Ioana Băsescu face publice ACTELE DE VÂNZARE CUMPĂRARE ȘI DOCUMENTELE CREDITULUI DE 1 MILION DE EURO de la CEC. Cât plătește rata lunară fiica președintelui
Fiica președintelui, Ioana Băsescu, face publice documentele prin care a obținut, pe data de 9 septembrie 2013, suma de 1.028.507,55 de euro credit imobiliar de la CEC Bank și actele de vânzare-cumpărare prin care a devenit oficial, în aceeași zi, proprietara a 290,41 hectare de teren agricol în comuna Nana, județul Călărași, pentru care a plătit în total 1.306.845 de euro, respectiv 4.522 de euro pe hectar, fără TVA.
Actele au parvenit ziarului Gândul prin poșta electronică, de la o adresă de e-mail a Ioanei Băsescu. Ulterior, purtătorul de cuvânt al președintelui Traian Băsescu, Bogdan Oprea, ne-a confirmat autenticitatea lor. „Da, sunt autentice”, susține Oprea.
Conform documentelor de vânzare-cumpărare în duplicat, Ioana Băsescu a cumpărat terenul de la firma BERFIGE SRL, cu sediul în România, dar cu reprezentant legal un cetățean italian cu domniciliul în Monaco, Bertola Fioravante. Înțelegerea s-a făcut pe data de 9 septembrie 2013. Potrivit unei mențiuni din contractul de ipotecă, întreaga proprietate a fost evaluată, pe 3 septembrie 2013, de expertul Adriana Adelaida Chirilă la 7.215.390 de lei, chiar dacă s-a plătit mai puțin.
Actele tranzacției pentru terenurile din Călărași au fost făcute publice în contextul în care liderii USL au ridicat în ultimele zile mai multe suspiciuni legate de faptul că președintele și-ar fi folosit funcția în interese personale, premierul Victor Ponta anunțând cu aceste argumente și intenția parlamentarilor de a face o comisie de anchetă care să verifice evantuala implicare a mai multor persoane cu funcții publice. Ponta i-a enumerat aici pe procurorul Lucian Papici – întrucât DNA derula în paralel o anchetă legată de terenurile din Călărași ale Institutului Agricol Fundulea – pe președintele CEC Bank, Radu Grațian Ghețea, și pe consilierul prezidențial Adrian Rădulescu, cel care a sfătuit-o pe fiica președintelui în acest demers.
30.266 de lei, rata lunară a familiei Băsescu
Pentru terenurile de la Nana, Ioana Băsescu a dat avans 1.244. 864,26 de lei, echivalentul a 278.337,45 de euro, prin transfer bancar, într-un cont în lei deschis de vânzător la BRD Unirii. Restul de 4.600.000 de lei (1.028.507,55 euro) au provenit dintr-un credit la banca de stat CEC, sucursala Victoria, pentru care fiica președintelui plătește, potrivit scadențarului, 30.266 de lei rată lunară. Ambele transferuri bancare au avut loc în aceeași zi: 9 septembrie.
Cererea de acordare a creditului a fost depusă pe 30 august și a fost aprobată pe 6 septembrie.
Dobânda, care este variabilă, este compusă din cotația Robor la 3 luni, care era în acel moment de 4,63% pe an, la care se adaugă marja băncii, de 1,9% pe an. Creditul, care are o dobândă anuală efectivă (DAE) de 6,53%, este scadent în septembrie 2043, așa încât ultima rată lunară ar urma să fie plătită pe 8 august în același an.
Suma totală pe care Ioana Băsescu o va plăti CEC, conform estimărilor din contract, în cei 30 de ani de credit este de 10,86 milioane de lei, dintre care o dobândă în valoare totală de 5,86 milioane de lei și comisioane totale de 432.691 de lei. Estimarea a fost făcută în funcție de actualul nivel al Robor la 3 luni, suma totală de plată urmând să se modifice în funcție de evoluția acestui indicator.
Terenurile au fost evaluate la 7,2 milioane de lei, dintre care banca a acceptat în garanție suma de 5,05 milioane de lei.
Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași a emis extrasele pentru autentificare în Cartea Funciară în baza unei cereri formulate pe data de 5 septembrie 2013, iar Consiliul Local din Nana a certificate pe 2 septembrie 2013 că nu există restanțe la taxe și impozite pentru terenurile tranzacționate.
Actele au fost autentificate la la Biroul Notarial „AEQUITAS”, din București, cu semnătura notarului Ștefania Steluța Zorilă.
Toate terenurile sunt ipotecate pentru o perioadă de 30 de ani sau până la achitarea integral a celor 4,6 milioane de lei împrumutați de la CEC Bank și, ca urmare, nu pot fi înstrăinate.
CONTRACT DE VÂNZARE CUMPĂRARE – DUPLICAT
CONTRACT DE IPOTECA IMOBILIARĂ – DUPLICAT
CLICK PENTRU A MĂRI
Contractul de credit
Declarație duplicat
Scadențar
Contract de ipotecă imobiliară