Iohannis, de Ziua Imnului: Statul român contribuie activ la consolidarea relației transatlantice
„Pe 29 iulie, sărbătorim, ca în fiecare an, «Ziua Imnului Național», unul dintre simbolurile naționale care ne insuflă sentimentul solidarității și mândria de a fi români. «Deșteaptă-te române» ne reflectă istoria, luptele și tradițiile, servind, în același timp, ca expresie a identității naționale. Încă din timpul Revoluției de la 1848, imnul național a transmis un mesaj mobilizator națiunii române de a intra într-o lume nouă, prin trezirea conștiinței naționale și având ca reper tradițiile sale. Versurile imnului au dinamizat eforturile românilor de a-și urma și îndeplini idealurile de libertate și unitate”, arată mesajul președintelui Klaus Iohannis într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, remis luni MEDIAFAX.
„Sărbătoarea de astăzi este un bun prilej de a invoca virtuțile înaintașilor noștri, precum și de a rememora faptele glorioase ale acestora. Spiritul de sacrificiu, abnegația și patriotismul sunt calități umane care stau la baza devenirii noastre ca națiune modernă și democratică”, potrivit sursei.
Acesta a spus că „în urmă cu trei decenii, România s-a reîntors către familia occidentală, devenind, apoi, membru al Alianței Nord-Atlantice, al Uniunii Europene și partener strategic al Statelor Unite ale Americii”.
„Astăzi, statul român contribuie activ la consolidarea relației transatlantice și promovează respectul reciproc, valorile comune și interesele care racordează, și mai puternic, Uniunea Europeană la partenerul său, Statele Unite ale Americii. «Ziua Imnului Național» este, în același timp, și momentul în care privim cu încredere și optimism către viitorul națiunii noastre, unul în care ne dorim să ne bucurăm de o securitate națională extinsă în cadrul marii familii euroatlantice, de prosperitate, democrație și de un stat de drept funcțional și mai eficient. La mulți ani Imnului Național! La mulți ani, România!”, mai arată mesajul președintelui.
Ziua Imnului național al României e sărbătorită pe 29 iulie, din 1998. De-a lungul timpului nu mai puțin de 6 piese au îndeplinit oficial acest rol simbolic, una dintre ele reprezentând statul pentru mai bine de șase decenii.