Iohannis despre Kovesi: Există posibilitatea destul de avansată de reconfirmare
”În esență, după ce se termină primul mandat al unui procuror-șef sau a unui procuror general există varianta de procedură nouă, de la zero sau există varianta reconfirmării în funcție, adică ministrul Justiției să propună aceeași persoană care pe urmă să fie reconfirmată, numită de președinte. Aici la DNA trebuie să spun că nu sunt eu acela care va confirma sau nu că se dorește o reinvestire, dar pe de altă parte trebuie să fiu foarte sincer. Rezultatele obținute de DNA, care sunt văzute, sunt lăudate și de noi și de alții, cu siguranță ne duc cu gândul la posibilitatea destul de avansată a reconfirmării”, a declarat șeful statului la TVR.
Întrebat ce părere are despre schimbarea procedurii de numire a procurorului-șef al DNA, ca propunerea să nu mai vină de la ministerul Justiției, ci de la Consiliul Superior al Magistraturii, președintele a spus: ” Eu sunt de acord cu legislația în vigoare, este în perfectă concordanță cu legislația din majoritatea statelor europene.”
Procurorul general al României și procurorul-șef al DNA sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Șeful statului poate refuza motivat numirea în funcțiile de conducere din Ministerul Public.
Laura Codruța Kovesi declara în septembrie 2015, la Digi24, că nu-și dorește vreo funcție în afara sistemului judiciar și că va anunța la finalul mandatului dacă va candida pentru un nou mandat la șefia DNA.