Iohannis critică amestecul rusesc în Ucraina și Siria. Cum califică președintele acțiunile Rusiei la Marea Neagră într-un interviu acordat presei turce

Publicat: 23 03. 2016, 17:38
Actualizat: 29 03. 2019, 11:23

„România și Turcia au obiectivul comun de suplimentare a contribuțiilor pentru garantarea securității și stabilității regionale. Prin urmare, dialogul nostru în materie de securitate este intens, în căutarea soluțiilor pentru atingerea acestui obiectiv”, a declarat Klaus Iohannis într-un interviu acordat agenției turce Anadolu.

Iohannis, aflat în vizită de stat în Turcia, a atras atenția că există amenințări regionale.

„Securitatea în regiunea Mării Negre a fost afectată recent de o atitudine de indiferență față de reglementările internaționale prin ignorarea aranjamentelor și angajamentelor de securitate la nivel european și prin acțiuni constante de suplimentare a capacităților militare”, a spus Iohannis, afirmând că așteaptă de la summitul NATO programat în iulie la Varșovia măsuri pentru consolidarea securității maritime în zona Mării Negre.

„În Est, am asistat la anexarea ilegală a regiunii Crimeea și la consolidarea în mod constant a capabilităților militare, cu scopul extinderii puterii în regiune și mai departe, cum s-a întâmplat în Siria”, a precizat președintele României.

Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, după revoltele care au condus la înlăturarea de la putere a președintelui prorus Viktor Ianukovici. În octombrie 2015, Rusia a inițiat operațiuni militare în Siria, pentru susținerea regimului Bashar al-Assad.