Președintele Klaus Iohannis a spus că a fost definitivată ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT, care cuprinde și tema defrișărilor ilegale, precizând că până la ședință toate instituțiile abilitate trebuie să prezinte materiale care să ofere „o imagine mai clară” asupra amplorii acestui fenomen.
„Lucrurile au evoluat, nu mai sunt doar la nivel de intenție. Am avut săptămâna trecută o discuție cu premierul despre ordinea de zi pentru următoarea ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, procedură legală, și am definitivat ordinea de zi pentru următoarea ședință a CSAT. Astfel, ea conține o analiză a situației în domeniu și până la această ședință așteptăm materiale de la toate institițiile abilitate pentru a avea o imagine mai clară asupra amplorii și pagubelor produse de defrișările ilegale”, a declarat Iohannis, răspunzând unei întrebări privind Codul Silvic și tema defrișărilor ilegale.
Întrebat ce decizie va lua în această privință, Iohannis a spus că, într-o primă fază, se dorește realizarea unei analize și abia apoi vor fi luate decizii.
„În prima fază, vrem să avem o analiză să vedem cu ce fenomen ne confruntăm, dar nu la modul general, ci la modul concret. Apoi, dacă este cazul, vom lua o decizie”, a mai spus președintele Iohannis.
Întrebat dacă, personal, consideră că tăierile ilegale reprezintă un atentat la siguranța națională, Iohannis a răspuns: „Consider că tăierile ilegale de păduri constituie un atentat la siguranța națională”.
În ultimele două weekend-uri, mii de persoane au participat în mai multe localități, printre care București, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Iași și Ploiești, la proteste pe tema defrișărilor, iar președintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea ședință a CSAT.
Proiectul de modificare a Codului silvic, inițiat în vara anului 2014 de 125 de parlamentari PSD și trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marți în dezbatere la comisiile Camerei Deputaților, forul decizional, după ce Senatul l-a readoptat în aceeași formă.
Deputații din comisiile juridică, de agricultură și mediu au respins însă cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic.
Ulterior, reprezentanții ONG privind protejarea mediului au criticat, după ce comisiile juridică, agricultură și mediu au respins cererea de reexaminare a președintelui la Codului Silvic, faptul că nu au putut să-și exprime punctele de vedere, sugerând că vor fi prezenți în stradă pentru proteste.
Departamentul Politic, [email protected]