Șeful statului a fost însoțit de Șeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă.
Președintele a scris, sâmbătă, pe Facebook, despre vizita pe care a făcut-o la Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”, de la Centrul de instruire pentru luptă al Forțelor terestre, din localitatea Cincu.
„În curând, cei 420 de militari români vor participa la misiunea „Resolute Support” din Afganistan. Am fost impresionat de profesionalismul și curajul lor. După o masă ostășească, la care am mâncat alături de militari, le-am urat succes în Kandahar și să slujească sub drapelul României și al aliaților cu aceeași demnitate de până acum”, a scris șeful statului pe pagina de socializare.
Președintele Klaus Iohannis a semnat în cartea de onoare a Batalionului și a oferit reprezentanților acestuia cartea sa, „Pas cu pas”, cu autograf, primind placheta Centrului de Instruire pentru luptă al Forțelor Terestre.
După ceremonie, șeful statului a mers la popotă, unde a stat la rând, alături de ceilalți militari, pentru a lua masa. Klaus Iohannis a mâncat ciorbă și mâncare de fasole cu carne.
Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a asistat la antrenamentul misiunii Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”, care va participa, începând cu luna martie, la misiunea „Resolute Support” din Afganistan.
„Timp de șase luni, cei 420 de militari vor fi dislocați la Kandahar, acționând ca subunitate de protecție care va asigura securitatea bazei militare și va consilia forțele afgane”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale, care menționează că Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada” se află la cea de-a cincea participare in teatrele de operațiuni.
Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica” de la Cincu a devenit, în urma procesului de transformare a Armatei României, cea mai modernă structură care organizează activitățile de instruire ale militarilor pentru misiuni de apărare a țării, precum și pentru cele executate în teatrele de operatii.
Structurile militare până la nivel de brigadă inclusiv sunt antrenate si evaluate prin utilizarea tehnologiilor de simulare reală, constructivă, virtuală și integrată, crearea unui mediu operațional apropiat de realitatea câmpului de luptă modern și punerea la dispoziția militarilor a capabilităților și facilităților existente.
Infrastructura centrului permite instruirea trupelor prin executarea tragerilor cu diferite categorii de armament, a tragerilor de artilerie, începând de la aruncătoare și până la sistemul LAROM, precum și a tragerilor cu aviația,
completate cu diferite tipuri de exerciții, în funcție de nevoile operaționale ale tuturor categoriilor de forțe.
Pentru rezultatele obținute la exercițiile de instruire, precum și în misiunile executate în teatrele de operații, Drapelul de luptă al batalionului a fost decorat cu Ordinul „Virtutea militară” – în grad de Ofițer cu însemn pentru militari, de război, „Emblema de onoare a Armatei României”, precum și „Emblema de onoare a Statului Major General”, mai precizează Administrația Prezidențială.