Ioan Niculae și Gheorghe Bunea Stancu, urmăriți penal într-un dosar de evaziune și spălare de bani
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție îl acuză pe Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al Consiliului Județean Brăila, de trafic de influență, iar pe Ioan Niculae patronul grupului S.C. Interagro S.A. de cumpărare de influență, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani.
În același dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru Nicoleta Mariana Toncea, concubina lui Niculae și președinte al S C. Interagro S.R.L., pentru complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani.
Viorel Bărac, director general S.C. Interagro S.A., Adriana Guță, director economic al firmei, și SC Interagro SA sunt cercetați pentru evaziune fiscală și spălare de bani.
Potrivit ordonanței procurorilor, în perioada 2008- 2009, între S.C. INTERAGRO și o altă societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, au avut loc mai multe tranzacții comerciale ce au avut la bază „prestații neexecutate, privind contractul încheiat în luna august 2008, în valoare de 10.000.000 de euro”. Obiectul contractului era realizarea de materiale promoționale, respectiv brelocuri, post-it-uri și standuri, pentru S.C. Interagro S.A. de către firma respectivă.
„La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost „trecute” formal prin societatea respectivă, pentru ca ulterior, la indicațiile acestuia, să fie externalizate într-o firmă de tip „off shore” din Insulele Virgine. Încheierea și derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre S.C. Interagro S.A. și societatea respectivă, s-a făcut prin intermediul suspecților Bărac Viorel și Guță Adriana, care au semnat contractul și s-au ocupat de înregistrarea documentelor financiar – contabile pentru a crea aparența de îndeplinire a prestațiilor”, susțin procurorii DNA.
Conform anchetatorilor, Nicoleta Toncea, la dispoziția lui Ioan Niculae, s- a implicat în realizarea plăților către firma respectivă.
„Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din evaziune fiscală, a fost inițiat și coordonat de suspectul Ioan Niculae și a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei și impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei”, se arată în ordonanța procurorilor.
Potrivit documentului citat, în prima parte a anului 2009, Niculae a încercat să corupă o serie de funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale, privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice, cu consecință directă în beneficiul financiar al grupului Interagro.
„Persoanele care au acceptat influența suspectului Ioan Niculae, au încercat prin activități de „lobby” să determine promulgarea unei asemenea Hotărâri de Guvern, deși se cunoștea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subvenționare”. Măsura de sprijin avută în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislației aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecința directă era că suma necesară unei asemenea facilități fiscale nu putea fi prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat”, mai susțin anchetatorii.
Astfel, Niculae i-ar fi promis lui Gheorghe Bunea Stancu, președinte al Consiliului Județean Brăila, în perioada respectivă, diferite foloase, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului României în vederea aprobării Hotărârii de Guvern.
Ioan Niculae a fost adus, vineri dimineață, la sediul DNA pentru a-i fi comunicate acuzațiile din noul dosar. Omul de afaceri a fost adus la DNA din penitenciar, unde execută pedeapsa primită în dosarul „Mită la PSD”.
Concubina lui, Nicoleta Toncea, a fost audiată, joi, de procurori.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut, joi, 11 percheziții în București, Teleorman și Prahova, la locuințe și sedii de firme ale omului de afaceri Ioan Niculae, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, prejudiciul depășind două milioane de euro.
Ioan Niculae execută, din 2 aprilie, pedeapsa de doi ani și șase luni de închisoare, primită în dosarul „Mită la PSD”.
În același dosar au fost condamnați Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de închisoare, Gheorghe Teodorescu și Viorel Bărac, la doi ani și șase luni cu executare.
Procurorii arătau, în rechizitoriu, că în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu și-a folosit influența și autoritatea rezultate din funcția de președinte al organizației județene Brăila a PSD pentru a obține, cu încălcarea dispozițiilor legale ce privesc finanțarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiți în campania electorală prezidențială, desfășurată la sfârșitul anului 2009, pentru susținerea candidatului PSD, Mircea Geoană.
Potrivit înțelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăți către diferiți furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituții implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susținut procurorii anticorupție, se disimula destinația reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispozițiile legale referitoare finanțarea partidelor politic.
În schimbul banilor oferiți, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, în cazul câștigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susțină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, precum și la nivelul celor două societăți naționale ce aveau ca obiect gestionarea și distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz și SNGN Romgaz SA), arătau procurorii în rechizitoriu.