Prima pagină » Știri » Iohannis cere MAI „lămuriri scrise și clare” despre ultrașii care au spart mitingul din Piața Victoriei. „Am sesizat CCR în privința ordonanței Iordache”. Motivele invocate de președinte

Iohannis cere MAI „lămuriri scrise și clare” despre ultrașii care au spart mitingul din Piața Victoriei. „Am sesizat CCR în privința ordonanței Iordache”. Motivele invocate de președinte

Iohannis cere MAI „lămuriri scrise și clare
Președintele Klaus Iohannis a cerut azi ministrului de interne și Jandarmeriei să îi dea lămuriri scrise și clare despre grupurile de ultrași care au provocat incidentele violente din Piata Victoriei. „La MAI s-a știut când, unde, ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstrația. I-au lăsat liberi să se amestece printre demonstranții pașnici, punând în pericol chiar viața românilor", a spus șeful statului. Iohannis a adăugat că a sesizat la CCR ordonanța Iordache și a transmis un mesaj tranșant PSD: „Jos mâinile de pe DNA!". În jurul prânzului, pe site-ul președinției a fost publicată și motivarea transmisă de Klaus Iohannis către CCR, în care șeful statului arată că modul în care Guvernul a ales să adopte ordonanța de urgență referitoare la modificarea codurilor penale este un abuzivă care dă naștere unui conflict juridic între Guvern, pe de-o parte, Parlament și CSM, de cealaltă parte. În plus, șeful statului a adus în discuție și inițiativa sa de a convoca votul popular pe această temă, subliniid că Executivul, prin această modalitate de a acționa, a împiedicat exercitarea suveranității cetățenilor.

„Sunt foarte impresionat de amploarea acestei manifestării și că românii au înțeles despre ce e vorba cu aceste ordonanțe. Aceste demonstrații au fost eminamente pașnice. Asta până după ora 10, când grupuri de demonstranți violenți au deturnat demonstrația. A fost evident că acești demonstranți violenți au venit cu scopul de a strica manifestația. Felul în care Ministerul de interne nu a gestionat situația și jadarmii au acționat mă dezamăgește profund. La MAI s-a știut când, unde, ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstrația. I-au lăsat liberi să se amestece printre demonstranții pașnici, punând în pericol chiar viața românilor. Foarte grav mi s-a părut că dna ministru a spus că n-a știut nimic. Solicit doamnei ministru și jandarmeriei lămuriri scrise si clare de ce au fost lăsate elementele să acționeze”, s spus președintele. 

Iohannis a declarat că a sesizat Curtea Constituțională în privința OUG de modificare a Codului Penal, întrucât în acestă situație s-a constatat un conflict de natură constituțională între guvern și sistemul de justiție, pe de o parte și Parlament, pe de altă parte.

De asemenea, șeful statului a declarat că premierul Sorin Grindeanu nu i-a răspuns la scrisoarea prin care îi cerea să abroge ordonanța de urgență de modificare a Codurilor Penale și a precizat că săptămâna viitoare îi va invita pe politicienii la consultări.

„Cu siguranță o să invit mai multă lume la discuții, dar cum abia ieri i-am scris premierului și poate a fost ocupat, nu știm cu ce, că nimeni nu l-a văzut, dar vreau să-i dau șansa o zi-două să judece puțin ce am scris acolo. Nu vreau să-mi dea un răspuns pripit, ca și data trecută, fiindcă nu ne folosește la nimic și lui sigur nu, după care va trebui să invit oamenii la Cotroceni, să găsim o soluție la această criză, pentru că altfel lucrurile se agravează și strada poate să protesteze, românii își spun nemulțumirile, dar soluțiile nu pot veni din stradă, soluțiile trebuie să vină tot de la politicieni. Cu certitudine săptămâna viitoare o să-i invit ca să-mi prezinte soluțiile, dar asta este o fază ulterioară”, a spus președintele. 

Motivarea președintelui Iohannis:  „Guvernul a acționat abuziv, arogându-și competențe pe care Constituția nu i le conferă”

Joi, în jurul prânzului, pe site-ul președinției a fost publicată și motivarea transmisă de Klaus Iohannis către CCR, în care șeful statului arată că modul în care Guvernul a ales să adopte ordonanța de urgență referitoare la modificarea codurilor penale este un abuzivă care dă naștere unui conflict juridic între Guvern, pe de-o parte, Parlament și CSM, de cealaltă parte. 

„Apreciem că suntem în prezența unei situații juridice conflictuale a cărei naștere rezidă în mod direct în textul Constituției. (…) Prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență Guvernul și-a exercitat competența de  a adopta acte normative cu putere de lege cu încălcarea cadrului constituțional privind delegarea legislativă. (…) Astfel, potrivit art. 61 alin.(1) din Constituție, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării. De asemenea, potrivit art. 115 alin. (4) din Constituție, Guvernul poate emite ordonanțe pe baza unei legi de abilitare adoptate de Parlament și poate emite ordonanțe de urgență în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora. (…) ori de câte ori Guvernul emite ordonanțe cu încălcarea normelor constituționale își exercită abuziv competența de legiferare”, se arată în expunerea de motive formulată de președintele Klaus Iohannis. 
 
Șeful statului mai arată și că Guvernul poate să intervină și să-și exercite puterea delegată de legiferare doar în cazul în care este vorba despre o situație extraordinară care nu poate fi amânată, iar urgența trebuie motivată în curpinsul ordonanței, lucruri care nu rezultă din textul proiectului promovat de Florin Iordache.
 
„Or, din analiza conținutului preambulului O.U.G. nr. 13/2017  nu rezultă existența elementelor de drept și de fapt ale situației extraordinare, a cărei reglementare nu poate fi amânată, pentru toate situațiile legislative cuprinse în conținutul ordonanței de urgență. Acest aspect este, de altfel, semnalat și prin avizul nr. 61/31.01.2017 emis de Consiliul Legislativ”, motivează Iohannis, arătând că atitudinea Guvernului „rămâne în afara oricărei motivații constituționale”, așadar „Guvernul a acționat abuziv, arogându-și competențe pe care Constituția nu i le conferă”. 
 
Klaus Iohannis mai argumentează și că Guvernul ar fi putut alege varianta trecerii prin Parlament a unui proiect de act normativ, în procedură de urgență, Legislativul putând să adopte legea într-un interval scurt de timp, așa cum s-a întâmplat, explicitează șeful statului, cu Legea lui Dragnea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, care a trecut prin procedură parlamentară completă în doar 15 zile. 
 
Președintele aduce în discuție în susținerea sesizării către CCR și rolul CSM în această problemă, care, potrivit Constituției, are rolul de a aviza aceste proiecte de acte normative și critică faptul că Executivul a decis adoptarea OUG referitoare la modificarea codurilor penale înaintea ședinței de plen a CSM, împiedicând astfel Consiliul să-și exercite atributele prevăzute de Legea Fundamentală: „La data de 31.01.2017 Ministerul Justiției a transmis către C.S.M, spre avizare, proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. În seara aceleiași zile, Guvernul a adoptat și imediat a publicat în Monitorul Oficial al României această ordonanță de urgență, deși C.S.M. a făcut public faptul că Plenul se va reuni în ședință în dimineața zilei următoare. (…) Guvernul a împiedicat Consiliul Superior al Magistraturii să realizeze o atribuție constituțională”. 
 
Șeful statului aduce în discuție și referendumul pe care l-a convocat, prin care a fost solicitat votul popular asupra proiectului de ordonanță promovat de Ministerul Justiției, act prin care Executivul a acționat „abuziv”, împiedicând exercitarea suveranității poporului român: „Considerând că unele dintre modificările preconizate au legătură directă cu eforturile României depuse în combaterea fenomenului corupției, la data de 24.01.2017 am inițiat procedura de organizare a unui referendum de interes național pe tema: continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice. În acest sens, am solicitat consultarea Parlamentului care, potrivit Legii nr. 3/2000 are un termen de 20 de zile pentru  a formula un punct de vedere. Menționăm că, până la această dată, Parlamentul nu a transmis acest punct de vedere. În contextul iminenței exercitării în mod direct a suveranității naționale de către corpul electoral prin referendum și în condițiile în care autoritățile publice, inclusiv Guvernul, sunt obligate să ia în considerare și să identifice modalitățile de punere în practică a voinței exprimate de popor, decizia Guvernului de a adopta O.U.G. nr. 13/2017 reprezintă o conduită abuzivă a acestuia, ce urmărește obținerea unor efecte penale mai favorabile înainte ca poporul să aibă posibilitatea să se exprime”, a conchis Iohannis, subliniid încă o dată că Executivul și-a depășit atribuțiile constituționale. 
 
 
 

Citește și