„Furtunile care au lovit cu o violență extremă România, în cursul zilei de duminică, arată vulnerabilitățile și ineficiența sistemului de prevenire a populației și reducere a riscului de producere a dezastrelor.(…) Solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri și cine se face vinovat de neglijență sau incompetență. Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util și în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populației, dar și pentru perfecționarea procedurilor de management integrat al situațiilor de criză. Absența unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranței naționale”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Șeful statului susține că existența unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii ca cele petrecute în cursul zilei de duminică. „Este inadmisibil ca într-o țară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialiști IT și pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o inițiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toți cetățenii”, mai arată Iohannis.
Iohannis precizează că, dacă există autorități ale statului și persoane în funcții publice care nu au acționat conform atribuțiilor, acestea sunt obligate să răspundă în fața legii.
Cererile lui Iohannis vin după ce premierul Mihai Tudose a anunțat că, săptămâna viitoare, va începe implementarea unui sistem de alertă prin rețelele de telefonie mobilă pentru ca cetățenii să poată primi informații prins sms atunci când există un pericol în zona în care se află.
„Sunt toate autoritățile în alertă. Săptămâna viitoare este obligatorie implementarea unui sistem de alertă prin rețelele de telefonie mobilă pe fiecare zonă. Cine e în zona de acoperire pe zona în pericol, să primească automat această aleră pe telefonul mobil. Dacă am văzut în filme, poate fi și implementat”, a declarat premierul Mihai Tudose la Antena 3.
Tudose a mai declarat și că se gândește să propună operatorilor de telefonie un sistem automat prin care să fie anunțați toți cei care se află în raza de acoperire că în zona în care se află urmează a se produce fenomene meteo periculoase.
„Sunt țări unde funcționează un fel de alertă telefonică dacă e furtună puternică într-o zonă. Operatorii de telefonie să fie obligați să trimită o avertizare. Ar trebui implementat și la noi. O să încercăm să vedem cum se poate face asta tehnic și cât de disponibili sunt operatorii la așa ceva. Deocamdată acestea sunt primele estimări. Toată lumea e în alertă să verificăm să nu mai fie cazuri identice. Toată lumea e în alertă, slavă Domnului că s-a întâmplat pe zi și se poate interveni la vedere”, a mai spus premierul Mihai Tudose.
Opt oameni au murit și alți peste 137 au fost răniți în urma unor furtuni violente care au lovit județele din vestul și centrul țării, duminică după amiază.
Două persoane au murit, duminică, în urma unei furtuni violente care au avut loc în Timișoara. Încă trei persoane au murit, în Buziaș, județul Timiș,iar una la Moneasa, județul Arad. De asemenea, două persoane din Bistrița au decedat, bilanțul victimelor furtunilor violente ridicându-se astfel la opt morți.
Din cauza furtunii violente din vestul țării, o gravidă care a rămas blocată în telescaunul de la Șuior după ce instalația a rămas fără energie electrică, a sărit din telescaun, starea ei fiind stabilă. Anunțul privind cazul a fost făcut de premierul Mihai Tudose.
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost activată o celulă de criză, iar ministrul Carmen Dan va merge, luni, la Timișoara și Arad pentru o evaluare a pagubelor, astfel încât să la următoarea ședință de guvern să poată fi acordate sumele necesare reparațiilor. Premierul Mihai Tudose a anunțat că Guvernul va începe de săptămâna viitoare implementarea unui sistem de alertă prin telefon, în caz de pericol. De asemenea, Executivul va acorda ajutoare financiare pentru comunitățile afectate.
De asemenea, președintele Klaus Iohannis s-a declarat „profund marcat de evenimentele dramatice care au avut loc în cursul acestei zile în vestul țării” și a cerut autorităților să ia toate măsurile necesare pentru a gestiona cât mai eficient această situație de criză.