Iohannis, după discuția cu președintele Parlamentului European: ”Locul României e în Schengen”

Publicat: 15 10. 2015, 13:59

„Am atins evident chestiunea siguranței și a asigurării frontierelor exterioare ale UE și, în acest context, evident că a venit vorba și despre spațiul Schengen. M-am bucurat să constat că opinia domnului președinte este că spațiul Schengen este demn de a fi păstrat și că locul României este în interiorul spațiului Schengen”, a declarat Iohannis.

Cei doi oficiali au discutat și despre libertatea de mișcare a forței de muncă.

„Avem același punct de vedere, această chestiune în niciun caz nu poate fi pusă sub semnul întrebării. Este o valoare câștigată care trebuie păstrată”, a spus președintele Iohannis.

În privința migrației, Klaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre rezolvarea acestei crize „la sursă”, respectiv în zonele de conflict din Siria.

„Am fost de acord că problema trebuie rezolvată în integralitate, nu pe părți. Trebuie să mergem în această abordare la sursă, trebuie să tratăm problema acolo unde apare și să colaborăm cu țările de unde vin refugiații”, a adăugat Iohannis. Mai mult, trebuie acordat sprijin țărilor de tranzit, cum este Turcia, dar și țărilor care găzduiesc în acest moment refugiați, a precizat el.

Schulz: Am avut în sfârșit privilegiul să discut în germană cu un șef de stat

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat, joi, după întâlnirea de o oră pe care a avut-o la Bruxelles cu președintele Klaus Iohannis, că a avut în sfârșit „privilegiul” de a discuta cu un șef de stat în limba germană pe tot parcursul discuțiilor.

„Am avut deosebitul privilegiu de a discuta în sfârșit cu președintele unui stat, o oră întreagă, în limba germană”, a spus Schulz, într-o conferință de presă comună cu Iohannis, precizând că vizita președintelui României la Parlamentul European este o zi „fericită”.

Martin Schulz a afirmat că a discutat, în principal, cu președintele României despre tematica refugiaților, unde a existat „un consens destul de evident”.

Potrivit lui Schulz, criza migrației trebuie rezolvată în primul rând prin obținerea păcii și stabilității în Siria.

Mai mult, cei doi oficiali au discutat despre ajutorul pe care Uniunea Europeană îl poate acorda țărilor care găzduiesc imigranți în imediata vecinătate a zonelor de conflict, cum ar fi Turcia, Iordania și Liban.