Marius Tucă: Nimic.
Valentin Stan: Nimic.
Marius Tucă: Ne apropiem de două ore de emisie și te-aș ruga pe final să-mi răspunzi pe scurt la câteva întrebări. Una dintre marotele și unul dintre punctele forte în campania susținută, nu știu dacă au avut rezultate, susținută de Klaus Iohannis – justiția, statul de drept. „Ați vrut să subjugați justiția, Dăncilă tu ai fost acolo, statul de drept, eu am apărat statul de drept”. Cum răspundeți la asta?
Valentin Stan: Deci, este o aglutinare destul de barbară, aș spune eu, de filosofii diverse în care, în esență, Iohannis vrea să spună așa, ăsta e mesajul lui în clar: „Voi ați vrut să reformați (între ghilimele) sistemul judiciar ca să-i scăpați pe penali”.
Marius Tucă: Corect.
Valentin Stan: E, în momentul în care vii cu așa ceva, dă-mi voie să spun că ai de a face doar cu un slogan ieftin electoral pentru proști. E tot ce pot să spun. Pentru că atâta vreme cât anumite modificări pe care le-a făcut Dragnea, care Dragnea are păcatele lui mari, inclusiv la capitolul ăsta, ce a vru el să strice în sistem dar unele dintre aceste modificări au fost validate de Curtea Constituțională.
Marius Tucă: Au fost impuse de Curtea Constituțională.
Valentin Stan: Toate erau impuse pentru era vorba aici, în mod evident, de a pune în aplicare decizii ale Curții Constituționale care fuseseră neglijate ani în șir și pe care în guvernarea lui Cioloș la un moment dat s-a invocat, iată, le aplicăm și a modificat în draci prin ordonanță de urgență tot ce ai vrut în sistemul judiciar român. Acum, oamenii s-au supărat, pe bună dreptate poate, dar în esență, ideea de a simplifica totul în formula eu sunt apărătorul statului de drept, tot ce ați vrut voi să faceți este o nenorocire, este, în cel mai bun caz o minciună sfruntată, în cel mai bun caz.
Marius Tucă: „Excelentă observație domnule profesor, vedeți vreo șansă de a schimba Constituția, respectiv sistemul de guvernământ? Ce credeți că ni se potrivește mai bine republica prezidențială sau parlamentară, monarhie sau nu cred că s-ar pune problema?” Omenii își pun tot felul de probleme.
Valentin Stan: Tot felul de probleme. Eu ți-aș spune următorul lucru, apropo de această întrebare, și, sigur, n-aș vrea să te mâhnesc. Dar vreau să spun următorul lucru în anul 1990…
Marius Tucă: Mi-aduc aminte bine, am intrat în presă, fac 30 de ani.
Valentin Stan: Exista un om în puterea vârstei. Marius, era cel mai important personaj istoric din lume.
Marius Tucă: Participant la cel de-al doilea război mondial.
Valentin Stan: Era singurul supraviețuitor…
Marius Tucă: Ca șef de stat.
Valentin Stan: Ca șef de stat, omul în fața căruia, atunci în 1990, că până în ultima clipă de viață, acel om dacă s-ar fi întâlnit cu președintele SUA sau cu președintele Rusiei, acei oameni s-ar fi înclinat.
Marius Tucă: Nu eram pregătiți.
Valentin Stan: Ascultă-mă.
Marius Tucă: De acord, dar nu eram pregătiți.
Valentin Stan: S-ar fi înclinat în fața lui…
Marius Tucă: Pot să spun și eu, recunosc mai târziu, am recunoscut asta.
Valentin Stan: El nu se înclina decât în fața lui Dumnezeu. Acest om, tu spui că nu eram pregătiți, atenție, ai dreptate Marius, nu eram pregăti. Dar eu spun că omul ăsta a existat iar Românii au optat pentru Iliescu la vremea aia. Pentru Iliescu Ion și pe urmă pentru cine mai vrei tu, pentru Băsescu Traian, pentru Iohannis și așa mai departe, da? deci în momentul în care ai un astfel de popor mulțumește lui Dumnezeu că faci parte din el și ia-l așa cum e. Întrebările astea sunt bune dar într-un conclav de înțelepți, nu aici. Să-ți mai spun ceva apropo de noi românii, eu eram ca și tine în 90 pe aici prin viață.
Marius Tucă: Eram reporter de teren, da.
Valentin Stan: Au făcut țărăniștii și ei prin februarie 90 o treabă acolo în piața Victoriei, demonstrația aia.
Marius Tucă: 12 ianuarie.
Valentin Stan: Așa, corect. Îți povestesc ce am văzut cu ochii mei. Am văzut și eu acea demonstrație, a venit Coposu și pentru că poporul român, poporul român întotdeauna e suveran, poporul român întotdeauna are dreptate, poporul român s-a strâns acolo, încă mai erau muncitorii de la IMGB de la 23 August și a ieșit o încăierare generală.
Marius Tucă: Știu, mi-aduc aminte foarte bine.
Valentin Stan: Din care Coposu a fost extras de armată. Am să țin minte toată viața, l-au dus acolo la sediul PNȚCD din Rosetti avea o căciulă din aia de astrahan când l-au scos din TAB, i-a căzut căciula pe ochi cum i-a căzut lui Ceaușescu la Târgoviște. Știi ce striga poporul român în jurul lui? „Coposu nu uita, asta nu e țara ta”.
Marius Tucă: Ne merităm soarta.
Valentin Stan: Știi ceva Marius? Aveau dreptate. Coposu credea că este în România lui, în România Majestății Sale, în România unde să te sacrifici pentru țara ta.
Marius Tucă: În România care nu avusese de-a face cu comunismul 50 de ani.
Valentin Stan: Suntem tot acolo prietene, mai ales că atunci când Coposu a murit s-au dus cu sutele de mii ca să-l petreacă.
Marius Tucă: Domnule Valentin Stan, jignirile în mod repetat vor duce în cele din urmă la suspendarea emisiunii, dar mai avem un pic până acolo. Eu cred că sunt două lucruri care trebuie făcute repede în România apropo de democrație și ce înseamnă. Sunt foarte mulți care vorbesc despre sistemul democratic. Nu. Mandat de patru ani. Cea mai mare care s-a făcut în România cu schimbarea mandatului din patru în cinci ani. Asta a dus și la decalarea alegerilor parlamentare de cele prezidențiale. Esențial e să se întâmple de mâine. Scoaterea legilor de sub oblăduirea STS-ului.
Valentin Stan: Asta zici tu? Asta zici tu sau oamenii?
Marius Tucă: Eu. Am și eu dreptul la finalul emisiunii, după două ore în care am fost aproape sclipitor în tot ce am întrebat să spun ceva. Și dacă e să ne întoarcem și la perioada regală, păi totuși, statul român care se vrea democrat, capitalist liber și independent să facă ceva cu actul ăla de la 31 decembrie 1947. Domnule profesor de istorie.
Valentin Stan: Când Majestatea Sa a venit în această țară, la un moment dat, s-a dus el spre Curtea de Argeș, mai ții minte?
Marius Tucă: Da, și l-au întors din drum și?
Valentin Stan: Nu l-au întors din drum, l-au fugărit cu TAB-urile.
Marius Tucă: Stai un pic, dar o dată nici nu s-a dat jos din avion, mi-aduc aminte.
Valentin Stan: Dar eu îți vorbesc de povestea asta.
Marius Tucă: Până la urmă, în momentul în care a venit și a fost lăsat, a fost pe străzile Bucureștilor sute de mii de oameni am fost prezent ca reporter de teren, 91 era sau…
Valentin Stan: L-au gonit cu TAB-urile pe drum, l-au luat, l-au făcut pachet, l-au urcat în avion hai du-te acasă prietene că nu ești de aici. Deci nu uita, asta nu e țara ta. Cele mai mari onoruri știi când le-a primit? Când a murit.
Marius Tucă: E adevărat.
Valentin Stan: Nu l-au mai alergat cu TAB-ul, l-au dus cu trenul regal.
Marius Tucă: A fost o procesiune incredibilă pentru poporul român, a fost singurul moment în care l-au tratat ca pe un rege. Până atunci nimic.
Valentin Stan: Fiindcă plecase.
Marius Tucă: Cele mai frumoase discursuri la capul mortului…
Valentin Stan: Ce-ți povestesc eu acum e pentru România ta de azi. Eram student și vine la mine un prieten și îmi zice așa „băi, vii și tu cu noi azi? Unde măi să vin cu voi?” Un prieten coleg adică de facultate, zice „băi, facem o demonstrație. Băi, tu ești nebun, ce demonstrație?”. Fii atent aici, ăștia stăteau la cămin la Grozăvești, zice „plecăm de acolo și mergem să punem niște flori la statuia lui Mihai Viteazu”.
Marius Tucă: Când era asta?
Valentin Stan: Prin 1983. Și zice, „băi, mergem acolo, punem folosi la statuia lui Mihai Viteazu. Băi, tu ești prost cum să faci așa ceva?” zice „băi, dar stai, care e problema? Facem asta, mergi cu noi sau nu?” zic „eu nu merg cu voi”, „băi nu mă așteptam să zici asta, dar de ce nu mergi cu noi?” zic „băi, uite care e treaba, faceți treaba asta și întreabă-mă a doua zi că îți sun de ce nu merg cu voi”. Zice ăla „bine”. A doua zi după ce au făcut ei asta vine la mine și îmi zice „băi Valentin, băi, ce prost ai fost, am făcut chestia aia, extraordinar, nici nu știi ce ai pierdut” și zic „băi, povestește-mi tu atunci, ia zi, cum a fost?”. „Băi să vezi ce fază, ne-am strâns noi, eram vreo 15-20, îți dai seama, câți să fie, și când am ieșit din cămin să ieșim pe poartă era un milițian acolo. Și milițianul ăsta nu știu de ce era acolo se uită la noi și zice băi, derbedeilor, ce-i cu voi aici?”.
Marius Tucă: Abordare de milițian.
Valentin Stan: Da. „Și noi ne-am oprit așa că nu știam și lână milițian apare un tip în civil și îl întreabă pe milițian – Ce-i aici mă? Și milițianul îi zice, păi derbedeii ăștia” la care ăla în civil îi zice milițianului „Lasă-i măi că sunt tineri”, și ne-am dus, ne-a lăsat și ne-am dus și am pus, băi, prost ai fost că n-ai venit” și îi zic „și cum, la momentul ăsta nu înțelegi de ce n-am venit?”. Bă, parcă l-a lovit cu leuca în cap. Adică tu crezi că…? Adică tu crezi că în țara asta se întâmplă ceva fără milițianul și fără băiatul ăla care zice…
Marius Tucă: Din păcate în momentul ăsta nu. Se ridică vizele?
Valentin Stan: Sigur.
Marius Tucă: Oamenii întreabă și întreb și eu.
Valentin Stan: Nu. Nu bineînțeles.
Marius Tucă: Scăpăm de MCV? Sunt promisiunile lui Iohannis.
Valentin Stan: De MCV… MCV nici măcar nu e în tratatul de aderare.
Marius Tucă: Și atunci de ce îl avem.
Valentin Stan: Fiindcă asta suntem. MCV-ul ni se potrivește, știi, cum ți s-ar potrivi ție…
Marius Tucă: Jignirile în mod repetat aduse moderatorului… duc la suspendarea emisiunii.
Valentin Stan: Deci MCV-ul ție ți se potrivește așa cum i s-a potrivit lui Heracles cămașa lui Nesus.
Marius Tucă: M-ai luat cu aria cercului. O să avem o discuție, pentru că noi putem să discutăm șase ore, o să avem o discuție despre ce înseamnă România la 30 de ani. Apropo de ruși și de asta, era o întrebare legată de ce se vântură mereu ideea de Rusia, de ce e un bau bau pentru România.
Valentin Stan: Este simplu. Nu este o invenție a lui Iohannis, e o invenție a lui Ceaușescu. Ceaușescu a construit, ne aducem cu toții aminte povestea arhi invocată de istoriografia comunistă cum noi nu ne-am amestecat în Cehoslovacia, cum noi eram anti… Niciodată nu s-a pus problema atunci să mergem noi în Cehoslovacia. Aia a fost o chestiune supralicitată de Ceaușescu, din care s-a născut practic național-comunismul, în care formula esențială este următoarea. Este un pericol Moscova pericol de care eu vă apăr. Ceea ce capacitează românul să accepte strângerea șurubului, dictatura scelerată și cultul personalității…
Marius Tucă: Ne apără de Rusia.
Valentin Stan: Exact. Pentru ca să ne aperi de dușman, dragă Marius, eu îți fac ție toate mendrele. Și atunci îi spui românului și acum că vine rusul peste tine, cumperi evident pentru asta rachete Patriot ca să-i arăți…
Marius Tucă: Și bateriile. Dar rachetele au costat 3 miliarde sau doar bateriile?
Valentin Stan: Adică vrei să zici 300. Păi, atât de contractul.
Marius Tucă: Dar se dau și rachetele sau se dau doar bateriile?
Valentin Stan: Tot pachetul. Dar după aia mai plătești tu.
Marius Tucă: Ce șanse ar avea Viorica Dăncilă să câștige bătălia cu Iohannis. Pentru că, să fim serioși, e de recuperat foarte mult, distanța e foarte mare și nu văd de unde ar lua voturi, ar lua votanții USR, ar lua de unde? Ce s-ar întâmpla?
Valentin Stan: Mă pui într-o situație foarte incomodă pentru că mă obligi să spun, și eu sunt sincer întotdeauna cu tine, mă obligi să spun că nu are nicio șansă. Există întotdeauna o marjă foarte îngustă în care te poți mișca, așa cum este ea, în poziția ei total defavorizată. Însă, atenție pe strategiile electorale, greu de presupus că vei putea mișca foarte multe voturi.
Marius Tucă: Adică emoția care să poată să mobilizeze.
Valentin Stan: Deci, ea, probabil, va face o figură mult mai bună decât se așteptă mulți.
Marius Tucă: Adică va fi undeva la peste 40%.
Valentin Stan: Eu îi doresc foarte mult acest lucru. Dar așa cum s-a mișcat nu are de unde să poată disloca suficient ca să-l bată pe Iohannis. În acest moment.
Marius Tucă: Dacă ar fi să-i dai un sfat sau o întrebare pe care să i-o adreseze lui Klaus Iohannis care ar fi aceea?
Valentin Stan: Nu fac asta. Îmi pare rău.
Marius Tucă: Dacă Viorica Dăncilă l-ar întreba ceva legat de colaborare, de… ar fi o întrebare bună?
Valentin Stan: Nu. Din punctul meu de vedere încercarea ei disperată de a forța o dezbatere i-a dăunat. A pus-o într-o poziție de favorizantă din două aspecte.
Marius Tucă: Eu cred că după ce a încercat prima dată și nu s-a întâmplat și au venit răspunsurile analfabeților de la PNL, trebuia să abandoneze total asta și să-și facă doar campania ei.
Valentin Stan: Absolut. Ea s-a pus în următoarea situație, o dată a făcut ceea ce e interzis să faci, adică i-a permis lui Iohannis să-i creeze agenda. Deci ea a încercat în oglindă să reproducă ce-a făcut ăla. Ceea ce a transformat-o în remorcă, într-o campanie electorală asta e mortal. Nu neapărat că asta o va deposeda de voturi nu îi va aduce voturile de care are nevoie. Și în al doilea rând ea l-a așezat pe Iohannis în poziția de patriarh atotputernic. Pentru că atunci când cineva se gudură pe lângă tine, se jelește…
Marius Tucă: Nu se gudură, se roagă, mă rog, poate fi interpretat și așa. Deci șansele nu există din punctul ăsta de vedere.
Valentin Stan: Eu nu le văd, nu le văd.
Marius Tucă: Plus că mai sunt două zile, joi și vineri.
Valentin Stan: Din grădinița pe care am făcut-o eu uite, asta pot să spun așa cu prietenie, când ești într-o situația așa cum a fost Viorica, în sensul că poți să capacitezi ceva voturi dar îți trebuie un (?), îți trebuie o scânteie, îți trebuie ceva…
Marius Tucă: Cum a fost când l-a bătut pe Ponta chestia cu diaspora, să ne aducem aminte.
Valentin Stan: Atunci, dacă nu ai un potențial și nu poți poate tehnic, natural să disloci o anume formulă din care să reiasă acea semantică a succesului potențial.
Marius Tucă: Cine știe rețeta, nu știe nimeni.
Valentin Stan: Atunci fă următorul lucru foarte simplu, uită-te care este cel mai important subiect de pe media în zilele alea și încearcă să-l anexezi. Poți să-i furi presa lui Iohannis. Dar pentru asta îți trebuie ceva.
Marius Tucă: Ce s-a întâmplat cu presa din România?
Valentin Stan: Cum adică ce s-a întâmplat?
Marius Tucă: Ce s-a întâmplat de a ajuns aici?
Valentin Stan: Marius, nu te supăra, ce dracu” vorbirăm noi toată ziua azi?
Marius Tucă: Deci de acolo pleacă toate? Deci sistemul a cumpărat?
Valentin Stan: Când te mai uiți la presa din România, vezi pe sub cămașă dacă nu e o diagonală.
Marius Tucă: Păi, în cele mai multe cazuri, de acolo pleacă toate.
Valentin Stan: Despre ce vorbim?
Marius Tucă: Mulțumesc pentru participarea la o ediție cu totul specială. Trebuie să le mărturisim celor care ne privesc că am primit foarte multe mesaje că ne vom mai întâlni. Vin vremuri interesante, ca să nu zic grele.