„România a apropriat UE de cetățeni prin deciziile care s-au luat la nivel european. (…) Aderarea la spațiul Schengen, aici speram ca președintele la summit-ul de la Sibiu să ridice această problemă, sau cel puțin când alții spun că nu vom adera să aibă o reacție. În același timp cred că pentru noi este important că am arătat că putem gestiona o funcție la nivel european foarte bine pentru că a existat multă neîncredere și în același timp cred că este important că România a reușit să ducă la bun sfârșit dosare pe care alte țări cu multă experiență, mult mai vechi decât România nu au putut să o facă”, a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă, joi, în cadrul unui interviu DCNews.
Pe 13 mai, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas a declarat, întrebat dacă Jean Claude Juncker își menține declarația potrivit căreia România este pregătită să intre în spațiul Schengen în contextul actual, că nu vede de ce această poziție ar fi pusă în pericol.
Pe 9 mai, premierul olandez Mark Rutte, aflat la Sibiu pentru a participa la summitul informal al liderilor UE, a declarat că România va putea intra în spațiul Schengen după ce va începe să respecte valorile democrației și ale statului de drept.
La începutul anului, Klaus Iohannis a declarat, la Cotroceni, întrebat ce va face ca să existe un acord între Guvern și Președinție pentru aderarea României la Spațiul Schengen, că fără consens acest lucru nu este posibil și „lucrăm cu toții la acest proiect”.