Ioana Băsescu și-a cumpărat 300 de hectare de teren agricol în județul Călărași. Ce sfat i-a dat un consilier prezidențial fiicei președintelui. UPDATE

Ioana Băsescu și-a cumpărat 300 de hectare de teren agricol în județul Călărași. Ce sfat i-a dat un consilier prezidențial fiicei președintelui. UPDATE
Publicat: 07/11/2013, 17:02
Actualizat: 06/07/2016, 07:31

Fiica președintelui Traian Băsescu, Ioana, a achiziționat în luna septembrie 300 de hectare de teren agricol în comuna Nana, județul Călărași, pe care l-a dat în arendă și pe care cultivă orz și grâu. Achiziția a fost făcută la sfatul lui Adrian Rădulescu, consultant în agricultură și consilierul prezidențial al lui Traian Băsescu pe politici economice și sociale, care i-a spus fiicei președintelui să nu plătească un preț mai mare de 5.000 de euro pe hectar. Achiziția a fost făcută prin contractarea unui credit agricol.

„Ioana Băsescu a cumpărat 300 de hectare pe raza comunei noastre, tranzacția a fost înregistrată în Registrul Agricol. Terenul era al unui italian care investește de mulți ani aici și acum s-a retras”, a confirmat pentru gândul Tudorița Nicolae, secretara primăriei Nana.

UPDATE Ioana Băsescu: Am plătit 278.337,5 euro din bani proprii, restul credit ipotecar de 1.028.507 euro

Ioana Băsescu a confirmat că a cumpărat 290,41 hectare de teren agricol în județul Călărași.

„În data de 9 septembrie 2013, am achiziționat un teren în suprafață de 290,41 ha, în județul Călărași,de la o societate românească având asociat unic un cetățean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro și din surse proprii până la concurența sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro„, a arătat Ioana Băsescu într-o precizare trimisă Mediafax.

Ea menționează că prețul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietății a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal și Normelor de punere în aplicare a acestuia.

Conform Ioana Băsescu, creditul a fost contractat în condițiile pieței și în limitele legislației în vigoare, pe 30 de ani, de la o instituție bancară, cu scopul achiziționării unui teren agricol și va fi rambursat în rate lunare.

„Până în prezent am achitat 2 rate”, mai precizează fiica șefului statului.

De altfel, înainte ca Ioana Băsescu să cumpere terenul, acesta era lucrat în arendă de firma ginerelui Tudoriței Nicolae, secretara Primăriei Nana. Contractul cu această firmă a fost reziliat.

Adrian Rădulescu, consilierul președintelui Traian Băsescu și fost președinte al Ligii Producătorilor Agricoli, a declarat pentru gândul că el este cel care a consiliat-o pe fiica cea mare a președintelui să achiziționeze acest teren. Firma care îi lucrează în arendă terenul Ioanei Băsescu a cultivat orz și grâu pe cele 300 de hectare, spre deosebire de firma italianului care deținuse anterior terenul și care cultiva porumb.

„Mi-a spus că a mai vorbit cu colegi și prieteni de-ai ei că este bine să investească în terenuri agricole și ce o sfătuiesc. I-am spus nu că e bine, că e strălucit! Este un sfat pe care îl dau oricui, terenurile agricole vor crește, există subvenții, există piață. Pământul nu-și pierde valoarea, plus că îți aduce profit dacă îl lucrezi. Și credeți-mă, se bat arendașii între ei care mai de care să lucreze terenurile. Găsești imediat 8-10 arendași care să lucreze”, a declarat Adrian Rădulescu, pentru gândul.

Prețul de achiziție ar fi fost de 4.700 de euro pe hectar, conform Antena 3, ceea ce ar însemna că Ioana Băsescu a plătit în total 1,41 milioane de euro pe acest teren. Televiziunea respectivă anunța însă că terenul ar avea 350 de hectare, lucru neconfirmat însă.

„Eu am sfătuit-o să plătească maximum 5.000 de euro pe hectar”, a spus Rădulescu, pentru gândul, care a mai precizat că achiziția s-a făcut printr-un credit agricol. El a mai explicat că terenul din Nana este foarte bine amplasat – la 55 km de centrul Bucureștiului și la 14 km de Autostrada Soarelui și de Fundulea, și foarte productiv: „Este în inima Bărăganului, teren fertil”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Temperaturi atipice în următoarele patru săptămâni. O iarnă cum n-a mai fost de mult
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Al doilea vaccin împotriva variolei maimuței, aprobat de OMS