Iohannis, discurs la ONU: Fără soluții adecvate, fiecare val de migrație îl va depăși pe cel anterior
„Sute de mii de oameni au fugit din calea războiului, în căutarea unei vieți mai bune, intrând în Europa, deseori prin mijloace riscante. Acest flux din ce în ce mai mare de migranți din Orientul Mijlociu și Africa a determinat țările europene să depună eforturi masive pentru a face față unui dezastru umanitar de proporții masive”, a spus Iohannis, în discursul său în fața Adunării Generale a ONU.
Președintele a susținut că acest val migraționist reprezintă atât o criză umanitară, cât și una a protejării granițelor, a integrării și chiar una financiară, acestea fiind direcțiile în care trebuie căutate soluții. „Dacă nu găsim cele mai adecvate mijloace de a soluționa pe fiecare dintre ele, fiecare val de migrație îl va depăși pe cel anterior. Orice națiune are obligația de a salva oameni, de a-i susține și de a-i proteja”, a spus Iohannis.
În condițiile în care tema reuniunii ONU este adoptarea noii Strategii de Dezvoltare Durabilă pe următorii ani, președintele Iohannis a vorbit și despre necesitatea eradicării sărăciei.
„Este datoria noastră comună să indentificăm soluțiile adecvate pentru aceasta, într-o epocă în care știința și tehnologia sunt bunuri deplin dezvoltate, cu un potențial remarcabil de susținere a creșterii economice. Trebuie să fim conștienți că măsurile care vizează eradicarea sărăciei nu reprezintă doar un angajament moral, ci și mijloace de promovare a păcii și a securității internaționale”, a spus șeful statului.
„Efortul pe care îl vom face în următorii 15 ani va demonstra că noi, toate statele membre ONU, ne-am angajat ferm să împlinim ambițioasa și nobila aspirație de a elibera oamenii de flagelul sărăciei”, a adăugat Klaus Iohannis.
Președintele a spus, în fața Adunării Generale a ONU, că trebuie abordate „rădăcinile conflictului”, care includ sărăcia, lipsa de speranță, disperarea și excluziunea socială. „Sărăcia ar putea duce la disperare și frustrare, ceea ce s-ar putea transforma în sămânța extremismului și a violenței. În același timp, pacea și securitatea – fie că se situează la nivel internațional, fie că reprezintă o chestiune națională – constituie premise majore pentru dezvoltarea durabilă”, a continuat Iohannis.
În acest sens, președintele a anunțat că România își va revizui Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă, pentru a integra noile Obiective de Dezvoltare din agenda ONU, în special problemele ce țin de excluziunea socială. Astfel, Strategia se va axa pe susținerea incluziunii persoanelor cu dizabilități, a tinerilor și a femeilor. „Eradicarea sărăciei reclamă oportunități decente de angajare, iar prevenirea și evitarea excluziunii sociale necesită politici de coeziune socială”, a spus Iohannis.
„Fiecare țară are responsabilitatea principală în privința propriei dezvoltări. Susținem pe deplin ideea că noua Agendă trebuie să fie implementată de către instituțiile locale, răspunzând direct nevoilor cetățenilor”, a subliniat președintele.