„Având în vedere dezideratul de a se ajunge la soluții legislative pe deplin adecvate cadrului constituțional intern și standardelor europene referitoare la independența justiției, Președintele României consideră utilă organizarea cât mai rapidă a unor consultări directe între reprezentanții autorităților publice și ai societății civile din România cu experții Comisiei de la Veneția”, transmite președinția.
Peședintele Klaus Iohannis a solicitat, la începutul lunii mai, un punct de vedere Comisiei de la Veneția cu privire la cele trei legi adoptate de Parlamentul României vizând statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară, respectiv organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.
Anterior, în 26 aprilie 2018, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția cu privire la aceleași legi.
Administrația Prezidențială a făcut public textul solicitării adresate de șeful statului Comisiei de la Veneția:
„Un pachet de trei legi ce încearcă să reformeze sectorul justiției în România sunt adoptate acum de Parlament și vor fi promulgate. Proiectele de lege de revizuire a legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară și legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii au fost evaluate de două ori de Curtea Constituțională. Totuși, consider că în versiunea finală nu sunt conforme nici cu cadrul constituțional român, și nici cu standardele europene de independență a justiției.
Înainte de a le promulga, și luând în considerare relevanța de care se bucură în general opiniile Comisiei de la Veneția, și în mod particular pentru Curtea Constituțională a României, am decis să trimit aceste legi Curții Constituționale a României și Comisiei de la Veneția.
În același timp, am solicitat Curții Constituționale să coopereze cu consiliul consultativ privind chestiuni constituționale al Consiliului Europei și să facă tot ce este posibil pentru ca decizia să se bazeze pe opinia Comisiei de la Veneția.
Așadar, potrivit articolului 3 al Revoluției (2002) 3, Statutul revizuit al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, am onoarea de a solicita Curții de la Veneția să emită o opinie privind proiectele de legi de revizuire a legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară și legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii”