Prima pagină » Știri » Învățământul românesc | Integritatea comportamentală, ultima prioritate profesorilor din Olt: Doar 337 de persoane au cerut adeverința de „non-violator”

Învățământul românesc | Integritatea comportamentală, ultima prioritate profesorilor din Olt: Doar 337 de persoane au cerut adeverința de „non-violator”

Învățământul românesc | Integritatea comportamentală, ultima prioritate profesorilor din Olt: Doar 337 de persoane au cerut adeverința de „non-violator
Dascălii din Olt nu se grăbesc să-și ia adeverințele de „non-violator". Doar 337 de astfel de documente au fost cerute Poliției Județene, în condițiile în care în județ sunt angajate peste 6.000 de persoane în instituțiile de învățământ.

La mai bine de 3 luni de când a intrat în vigoare legea care obligă toate persoanele care lucrează cu copii sau desfășoară activități care implică apropierea de minori să aibă un cerificat de integritate comportamentală, în Olt doar 337 de persoane au solicitat astfel de documente, potrivit Poliției Olt.

Astfel de documente trebuie să aibă și actorii și chiar animatorii de la petrecerile pentru copii.

În instituțiile de învățământ din Olt sunt angajate 5.880 de persoane, iar aproximativ 500 au fost angajate la 1 septembrie 2019, potrivit reprezentanților Federației „Spiru Haret” .

Sindicaliștii din învățământ spun că documentul este foarte important și susțin că ar trebui ca angajatorii să aibă acces oricând în „Registrul Național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”.

„Mult mai simplu, din punctul nostru de vedere, și de altfel propunerea aceasta a fost transmisă prin Federație, oficial, este ca aceste registre de evidență, așa cum există și în foarte multe țări, să fie făcute publice, ceea ce mi se pare foarte important pentru ca persoanele care vin în contact cu astfel de indivizi să se poată feri. Sau, dacă așa cum ni s-a explicat, nu pot fi publice pentru că le-ar fi afectată imaginea, atunci, pe bază de parolă, angajatorii să poată accesa și să poată verifica dacă vreun salariat din instituția pe care o coordonează este înregistrat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ionel Barbu, secretar general al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

La nivel național, de la începutul lunii iulie, când a intrat în vigoare Legea privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, mii de persoane și-au scos adeverințe de integritate comportamentală. În septembrie, cele mai multe astfel de documente au fost solicitate și eliberate în Prahova, București și în Dolj.

Certificatul de integritate comportamentală nu se substituie certificatului de cazier judiciar. Adeverința are valabilitate de 6 luni, similar certificatului de cazier judiciar.

 

Citește și