Interviurile pentru șefia Parchetului General | Gabriela Scutea, candidat: Am văzut o lipsă de reacție a Ministerului Public în dosarul Colectiv
În cadrul audierii de marți, Gabriela Scutea a fost întrebată de Lidia Barac, secretat de stat în Ministerul Justiției, cum ar reacționa în relația cu mass-media dacă afirmația conform căreia două treimi dintre judecătorii ICCJ au fost investigați de DNA ar fi adevărată.
„În primul rând, aș aștepta și l-aș întreba pe procurorul șef al DNA dacă are de gând să reacționeze. Pentru că el e cel ce are toate datele. Dacă nu intenționază sau zice că se gândește trei zile, atunci a doua zi aș reacționa și voi spune: Plângerile persoanelor vătămate sunt înregistrate și deschid dosar, noi nu putem cenzura” a spus cea care a candidat și la șefia DNA, în timpul mandatului lui Tudorel Toader, transmite Monitorul Justiției.
De asemenea, procuroarea a ținut să amintească despre lipsa reacției Ministerului Public în luna decembrie, când sentințele din dosarele Colectiv și Țăndărei au ținut capul de afiș al publicațiilor.
„S-a discutat mult despre sentința din dosarul Coletiv, punându-se accent că aceasta vine după patru ani de la tragedie. Consideram important aici ca Ministerul Public să dea o reacție, să indice amploarea actelor de cercetare implicate de acest dosar, pentru că a fost vorba de expertize de zeci de persoane vătămate sau urmașii celor decedați ce au trebuit audiați. De asemenea, vorbim de modul în care activitatea se programează: acolo nu a lucrat tot DNA-ul, pentru că este optim, dacă ai un dosar mare, să desemnezi 1-2 procurori, poate maxim 3 procurori, ca lucrurile să se desfășoare cu continuitate, dar nu lucrează tot DNA-ul și toți polițiștii din DNA. În plus, dosarul a parcurs mai multe etape, nu au fost doar infracțiunile reținute în sarcina patronilor, (…) astfel că specificul probatoriului a fos unul diferit”, a explicat cea care este procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov și care a fost, totodată, adjunct al Laurei Kovesi pe vremea când aceasta era procuror general, conform Monitorul Justiției.
Totodată, magistraul consideră că Ministerul Public ar fi trebuit să aibă o reacție și în Dosarul Țăndărei.
„Un conducător de parchet, dacă este un eșec, trebuie să și-l asume la un moment dat. Răspunderea, atunci când apare eșecul, este a Ministerului Public. Dacă au fost hotărâri judecătorești care ne-au arătat că nu am lucrat suficient de bine calitativ, atunci trebuia să ne asumăm”, a spus Gabriela Scutea despre dosarul care a creat vâlvă nu doar în România, ci și în Marea Britanie.
Pe lângă Gabriela Scutea, marți au mai susținut interviuri pentru ocuparea funcției de procuror general Ionel Corbu, Florin-Daniel Cășuneanu și Laura Oprean.
Sursă FOTO: Mediafax FOTO / Răzvan Lupică