Prima pagină » Știri » Ioan Rus: Cred că oricum eram pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet

Ioan Rus: Cred că oricum eram pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet

Ioan Rus: Cred că oricum eram pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet
Fostul ministru de Interne Ioan Rus a declarat, luni, la ieșirea de la Parchetul instanței supreme, că și dacă MAI ar fi dat o cifră fixă cu alegătorii înscriși pe listele electorale permanente, și dacă au fost făcute precizări, crede că oricum "eram pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet".

Fostul ministru de Interne Ioan Rus a declarat, luni, la ieșirea de la Parchetul instanței supreme, că și dacă MAI ar fi dat o cifră fixă cu alegătorii înscriși pe listele electorale permanente, și dacă au fost făcute precizări, crede că oricum „eram pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet”.

„Dacă colegii mei ar fi trimis o adresă că-s 18.318 punct, s-ar fi găsit cineva să spun că mai sunt 100 de morți și 300 de răniți și am dezinformat Curtea. Dacă am pus virgulă și am mai completat cu anumite date, am ajuns la Parchet pentru treaba aceasta. Cred că oricum eram pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet”, a spus Ioan Rus la plecarea de la Parchetul instanței supreme, unde a stat mai bine de o oră.

Fostul ministru de Interne a mai spus că el nu a cerut angajaților MAI să trimisă adresa cu precizarea către Curtea Constituțională, arătând că în perioada transmiterii adreselor se afla în concediul de odihnă legal.

„Nu am dat niciun fel de dispoziție legată de adresă. În perioada aceea, prin jocul programării, am fost în concediul legal de odihnă”, a precizat Ioan Rus.

Ioan Rus a adăugat că, având în vedere infrastructura umană și materială din sistemul administrației publice din România, „pot să apară erori în aceste liste, fără ca de acest lucru să fie vinovat Popescu sau Ionescu”.

El a mai arătat că speră ca, în urma acestui scandal, românii să fie cei care să învețe mai bine ca, atunci când sunt procese electorale, să vină mai mulți la vot, „să ne exprimăm pozițiile, să rezolvăm în interiorul datelor legale problemele pe care le avem”.

Fostul ministru de Interne Ioan Rus a fost audiat, luni, la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ), în calitate de martor în dosarul privind referendumul, în care sunt cercetați Ioan Căbulea și Constantin Manoloiu, pentru abuz în serviciu, iar pentru Victor Paul Dobre s-a cerut avizul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale.

La intrarea în sediul Parchetului instanței supreme, Ioan Rus a fost întrebat cum comentează afirmațiile potrivit cărora știa că este interceptat sau chiar că s-a autoînregistrat.

„Cât poți să fii de prost să crezi așa ceva? Cât poți să fii de prost? Și prostia are o limită”, a spus Ioan Rus.

El a precizat că a votat „Da” la referendum pentru că a dorit să plece Traian Băsescu, dar, ca membru al Guvernului, a vrut ca acest lucru să se întâmple într-un cadru constituțional și legal.

„Eu am votat «Da» la referendum, în consecință mi-am dorit să plece Traian Băsescu pentru că îl consider vinovat pentru multe din eșecurile noastre din ultimii ani, dar mi-am dorit acest lucru, ca membru al Guvernului unei țări membre NATO și a UE. Mi-am dorit ca acest lucru să se întâmple exclusiv în cadrul constituțional și legal existent azi în România”, a spus Ioan Rus.

El a mai spus că președintele interimar Crin Antonescu nu l-a sunat niciodată să modifice liste în plus sau în minus.

„Nu s-au făcut presiuni, domnul președinte interimar Crin Antonescu nu m-a sunat niciodată nici să modific liste în plus sau în minus, nici să fac altceva. A spus doar la TV că sunt mincinos și că am de ascuns ceva”, a spus Ioan Rus, răspunzând unei întrebări cu privire la presiunile ce s-ar fi exercitat asupra sa pentru a modifica numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente pentru referendumul din 29 iulie.

Totodată, Ioan Rus a spus că nici președintele suspendat Traian Băsescu nu l-a sunat pentru a face presiuni asupra sa.

„Domnul președinte suspendat Traian Băsescu, la rândul său, nu m-a sunat niciodată să modific nicio listă în dreapta, nici în stânga. Mi-a explicat doar la TV, din ușa garajului, cum îi cu pușcăria, cu organizatorii”, a declarat Ioan Rus.

El a adăugat că „a fost demisionat”, lucru care confirmă faptul că „nimeni nu a exercitat nicio presiune asupra sa”.

„Faptele arată … că eu sunt în ușa Parchetului, nu la vreun restaurant și că am fost demisionat. Deci înseamnă că nimeni nu a făcut nicio presiune asupra mea și îmi cer scuze public acestor doi politicieni de anvergură, fete mari în România, că nu m-or presat în niciun fel”, a mai spus Ioan Rus.

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a cerut Camerei Deputaților avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administrației Victor Paul Dobre, care alături de secretarul de stat Ioan Căbulea au înaintat Curții Constituționale o adresă prin care precizau că MAI nu-și poate asuma numărul de alegători.

Potrivit procurorilor, Victor Paul Dobre, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, a semnat o adresă prin care preciza că MAI nu-și poate asuma numărul de alegători, document înaintat Curții Constituționale de șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor, Constantin Manoloiu.

Procurorii îi cercetează pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe chestorul de poliție Constantin Manoloiu și pe secretarul de stat Nicolae Căbulea, șeful Departamentului Ordine și Siguranță Publică din MAI.

Fostul ministru de Interne Ioan Rus îi spunea lui Victor Paul Dobre, într-o discuție despre listele electorale, în 4 august, că el le-a spus că nu semnează „niciun singur om în plus sau în minus”, pentru că „eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrânețile în pușcărie!.

Ioan Rus îi spunea lui Victor Paul Dobre că li se cere să se demonstreze faptul că referendumul este valid și că ei trebuie să facă „cvorumul ăla”.

„Păi, de unde…să-l facem?”, îi spunea Rus lui Dobre într-o discuție telefonică din seara zilei de 4 august, potrivit referatului prin care procurorii cer avizul de urmărire penală pentru fostul ministru al Administrației Victor Paul Dobre.

Fostul ministru al Internelor mai spunea că a vorbit cu premierul și că a transmis că vine în 6 august în Capitală. În cazul cvorumului, Rus spunea că le-a transmis că „dacă există această posibilitate”, el nu are nicio problemă, dar „noi zicem, în tâmpenia noastră că nu se poate, deci, tâmpenia noastră nu are cu ce să vă încurce!”.

Rus mai spunea că sunt unt unii care susțin că ei se opun, că el este omul președintelui și Dobre s-a „convertit”.

Fostul ministru de Interne îi mai spunea lui Dobre că el nu semnează „niciun singur om în plus sau în minus! Și cu asta basta! (…) Că nu înțeleg, că ăsta e un gest politic important care…Bun, e important, dar eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrânețile în pușcărie!”.

Autor

Citește și