Inundațiile continuă să facă ravagii în România. Mai multe localități sunt sub ape. Dăncilă: MAI este pregătit pentru o evacuare forțată. UPDATE

Publicat: 15/03/2018, 13:13
Actualizat: 26/03/2019, 02:21

UPDATE 12:52:Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că Ministerul Afacerilor Interne este pregătit să intervină pentru o evacuare forțată în zonele unde s-au produs inundații, având în vedere că sunt persoane care au refuzat să-și părăsească locuințele.

„Prioritatea noastră în acest moment este să convingem oamenii să părăsească zona aflată sub amenințarea inundațiilor. Chiar dacă apa s-a mai retras în acest moment, presiunea rămâne mare și dacă digul va ceda, atunci putem vorbi de punerea în pericol a vieții oamenilor și cred că acest lucru este foarte important. Ministrul Afacerilor Interne este pregătit în acest moment și pentru o evacuare forțată. Nu ne dorim acest lucru, motiv pentru care facem apel la oameni să înțeleagă situația și să respecte instrucțiunile date de autorități. În total, la nivel național, potrivit situației transmisă de MAI, avem 31 de localități afectate din 13 județe. Sunt afectate trei drumuri naționale, zece județe și peste 350 de gospodării. Prefecții și autoritățile din Brașov, Bacău, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Harghita, Mureș, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea și Vaslui au acționat în toată acezastă perioadă și vor rămâne în continuare concentrați pentru a realiza intervenții în sprijinul populației dacă va fi necesar”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ministrul Carmen Dan a ajuns în zonele afectate de inundații aflate la granița județelor Covasna și Brașov, unde un elicoper „efectuează un survol pentru monitorizarea în ansamblu a situației din zona respectivă”, potrivit MAI.

„După realizarea acestei evaluări, ministrul va discuta cu autoritățile locale și reprezentanții structurilor MAI aflați în teren pentru găsirea celor mai adecvate soluții pentru protejarea vieții oamenilor și a bunurilor acestora”, informează MAI.

UPDATE 11:19:Trei drumuri județene și două drumuri comunale din județul Covasna sunt închise, joi, din cauza creșterii nivelului de apă care a acoperit pe suprafețe mari partea carosabilă sau a aluviunilor care fac imposibilă circulația, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Covasna, agent principal Nicoleta Tolvaj-Marin, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii nu sunt izolați din cauza închiderii circulației, singura situație specială fiind în satul satul Căpeni.

„Sunt închise circulației rutiere următoarele artere: DJ 131 B pe ruta Baraolt – Augustin (județul Brașov) pe o distanță de 1 km. DJ 131 pe ruta Baraolt – Căpeni, de la intersecția cu DJ131B. DJ 103 B, pe ruta Ozun – Teliu (județul Brașov), din cauza creșterii nivelului apei, pe o porțiune de circa 500 m apa acoperind partea carosabilă. DC 9, pe ruta Surcea – Telechia, afectat de aluviuni pe o distanță de 250 m. DC 38, de la intersecția DJ 131B-DJ 131 până în localitatea Racoșul de Sus, afectat pe o porțiune de 1,5 km de acumulări de apă”, potrivit reprezentantului IPJ Covasna.

Polițiștii acționează pentru devierea traficului și prevenirea producerii de evenimente rutiere pe fondul condițiilor meteo nefavorabile.

De asemenea, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au fost mobilizați pe timpul nopții și intervin și la această oră alături de echipele de salvatori, pentru evacuarea populației, a animalelor și a bunurilor, în localitatea Căpeni – Baraolt.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că pompierii militari intervin cu saci de nisip pentru întărirea digului de la confluența pârâului din satul Căpeni cu râul Olt, acesta fiind afectat în unele zone.

UPDATE 08:49:Ministrul Apelor, Ioan Deneș, a mers, miercuri seara, în satul Căpeni, județul Covasna, acesta precizând că situația s-a ameliorat, urmând ca după ce va trece pericolul la nivelul ministerului să se facă o evaluare astfel încât să nu mai existe situații similare pe viitor.

„Față de astă noapte situația s-a ameliorat, dar în continuare pe o porțiune de 20, 30 de metri de dig situația este critica. Am decis împreună cu specialiștii să suplimentăm înălțarea cu saci de nisip, ceea ce s-a și întâmplat. Debitul Oltului a început să scadă, acest pârâu a scăzut cu 6 cm. Noaptea trecută am discutat cu cei care au rămas în zonă și mi-au transmis că bătrânii și copiii au plecat la rude. Unii au zis că stau de veghe, să aibă grijă de bunuri. Înțeleg situația și mi-au zis că și-au asumat pe propria răspundere.După ce trecem acest hop,o să facem o evaluare la nivelul specialiștilor astfel încât să evităm pe viitor astfel de pericole”, a declarat Ioan Deneș la Digi 24.

UPDATE 08:37:Joi dimineața, apa se revarsă peste coronamentul digului pe o porțiune de 20-30 de metri, spre deosebire de miercuri noaptea, când sectorul de revărsare era mult mai mare. Cu toate acestea, eforurile de menținere a digului sunt „supraomenești!, potrivit directorului general din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, Olimpia Negru.

„În continuare, nivelul pe râul Olt a început să scadă, încet dar scade, până se va prelua și va scădea nivelul în râul Căpeni vor mai trece câteva ore. Cu siguranță, colegii mei, prezenți la fața locului, intervin cu saci împreună cu specialiștii de la ISU, comunitatea locală, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență. Se fac eforturi deosebite. Peste coronamentul digului se mai deversează doar pe o porțiune de 20-30 de metri, comparativ cu azi-noapte, când aveam un sector de aproximativ 200 de metri unde se deversa. Nivelul a scăzut în acest pârâu și se fac eforturi supraomenești pentru a menține acest dig în picioare. Nu putem să spunem că pericolul a trecut”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Olimpia Negru.

Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a precizat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că cel puțin 15 familii care se aflau în zona cea mai expusă și-au părăsit locuințele.

„Era vorba de o evacuare preventivă pentru că în apropiere există un dig peste care se revărsa apă. Un dig al unui pârâu la confluența cu râul Olt și dacă acela ceda, atunci toată apa din râul Olt se deversa în apropierea locuințelor. Persoanele s-au evacuat în marea lor parte singure, nu s-au dus la locul de evacuare, au plecat spre rude, în sat. Cel puțin 15 familii au plecat din zona cea mai expusă”, a spus Sebastian Cucu.

Autoritățile au decis, miercuri seara, ca aproximativ 300 de persoane din 130 de locuințe din satul Căpeni, județul Covasna, să fie evacuate, din cauza probabilității crescute de rupere a digului de protecție care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt, în Baraolt.

Și ISU Brașov a transmis, joi dimineața, că au fost salvate de pe insula formată ca urmare a inundațiilor din zona Mândra – Șercaia, două femei, doi bărbați și un copil, precum și 700 din cele o mie de oi.

„Primele cinci persoane au fost evacuate în siguranță. Este vorba de un copil, două femei și doi bărbați. Intervenția de la Mândra este încă în desfășurare. S-a reușit evacuarea a aproximativ 700 de oi. În zonă mai sunt și trei bărbați care au rămas cu animalele”, arată ISU Brașov.

Intervenția este dificilă din cauza faptului ca nivelul apei este în creștere.

La misiunea de salvare, mai multe echipaje de pompieri acționează cu patru bărci din cadrul ISU Brașov și alte două trimise în sprijin de la ISU Sibiu.

Din primele informații, persoanele surprinse de ape nu prezintă probleme medicale.

În județul Brașov este cod galben de inundații până joi la ora 18.00.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Marii producători de mașini, nevoiți să plece de pe cea mai mare piață auto din...