„Nu pot să nu remarc recenta adoptare de către Comisia Europeană, pe 1 iunie, a Opiniei privind statul de drept în Polonia. Dincolo de semnele de întrebare asupra oportunității momentului ales de către Comisie, am deplină încredere în capacitatea democrației poloneze de a găsi cele mai bune soluții în conformitate cu cerințele statului de drept, având în vedere tradiția Poloniei de implicare activă în consolidarea, în perioada post-comunistă, a unei reale democrații”, a spus președintele la conferința Romania”s Security Leadership in South East Europe la Palatul Cotroceni.
Președintele și-a exprimat speranța că instituțiile europene vor sprijini constructiv eforturile Poloniei, subliniind că actualul context dificil, mai ales în Est, dar și în interiorul Uniunii Europene, reclamă concentrarea tuturor demersurilor în direcția asigurării stabilității și securității.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri că UE a descoperit nereguli în exercitarea statului de drept din partea guvernului polonez și ia în calcul posibilitatea de a impune sancțiuni în acest sens.
Potrivit lui Timmermans, Comisia Europeană a adoptat o notă diplomatică oficială prin care critică guvernul conservator al Poloniei pentru deciziiile legate de limitarea activitatea Curții Constituționale din țară.
Decizia de miercuri presupune că liderii UE au considerat nesatisfăcătoare negocierile purtate luni la rând cu Varșovia, ceea ce declanșează cea de-a treia etapă a procedurii de investigare din partea UE în privința respectării statului de drept în Polonia, cea a impunerii de sancțiuni.
Anunțul vine după ce Frans Timmermans a efectuat o vizită în urmă cu o săptămână în Varșovia pentru a discuta cu premierul polonez, Beata Szydlo, pe marginea disensiunilor dintre UE și Polonia privitoare la exercitarea statului de drept.