Învățătoare de la Școala Centrală, reclamată la Poliție că îi pedepsește și umilește pe elevi. Reacția directoarei: „Nu înțeleg ce se urmărește”

Publicat: 13 01. 2014, 09:42
Actualizat: 20 05. 2015, 01:39

După cazul Blându, o altă învățătoare de la o școală din centrul Capitalei, de această dată de la Școala Centrală, este acuzată de părinți că îi făcuse un loc special în clasă, unde elevii erau puși să se dea cu capul de bancă. Unii dintre părinți au reclamat acest fapt la Secția 6 de Poliție.

Contactată de gândul, directoarea Școliii Centrale a spus că dosarul este atât la școală, cât și la inspectorat, dar că nu e adevărat.

„Nu-i adevărat. Și nu înțeleg ce se urmărește”, a spus directoarea.

Plângerea a fost făcută în aceeași zi în care Consiliul de Administrație al Școlii nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală a decis desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învățătoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajați ai școlii. De asemenea, școala a decis și sesizarea Parchetului în cazul învățătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârșite de Dana Blându, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.

Un dosar penal în cazul învățătoarei Dana Blându este deja înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, în urma unei sesizări făcute, în 30 decembrie 2013, de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Dosarul a fost trimise în 8 ianuarie de procurori la Secția 6 Poliție, unde anchetatorii care fac cercetări pentru primire de foloase necuvenite.

Anchetatorii au stabilit să audieze aproximativ 20 de părinți ai copiilor din clasa învățătoarei Dana Blându. Audierile la Secția 6 Poliție au început în 9 ianuarie, când au fost să dea declarații femeia care a înregistrat-o pe învățătoare atunci când cerea bani pentru cadouri și tatăl altui copil.

Potrivit anchetatorilor, după ce vor fi audiați cei aproximativ 20 de părinți, va fi citată pentru a se prezenta la Secția 6 Poliție și învățătoarea Dana Blându.

Ancheta administrativă de la Școala nr. 10 și cea a Parchetului Judecătoriei Sector 2 au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuție între părinți și învățătoarea Dana Blându, care cere bani pentru cadourile de sărbători.
Ministrul Educației, Remus Pricopie, anunța, vineri, după demiterea învățătoarei Dana Blându, că Inspectoratul Școlar al Municipiului București va începe o anchetă similară celei de la Școala nr. 10 la o altă unitate de învățământ, după ce a primit informații despre un caz asemănător.

Pricopie a precizat că, după prezentarea cazului de la Școala nr. 10 „Maria Rosetti”, la Ministerul Educației, dar și la Inspectoratul Școlar al Municipiului București s-au primit noi informații privind cazuri similare.

„În ultima săptămână, așa cum dumneavoastră ați primit informații și din alte părți, și Ministerul Educației a primit informații din alte părți. De exemplu, astăzi Inspectoratul Școlar a primit o serie de informații, în urma cărora o a doua anchetă va fi declanșată, aproape similară, dar pe o altă școală. Vom vedea dacă informațiile se confirmă și încurajez Inspectoratul Școlar să meargă pe aceeași direcție, dacă lucrurile se confirmă”, a spus ministrul Educației.

Pricopie a adăugat că în ultima perioadă s-a vorbit mult de fondul clasei și despre banii care circulă în școli.

„Nu este o noutate și se știe că fondul gestionat de profesori, de directori este ilegal. Nimeni din școală nu are voie să primească, să gestioneze astfel de bani. În același timp, este dreptul oricărui cetățean din România să contribuie de bunăvoie la o anumită activitate. Dacă se dorește acest lucru, în școala românească acest lucru trebuie făcut numai și numai prin asociațiile de părinți și numai cu chitanță și cu justificarea sumelor respective. Aici asociația de părinți nu poate impune vreo sumă”, a precizat Pricopie.

Ministrul Educației a mai spus că este lăudabilă atitudinea mamei care a semnalat cazul de la Școala nr. 10.

„Cred că din această situație negativă trebuie să luăm puterea exemplului, curajul de a spune și de a furniza informații exacte. Numai așa putem să acționăm imediat”, a adăugat Pricopie.