Prima pagină » Știri » Ioana Băsescu: Firma de la care am cumpărat terenul nu poate fi sancționată cu nulitatea actului

Ioana Băsescu: Firma de la care am cumpărat terenul nu poate fi sancționată cu nulitatea actului

Ioana Băsescu: Firma de la care am cumpărat terenul nu poate fi sancționată cu nulitatea actului
Firma de la care Ioana Băsescu cumpărat terenul nu poate fi sancționată cu nulitatea actului, susține fiica președintelui

Ioana Băsescu precizează că „normele legale incidente contribuabililor inactivi nu sancționează cu nulitatea operațiunile efectuate de aceștia în perioada de inactivitate, ci doar le aplică un regim fiscal special”.

Ioana Băsescu se referă în punctul de vedere transmis MEDIAFAX la „ideea unei nulități a contractului de vânzare cumpărare având ca obiect o suprafață de teren pe raza comunei Nana, județul Călărași” în care are calitatea de cumpărător, rezultată în urma unei conferințe de presă a comisiei parlamentare.

„Alegația inserată (…) este, în mod evident, tendențioasă și fără un suport documentativ adecvat, deși, o persoană îndeplinind o demnitate electivă, nu își poate justifica iresponsabilitatea afirmațiilor cu necunoașterea legilor în vigoare. Susținerile unor membri ai comisiei, inclusiv ale – până de curând cititoarei de prompter – Gabriela Vrânceanu-Firea și ale doctorului în drept Victor Viorel Ponta dovedesc incompetență, neputând fi încadrate decât în categoria de propagandă total antagonică unei cunoașteri temeinice a legislației în domeniu, lucru de altfel regretabil pentru membri ai Parlamentului și ai Guvernului României”, se arată în punctul de vedere transmis de Ioana Băsescu.

Ea menționează, în acest context, că în Codul de Procedură Fiscală al României, cu modificările și completările corespunzătoare, „se conferă, chiar și neinițiaților, o definiție facilă, clară, neechivocă a calității de contribuabil inactiv”, în primul alineat al articolulului 781: „(1) Contribuabilii persoane juridice sau orice entități fără personalitate juridică se declară inactivi și acestora le sunt aplicabile prevederile art. 11 alin. (11) și 12 din Codul fiscal dacă se află în una dintre următoarele situații: […]”.

„Astfel, orice persoană sau entitate cu minime cunoștințe de limba română și cu un nivel mediu al capacităților intelectuale poate înțelege, lecturând textele de lege la care articolul anterior citat face referire (art. 11 alin. (11) și 12 din Codul fiscal) faptul că legea permite expres societăților declarate inactive să desfășoare activități economice; Codul Fiscal reglementează, pentru acest tip de contribuabil, în această ipoteză specială, un tratament fiscal aparte, după cum urmează: «Art. 11. Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal (1)(11) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite în România, declarați inactivi conform art. 781 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care desfășoară activități economice în perioada de inactivitate, sunt supuși obligațiilor privind plata impozitelor și taxelor prevăzute de prezenta lege, dar, în perioada respectivă, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor și a taxei pe valoarea adăugată aferente achizițiilor efectuate. […]”, se mai arată în comunicat.

Ioana Băsescu mai spune că „în încercarea de a fi pe înțelesul tuturor celor care, fără aptitudini reale de lectură a textelor legale, își manifestă, totuși, pseudoveleități și aspirații evidente către poziții active în comisii de anchetă, precizează că inactivitatea societății de la care a achiziționat imobilul teren ce a făcut obiectul controlului parlamentar al Comisiei «Nana» nu poate fi sancționată cu nulitatea actului încheiat – chestiune neinspirat amintită de diletanți în știința dreptului – ci include operațiunea comercială amintită în ipoteza specială permisă de lege și anticipată de legiuitor, enunțată în alineatul 12 al art. 11 din Codul FIscal, respectiv: «Beneficiarii care achiziționează bunuri și/sau servicii de la contribuabili persoane impozabile stabilite în România, după înscrierea acestora ca inactivi în Registrul contribuabililor inactivi/reactivați conform art. 781 din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor și a taxei pe valoarea adăugată aferente achizițiilor respective, cu excepția achizițiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită și/sau a achizițiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate în procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, cu modificările și completările ulterioare»”.

Aceasta afirmă că, „în dorința de a respecta acuratețea textului legal, dorește să menționeze că singura referire la noțiunea de «factură» existentă în legea societăților comerciale nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare, este cea cuprinsă în art. 74 și nu are nici o legătură cu afirmațiile vehiculate în media, în mod incompetent și mincinos de unii membri ai comisiei, ci se referă la modalitatea de completare a facturilor fiscale, fără a face precizări referitoare la activitatea sau inactivitatea societății”.

Comisia parlamentară Călărași susține că, având în vedere că societatea de la care Ioana Băsescu a cumpărat terenul de la Nana era inactivă la data încheierii tranzacției, contractul de achiziție este lovit de nulitate.

Această concluzie a fost prezentată, miercuri, într-o conferință de presă susținută de membrii comisiei.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat că, la data tranzacționării terenurilor, respectiv și a semnării contractului de vânzare-cumpărare dintre Berfige SRL și Ioana Băsescu, societatea italiană nu mai era activă.

Firea a menționat că inactivitatea firmei a fost declarată de Fisc și, potrivit legii, toate contractele încheiate de aceasta, inclusiv cel din 9 septembrie 2013, sunt lovite de nulitate.

Firea a invocat prevederile Legii societăților comerciale, potrivit căreia nicio persoană sau instituție nu poate accepta facturi de la societăți care sunt inactive.

Gabriela Firea a spus că societatea Berfige nu putea face tranzacții deoarece fusese declarată inactivă la data de 24 august 2012, în urma nedepunerii bilanțurilor necontabile.

Președintele comisiei, Mihai Fifor, a precizat că raportul va fi depus, miercuri, la Birourile permanente reunite, urmând să fie prezentat plenului după Paști.

Firea a spus însă că raportul este finalizat în proporție de 90% și că membrii comisiei mai au nevoie de anumite documente și să facă și alte audieri. Ea a arătat că membrii comisiei vor audia din nou notarul care a înregistrat tranzacția, având în vedere noile informații care au parvenit comisiei.

„Membrii comisiei vor dori să afle de la doamna notar în ce măsură au fost depuse documentele fiscale necesare în cazul semnării unor astfel de contracte”, a adăugat Gabriela Firea.

Guvernul va sesiza Parchetul în cazul restituirilor de terenuri din comuna Nana (județul Călărași), arătând că numeroase astfel de operațiuni din anii anteriori prezintă nereguli și că, în septembrie 2013, un teren a fost vândut unei „persoane fizice” de către o firmă declarată inactivă.

Concluziile sunt prezentate în raportul Corpului de control al premierului, care a efectuat un control la Primăria Comunei Nana având ca obiect verificarea respectării prevederilor legale în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate în extravilanul comunei.

În document se arată că, după reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilanul comunei Nana, județul Călărași, realizată cu încălcarea dispozițiilor legale, în perioada 2009-2010, aceste suprafețe au fost înstrăinate către societatea Berfige, prin încheierea a 8 contracte de vânzare-cumpărare. Prin aceste contracte, firma a achiziționat un număr de 35 de parcela de teren agricol din extravilanul comunei Nana, din care 33 de parcele situate în tarlaua 28 și 2 parcele situate în tarlaua 33, în suprafață totală de 290,41 hectare.

Suma totală plătită în perioada 2009-2010, pentru cumpărarea celor 35 de parcele de teren agricol, în suprafață totală de 290,41 ha, a fost de 3.437.647,92 lei.

La data de 09.09.2013, societatea a vândut suprafața de 290,41 ha de teren agricol, achiziționată în perioada 2009-2010, către o persoană fizică, pentru suma de 5.844.864,26 RON.

Societatea nu depusese însă până atunci bilanțul semestrial pentru activitatea desfășurată în perioada 31.06.2013-31.12.2013 și nici declarația privind impozitul pe profit aferentă anului 2013, în vederea stabilirii valorii impozitului datorat statului pentru profitul obținut în urma vânzării terenurilor.

Conform prevederilor legale referitoare la introducerea și depunerea situațiilor financiare anuale și a situațiilor financiare anuale simplificate, termenul de depunere a acestora, pentru societăți, este de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, respectiv până la data de 30.05.2014.

Luni seara, premierul Ponta a declarat că inspectorii guvernamentali trimiși la Oficiul de Cadastru Călărași, pentru terenurile din Nana, au descoperit că 80% dintre terenuri sunt returnate ilegal, rezultând un lung șir de infracțiuni și retrocedări ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Traian Băsescu.

Marți, președintele Traian Băsescu a transmis un mesaj procurorilor, la bilanțul Ministerului de Interne, în legătură cu ancheta Corpului de control al premierului privind achiziția de teren agricol la Nana: „Vă rog anchetați imediat și, dacă e încălcare de lege, să răspundă inclusiv președintele României!”.

Citește și