marius Tucă: Sunt naționale spre naționaliste.

Valentin Stan: Exact, iar asta nu e rău, faptul că vrei să îți servești țara, să îi aperi pe a tăi, este un lucru recunoscut și respectat în Uniunea Europeană, extremismul e altceva. Bătălia trebuie dusă aici, bătălia trebuie dusă cu euroscepticismul care dinamitează și dizolvă structurile comunitare, bătălia trebuie dusă cu intoleranța și cu ceea ce înseamnă la ora actuală plasarea ideii naționale în detrimentul minorităților, în detrimentul celor de altă etnie, de altă religie, de altă cultură. Aici e cultura. Nu cu ceea ce consideri a fi, datoria ta de a te bate pentru poporul tău.

Marius Tucă: Corect, s-a schimbat lumea? Cum vedeți asta?

Valentin Stan: Da, sigur că da. Nu că s-a schimbat lumea, atâta vreme cât America părăsit poziția de primă democrație a lumii, atâta vreme dragă Marius Tucă, eu făceam la cursuri, dădeam exemple de pildă și îmi face plăcere să îți spun și ție, exista în timpul administrației Obama o serie întreagă de… mă rog exista o situație legată de războiul cu terorismul internațional și au fost momente teribile în închisoarea la Guantanamo unde teroriști care erau închiși acolo, prinși de armata americană au fost supuși la suplicii, nu îți dau exemplu concret pentru că este foarte ofensiv față de multă lume, mă refer concret la ce s-a întâmplat, dar fără a identificat exact ce li s-a întâmplat acelor oameni, pentru că așa e corect, chiar dacă nu suntem pe televizor. Și după ce așa ceva s-a întâmplat și era vorba de modul în care a fost desacralizat Coranul la Guantanamo, lucru foarte periculos pentru oricine are credință islamică. Știi ce s- a întâmplat după ce presa a dezvăluit asta? Și nu orice presă, News Week a dezvăluit asta, au izbucnit mișcări în tot Orientul Mijlociu, în toată lumea arabă, au murit oameni, acolo s-a întâmplat un declic teribil pentru că oamenii au simțit nevoia să reacționeze la această teribilă informație și în conferința de presă la Casa Albă, în conferința de presă la Casa Albă purtătorul de cuvânt al președintelui adresându-se presei spune: nu se poate să se întâmple așa ceva mai ales că s-a aprobat că informația prezentată de News Week era falsă și News Week avea acolo un corespondent care a reacționat către purtătorul de cuvânt de la Casa Albă și i-a spus așa: înțeleg cumva că voi Casa Albă vreți să îi spuneți presei ce să scrie? Ce crezi că a făcut omul ăla, care era purtătorul de cuvânt al președintelui în contextul în care întreaga Americă fusese pusă într-o situație teribilă pentru că News Week promovase o informație falsă care a dus la o rebeliune peste tot în lumea arabă și islamică, a spus că nu, nu pot să fac asta, nu asta vreau să spun, vreau să spun că mi-ați creat o situație teribilă și gândește-te la America de azi a lui Donald Trump care postează mare afiș cu trenul Trump care trece peste CNN, care dă afară jurnaliști din conferințele de presă, deci America s-a terminat ca model de democrație, iar lideri politici de tipul lui Emanuel Macron au ajuns să spună în conferința de presă, noi la ora actuală am rămas singura putere democratică din lume. Deci este o mișcare teribilă ce repoziționează structuri față de care România este nu numai apropriată, dar față de care România gestionează împreună cu aceste puteri un destin comun, noi trebuie să fim foarte atenți cum jucăm această carte. Iar la noi se merge orbește pe mâna americanilor. Tu mă cunoști mai bine decât orice, pentru că am făcut acele emisiuni în care eram singuri împotriva tuturor pledând cauza americană…

Marius Tucă: Și ai mers cu americanii, m-ai scos din minți, nu o să te uit vreodată.

Valentin Stan: Și pot să spun acum că e o eroare teribilă care se face astăzi la nivelul establishment – ului politic românesc, eroare care va costa grav poporul român.

Marius Tucă: Și de aici și faptul că nu ești de acord cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Valentin Stan: Aici m-am aflat exact pe aceeași poziție, sigur cu alte argumente, pe aceeași poziție pe care s-a aflat și Iohannis, Iohannis s-a opus, dar ce pot să spun foarte scurt aici,este evident că Dragnea a dorit să recupereze din susținerea americană în bătălia cu Iohannis, fără să înțeleagă faptul că această susținere americană se dă acum, se livrează pe alte canale pe care nu le controlează. Și a încercat poziționându-se alături de americani pe teme de controversă teribilă în spațiul internațional, cum ar fi de pildă mutarea Ambasadei unui stat, oricare ar fi ăla, de la Tel Aviv la Ierusalim.Asta este o eroare pentru că ei nu cunoșteau, sau poate dacă cunoșteau nu li s-a explicat ce înseamnă asta, că sunt rezoluții ale unor consilii de securitate care interzic acest lucru. America își poate permite să încalce regulile consiliului de securitate, România nu, pentru că e America. America mâine dacă nu mai vrea să sponsorizeze ONU, ONU se desființează ca organizație, ori tu țară membră UE se tot invocă de către proști și securiști. Uite bă Ungaria deschis reprezentanță diplomatică, nu, un birou comercial, nici o legătură cu reprezentanța diplomatică, ungurii sunt șmecheri, fac un joc șmecher gândit de băieți deștepți. Și acum au blocat decizii ale Uniunii Europene care condamnau poziția americană că ai legale implantări evreiești în teritoriile palestiniene, de asemenea chestiuni de care se ocupă consiliile rezoluțiilor de securitate, dar ungurii joacă deștept și nu pun toate ouăle în același coș de plastic cu găuri prin care intră vârfuri de tablă. Aici trebuie să joci deștept, dacă te uiți la ce a vorbit Iohannis când l-a înscăunat pe marele dumneavoastră colaborator, ghid spiritual, călăuză, Bogdan Aurescu, erou de la Haga, ăla care a pierdut 20% din (…) României și fost declarat erou.

Marius Tucă: Aici suntem de aceeași părere 100% și atenție cu o imagine atât de umflată și omul lui Iohannis pus acolo ca să rezolve.

Valentin Stan: Deci l-a înscăunare dacă iei documentul oficial transcript o să vezi că Iohannis îi numără universul, galaxia în care stăm noi începând cu parteneriatul strategic cu SUA, NATO și Uniunea Europeană e pe locul trei, Marius noi ne integrăm în UE, noi suntem membri în Uniunea Europeană, nu în federația americană, sunt bătălii comerciale cu SUA ca să îți dau numai cel mai minuscul, dacă minuscul are grad de comparație aspect din această confruntare care se prefigurează la acest moment, da America e parte din civilizația occidentală, da America e țara lider în NATO care nu mai există din 2003, băieții ăștia încă mizează că vine NATO să îi apere, nu o să îi apere niciodată NATO. Documentul invocat, tratatul de la Washington, articolul 5 este gol de conținut, acolo scrie și pentru proști, că așa l-a scris America, noi vă apărăm după cum credem de cuviință, if it is necessary, ce crezi despre asta? Că sunt obligați să o facă? Nu. Ideea că ne apărăm cu asta de ruși, care ruși nu au nici un fel de intenție să îți facă ție ceva, nu au voie, nu îi interesează, rușii care își reconfigurează strategic relațiile cu lumea, inclusiv în Europa. Germania ia gaze de miliarde cum spune Trump de la Putin, iar Emanuel Macron când a venit acum și a spus ce? Băi NATO e în moarte cerebrală, i-aș mai spune ceva, trebuie să reconfigurăm relația cu Rusia, Macron merge la Moscova, stă lângă Putin în conferință de presă, fi atent aici, am pus asta acolo și Putin îl ascultă pe Macron și Macron zice: da noi avem o relație cu SUA, adică îi spune lui Putin știi trebuie să fim atenți. Și Putin spune: Emanuel, înțeleg că aveți, condiționările voastre cu america, dar știi dacă te gândești la securitate relaxează-te, te apărăm noi. Deci lumea a ajuns aici.

Marius Tucă: Apropo de americani și că tot vorbim, cum ți se pare mandatul ambasadorului SUA la București, Hans Klemm parcă îl cheamă, cum ți se pare?

Valentin Stan:E ambasadorul SUA, Marius. El a fost pus aici de Obama, ar fi trebuit să plece de mult, pe lista scurtă a lui Trump nu avea ce căuta aici, problema a lor a fost că, ghici ce, România nu existăMarius…

Marius Tucă: Dacă mă mai jignești încă o dată va trebui să întrerup emisiunea, adică nu e nici măcar bătaie de joc, nu există și atât.

Valentin Stan: Așa. De abia aștept să o întrerupi, poate cine știe, începem alta. Deci Marius, România nu există, să încetăm cu această aberație în care noi avem impresia că am conta, sigur dacă noi am avea niște lideri, niște oameni într-adevăr de stat, care să joace rolul unei țări care poare să fie a șeasa sau a șaptea putere a populației…

Marius Tucă: Suntem niște slugi perfecte prin mentalitate și prin execuție, nu?

Valentin Stan: Așa că procedurile în Senat pentru validarea ambasadorului pentru România au trenat pentru că pe nimeni nu interesează.

Marius Tucă: Pentru că li se… pentru că li se… pur și simplu.

Valentin Stan: Și, nu te supăra, de ce ar fi altfel?

Marius Tucă: Mă deranjează că există foarte mulți angajați ai statului care dețin funcții publice care se prezintă la ordin sau nechemați de nimeni la Ambasada Statelor Unite.

Valentin Stan: Și asta te deranjează?

Marius Tucă: Foarte tare. Și acum, nu știu, în noua orânduire, Sică, cum îl cheamă, mandolină, alias Ludovic Orban, cred că noul ministru al justiției, fostul, s-a dus și a avut o întâlnire cu ambasadorul american.

Valentin Stan: Orice platformă politică în această țară…

Marius Tucă: Să nu mă jignești, te rog.

Valentin Stan: Nu. Orice platformă în această țară care dorește să fixeze personaje mai mult sau mai puțin grotești în funcții de demnitate publică trebuie să-și fluidizeze raporturile cu marea putere americană, care habar n-are de ei și pe care n-o interesează câtuși de puțin ce fac acești nefericiți.

Marius Tucă: Știam că vei ajunge la jigniri.

Valentin Stan: Așa că ei își fac în continuare meniu, sperând că America va afla câtuși de puțin…

Marius Tucă: Că ei există.

Valentin Stan: Da.

Marius Tucă: Nu o să afle niciodată. „Mult respect pentru domnul profesor. Cum se numește cursul pe care îl predă domnul profesor Sta?”.

Valentin Stan: Sunt mai multe cursuri pe care le predă domnul profesor Stan.

Marius Tucă: Vă rog să spuneți domnule profesor.

Valentin Stan: Dar eu predau cursuri de istoria integrării euroatlantice, predau cursuri de studii de securitate, predau de asemenea…

Marius Tucă: Pe ce sunteți specializat.

Valentin Stan: Asta e specializarea mea.

Prezența rusă în România ever nu va fi niciodată mai puternică decât prezența americană

Marius Tucă: „Cum scăpăm de ăștia, dacă mai avem vreo șansă”, e o întrebare care…

Valentin Stan: Răspunsul e cel mai simplu, nu scăpăm. ȘI îl sfătuiesc pe acest distins domn care ne scrie sau doamnă să își aloce resursele pentru ce poate să facă mai bine pentru familia lui pentru copiii lui într-un context dat. Ideea că România poate, într-un fel sau altul, să treacă de acest baraj sonic, nu, asta nu.

Marius Tucă: „Credeți că prezența rusă în România este mai puternică decât cea americană”?

Valentin Stan:Prezența rusă în România ever nu va fi niciodată mai puternică decât prezența americană chiar și atunci când investițiile ruse în România vor fi de un milion de ori mai mari decât investițiile americane.

Marius Tucă: „Mult respect pentru domnul profesor”. Sunt mai mulți oameni care întreabă despre cursurile dumneavoastră. „Mulțumesc pentru ocazia pe care mi-ați dat-o să-l ascult pe domnul Valentin Stan de care nu mai știam nimic. de prea mult timp”.

Valentin Stan: Îi mulțumesc pentru…

Marius Tucă: Eu mulțumesc pentru participare, ne apropiem de două ore de emisie. Noi cu Uniunea Europeană cum stăm?

Valentin Stan: Prost. Foarte prost. Dar, sigur, când spun prost, foarte prost, ar trebui să țineți puțin secvența. În Uniunea Europeană, dacă vorbim de o țară membră ceea ce contează este capacitatea de a-ți negocia poziția cu precădere în Consiliul European pentru a obține maximum pentru poporul tău.Dacă te uiți la Klaus Werner Iohannis și nu o să intrăm acum în detalii că n-avem timp și te uiți pe pozițiile publice, pentru că nu am acces la ce face el în spatele ușilor închise, nu știu, dar dacă te uiți pe pozițiile lui publice și astea sunt poziții de Consiliu European, și am să-ți dau un exemplu foarte simplu, ca să mă înțelegi exact, să luăm o temă foarte fierbinte, Brexit-ul. Deci fii atent aici, încă o dată, nu putem intra în detalii, e ceva fascinant. În 2016 este referendum în Marea Britanie, în acest referendum, britanicii decid cu acea majoritate firavă să părăsească Uniunea Europeană. La vremea aceea șeful Guvernului britanic, David Cameron vine, deci înaintea referendumului, vine în fața Uniunii Europene și spune așa, ajutați-mă să țin Marea Britanie în Uniunea Europeană. Îți dai seama, toată lumea voia să rămână Marea Britanie în Uniunea Europeană. Și Europa zice, bine, ce vrei? Și ăsta spune asta, asta, asta, asta, adică cere niște derogări…

Marius Tucă: De la ce avea de făcut.

Valentin Stan: Niște derogări de la tratate practic, pentru că ăștia mergeau cu adâncirea integrării, Marea Britanie nu vrea să fie parte la povestea asta, și atunci pentru ca David Cameron să poată să meargă în fața electoratului britanic și să le arate, uite băi ce am obținut eu de la Uniunea Europeană, deci e ok să rămânem acolo, nu vă fie frică. Problema lor principală fiind cea legată de muncitorii cetățeni europeni care accesau piața munții în Marea Britanie unde se află sute de mii de români. Președintele României va participa în contextul ăsta în Consiliul European la negocieri pentru configurarea unei platforme de concesii către David Cameron…

Marius Tucă: Și către Marea Britanie.

Valentin Stan: Care să se aplice în sens de modificări în tratatele primare dacă Marea Britanie ar fi spus în referendum da, rămânem în Uniunea Europeană. Până aici e ok? Ce se întâmplă aici, strict? Și poate o să discutăm o dată treaba asta. În negocierile cu pricina, șmecherii de la Uniunea Europeană includ restricții de accesare a pieței muncii în Marea Britanie, atenție, care se aplicau nu numai în Marea Britanie, inclusiv în țările de pe continent. Au folosit povestea cu Brexit-ul…

Marius Tucă: Ca să facă asta peste tot.

Valentin Stan: Exact. Și asta îi loveau pe români în primul rând ba chiar au și specificat, atenție…

Marius Tucă: Sunt câteva milioane.

Valentin Stan: Fii atent că se aplică acelor cetățeni europeni în caz de influx masiv de forță de muncă din alte țări ale Uniunii rezultat al unor lărgiri recente. Pe bune? Adică nu era vorba de italieni, că ăia nu s-au lărgit, ăia sunt fondatori, dar nu era vorba nici de alte țări care sunt mai de mult membre. Deci ce au făcut băieții ăștia? Eu făcut setul de concesii, în care printre altele, multe altele, apărea și această situație care îi lovea dramatic pe cetățenii români. Ce crezi că a făcut Iohannis? Crezi că a observat asta? Nu, nu a observat-o.

Marius Tucă: Păi a observat ceva până acum?

Valentin Stan: Nu, n-a observat nimic, niciodată. Dar el a negociat, cică. A negociat pentru români. Nu știi povestea cu austriecii care au tăiat alocațiile, treaba asta s-a întâmplat recent, acum un an, a tăiat alocațiile pentru muncitorii cetățeni europeni, e vorba în primul rând de români, deci ne afectează direct, și atunci Meleșcanu a ieșit puțin, băi, o să mergem noi la Curtea Europeană de justiție… Ai mai auzit ceva de treaba asta? E moartă în păpușoi. Pe negocierile astea unde, cică, Iohannis a negociat pentru români. A mers și în Parlament și a spus Parlamentului, uau, am negociat pentru români. Românii sunt ok. Acest pachet de concesii, atenție Marius, nu a intrat niciodată în vigoare. De ce? Pentru că englezii la referendum au spus că vor să iasă și automat toată povestea a căzut. Dacă însă povestea asta ar fi rămas împreună cu multe altele ne-ar fi afectat masiv. Oricum ne afectează masiv și așa. Pentru că,din nou, s-au livrat românilor minciuni legate de statutul lor în Marea Britanie de acum în colo. A ieșit din nou Iohannis și a spus am rezolvat. N-a rezolvat nimic, n-a negociat nimic, totul i s-a pus pe masă și a semnat dedesubt. Eu nu neg, că au fost momente probabil acolo când vreun român mai isteț, că nu știu ce echipă de negociatori au ăștia, să fi ridicat niște probleme lui Iohannis. Ghici ce s-a întâmplat?

Continuă în pagina 3

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Suferința ascunsă a lui Gabriel Cotabiță. Dezvăluiri tulburătoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...