Iohannis: Guvernul PSD, INCAPABIL să gestioneze situația PESTEI PORCINE. Reacția lui Petre Daea: Structurile statului n-au stat cu mâinile încrucișate
„Guvernul a acționat de fiecare dată în mod corect, la timp și eficient. A acționat corect, pentru că de fiecare dată a fost informat. Vreau să vă spun că în 2012, la granița cu România, Ungaria avea focare de pestă porcină africană. Care nu au ajuns și la noi. Structurile statului n-au stat cu mâinile încrucișate”, a declarat Petre Daea.
„Din nefericire, nu suntem în situația să spunem țării că am dat banii pentru despăgubiri, întrucât s-a întârziat foarte mult cu rectificarea bugetară. De aceea există această diferență de la 1.600 de dosare la 84 de plăți. Cele 11 instituții ale statului – componente ale Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență – sunt în luptă directă cu acest virus. A arăta cu degetul e foarte ușor”, a spus Petre Daea, în replică la afirmațiile președintelui Klaus Iohannis, care criticase Guvernul pentru incapacitatea de a gestiona criza pestei porcine africane.
Președintele Klaus Iohannis cere Executivului condus de Viorica Dăncilă să ia măsuri urgente pentru a stopa creșterea numărului de focare de pestă porcină africană, criticând Guvernul că a fost incapabil, până acum, să gestioneze situația.
Klaus Iohannis solicită Guvernului adoptarea de urgență a tuturor măsurilor necesare prin care să fie stopată creșterea numărului de focare de pestă porcină africană (PPA) și trage un semnal de alarmă asupra riscurilor majore generate de răspândirea explozivă a acestui virus.
„Starea de fapt actuală arată că Guvernul este incapabil să gestioneze situația pestei porcine africane, care are consecințe foarte grave pentru economia românească. La fel de grav este și faptul că autoritățile responsabile nu au informat producătorii și populația, la timp și eficient, cu privire la riscurile majore al răspândirii virusului PPA. Prinsă în lupta cu Justiția, pentru a obține subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană, cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească până în prezent”, critică președintele.
Potrovot sursei citate, în anul 2016, Guvernul a stabilit, prin Hotărâre de Guvern, măsurile necesare în vederea combaterii și prevenirii pestei porcine africane, însă „în acest an autoritățile responsabile au fost luate, încă o dată, pe nepregătite, în ciuda precedentelor și a avertismentelor privind rapiditatea cu care se extind focarele de pestă porcină africană. De asemenea, guvernul nu a fost preocupat să asigure acuratețea datelor în ceea ce privește evidența și trasabilitatea animalelor”.
Președintele cere aplicarea tuturor normelor și măsurilor de prevenție care se impun în astfel de situații, inclusiv asigurarea corespunzătoare a barierelor de biosecuritate care să limiteze răspândirea focarelor.
„Deficiențele pe această linie au contribuit la extinderea cu rapiditate a epidemiei, în afara controlului autorităților responsabile, cu efecte devastatoare asupra crescătorilor de porcine, dar și asupra populației pentru care creșterea porcilor reprezintă un mijloc de subzistență. În ciuda avertismentelor Comisiei Europene, după apariția virusului în Delta Dunării nu au fost luate toate măsurile prevăzute în planul de contingență, pentru a preveni extinderea focarelor de pestă porcină africană și în alte zone ale teritoriului național. Președintele României atenționează Guvernul și autoritățile competente că sunt datoare să explice cum este posibil ca, în toată această perioadă, să nu fie luate măsurile adecvate pentru izolarea și menținerea sub control a focarelor existente. Guvernul trebuie să explice și măsura de eliminare, în primăvara acestui an, a inspecțiilor sanitare obligatorii în gospodării în condițiile în care Executivul era pe deplin conștient de pericolul pestei porcine africane încă de la începutul anului 2017(…) Totodată, cei care au gestionat într-un mod complet defectuos această criză vor trebui să-și asume responsabilitatea stării de fapt”, mai spune președintele.