Prima pagină » Știri » Iohannis a promulgat legea care prevede extinderea votului din Diaspora la trei zile

Iohannis a promulgat legea care prevede extinderea votului din Diaspora la trei zile

Iohannis a promulgat legea care prevede extinderea votului din Diaspora la trei zile
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea în materie electorală, prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidențiale este extins la trei zile, a anunțat șeful statului. Legea introduce, de asemenea, votul prin corespondență și votul electronic.

„Promulg astăzi, acum și aici Legea care ar trebui să le asigure românilor din străinătate posibilitatea de ași exercită dreptul de vot fără a mai fi nevoiți să aștepte ore în șir la coadă și fără să se teamă că nu vor putea să voteze pană la închiderea urnelor. Așadat legea este promulgată. Nouă lege introduce vootul anticipat, permite votul prin corespondentă și reprezintă un prim pas menit să creeze condiții pentru exercitarea dreptului de vot pentru toți cetățenii. Solicit Guvernului, MAI, MAE și AEP să dea dovadă de maximă responsabilitate pentru punerea în aplicare a legii și pentru organizarea în bune condiții a votului. De asemenea, fac apel la parlamentarii români de diasporă, la membri ai corpului diplomatic, la partidele politice, la societatea civilă, dar și la mass-media să informeze populația cu privire la noile prevederi ale legii”, a declarat Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Inițiativa legislativă modifică următoarele legi: Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României; Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente; Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondență; Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Românii din afara țării vor putea vota la alegerile prezidențiale pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă și duminică.

„Art. 44. – (1) În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 și se încheie la ora locală 21,00. (2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), votarea în străinătate se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe în ziua de vineri, ora locală 12.00 și se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 07.00 și se încheie la ora locală 21.00″, arată documentul.

Legislația a fost completată, astfel încât alegătorii, atât din România cât și din afara țării, care vor fi prezenți la coadă la închiderea secției de vot, respectiv ora 21:00, să poată vota până la ora 23.59.

„La ora 21:00 președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot. Doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21:00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot. Alegătorii aflați în situațiile prevăzute pot vota până cel mult la ora 23:59″, potrivit modificării aduse articolului 46 din Legea 334/2006 .

O altă modificare vizează introducerea votului prin corespondență și pentru alegerile prezidențiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare.

Conform propunerii legislative, „începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru președintele României, la termen, și până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care dorește să voteze în străinătate la alegerile pentru președintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.

 

Citește și