Însoțit de Carmen Iohannis, soția sa, aflată și ea la prima vizită oficială alături de șeful statului, și de ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru, președintele Klaus Iohannis a sosit la Ambasada de la Paris la ora 19.30, unde peste 200 de români, membri ai comunității din Franța, l-au așteptat cu nerăbdare.
Președintele a fost aplaudat câteva minute după discursul susținut pe scena amplasată în Ambasada României la Paris. Românii din diaspora franceză au făcut, apoi, sute de poze cu Klaus Iohannis, care a socializat timp de mai bine de o oră cu cei prezenți. Președintele a dat autografe pe cartea sa, „Pas cu Pas” și a ascultat urările celor care doreau să îl felicite pentru victoria din alegeri.
Soția sa s-a aflat tot timpul alături de Klaus Iohannis. Întrebată dacă s-a obișnuit cu noul rol, de primă doamnă, aceasta a spus că nu, și că încearcă să se obișnuiască. Despre prima vizită în afara țării, Carmen Iohannis a spus că a fost foarte călduroasă și plăcută.
Mulți dintre cei prezenți erau originari din zona Sibiului și afirmau că sunt nerăbdători să facă fotografii cu președintele Iohannis, majoritatea declarând că l-au votat la alegerile din 16 noiembrie.
„Sunt foarte mulțumită că este președintele nostru și că în sfârșit se va schimba și imaginea noastră”, a spus o doamnă prezentă la recepție. „E o persoană deosebită, l-am votat cu mare plăcere”, a mai spus ea. Despre Prima Doamnă, aceasta a spus că este „adorabilă”. „Sunt adorabili amândoi”, a completat ea.
Printre invitați s-au aflat și omul de afaceri Ion Țiriac și Nicolae Manolescu, delegatul permanent al României pe lângă UNESCO.
Ion Țiriac a răspuns întrebărilor presei, el afirmând că a votat în Paris, la alegerile prezidențiale. „90% am votat în afară fiindcă mă găsesc rar în țară, dar a fost o treabă destul de încâlcită care s-a umflat puțin prea mult. Nu ar fi trebuit să se întâmple, dar să sperăm că votul electronic în viitor se întâmplă”, a spus Țiriac, despre evenimentele de la scutinul din noiembrie, când sute de români nu au putut să își exprime votul, din cauza organizării deficitare a secțiilor de vot. El a mai spus că, „realist vorbind, votul din diaspora nu este o problemă, pentru că din diaspora până acum la toate voturile care au fost au votat cam 25% din cetățenii români care au fost afară sau au vrut să voteze”.
„Oarecum s-ar fi putut aranja într-un fel sau altul, s-au prezentat mult mai mulți dar atâta au votat întotdeauna. Și mie mi-ar fi convenit mai mult să stau mai puțin pe la cozi, prin alte părți, dar aceea a fost situația. Să sperăm că nu se mai întâmplă. (…) De vină o fi fost cineva în orice caz”, a mai declarat el.
Țiriac a vorbit și despre așteptările sale în privința lui Klaus Iohannis. „Este foarte greu de prevăzut. Nu poți decât să fii optimist pentru că România este o țară mare, o țară bogată, cu de toate și are destui români”, a spus Țiriac.
Întrebat ce trebuie să facă Iohannis pentru a-și păstra popularitatea și imaginea, omul de afaceri a comentat: „Ați văzut vreodată un politician care să stea într-o funcție un timp destul de rezonabil fără să se erodeze? Toată lumea se erodează. În general, unui politician faptele bune i se cam trec cu vederea, dar acelea rele sau cele care nu le face sunt cele mai rele. Ce sperăm noi acum? Eu am sperat întotdeauna să am un președinte arbitru principal, nici apărător, nici atacant, nici jucător”.
Țiriac a mai afirmat că mediul de afaceri din Paris „are multe așteptări de la Hollande, înainte să aibă de la Iohannis”. „Mediul de afaceri de la Paris are probleme în ultimii doi ani cu legislația, cu taxele șmd”, a mai spus el.
Și scriitorul Nicolae Manolescu a vorbit, întrebat de presă, despre așteptările sale de la Iohannis. „Așteptarea esențială să nu-și piardă capitalul. Nu pot să spun eu ce să facă pentru că dacă aș ști aș fi în locul lui”, a spus el, adăugând că este sibian și că se cunoaște demult cu președintele Iohannis.
Despre votul din diaspora, Manolescu a arătat că „se rezolvă până la viitoarele alegeri, pentru că „nu se poate altfel”. „Există multe moduri de a vota. Eventual, votul electronic, vot prin corespondență, dar să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat”, a precizat el.
Nicolae Manolescu a atins și subiectul scandalului legat de invitațiile transmise de Ambasada României la Paris, pentru recepția în cinstea șefului statului. „Nu știu detalii. Am văzut și eu ce s-a întâmplat. Eu nu am primit”, a spus Manolescu, adăugând că acele remarci referitoare la invitați i se par „scandaloase”.
„Habar n-am cine a făcut și cine a dat drumul. Este o chestiune confidențială”, a precizat Manolescu, întrebat cine ar trebui să răspundă pentru această gafă. Despre responsabilitatea ambasadorului Mazuru, Manolescu a afirmat că acesta nu a făcut nicio gafă. „Nu avea cum să știe că doamna cu pricina a scăpat în calculator bagajul acela care s-a dus”, a spus el, precizând că deja doi dintre cei vinovați au fost rechemați.