Parcul „Constantin Stere”, care se întinde pe o suprafață de 136 de hectare, este unul din locurile preferate, vara, de ploieșteni, pentru că, pe lângă răcoare, oferă nenumărate ocazii de recreere: plimbarea cu barca sau hidrobicicleta pe lac, minicarturi, locuri de joacă la tot pasul, unele dintre ele gonflabile. Totodată, parcul găzduiește și o grădină zooligică unde sunt adăpostite peste 500 de animale din peste 50 de specii.
La sfârșiturile de săptămână, în mod normal parcul este vizitat de peste 2.000 de persoane.
„Avem șobolani peste tot, iar o angajată a ajuns la spital în șoc anafilactic după ce a fost înțepată de o viespe”
Conducerea Parcului „Constantin Stere” a transmis o adresă Primăriei Ploiești prin care atrage atenția că există riscul ca parcul să fie închis din cauza șobolanilor, căpușelor și tânțarilor.
Potrivit conducerii Parcului „Constantin Stere”, anul acesta nu s-a făcut nicio acțiune de deratizare, dezinsecție și dezinfecție. În adresa trimisă Primăriei Ploiești, directorul parcului atrage atenția că „invazia masivă de căpușe, țânțari, viepsi și șobolani reprezintă un real pericol atât pentru angajații instituției, cât și pentru animalele de colecție din grădina zoologică și pentru miile de vizitatori, în special, copii”.
„Anul acesta, în tot orașul, nu numai la noi, nu s-a făcut nicio acțiune de deratizare, dezinsecție și dezinfecție. Dacă se întâmplă ceva, cine răspunde? Avem șobolani peste tot, la maimuțe, sunt purtători de boli. În plus, o angajată a ajuns la spital în șoc anafilactic după ce a fost înțepată de o viespe”, a declarat directorul Parcului „Constantin Stere”, Laura Moager.
Aceasta a spus că ia în calcul închiderea temporară a parcului. Invazia insectelor este cu atât mai masivă cu cât în apropiere se află un adăpost de câini care are peste 1.600 de patrupede.
„Părinții vin la mine și reclamă. Mai avem și adăpostul de câini, aflat în apropiere. Pot spune că în week-end am fost atenționați de foarte mulți părinți care au sesizat această problemă. Știind că am și eu doi copii, bineînțeles că înțeleg situația perfect. I-am rugat să evite spațiile verzi, măcar de căpușe să scape, dar, totuși, țânțarii și insectele nu le poți evita, iar în zoo când ne plimbăm, ne plimbăm pe alei cu șobolani”, a declarat Laura Moagher.
În ultima vreme, tot mai mulți părinți se feresc să își ducă micuții aici, din cauza invaziei de țânțari, căpușe, șobolani și viespi.
„Nu este normal să fie căpușe. Trebuie să fie totul curat” a declarat Ion Niculae, un părinte.
O ploieșteancă, Maria Petrescu, a afirmat, la rândul ei, că Parcul „Constantin Stere” era singurul loc de agrement, după Sala Sporturilor.
„Este singurul loc de agrement, după Sala Sporturilor, din Ploiești. Am un nepoțel. Acum mi-e teamă să mai merg cu el prin parc. Dacă pățește ceva, cine răspunde? Și acasă stăm cu plasele trase la geamuri de frica țânțarilor”, a spus Maria Petrescu.
Primarul Ploieștiului: Situația e neplăcută, am făcut numeroase demersuri la care răspunsurile vin greoi.
Edilul Ploieștiului, Adrian Dobre, a declarat că va începe procedura de achiziție directă pentru serviciul de deratizare.
„E o situație total neplăcută. Din momentul la care am ajuns primar, am făcut numeroase demersuri, inclusiv la autorități abilitate să îmi dea răspunsuri, și aici mă refer inclusiv la ANRSC, la ANAP, fostul NRMAP. Din păcate răspunsurile vin destul de greoi și nu înțeleg de ce nu se vede nevoie de celeritate”, a afirmat primarul.
Acesta a adăugat că a purtat discuții cu direcțiile Economică și Juridică din cadrul Primăriei și a decis începerea procedurii de achiziție directă, mult mai simplă, pentru deratizare și dezinsectie.
„Peste o lună și jumătate școlile își deschid porțile, iar eu nu îmi permit, indiferent de anumite opinii, să pun în pericol ceea ce înseamnă buna desfășurare a activității școlare, să pun în pericol viața copiilor, a părinților, a ploieștenilor. Procedural, astea sunt regulile jocului, va mai dura aproximativ 30 de zile cu procedura pe SEAP”.
Anul trecut, Direcția Economică din cadrul Primăriei Ploiești nu a mai semnat facturile pentru plata serviciului de deratizare, invocând depășiri ale contractului.