Prima pagină » Știri » Iohannis, despre Secția de investigare a infracțiunilor din justiție: Guvernul să corecteze anomalia / Despre remaniere: Sper ca miniștrii de Interne și Externe să fie schimbați din funcție / Ce spune președintele despre candidatul USR PLUS la prezidențiale

Iohannis, despre Secția de investigare a infracțiunilor din justiție: Guvernul să corecteze anomalia / Despre remaniere: Sper ca miniștrii de Interne și Externe să fie schimbați din funcție / Ce spune președintele despre candidatul USR PLUS la prezidențiale

Iohannis, despre Secția de investigare a infracțiunilor din justiție: Guvernul să corecteze anomalia / Despre remaniere: Sper ca miniștrii de Interne și Externe să fie schimbați din funcție / Ce spune președintele despre candidatul USR PLUS la prezidențiale
Președintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, ca Guvernul să vină cu o inițiativă legislativă pentru a corecta „anomalia" care este Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), precum și alte neregularități din domeniu, urmând ca dezbaterea să aibă loc în Parlament. Iohannis a spus, referitor la remaniere, că speră ca miniștrii de Interne și Externe să fie schimbați din funcție.

13:52 Iohannis: Referendumul e bine să fie organizat împreună cu prezidențialele

Președintele Klaus Iohannis a declarat că referendumul de revizuire a Constituției, pentru a pune în aplicare rezultatele referendumului din 26 mai, poate fi organizat în același timp cu primul sau al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

„După părerea mea, referendumul e bine să fie organizat fie împreună cu primul tur al prezidențialelor, fie cu al doilea tur. S-au grăbit unii politicieni, care au și boicotat referendumul, că există o recomandare de la Comisia de la Venenția. Țin să informez opinia publică că această recomandare nu există, dată de Comisia de la Veneția pentru a evita suprapuneri. Putem fără nicio problemă să organizăm referendumul cu prezidențialele. E foarte curios că unii politicieni care sunt nemulțumiți de rapartele GRECO folosesc exact Comisia de la Veneția. Iată exemplul trist de politică duplicitară a unor politicieni români”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a solicitat anterior Parlamentului să transpună cu celeritate în legislație toate prevederile stipulate în Acordul Politic Național, pe care l-a inițiat „pentru a fi respectată pe deplin voința suverană a cetățenilor români”.

13:46 Iohannis, atac la Cioloș pe procurorul-șef european: Tot felul de politicieni se agață de tema asta

Președintele Klaus Iohannis l-a ironizat, miercuri, pe Dacian Cioloș referitor la susținerea pentru Laura Codruța Kovesi la funcția de procuror-șef european, că „fiind o temă de mare vizibilitate, tot felul de politicieni se agață de ea”.

„Fiind o temă de mare vizibilitate (cea a numirii procurorului-șef european -n.r.), tot felul de politicieni se agață de ea, dar dacă contribuie la numire e bine”, a spus președintele.

Liderul grupului Înnoim Europa Dacian Cioloș a anunțat, vineri, că a discutat cu președintele francez Emmanuel Macron și a convenit cu acesta să reia procedura nominalizării șefului Parchetului European, pornind de la sprijinul dat de Parlamentul European Laurei Codruța Kovesi pentru funcție. „Am convenit să lucrăm împreună pentru a realiza cât mai repede nominalizarea șefului Parchetului European, pornind de la sprijinul pe care Laura Codruța Kovesi l-a obținut în Parlamentul European”, a scris Dacian Cioloș, la vremea respectivă, pe Facebook.

Nici premierul Viorica Dăncilă nu a exclus susținerea Codruței Kovesi în funcția de procuror-șef european. Președintele PSD a declarat, la Galați, că o decizie în acest sens va fi luată în forurile statutare ale partidului.

Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, este favorit pentru șefia Parchetului Național Financiar din Franța, corespondentul DNA, relatează postul de televiziune TV5Monde.

În cazul în care Jean-François Bohnert va fi numit în funcția de șef al Parchetului Național Financiar, Laura Codruța Kovesi va deveni singurul candidat pentru funcția de procuror-șef în cadrul Parchetului European.

13:41 Iohannis, despre candidatul USR PLUS: Eu o să îmi fac doar mie campanie

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că își face campanie doar propriei persoane și fiecare are dreptul să candideze, răspunzând în acest fel unei întrebări legate de candidatul USR PLUS la prezidențiale.

„PNL își menține decizia că eu voi fi candidatul lor și vom colabora eficient în campanie. Cu siguranță vom avea acțiuni comune, vom avea abordare de campanie, așa cum se cuvine și se așteaptă românii”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Întrebat de decizia USR PLUS de a merge în campanie cun un candidat propriu, Iohannis a spus: „O competiție. Să nu se aștepte cineva să am opinii despre contracandidații mei. E dreptul lor constituțional. Fiecare va trebuie să își facă campania proprie. Eu o să îmi fac doar mie campanie”.

USR PLUS va anunța în următoarea perioadă cine este prezidențiabilul din partea alianței, acesta urmând să fie nominalizat dintre cei doi lideri Dan Barna sau Dacian Cioloș.

13:40 Iohannis, despre șansele lui Kovesi la șefia Parchetului European: Sunt bune, dar garantat nu este

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că Laura Codruța Kovesi are „șanse bune” pentru a prelua conducerea Parchetului European, dar că funcția nu este garantată, precizând că postul de procuror-șef european nu intră la negocierile pentru comisari și vicepreședinți PE.

„Să vă spun ceva și cu poziția de procuror-șef european. Eu am susținut-o din capul locului pe doamna Kovesi și acest lucru i l-am spus și doamnei Kovesi și mai multor conducători relevanți din politica europeană. Însă aceasă poziție nu e una care intră în negocieri cu comisarii, vicepreședinții de la nivelul PE. E separat și am speranța că acest post se poate aloca doamnei Kovesi”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Președintele a mai spus că Laura Codruța Kovesi are „șanse bune” pentru a prelua conducerea Parchetului European, dar „garantat nu este”.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a scris, marți, în contextul discuțiilor despre posibilitatea ca Laura Codruța Kovesi să câștige postul de procuror-șef european, că se teme că rolul acesteia ar fi să blocheze României accesul la fondurile europene.

O decizie privind conducerea Parchetului European nu a fost luată încă, candidații rămași în cursă fiind Laura Codruța Kovesi și francezul Jean-François Bohnert.

Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, este favorit pentru șefia Parchetului Național Financiar din Franța, corespondentul DNA, a relatat postul de televiziune TV5Monde.

13:36 Iohannis, despre legea pensiilor: Am vorbit cu premierul și m-a asigurat că sunt bani

Președintele Klaus Iohannis a declarat că înainte de promulga legea pensiilor a discutat cu premierul Viorica Dăncilă care l-a asigurat că a fost făcută o analiză și există bani pentru majorările de pensii. De asemenea, el a recunoscut că pensiile actuale sunt mici și că se impune o astfel de lege.

„După părerea mea, pensiile sunt prea mici. În consecință se impune o astfel de lege, nemaivorbind de corelări, inechități care au existat. Pe de altă parte, sigur s-a pus problema de unde se iau banii. În această chestiune am discutat cu doamna premier și am întrebat-o direct și clar – aveți bani penru pensii? Doamna premier m-a asigurat că s-a făcut o analiză și sunt bani de pesii, după care am promulgat legea”, a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii.

Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 și încheind cu 1 septembrie 2021.

Astfel, valorile punctului de pensie sunt următoarele:
a) la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei.

13:35 Iohannis, despre remaniere: Sper ca miniștrii de Interne și Externe să fie schimbați

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că așteaptă ca premierul Viorica Dăncilă să vină cu propunerile de remaniere, dar speră ca miniștrii de Interne și de Externe, la care a făcut referire și în trecut, să fie schimbați.

„Sunt foarte nemulțumit de cum acționează PSD. Nu ascund acest lucru și prefer să spun în public. Există chestiuni care țin de funcționearea statului unde și dacă suntem politic pe poziții foarte diferite, cu doamna premier trebuie să discutăm aceste lucruri”, a spus Klaus Iohannis, întrebat de relația cu PSD, după ce partidul și-a schimbat conducerea.

Întrebat de remaniere, președintele a spus: „Nu sunt dișus să negociez nimic cu PSD, dar este evident că fără mine nu se face nicio remaniere. Aștept să vină cu propunerile”.

„Cu siguranță sunt oportune și sincer mă aștept ca cel puțin cei doi miniștri Interne și Externe să fie schimbați”, a completat președintele.

Klaus Iohannis a cerut și în trecut demiterea lui Carmen Dan și Teodor Meleșcanu pentru modul în care au fost organizate alegerile europarlamentare din data de 26 mai.

13:27 Iohannis: Am solicitat poziții de vicepreședinți în Comisia Europeană din Europa de Est

Klaus Iohannis a declarat că în cadrul întâlnirilor de la Consiliul European nu au fost negociate protofoliile comisarilor europeni, însă membrii noi au solicitat compensarea absenței unei persoane din Europa de Est la conducerea unei instituții UE prin numirea în poziții de vicepreședinți ai CE.

„Cei care întreabă aceste lucruri se vede că n-au înțeles nimic din ce s-a întîmplat acolo. Nu s-au negociat niciun fel de portofolii. S-a negociat o configurație pentru posturile de vârf, cponducerea CE, Consiliului European. A fost nevoie de o negociere pe un pachet un pic mai mare pentru a avea garanția că în Parlament se va obține o majoritate. Situația în PE și în Consiliul European este puțin mai complicată dectâ în mandatele trecute. Dacă până acum două grupuri politice puteau să se înțeleagă și să se constitue o majoritate, acest lucru nu mai este posibil. Este nevoie de 3 sau 4 grupuri politice pentru a asigura o majoritate stabilă. Acest lucru, cu faptul că sunt 28 de membri în Consiliu, care fiecare doresc să-și spună părerea, a dus la discuții și negocieri extrem de complicate și care s-au finalizat foarte bine prin consens. Nu s-au negociat interese naționale pe poziții de comisar. Mai mulți dintre țările mai noi membre am avut pretenția ca absența unei persoane din Estul Europei în conducerea instituțiilor europene să fie compensată just prin poziții de vicepreședinte la CE, la momentul la care se va discuta componența acestei comisii”, a declarat președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, întrebat dacă au fost negociate portofoliile de comisari europeni la întâlnirile din Consiliul European.

Președintele Jean Claude Juncker intenționează să audieze în următoarele zile cei doi candidați propuși pentru preluarea mandatelor de comisari europeni lăsate libere de Corina Crețu și Andrus Ansip, după ce aceștia au preluat mandate de eurodeputați.

13:24 Iohannis, despre funcția de comisar european: Am așteptarea să fiu informat despre cei nominalizați

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că a fost informat de către premierul Viorica Dăncilă asupra nominalizării unui comisat european interimar, precizând însă că așteaptă în continuare să fie informat despre cei nominalizați pentru un mandat întreg.

„E bine să clarificăm un pic aceste chestiuni cu comisarul, cine numește. Doamna premier m-a informat că dorește să nominalizeze o persoană pentru comisar interimar. Ceea s-a și întâmplat. În continuare însă, după validare, România va trebuie să nominalizeze un comisar pentru un mandat întreg. Desemnarea și obținerea pentru un portofoliu corespunzător aparține în integralitate Guvernului. Evident că am așteptarea legitimă și să fiu informat în timp util despre persoana sau persoanele care vor fi nominalizate. Da, am solicitat acest lucru, însă nu a venit cu nicio propunere”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat fiind dacă a vorbit cu premierul Viorica Dăncilă pe acest subiect.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus la începutul lunii iunie să nu se efectueze înlocuirea comisarilor, a căror muncă ar fi urmat să fie preluată timp de patru luni de ceilalți comisari europeni, având în vedere că mandatul Comisiei conduse de Juncker se va termina în data de 1 noiembrie. „Niciun cetățean nu ar înțelege de ce șefii Guvernelor insistă încă să înlocuiască comisarii”, a insistat Juncker.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a propus Comisiei Europene să îl numească pe Ioan Mircea Pascu în funcția de comisar interimar, după demisia Corinei Crețu.

13:15 Iohannis, despre Secție: Guvernul să vină cu o inițiativă legislativă pentru a corecta anomalia

Președintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, ca Guvernul să vină cu o inițiativă legislativă pentru a corecta „anomalia” care este Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), precum și alte neregularități din domeniu, urmând ca dezbaterea să aibă loc în Parlament.

„Toată lumea a înțeles foarte bine că această secție e o anomalie. Guvernul să vină urgent cu o inițiativă legislativă care corectează această anomalie. Sigur, dezbaterea e în Parlament, dar inițiativa trebuie elaborată în Guvern”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a solicitat astfel Guvernului să inițieze cu celeritate un proiect de lege care să conțină măsurile necesare pentru „reașezarea legislației în concordanță cu statul de drept, cu voința populară și în acord cu organismele europene”.

ȚAcestui demers trebuie să i se alieze și CSM cu asumarea de garant al justiției”, a completat Iohannis.

Ministerul Justiției a publicat, marți, cele două rapoarte GRECO la adresa României.

Grupul Statelor contra Corupției (GRECO) a transmis că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupției exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureștiului de a desființa Secția specială de investigare a magistraților.

13:00 Președintele Klaus Iohannis de declarat miercuri că Executivul PSD ALDE a primit un nou cartonaș roșu din partea forurilor europene, legat de justiție, prin rapoartele GRECO,, și spune că în ciuda recomandărilor, Guvernul continuă să emită ordonanțe în domenii importante.

„Guvenrul PSD ALDE a primit un nou cartonaș roșu, de această dată de la mecanismul anticoruptie al Consiliului Europei. Concluziile celor două raporarte GRECO, adoptate în 21 iunie și publicate ieri cu o întârziere semnificativă de căre Guvern, arată încă o dată multiplele prejudicii aduce de PSD ALDE prin modificarea legilor justiției. Mesajul transmis de cetățeni în urma votului dat la referendum se regăsește pe deplin în aceste concluzii. Este extrem de îngrijorător că din cauza propriilor interese, România continuă să se afle în atenția organinismelor europene”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele spune că sunt multe probleme departe de a fi rezolvate, inclusiv numirile în parchete.

„Consultările publice continuă să fie practici ignorate, constanta în activitatea guvernului este adoptarea de OUG în domenii importante. Asta constată GRECO. Aspecte precum cele care țin de pensionarea magistratilor, existența sectiei speciale, posibilitatea infirmării documentelor de șefii ierarhici superiori, sunt chestiuni departe de a fi rezovate. Acțiunile autorităților sunt în deplină contradicție cu recomandările organismului european. Procedura de numire în parchete presupune un proces netransparent în care CSM are un rol pur decorativ, Guvernarea PSD ALDE are mult alte restanțe”, a mai spus Iohannis.

Citește și