Interviul pe care îl vor susține toate femeile din Poliție
Toate femeile care lucrează în Poliție vor fi intervievate de psihologii și sociologii IGPR și vor completa un chestionar elaborat de specialiști, în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărțuire ori discriminare pe criterii sexuale, au anunțat, joi, oficiali ai IGPR.
Chestorul Viorel Vasile, adjunct al șefului Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), a declarat joi, într-o conferință de presă, că primele echipe, formate din specialiști în resurse umane, control intern, psihologi și sociologi ai IGPR, au plecat deja în țară, pentru a verifica în ce condiții își desfășoară munca angajatele instituției.
„S-a constituit și un ghid de interviu, eleborat de specialiștii noștri, care urmărește avantajele și dezavantajele femeii care lucrează în Poliție și eventualele tendințe de discriminare ale acesteia la locul de muncă”, a spus chestorul Vasile.
Adjunctul șefului IGPR a adăugat că se vor purta discuții cu absolut toate angajatele, după care se va face un raport.
Potrivit lui Viorel Vasile, în Poliția Română lucrează 8.809 femei, dintre care 2.211 sunt ofițeri, iar 133 au funcții de conducere. În același timp, 4.908 au gradul de agent, opt dintre acestea având funcții de conducere, iar 1.690 sunt personal civil.
Chestorul Vasile Viorel a subliniat, în contextul ultimelor scandaluri izbucnite la nivel Poliției, că „polițiștii sunt la datorie, așa cum au fost și cu ocazia sărbătorilor de iarnă, care au fost cele mai liniștite din ultimii ani”.
Ministrul de Interne, Radu Stroe, a dispus o serie de controale la inspectoratele județene de poliție cu privire la respectarea principiilor de etică și deontologie profesională, pentru a fi identificate și sancționate practici discriminatorii în raport cu angajatele și alte aspecte neconforme.
Din dispoziția ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe, echipe de specialiști din cadrul Aparatului central al MAI și ai IGPR se vor deplasa la toate inspectoratele de poliție pentru realizarea unor verificări cu privire la respectarea principiilor de etică și deontologie profesională.
Din aceste echipe de verificare vor face parte sociologi, psihologi, dar și ofițeri din structurile de control.
„Cu ocazia acestor misiuni vor fi identificate situațiile care reprezintă atitudini neconforme reglementărilor în vigoare în relația șef-subordonat, practici discriminatorii în raport cu angajatele și alte aspecte care privesc climatul organizațional în interiorul acestor unități”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.
Conducerea Ministerului Afacerilor Interne susține că „își reafirmă întreaga disponibilitate pentru identificarea și sancționarea drastică a oricărui tip de atitudini care încalcă prevederile legale, ordinele interne și normele privind deontologia profesională specifică funcției publice de polițist”.
Controalele dispuse de ministrul Stroe vin în urma scandalului declanșat în seara de 26 decembrie, când polițista Melania Renghea de la Poliția Balș și fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susține că polițistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.